Ploegenpresentatie: Lampre-ISD 2011

dinsdag 11 januari 2011 om 09:21

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Lampre-ISD.

WielerFlits

Lampre-ISD
Land: Italië
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: LAM
Sportieve hierarchie*: 6de

Naam 2010: Lampre-Farnese Vini
WorldRanking 2010: 14de
CQranking 2010: 12de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
2010 was voor Lampre-Farnese Vini, zoals Lampre-ISD vorig seizoen nog heette, geen heel succesvol jaar. Dat kwam met name doordat kopman voor de klassementen en de klassiekers Damiano Cunego flink tegenviel. Het was aan de ervaren topsprinter Alessandro Petacchi te danken dat de ploeg geen heel slecht seizoen kende. De Italiaan spurtte namelijk naar een derde plaats in Milaan-San Remo, twee ritzeges in de Tour de France en een etappeoverwinning in de Ronde van Zwitserland en de Vuelta a Espana. Verder zorgden de Slovenen Simon Spilak en Grega Bole voor successen. Spilak won na de diskwalificatie van Alejandro Valverde de Ronde van Romandië, terwijl Bole een ritzege boekte in de Dauphiné en de Ronde van Polen, waar Mirko Lorenzetto een etappe won, als tweede beëindigde. De rappe heuvelspecialist Francesco Gavazzi droeg ook nog zijn steentje bij door in de Ronde van het Baskenland een etappe te winnen en de Coppa Agostoni op zijn naam te schrijven.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Lampre in 2010

Het tenue
Omdat er een nieuwe co-sponsor is, moest uiteraard ook het tenue van de Lampre-ploeg veranderen. De kleurencombinatie blijft echter het bekende blauw-fucsia. In vergelijking met vorig jaar is er voor die laatste kleur echter een stuk meer ruimte, terwijl blauw iets meer naar de achtergrond wordt gedreven.

WielerFlits

De sponsor(en)
Hoofdsponsor Lampre is een Italiaanse staalfabrikant die als sinds 1999 actief is al hoofdsponsor van de wielerploeg (die in 2005 fuseerde met Saeco). Eind vorig jaar werd bekend dat ISD wijnproducent Farnese Vini vervangen ging als belangrijkste co-sponsor. De Oekraïnse multinational was de afgelopen twee jaar sponsor van een ProContinentaal-team, en is eveneens een bedrijf dat actief is in de staalbranche. De tweede co-sponsor is Ampo, een Spaans bedrijf dat van origine ook al met staal te maken had.

Het materiaal
Fiets: Wilier
Onderdelen: Campagnolo
Kleding: SMS Santini
Helmen: Specialized

WielerFlits
Bron: Cyclism’Actu

De ploegleiding
De algemene manager van de Lampre-ISD ploeg is de Italiaan Giuseppe Saronni. Net als vorig jaar wordt hij ondersteund door de ploegleiders Fabrizio Bontempi, Valerio Tebaldi, Maurizio Poivani en Bruno Vicino. Nieuwe gezichten binnen het ploegleidersteam zijn Bogdan Bondariew, Sandro Lerici, Orlando Maini en Peteris Ugrjumovs.

Lampre dacht zich voor dit seizoen ook versterkt te hebben met ploegleider Roberto Damiani, maar deze transfer is uitgelopen op een soap. In het nieuwe contract dat de Italiaanse ploegleider enkele jaren terug tekende bij Omega Pharma-Lotto was ineens geen opstapclausule meer opgenomen, waarna de Belgische ploeg besloot Damiani niet te laten gaan. In ieder geval tot en met Milaan-San Remo zal hij nu in de auto van Omega Pharma zitten, en daarna praat hij met Marc Sergeant over een late overstap naar Lampre.

De transfers
Uit
Lampre zag Gilberto Simoni, die na de Giro zijn carriere beëindigde, en Lorenzo Bernucci, die geschorst werd na een positieve dopingtest, al tijdens het seizoen vertrekken. Aan het einde van 2010 nam de ploeg afscheid van nog zes renners. De talentvolle sprinter Simone Ponzi en Mauro Da Dalto vertrokken naar Liquigas, Mirko Lorenzetto tekende bij Astana en Andrea Grendene doet een stapje terug naar Team Type 1. De Italiaanse sprinter Angelo Furlan, vorig jaar nog tweede in Parijs-Tours, en de Poolse aanvaller Marcin Sapa kregen geen contractverlenging, en zijn nog altijd zoekende naar een nieuwe werkgever.

Mauro Da Dalto (Ita) > Liquigas-Cannondale
Simone Ponzi (Ita) > Liquigas-Cannondale
Mirko Lorenzetto (Ita) > Pro Team Astana
Andrea Grendene (Ita) > Team Type 1
Angelo Furlan (Ita) > ?
Marcin Sapa > ?

In
Tegenover de in totaal acht vertrekkers staat de komst van 10 renners. De belangrijkste daartussen zijn klassementsrenner Michele Scarponi en heuvelspecialist Leonardo Bertagnolli, die beide overkomen van Androni Giocattoli. Verder kwam de Spanjaard Aitor Perez mee met co-sponsor Ampo vanaf Footon-Servetto. De overige nieuwkomers zijn stuk voor stuk Europeanen, waarvan vier Oekraïners sponsor ISD volgde vanaf ISD-Neri, maar waarvan de Poolse klimmer Przemyslaw Niemiec de bekendste is.

In
Aitor Perez (Spa) < Footon-Servetto Leonardo Bertagnolli (Ita) < Androni Giocattoli-Diquigiovanni Michele Scarponi (Ita) < Androni Giocattoli-Diquigiovanni Vitaly Kondrut (Oek) < ISD-Neri Denis Kostyuk (Oek) < ISD Neri Dmitry Krivtsov (Oek) < ISD-Neri Oleksandr Kvachuk (Oek) < ISD-Neri Przemyslaw Niemiec (Pol) < Miche Pro Cycling Team Balint Szeghalmi (Hon) < Tusnad Cycling Team


Daniele Pietropolli zorgde in Calabrië voor het eerste Lampre-succes (Foto: Sirotti)

De renners
De 2011 selectie van de Lampre-ploeg is één van de sterkste uit de afgelopen jaren. Met Michele Scarponi en Damiano Cunego hebben ze twee renners onder contract die zowel in het ronde- als heuvelwerk zeer goed uit de voeten kunnen. Scarponi zal zich gaan richten op de rondes, en dan met name op de Giro d’Italia waarin hij vorig jaar vierde werd, terwijl voormalige Girowinnaar Cunego, die in de rondes de afgelopen jaren ietwat tegenviel, de klassiekers voor zijn rekening neemt. De drievoudig winnaar van de Ronde van Lombardije kan daarin rekenen op de steun van Leonardo Bertagnolli. Deze explosieve Italiaan komt vooral tot zijn recht in de Italiaanse eendagskoersen, maar won in zijn carriere ook al eens de Classica San Sebastian.

Wat klimmers betreft heeft Lampre-ISD nog meer te bieden. Uitkijken is het dit jaar naar de prestaties van de ervaren Pool Przemyslaw Niemiec, die de afgelopen jaren één van de betere klimmer was op het continentale niveau maar nog nimmer op ProTour heeft gekoerst. Verder is er het Sloveense talent Simon Spilak, die na een wat minder 2009 vorig jaar uitpakte met de eindzege in de ProTour-rittenkoers Ronde van Romandië. Ook de Kazachse ex-dopingzondaar Andrey Kashechkin, de ervaren rotten Daniele Pietropolli en Alessandro Spezialetti en de piepjonge Enrico Magazzini kunnen een aardig eindje bergop rijden.

Wat de sprints betreft rekent Lampre op de snelheid van de ervaren Alessandro Petacchi. De inmiddels 37-jarige Italiaan mocht in zijn carriere al 174 maal de handen in de lucht steken, en toonde afgelopen jaar aan nog altijd niet versleten te zijn. Met Danilo Hondo, Grega Bole en Francesco Gavazzi heeft Lampre de beschikking over nog meer snelle mannen, die allen ook heuvelop hun mannetje kunnen staan. Hondo, 9de in de afgelopen Ronde van Vlaanderen, en Bole zullen de ploeg waarschijnlijk ook moeten leiden in de Vlaamse voorjaarskoersen. Met tijdrijder Adriano Malori en heuvelspecialist Diego Ulissi heeft Lampre ook nog eens twee van de grootste Italiaanse talenten onder contract.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.lampre-farnese.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone