Ploegenpresentatie: Garmin-Transitions

vrijdag 8 januari 2010 om 21:07

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Amerikaanse ProTour-ploeg Garmin-Transitions.

Garmin-Transitions
UCI-afkorting: GRM
UCI-categorie: ProTour
Land: Verenigde Staten
CQ-ranking 2009:: 10e
Opgericht: 2005
Grote namen uit het verleden: Bradley Wiggins, Craig Lewis, Magnus Bäckstedt, David Cañada, Michael Creed

2009
Het jaar 2009 verliep vrij succesvol voor de equipe voor Jonathan Vaughters en dat was vooral te danken aan de klasse van Tyler Farrar. Maar de Amerikaan pakte niet de eerste seizoenszege, die eer ging naar Bradley Wiggins, Hans Dekkers, Kilian Patour, Michael Friedman en Huub Duyn. Zij waren het snelst in de ploegentijdrit van de Ronde van Qatar. In de twee grote voorjaarsetappe wedstrijden, Parijs-Nice en de Tirreno-Adriatico, liet Garmin zich twee keer goed zien. Christian Vande Velde werd in Parijs-Nice beloond na een hele dag in de aanval te hebben gereden: hij won de vierde etappe. In de Tirreno-Adriatico deed Tyler Farrar iets wat bijna onmogelijk is: Mark Cavendish kloppen in een rechtstreeks duel. Pas vanaf juli/augustus begon het echt goed te lopen voor Garmin. Zo werd Bradley Wiggins vierde in het eindklassement van de Tour en pakte Farrar in dezelfde wedstrijd nog een paar ereplaatsen mee. In de Tour wist hij dus niet te winnen, maar hij won in augustus wel de Vattenfall Cyclassics en drie etappes in de Eneco Tour. David Zabriskie en Bradley Wiggins werden tussendoor nog even tijdrit kampioen in hun eigen land voordat er begonnen werd aan de Vuelta. Twee etappezeges (Tyler Farrar en Ryder Hesjedal) plus een sterk rijdende Tom Danielson, die helaas moest opgeven tijdens de achttiende etappe. In het najaar gingen nog twee etappes en het eindklassement van het Circuit Franco Belge naar Tyler Farrar en wisten Christopher Sutton en Bradley Wiggins gezamenlijk bijna alles in de Jayco Herald Sun Tour te winnen. Alleen de eerste etappe werd niet gewonnen, die was een prooi voor Jaan Kirsipuu.

2010
“We zijn klaar voor 2010. Ons team is sterk en veelzijdig met een aantal van de beste rijders ter wereld,” zo klonk het uit de mond van Jonathan Vaughters. “Dit jaar willen verder bouwen op de successen van Tyler Farrar door een aantal sterke mannen toe te voegen aan ons team. Daarnaast hebben we een aantal klimmers gecontracteerd om Christian te helpen in de bergen en we hebben onze klassieker ploeg afgerond. Met Christian Vande Velde, Daniel Martin en David Zabriskie die hebben getekend voor de komende jaren, hebben we een basis gelegd die zich kan verbeteren de komende jaren. Vooruitkijkend naar 2010 hopen we ons het hele jaar te laten zien.”

De ploegleiding
Er zijn vier ploegleiders bij Garmin, en de bekendste van hen is toch wel Jonathan Vaughters. Hij wordt in de jacht op overwinningen bijgestaan door Johnny Weltz, Lionel Marie en Matt White.

De sponsor(en)
Sinds het team de overstap maakte naar het ProContinentale-circuit worden ze bijgestaan door Garmin, dat vooral bekend is van de navigatieapparatuur. Van volgend seizoen is er ook een nieuwe cosponsor in de vorm van Transitions, dat (zonne)brillen maakt.

Het materiaal
Garmin is een Amerikaanse ploeg en rijdt dan ook op Amerikaanse fietsen, Felt om precies te zijn. De onderdelen komen echter niet van het Amerikaanse SRAM, maar van het Japanse Shimano. Daarnaast komen de wielen van Zipp, de banden van Vittoria, het stuur en de vork van 3T en de zadels van Fi’zi:k. De Garmin-renners dragen helmen van Giro en kleding van Pearl Izumi.

De transfers
Uit
Bradley Wiggins naar Sky! Nee, toch niet. Toch wel! Ontkend door Vaughters. Toch wel! Toch niet! Uiteindelijk kwam het er toch van. Klassementskopman Bradley Wiggins vertrok na lang getouwtrek naar het Britse Team Sky. Lang voordat die transfer eindelijk rond was, was al bekend dat de Australische sprinter Chris Sutton voor dat team zou gaan rijden. Een andere sprinter, de Nederlander Hans Dekkers, moest weg, maar vond ik Landbouwkrediet al snel een nieuwe ploeg. Ook Huub Duyn, Jason Donald, Lucas Euser en Michael Friedman moesten weg, maar vonden in respectievelijk Team NetApp, Bahati Foundation Pro Cycling Team, Planet Energy en Jelly Belly al een nieuwe ploeg. Dat gold niet voor Kilian Patour en Blake Caldwell. Eerstgenoemde besloot maar terug naar de amateurs te keren, terwijl de tweede nog altijd zoekende is. Tot slot besloot William Frischkhorn een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Chris Sutton (Aus) > Team Sky
Bradley Wiggins (GBr) > Team Sky
Hans Dekkers (Ned) > Landbouwkrediet
Jason Donald (VSt) > Bahati Foundation Pro Cycling Team
Lucas Euser (VSt) > Planet Energy
Huub Duyn (VSt) > Team NetApp
Michael Friedman (VSt) > Jelly Belly Cycling Team
William Frischkorn (VSt) > stopt
Kilian Patour (Fra) > Elite-2
Blake Caldwell (VSt) > ?

In
Een hele rits sterke renners komen Garmin-Transitions versterken. De Zweed Frederik Kessiakof (Fuji), ex-mountainbiker en nu een goed klimmer, de Zuid-Afrikaan Robert Hunter, een voormalig topsprinter die nu een wat mindere periode doormaakt, de Bel0\g Johan Vansummeren, een hardrijder die erg sterk is op de kasseien, de Braziliaan Murilo Fischer, erg rap maar ook goed in de Italiaanse eendagskoersen, en de Australiër Matthew Wilson, een hoog aangeschreven sprintaantrekker. De overige nieuwkomers zijn stuk voor stuk grote talenten. De Nederlander Michel Kreder reed onder meer een zeer sterk WK, de Australiër Jack Bobridge schreeft de mondiale titel in het tijdrijden voor beloften bij op zijn palmares en neemt zijn eveneens goed tegen de klok rijdende landgenoot Travis Meyer mee van Jayco-AIS, de Amerikaan Kirk Carlsen is een jonge klimmer en, tot slot, Peter Stetina is een van de grootste talenten die de Verenigde Staten rijk zijn.

Frederik Kessiakof (Zwe) < Fuij-Servetto Murilo Fischer (Bra) < Liquigas Johan Vansummeren (Bel) < Silence-Lotto Robert Hunter (Zaf) < Barloworld Michel Kreder (Ned)< Rabobank CT Jack Bobridge (Aus)< Team Jayco-AIS Travis Meyer (Aus) < Team Jayco-AIS Matthew Wilson (Aus) < Team Type 1 Kirk Carlsen (VSt) < Elite-2 Peter Stetina (VSt) < Elite-2 De renners
Garmin-Transitions is een team dat jonge en oude renners herbergt. Onder de oudjes vallen onder meer Christian Vande Velde, Julian Dean, David Millar, Svein Tuft, Danny Pate en Tom Danielson. Maar dat zijn ook niet de minste renners; Vande Velde werd in 2008 vijfde in de Tour de France, Julian Dean doet het al jaren goed als sprint antrekker, terwijl David Millar, Danny Pate en Svein Tuft erkende hardrijders zijn. Tom Danielson is een apart geval, hij deed het in de jaren 2004 en 2005 buitengewoon goed, maar daarna werd het minder. Tot afgelopen najaar, hij reed eerst een sterke Ronde van Burgos, gevolgd door een sterke eerste twee weken in de Ronde van Spanje. Helaas ging het daarna wat minder door ziekte, en hij moest zelfs opgeven in de achttiende etappe. Deze oudere renners doen nog steeds met de beste mee, en vaak helpen ze, of worden ze geholpen door de jonkies van het team. Tyler Farrar heeft met Julian Dean, Murilo Fischer en Robert Hunter niet de minste renners die hem kunnen helpen in de sprint. De jonge tijdrijders Jack Bobridge en Cameron Meyer hebben met Millar, Pate en Tuft geen slechte leermeesters tot hun beschikking. Kopman Christian Vande Velde vindt in de bergen de steun van niet de minste renners, hij heeft onder meer Frederik Kessiakoff en Daniel Martin in de ploeg, die afgelopen seizoen hebben bewezen zeer goed mee te kunnen in de bergen. En er is ook een geluk voor Martijn Maaskant; in de voorjaarsklassiekers staat hij niet meer alleen. Garmin heeft Johan Vansummeren aangetrokken en dat is een welkome versterking. En dan zijn er nog zat andere jonkies: Peter Stetina, Thomas Peterson, Michel Kreder, Travis Meyer en Ricardo Van der Velde. Garmin lijkt van succes verzekerd de komende jaren met een paar sterke renners. Met de jonge renners die de Amerikaanse ploeg gecontracteerd heeft, lijkt dat succes ook voor langere tijd gewaarborgd.

Garmin 2010
Jack Bobridge AUS
Kirk Carlsen USA
Steven Cozza USA
Tom Danielson USA
Julian Dean NZL
Timothy Duggan USA
Tyler Farrar USA
Murilo Fischer BRA
Ryder Hesjedal CAN
Robert Hunter ZAF
Fredrik Kessiakoff ZWE
Michel Kreder NED
Trent Lowe AUS
Martijn Maaskant NED
Daniel Martin IRL
Christian Meier CAN
Cameron Meyer AUS
Travis Meyer AUS
David Millar GBR
Danny Pate USA
Thomas Peterson USA
Peter Stetina USA
Svein Tuft CAN
Ricardo Van der Velde NED
Christian Vande Velde USA
Johan Vansummeren BEL
Matthew Wilson AUS
David Zabriskie USA

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Een echt duidelijk tenue van Garmin is nog niet beschikbaar, wel staat hier een foto van Cameron Meyer op het Australisch kampioenschap tijdrijden. Daarbij is te zien dat de blauworanje kleur er nog steeds is, maar dat de vormen iets veranderd zijn. Het is verder geen groot verschil met vorig jaar.

Website
www.slipstreamsports.com/

Ploegenpresentaties
Team Katusha
La Française des Jeux
Lampre-Farnese Vini
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Door F4L en stoemper

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone