Ploegenpresentatie: Lampre-Farnese Vini

dinsdag 5 januari 2010 om 21:41

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Italiaanse ploeg Lampre-Farnese Vini.

Lampre-Farnese Vini
UCI-afkorting: LAM
UCI-categorie : ???
Land: Italië
CQ-ranking 2009: 13de
Opgericht: 2005 (als fusie tussen Saeco en Lampre)
Grote namen uit het verleden: Gerrit Glomser, Dario Pieri, Eddy Mazzoleni, Salvatore Commesso, Gilberto Simoni, Tadej Valjavec, Daniele Bennati, Fabio Baldato, Sylvester Szmyd, Danilo Napolitano, Marzio Bruseghin, Alessandro Ballan

2009
2009 was niet echt het jaar van Lampre. Werden er in 2008 nog twee klassiekers én het WK gewonnen, in 2009 ontbrak er een grote zege. Dat kwam onder meer omdat wereldkampioen Alessandro Ballan niet ontkwam aan de ‘vloek van de regenboog’, en zo een groot deel van het seizoen inactief was. De Italiaan zorgde in het naseizoen nog wel voor de eindzege in de ProTour-rittenkoers Ronde van Polen. De grootste zeges kwamen echter op naam van medekopman Damiano Cunego, die twee ritten in de Ronde van Spanje won. Het werd echter ook maar weer eens duidelijk dat het Italiaanse goudhaantje tekort komt om een goed klassement in een grote ronde te rijden, wel was Cunego de beste in de kleinere Italiaanse rittenkoers Settimana Coppi e Bartali. Overige aansprekende zeges waren die van Angelo Furlan in een rit in de Dauphiné en de Ronde van Polen, die van Mauro Santambrogio in de Tre Valli Varesine en die van de sterk presterende Francesco Gavazzi in de Rund um die Nürnberger Altstadt. Aan het eind van 2009 werd er slecht nieuws met betrekking tot Lampre bekend gemaakt: de ploeg riskeerde een verlies van de ProTour-licentie.

2010
Het is nog altijd niet duidelijk of Lampre-Farnese Vini dit wielerseizoen als een ProTour of ProContinetale-ploeg zal doorgaan. Welke van de twee het ook wordt: de ploeg hoeft zich hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken over startrecht in de grote én kleinere Italiaanse koersen, die voor Lampre erg belangrijk zijn. Daarnaast is er d.m.v. een eerder getekend contract al een startbewijs voor de Tour de France binnen en zal het met een kopman als Cunego ook in de heuvelklassiekers van start mogen gaan. Geen probleem dus, als zal er in het geval van ‘degradatie’ nog wel gestreden moeten worden om wildcards in de voor sprintkopman Alessandro Petacchi belangrijke koersen als Parijs-Tours, Gent-Wevelgem, de Vattenfall Cyclassics en de Ronde van Spanje.

De ploegleiding
Geen Fabio Baldato meer als ploegleider bij Lampre. De Italiaanse ex-prof zocht zijn heil bij BMC Racing Team. Tot op heden heeft Lampre nog geen vervanger gepresenteerd, waardoor Fabrizio Bontempi, Maurizio Piovani, Bruno Vicino en Brent Copeland vooralsnog het ploegleidersteam van de formatie vormen. De algemene manager is Guiseppe Saronni.

De sponsor(en)
Lampre is een Italiaans bedrijf dat staal produceert. Co-sponsor Farnese Vini, vorig jaar nog mede -geldschieter van het ProContinentale LPR-Farnese Vini, is, zoals de naam al doet vermoeden, een producent van wijn.

Het materiaal
AL jarenlang koersen de coureurs van Lampre op de ranke Italiaanse fietsen van Willier Triestina. En zoals het bij een Italiaanse ploeg hoort, zit er de Campagnolo Record-groep op gemonteerd. Ook de zadels (Selle Italia), de kleding (SMS Santini), de schoenen (Diadora) en de banden (Vittoria) zijn typisch Italiaans. Minder Italiaans, maar wel kwalitatief, zijn de bidons, de helmen en de volgwagens. Deze worden geproduceerd door respectievelijk Tacx, Specialized en Kia.

De transfers
Uit
Een aderlating voor de Lampre-ploeg: voormalig wereldkampioen en dé troef voor de kasseienklassiekers Alessandro Ballan koos voor het geld en de ambitie van het BMC Racing Team. Daarnaast vertrekken er ook twee zeer sterke ronderenners: Marzio Bruseghin (3de in Giro 2008) gaat knechten bij Caisse d’Epargne, terwijl Paolo Tiralongo (7de Vuelta 2009) dezelfde rol gaat vervullen bij Astana. Mauro Santambrogio, die afgelopen najaar zeer sterk presteerde in de Italiaanse heuvelkoersen, trekt net als Ballan naar BMC en Enrico Gasparotto, een andere troef voor het voorjaar, gaat net als Tiralongo naar Astana. De rappe Marco Bandiera, die sterk spurtte in 2009, rijdt volgend seizoen voor Katusha. Pietro Caucchioli (problemen met bloedpaspoort), Volodymyr Zagorodny, Massimiliano Mori, Francesco Tomei, Emanuele Bindi, Mauro Da Dalto en Andrea Grendene konden niet op een contractverlenging rekenen, en hebben ook nog geen nieuwe ploeg.

Enrico Gasparotto (Ita) > Astana
Paolo Tiralongo (Ita) > Astana
Marzio Bruseghin (Ita) > Caisse d’Epargne
Marco Bandiera (Ita) > Team Katusha
Allessandro Ballan (Ita) > BMC Racing Team
Mauro Santambrogio (Ita) > BMC Racing Team
Pietro Caucchioli (Ita) > schorsing???
Volodymyr Zagorodny (Oek) > ?
Massimilliano Mori (Ita) > stopt
Emanuele Bindi (Ita) > ?
Mauro Da Dalto (Ita) > ?
Andrea Grendene (Ita) > ?
Francisco Tomei (Ita) > ?

In
Een vervanger voor Alessandro Ballan is er niet gevonden, maar Lampre-Farnese Vini slaagde er wil in om een topper in een andere specialiteit binnen te halen: topsprinter Alessandro Petacchi komt de gelederen versterken. De Italiaan werd eergisteren 36, maar nog altijd één van de rapsten ter wereld. Petacchi komt over van het ProContinentale LPR-Farnese Vini, en van die ploeg heeft Lampre ook de sterke klimmers Daniele Pietropolli en Alessandro Spezialetti en heuvelspecialist (en voormalig dopinzondaar) Lorenzo Bernucci over. Een andere opvallende nieuwkomer is Danilo Hondo. De Duitser maakte na een dopingschorsing zijn comeback bij Tinkoff, vertrok een jaar later naar Diquigiovanni en reed dit seizoen voor PSK. Ondanks zijn leeftijd (Hondo werd gisteren 36) bewees hij nog altijd over snelle benen te beschikken, en hij moet dan ook een belangrijke schakel in de trein van Petacchi vormen. De overige aankopen zijn stuk voor stuk jonge talenten. Grega Bole reed in dienst van Amica Chips een sterk voorjaar, zowel in Italië als in Vlaanderen, en krijgt nu dan ook een kans bij Lampre. Tijdrittalent Adriano Malori, vorig jaar in Varese wereldkampioen TT U23, mag zijn talent nu in de ProTour (?) laten zien. Datzelfde geldt voor Alfredo Balloni (hij klopte Malori tijdens de Italiaanse titelstrijd tegen de klok dit jaar) en voormalig wereldkampioen bij de junioren Diego Ulissi. Het klimtalent Enrico Magazzini kwam Lampre al vanaf juli versterken.

Lorenzo Bernucci (Ita) < LPR Brakes Farnese Vini Allessandro Petacchi (Ita) < LPR Brakes Farnese Vini Daniele Pietropolli (Ita) < LPR Brakes Farnese Vini Allessandro Spezialetti (Ita) < LPR Brakes Farnese Vini Danilo Hondo (Dui) < PSK Whirlpool-Author Grega Bole (Slo) < Adria Mobil Alfredo Balloni (Ita) < Elite-2 Adriano Malori (Ita) < Elite-2 Diego Ulissi (Ita) < Elite-2 De renners
Twee kopmannen volgend jaar bij Lampre: Alessandro Petacchi voor de sprints en Damiano Cunego voor de heuvelklassiekers en de rondes. Die rondes lijken voor Cunego echter iets te hoog gegrepen, maar wellicht weet hij hij eindelijk zijn niveau van 2004 te hervinden. Aan steun in de bergen niet te kort, want met Daniele Pietropolli, Alessandro Spezialetti, Marco Marzano en Simon Spilak (zelf een groot talent) bevat de ploeg nog enkele sterke klimmers. Petacchi heeft het nog beter voor elkaar. Angelo Furlan, Danilo Hondo, Mirco Lorenzetto, Manuele Mori, Francesco Gavazzi en Grega Bole zijn stuk voor stuk bijzonder rappe mannen. De laatste drie zijn echter meer dan dat. Mori en met name Gavazzi kunnen uitstekend uit de weg in Italiaanse eendagskoersen, net al Bole, die ook nog een liet zien in Vlaanderen uit de voeten te kunnen. Daarin is hij, na het vertrek van Ballan en Gasparotto, de enige binnen de Lampre-ploeg. Aan Italiaanse talenten echter niet tekort: Adriano Malori, Alfredo Balloni, Diego Ulissi, Enrico Magazzini en Simone Ponzi behoren tot de leiders van hun generatie.

Lampre-Farnese Vini 2010
Alfredo Balloni ITA
Lorenzo Bernucci ITA
Grega Bole SLO
Matteo Bono ITA
Vitaliy Buts OEK
Damiano Cunego ITA
Angelo Furlan ITA
Francesco Gavazzi ITA
Danilo Hondo DUI
David Loosli ITA
Mirco Lorenzetto ITA
Enrico Magazzini ITA
Adriano Malori ITA
Marco Marzano ITA
Manuele Mori ITA
Alessandro Petacchi ITA
Daniele Pietropolli ITA
Simone Ponzi ITA
Daniele Righi ITA
Marcin Sapa POL
Alessandro Spezialetti ITA
Simon Spilak SLO
Diego Ulissi ITA

klik hier voor verdere info over de renners

Het tenue
Lampre-Farnese Vini heeft een nieuwe co-sponsor, en dus ook een nieuwe tenue. Hoe dat tenue er uit zal gaan zien, is echter nog niet bekend. Waarschijnlijk zullen de traditionele kleuren blauw en fucsia weer een belangrijke rol innemen, zoals ook in het voormalige tenue het geval was. Zodra er meer bekend is over het nieuwe tenue, brengen wij u uiteraard direct op de hoogte.

Website
www.lampre-ngc.com

Ploegenpresentaties
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone