Ploegenpresentatie: Katusha Team 2011

donderdag 20 januari 2011 om 10:12

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Katusha.

WielerFlits

Katusha Team
Land: Rusland
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: KAT
Sportieve hierarchie*: 7de

Naam 2010: Team Katusha
WorldRanking 2010: 5de
CQranking 2010: 4de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
Dé man bij Team Katusha in 2010 was Joaquin Rodriguez. De Spanjaard, die eind 2009 overkwam van Caisse d’Epargne, kroonde zich tot eindwinnaar van de UCI World Ranking. Dat kreeg hij voor elkaar door al vroeg in het jaar 6de te worden in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië op zijn naam te schrijven, een rit te winnen en derde te worden in de Ronde van het Baskenland, tweede te worden in de Waalse Pijl, een ritzege plus een 8ste plaats te behalen in de Tour de France, als 5de te eindigen in San Sebastian en een etappeoverwinning plus een 4de plaats in de algemene rangschikking binnen te slepen in de Vuelta a Espana.

De andere kopman binnen de ploeg, Filippo Pozzato, wist het in de noordelijke klassiekers niet waar te maken. De Italiaan boekte even later net als de Rus Evgeni Petrov wel een etappezege in de Ronde van Italië. Overige belangrijke zege’s waren een ritoverwinning in de Tirreno-Adriactio door Mikhail Ignatiev, de nationale titels van de Russen Alexandr Kolobnev (RR) en Vladimir Gusev (TT) en de etappezege van Robbie McEwen in de Eneco Tour.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Katusha in 2010

Het tenue
Het patroon op het tenue van Katusha blijft hetzelfde als de afgelopen twee seizoen, wat wil zeggen dat de contouren van het Kremlin ook in 2011 op het shirt te zien zijn. Waar de kleurencombinatie eerst blauw-wit was, wordt dat dit seizoen echter rood-wit. In 2010 reed de opleidingsploeg van Katusha nog in dit tenue rond, maar deze ploeg gaat nu met het blauw-witte shirt de weg op. Opvallend is dat de broek van het ProTeam wel gewoon blauw blijft.

WielerFlits

De sponsor(en)
De naam Katusha is alleen de naam van het Russische wielerproject. Het overgrote deel van het geld komt van drie Russische bedrijven: High Tech-producent Rostechnologii en de gasbedrijven Itera en Gazprom.

Het materiaal
Fiets: Focus
Onderdelen: SRAM
Kleding: SMS Santini
Helmen: Lazer

WielerFlits
Bron: Katusha Team

De ploegleiding
Geen veranderingen in de ploegleiding van Katusha Team. Dat wil zeggen dat de Belgen Jeff Braeckevelt en Bart Leysen, de Russen Dimitri Konyshev en Guennadi Mikhailov en de Italiaan Mario Chiesa de leiding over de renners hebben. Boven hen staan de Italianen Serge Parsani en Claudio Cozzi als teammanagers, terwijl de algemene leiding in handen is van de Moldavische Belg Andrei Tchmil.

De transfers
Uit
De bekendste onder de elf vertrekkers bij Katusha is Robbie McEwen. De ervaren Australische topsprinter tekende eerste een contract bij Pegasus, maar toen deze ploeg geen licentie kreeg vond hij onderdak bij RadioShack. Ook Serguei Klimov tekende bij Pegasus, maar hij vond nog geen alternatief. Naast McEwen vertrok ook de tweede sprintkopman Danilo Napolitano, die aan de slag gaat bij Acqua & Sapone. Verder vertrok de Russische klimmer Evgeni Petrov naar Astana, zocht Marco Bandiera zijn heil bij Quick Step en deden Luca Mazzanti en Laszlo Bodrogi een stapje terug naar respectievelijk Farnese Vini en Team Type 1. Voor de Luxemburger Kim Kirchen werd vanwege zijn hartproblemen geen toekomst als wielrenner meer gezien. Begin dit jaar werd bekend dat het Russische talent Timofey Kritskiy na een in het water gevallen eerste seizoen als prof terugstapt naar de opleidingsploeg.

Marco Bandiera (Ita) > Quick Step Cycling Team
Evgeni Petrov (Rus) > Pro Team Astana
Robbie McEwen (Aus) > Team RadioShack
Danilo Napolitano (Ita) > Acqua & Sapone
Luca Mazzanti (Ita) > Farnese Vini-Neri Sottoli
Laszlo Bodrogi (Fra) > Team Type 1
Timofey Kritskiy (Rus) > Itera-Katusha
Kim Kirchen (Lux) > gestopt
Sergueï Klimov (Rus) > ?
Alexandre Botcharov (Rus) > ?
Nikita Eskov (Rus) > ?
Mikhaylo Khalilov (Oek) > ?

In
Opvallend genoeg werd er geen nieuwe sprinter aangetrokken door Katusha. Wel werd de voorjaarsploeg flink versterkt met Leif Hoste, Luca Paolini en Aleksandr Kuschysnki en krijgt Rodriguez met Alberto Losada en Daniel Moreno twee landgenoten aan zijn zijde. Zes van de nieuwkomers zijn stuk voor stuk Russen. Daarvan hebben Yuri Trofimov en Vladimir Isaychev al ervaring op hoog niveau, terwijl de laatste vier overkomen van de continentale opleidingsploeg. Begin dit jaar werd nog bekend dat Katusha Team de ploeg is die dopingzondaar Danilo Di Luca de kans biedt om zijn rentree te maken in het profpeloton.

Alberto Losada (Spa) < Caisse d'Epargne Alexander Kuschynski (WRu) < Liquigas-Doimo Leif Hoste (Bel) < Omega Pharma-Lotto Daniel Moreno (Spa) < Omega Pharma-Lotto Luca Paolini (Ita) < Acqua & Sapone Yuriy Trofimov (Rus) < Bbox-Bouygues Telecom Vladimir Isaychev (Rus) < Xacobeo-Galicia Arkimedes Arguelyes Rodrigues (Rus) < Itera-Katusha Petr Ignatenko (Rus) < Itera-Katusha Alexander Mironov (Rus) < Itera-Katusha Alexander Porsev (Rus) < Itera-Katusha Danilo Di Luca (Ita) < schorsing De renners
De kopman van Katusha Team zal in 2011 weer de Spaanse klimmer Joaquin Rodriguez zijn. In de bergen krijgt de lichte Spanjaard dit jaar de steun van zijn landgenoot Daniel Moreno, met wie hij ook al samen reed bij Caisse d’Epargne. Schaduwkopmannen voor het rondewerk zijn de robuuste Rus Vladimir Karpets, die zich na zijn zege in het jongerenklassement van de Tour vooral profileerde in de kortere Rondes als die van Zwitserland en Romandië, de Italiaanse klimmer Giampaolo Caruso en diens van een dopingschorsing teruggekeerde landgenoot Danilo Di Luca, in 2007 winnaar van de Giro d’Italia. Ook van de tijdrijder Vladimir Gusev mag in de wat kortere en niet al te zware rondes iets verwacht worden.

In de heuvelklassiekers vormt Rodriguez, die al podium reed in onder meer Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en het WK, een uitermate sterk blok samen met voormalig Amstel Gold Race winnaar Serguei Ivanov, Russisch kampioen Alexandr Kolobnev, vorig jaar nog de nummer twee in Luik en de explosieve Italiaan Danilo Di Luca, die al het gehele Ardense drieluik wist te winnen. Voor de noordelijke klassiekers rekent Katusha op de flamboyante Italiaan Filippo Pozzato. Waar ‘Pipo’ vorig jaar nog klaagde over te weinig steun, heeft hij dit jaar met de ervaren kasseienvreter Leif Hoste, de snelle Italiaan Luca Paolini, de sterke Wit-Rus Aleksandr Kuschynski en de boomlange Belg Stijn Vandenbergh een sterk team aan zijn zijde. Pozzato en Paolini kunnen ook hun mannetje staan in de wat lastigere sprints, maar als het op de echte spurt aankomt zal de ploeg vooral moeten rekenen op de nog jonge Rus Denis Galimzyanov.

Net als de Rabobank in Nederland doet investeert Katusha veel in Russisch talent. De ploeg heeft zelfs twee opleidingsformaties, en elk jaar stromen er weer enkele renners door naar het ProTeam. Dit seizoen is het dan ook uitkijken naar in hoeverre jongens als Denis Galimzyanov, Artem Ovechkin, Egor Silin en Petr Igatenko zich in de kijker kunnen rijden.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.katushateam.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana Ag2r La Mondiale Team RadioShack

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone