Ploegenpresentatie: Footon-Servetto-Fuji

vrijdag 1 januari 2010 om 10:49

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights Dit maal: de Spaanse ProTour-ploeg Footon-Servetto.

Footon-Servetto-Fuji
UCI-afkorting: FOT
UCI-categorie: ProTour
Land: Spanje
CQ-ranking: 2009: 22ste
Opgericht: 2004 (van 2004 t/m 2008 Saunier Duval, 2009 Fuji-Servetto)
Grote namen uit het verleden: Andrea Tafi, Christophe Rinero, Martin Perdiguero, Chris Horner, Inigo Cuesta, Joaquin Rodriguez, David Millar, Gilberto Simoni, Iban Mayo, Leonardo Piepoli, Riccardo Ricco, José Angel Gomez Marchante, Daniele Nardello, Juan José Cobo.

2009
Een jaar om snel te vergeten voor de equipe van Mauro Gianetti en Joxean Fernandez Matxin. Op het allerlaatste moment werd er nog een, weinig kapitaalkrachtige, sponsor gevonden nadat zowel Saunier Duval als Scott het jaar voordien waren afgehaakt na de dopingzaak rond Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli. Fuji-Servetto, zoals de ploeg in 2009 door het leven ging, kon slechts van start gaan in één grote ronde: de Ronde van Spanje. Na een rechtzaak gingen ze ook in de Ronde van Italië van start, maar de Tour en daarmee ook Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Tours konden ze op hun buik schrijven. In de wedstrijden waar ze wel mochten starten braken ze niet veel potten, al maakte Juan José Cobo veel goed door een rit te winnen in de Vuelta en die ook als tiende de beeindigen. Cobo won eerder al een rit in de Vuelta a Castillia y Leon. De overige zeges kwamen van de later op doping betrapte Ricardo Serrano (rit in Romandië) en David de la Fuente (GP Miguel Indurain). En dat was alweer het jaar 2009 voor Fuji-Servetto.

2010
In 2010, onder de nieuwe naam Footon-Servetto-Fuji, moet dat uiteraard beter. Probleem is echter de kwaliteit van de renners, die op papier zelfs nog stukken lager is dan in 2009. De ploeg hoopt als ProTour-formatie natuurlijk mee te doen aan alle grote wedstrijden en er ook nog goed presteren. Het lijkt een illusie, maar ze kunnen uiteraard verassen. Overigens werd bij het presenteren van de hoofdsponsor wel duidelijk gezegd: “We willen ons richten op de jeugd”.

De ploegleiding
Joxean Fernandez Matxin en Mauro Gianetti behouden de leiding over de ploeg, terwijl de onlangs als renners gestopte Italianen Daniele Nardello en Stefano Zanini samen met de Spanjaard Sabino Angoitia de ploegleiders zijn.

De sponsor(en)
Hoofdsponsor Footon is een Zwitsers bedrijf dat zich richt op de commercialisering van innovatieve producten voor het welzijn en de gezondheid. Eerste co-sponsor Servetto is een Italiaans bedrijf dat kledingrekken produceert. Fuji is een fietsenfabrikant die officieel uit Amerika komt, maar de fietsen produceert in Taiwan en Polen. Dan kwam de Baskische staalproducent AMPO nog over van het ter ziele gegane ProContinentale Contentpolis-Ampo.

Het materiaal
Er is nog vrij weinig bekend over Footon-Servetto, maar wat al wel duidelijk is, is dat de ploeg net als dit jaar op fietsen van het Amerikaanse bedrijf Fuji. De onderdelen komen eveneens uit Amerika, de renners rijden namelijk met de SRAM Red-groep. De zadels zullen in 2010 van het nobele onbekende Selle SMP komen, de brillen zijn van het merk Rudy Project, de bidons van Elite en de schoenen van Sidi. De auto’s, tot slot, worden gefabriceerd door Audi.

De transfers
In
Een hele hoop nieuwe namen bij Footon-Servetto, maar een vedette zit er niet tussen. De grootste aankoop is de zeer rappe Portugese kampioen Manuel Cardoso. Ook de Italiaan Michele Merlo, die van het opgedoekte Barloworld overkomt, heeft snelle benen. Van Barloworld werden ook de Italiaanse klimmer Giampaolo Cheula en zijn landgenoot Marco Corti over. Van een andere opgedoekte ploeg, het Oostenrijkse ELK Haus, werden Oostenrijks kampioen Markus Eibegger, die zeker niet onderschat moet worden in de heuvels, en Oostenrijks kampioen tijdrijden Matthias Brändle overgenomen. De rappe Deen Martin Pedersen, in het verleden actief voor CSC, komt over van Capinordic en ook de snelle Zwitserse heuvelrijder David Vitoria (Rock Racing) en de Spaanse aanvallers Iban Mayoz en Aitor Perez zijn geen hele onbekende namen. Echter zullen Vidal Celis, Rafael Valls, Enrique Mata, Thomas Faiers, Fabio Felline, David Gutierrez Palacios, David Gutierrez Gutierrez, Noe Gianetti (zoon van manager Mauro) en Pedro Merino u hoogstwaarschijnlijk niet heel veel zeggen. De laatste aankoop is de Australier Johnnie Walker, een jonge sprinter.

Giampaolo Cheula (Ita) < Barloworld-Bianchi Marco Corti (Ita) < Barloworld-Bianchi Michele Merlo (Ita) < Barloworld-Bianchi Aitor Perez (Spa) < Contentpolis-Ampo Matthias Brandle (Oos) < ELK Haus Markus Eibegger (Oos) < ELK Haus Iban Mayoz (Spa) < Xacobeo-Galicia David Vitoria (Zwi) < Rock Racing Vidal Celis (Spa) < Barbot-Siper Rafael Valls (Spa) < Burgos Monumental Enrique Mata (Spa) < Burgos Monumental Manuel Antonio Cardoso (Por) < Liberty Seguros Martin Pedersen (Den) < Team Capinordic Thomas Patricks Faiers (GBr) < Elite-2 Fabio Felline (Ita) < Elite-2 Noe Gianetti (Zwi) < Elite-2 David Gutierrez Gutierrez (Spa) < Elite-2 David Gutierrez Palacios (Spa) < Elite-2 Pedro Merino (Spa) < Elite-2 Johnnie Walker (Aus) < Elite-2 Uit
Tussen de uitgaande transfers zitten wel de nodige grote namen. Zo vertrek klassementskopman Juan José Cobo naar Caisse d’Epargne, zoekt heuvelkopman David de la Fuente zijn heil bij Astana, gaat sprinter Davide Vigano op avontuur bij Team Sky en kiest de Zweedse ex-mountainbiker Frederik Kessiakof, die bewees een goede klimmer te zijn, voor Garmin-Transitions. Ook de ervaren klimmer Josep Jufre (Astana), het Kroatische heuveltalent Robert Kiserlovski (Liquigas), Beñat Intxausti (Euskaltel-Euskadi) en de Italianen Fabrice Piemontesi (Androni), Paolo Bailetti (Flaminia) en Andrea Tonti (CarmioOro) zochten andere oorden op. Hilton Clarke, Javier Meijas, David Canada, Jésus Del Nero, José Angel Gomez, Hector Gonzalez, Cameron Wurf en Iker Camano moesten weg, vaak uit financiële overwegingen. Alberto Fernandez, tot slot, werd betrapt op doping.

David De La Fuente (Spa) > Astana
Josep Jufre (Spa) > Astana
Juan José Cobo (Spa) > Caisse d’Epargne
Beñat Intxausti (Spa) > Euskaltel-Euskadi
Frederik Kessiakof (Zwe) > Garmin-Transitions
Robert Kiserlovski (Kro) > Liquigas-Doimo
Davide Vigano (Ita) > Team Sky
Fabrice Piemontesi (Ita) > Androni Giocattoli
Andrea Tonti (Ita) > CarmioOro-NGC
Paolo Bailetti (Ita) > Ceramica Flaminia
Hilton Clarke (Aus) > Bahati Foundation Pro Cycling Team
Javier Meijas (Spa) > Team Type 1
Alberto Fernandez (Spa) > schorsing
David Cañada (Spa) > ?
Jésus Del Nero (Spa)> ?
José Angel Gomez Gomez (Spa) > ?
Hector Gonzalez (Spa) > ?
Cameron Wurf (Aus) > ?
Iker Camaño (Spa) > ?

De renners
Tsja, wie zijn nou de kopmannen bij Footon-Servetto? Voor de sprints hebben ze Manuel Cardoso en in mindere mate Michele Merlo, Martin Pedersen, Johnnie Walker en David Vitoria die hun mannetje kunnen staan. De twee talenten Markus Eibegger en Eros Capecchi zijn de troeven voor de heuvels, terwijl ze ook redelijk kunnen klimmen. Redelijk goed klimmen kunnen ook de jonge Arkaitz Duran en de ervaren Italiaan Giampaolo Cheula, en eigenlijk bijna alle aanwezige Spanjaarden. Het blijft echter bij redelijk. Redelijk zijn ook de capaciteiten van het eeuwige talent Martin Pedersen in de noordelijke klassiekers, en hij zal het daar dan ook moeten doen voor de ploeg. Voor de rest: richten op de jeugd.

Footon-Servetto-Fuji 2010
Jose Alberto Benitez Roman SPA
Matthias Brändle OOS
Iker Camaño Ortuzar SPA
Eros Capecchi ITA
Ermanno Capelli ITA
Manuel Antonio Leal Cardoso POR
Vidal Celis Zabala SPA
Giampaolo Cheula ITA
Marco Corti ITA
Arkaitz Duran Aroca SPA
Markus Eibegger OOS
Thomas Faiers GBR
Fabio Felline ITA
Noe Gianetti ZWI
David Gutierrez Gutierrez SPA
David Gutierrez Palacios SPA
Enrique Mata Cabello SPA
Iban Mayoz Etxeberria SPA
Pedro Merino Criado SPA
Michele Merlo ITA
Martin Pedersen DEN
Aitor Perez Arrieta SPA
Rafael Valls Ferri SPA
David Vitoria ZWI
Johnnie Walker AUS

Het tenue
Helaas heeft Footon nog niet bekend gemaakt hoe het tenue er komend seizoen uit zal zien. Zodra dat wel het geval is, brengen wij u uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.

Website
www.fuji-servetto.com

Ploegenpresentaties
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone