Ploegenpresentatie: La Française des Jeux

woensdag 6 januari 2010 om 21:52

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights Dit maal: de Franse ProTour-ploeg La Française des Jeux.

La Française des Jeux
UCI-afkorting: FDJ
UCI-categorie: ProTour
Land: Frankrijk
CQ-ranking 2009: 13de
Opgericht: 1997
Grote namen uit het verleden: Evgeni Berzin, Davide Rebellin, Jean-Cyril Robin, Jimmy Casper, Fabrizio Guidi, Baden Cooke, Bradley McGee, Thomas Lövkvist, Philippe Gilbert.

2009
Ze vallen niet heel erg op, maar de afgelopen twee jaar (dus ook na het vertrek van sterkhouder Philippe Gilbert) is La Française des Jeux toch de beste Franse ploeg op de CQ-ranking. In 2009 was de Wit-Russische sprinter Yauheni Hutarovitch de meest productieve renner van de ploeg, al zat er tussen zijn zes zeges (rit in Tropicale Amissa Bongo, rit in de Ronde van de Middellandse Zee, rit in Circuit de Lorraine, Wit-Russisch kampioenschap en GP de la Somme) geen echte grote. Dat was wel het geval bij Anthony Roux, Jéremy Roy en Anthony Geslin. Eerstgenoemde won een rit in de Vuelta, de tweede won een rit in Parijs-Nice en de derde was de beste in de Brabantse Pijl. Andere aansprekende zeges kwamen er van Jérome Coppel (Route Adélie de Vitré), Mathieu Ladagnous (Polynormande), en Benoit Vaugrenaud (GP d’Isbuerges). Verder werden er enkele ritzeges behaald in met name Franse 2.1-rittenkoersen. Vooral zeges in .1-koersen dus voor Française, en dat doet niet altijd deugd. De ploeg staat namelijk al twee jaar droog wat betreft ritzeges of truien in de Tour de France. Sandy Casar, die in 2007 voor die laatste zege zorgde, zat er dit jaar echter weer een paar keer dicht bij: 2 maal 2de. Jussi Veikkanen droeg overigens ook nog een tijdje de bolletjestrui, terwijl Christophe Le Mével verrassend 10e werd in het eindklassement.

2010
Dit jaar wil de ploeg die zegeloze reeks in de Tour de France doorbreken: er moet weer eens een ritzege behaald worden, met het liefst ook nog een top-10 notering in het algemene klassement De overige Franse koersen zijn daarna de belangrijkste wedstrijden voor de ploeg, want in de klassiekers kunnen ze na het vertrek van Gilbert eind 2008 niet meer meespelen om de zeges.

De ploegleiding
Al sinds jaar en dag is Marc Madiot de manager van La Française des Jeux, en dat zal in 2010 niet anders zijn. Zijn jongere broer Yvon is één van de ploegleiders, samen met Thierry Bricaud, Martial Gayant en Frank Pineau.

De sponsor(en)
La Française des Jeux, met als website het bekende fdjeux.com, is een Frans bedrijf dat diverse gokspellen aanbiedt.

Het materiaal
Ook in 2010 rijdt La Française des Jeux op fietsen van de Franse fietsenfabrikant Lappiére. Daarop is de Shimano Dura Ace-groep gemonteerd, terwijl de overige onderdelen van Pro Bikegear komen. De banden worden gemaakt door Hutchinson, de zadels door Selle Italia en de bidons+houders door Elite. De kledingfabrikant die prachitge tenue van de ploeg produceert is Moa.

De transfers
Uit
Een opvallende vertrekker bij de Franse ProTour-ploeg: één van de grootste Franse talenten, de tijdrijder Jérome Coppel, zoekt zijn heil bij het nieuwe ProContinentale Saur-Sojasun. Ook de ervaren klimmer Sébastien Joly en de minder bekende Guillaume Levarlet werden door die ploeg overgenomen.

Jérôme Coppel (Fra) > Saur-Sojasun
Sébastien Joly (Fra) > Saur-Sojasun
Guillaume Levarlet (Fra) > Saur-Sojasun

In
Geen opvallende nieuwkomers bij Française. De immer aanvallende Fransman Olivier Bonnaire komt over van Bbox-Bouygues Telecom, terwijl de sterke heuvelrijder Pierre Cazaux de overstap maakt van Roubaix-Lille Métropole. De laatste twee aanwinsten zijn twee jonge talenten: de bekendste daarvan is de beloftevolle klimmer Thibaut Pinot, de tweede is de sterk heuvelop rijdende Arthur Vichot

Olivier Bonnaire (Fra) < Bbox-Bouygues Telecom Pierre Cazaux (Fra) < Roubaix-Lille Metropole Arthur Vichot (Fra) < Elite-2 Thibaut Pinot (Fra) < Elite-2 De renners
La Française des Jeux is al jaren lang het jongste team uit de ProTour, een heeft als belangrijkste doel dan ook het opleiden van talenten. Toch rijden er ook enkele zeer sterke renners rond. Voor het klassement heeft de ploeg de beschikking over twee ervaren rotten Sandy Casar en Christophe Le Mével. Eerstegenoemde rijdt al jaren top-20 in de Tour, hoewel hij zich vooral op ritzeges richt, en werd in 2008 beste Fransman op de 12 plaats. De tweede stond nooit bekend als een echte klassementsrenner, maar verassde dit jaar met een 10de plaats in de Tour. Dan is er nog een derde klimmer: de jonge Rémy di Gregorio. Al jaren staat hij bekend als één van Frankrijks grootste talenten, maar het is er nog altijd niet uitgekomen. Verder is de Fin Jussi Veikkanen een sterke klimmerm, getuige zijn tweede plaats in de Ronde van de Middellandse Zee dit jaar. Dan de sprinters enclave, waarvan de rappe en jonge Wit-Rus Yauheni Hutarovitch de leider is. Hij zou in 2010 wel eens de aansluiting met de top kunnen maken. Vooraleer was de Fransman Sébastien Chavanel altijd spurter nummer 1, en nog altijd beschikt hij over snelle benen. Ook Mathieu Ladagnous en Anthony Geslin mag qua snelheid niet onderschat worden, en laatstgenoemde liet dit jaar met winst in de Brabantse Pijl ook zien in de heuvelkoersen goed uit de voeten te kunnen. Kopmannen voor dat werk zijn echter Sandy Casar én Benoit Vaugrenard, die in het Ardense drieluik standaard top-20 rijdt. Voor de kasseienkoersen is het nog altijd bouwen op de ervaren rot Fréderic Guesdon, in 1997 nog glorieus winnaar in Roubaix, waar hij anno 2009 een 13de plaats uit de brand sleepte. De rest van de ploeg bestaat uit een mix van ‘echte Franse aanvallers’ én veel jonge talenten. Thibaut Pinot, Wesley Sulzberger, Gianni Meersman, Anthony Roux, Yoann Offredo…

La Française des Jeux 2010
Olivier Bonnaire FRA
Sandy Casar FRA
Pierre Cazaux FRA
Sébastien Chavanel FRA
Mikael Cherel FRA
Rémy di Gregorio FRA
Aurelien Duval FRA
Arnaud Gerard FRA
Anthony Geslin FRA
Timothy Gudsell NZL
Fréderic Guesdon FRA
Yauheni Hutarovitch WRU
Matthieu Ladagnous FRA
Christophe Le Mével FRA
Gianni Meersman BEL
Francis Mourey FRA
Yoann Offredo FRA
Thibaut Pinot FRA
Anthony Roux FRA
Jérémy Roy FRA
Wesley Sulzberger AUS
Benoit Vaugrenard FRA
Jussi Veikkanen FIN
Arthur Vichot FRA

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Ook dit jaar zal La Française des Jeux weer rondrijden in het witte tenue met de opvallende blauw-rode klaver erop. De broek is eveneens wit.

Tenue
Foto: La Française des Jeux

Website
www.francaisedesjeux.com

Ploegenpresentaties
Lampre-Farnese Vini
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone