Ploegenpresentatie: Euskaltel-Euskadi

zondag 3 januari 2010 om 20:18

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Spaanse ProTour-ploeg Euskaltel-Euskadi.

Euskaltel-Euskadi
UCI-afkorting: EUS
UCI-categorie: ProTour
Land: Spanje
CQ-ranking 2009: 15de
Opgericht: 1994
Grote namen uit het verleden: Joseba Beloki, Inigo Cuesta, Igor Gonzalez, Roberto Laiseka, Iban Mayo, Haimar Zubeldia.

2009
Euskaltel zal niet heel erg tevreden terugkijken op het wielerjaar 2009. Er werd met een rit in de Tour de France slechts één grote zege geboekt, en die werd bovendien behaald door een dopingzondaar: Mikel Astarloza. Naast Astarloza had Euskaltel in 2009 met nog een dopinggeval te maken, dit maal m.b.t. Ex-Dauphiné-winnaar Inigo Landaluze. Nee, het moest vorig jaar maar weer eens komen van de immer betrouwbare Samuel Sanchez: tweede in de Ronde van Spanje, tweede in de Ronde van Lombardije en derde in de Ronde van het Baskenland. In de voorjaarsklassiekers echter geen spoor van de Spanjaard. Verder vielen ook Egoi Martinez (enige tijd in de bolletjestrui), Amets Txurukka (immer aanvallend) en Koldo Fernandez (zege en ereplaatsen in de wat kleinere Spaanse koersen) op. En dat was het.

2010
In 2010 moet het natuurlijk beter. Samuel Sanchez gaat weer naar de Tour en moet daar zorgen voor etappezeges en een goede eindklassering. Ook in de Vuelta moet doet gebeuren, al zullen ze daar niet op Sanchez kunnen rekenen. Deze twee koersen zullen in 2010, samen met de Ronde van het Baskenland, traditiegetrouw de belangrijkste koersen voor de Baskische ploeg zijn. Daarnaast moet er gepresteerd worden in de kleinere Spaanse koersen én wil Euskaltel geen gek figuur meer slaan in de heuvelklassiekers.

De ploegleiding
Eigenlijk veranderd er nooit veel bij Euskaltel-Euskadi, maar wat de ploegleding betreft is dat dit maal anders. Algemeen manager Miguel Madariaga wordt voorzitter, voormalig ploegleider Igor Gonzalez de Galdeano wordt algemeen manager en zijn broertje Alvaro treedt toe tot de ploegleiding. De overige ploegleiders zijn net als vorig jaar Gorka Gerrikagoitia, Alex Diaz en Josu Larranzabal.

De sponsor(en)
Hoofdsponsor Euskaltel is een aanbieder van telecommunicatie uit, jawel, het Baskenland. Euskadi staat voor de Baskische overheid, die ook geld in de ploeg pompt.

Het materiaal
Euskaltel rijdt al sinds jaar en dag op fietsen van het Spaanse merk Orbea, en dat zal in 2010 niet anders zijn. De onderdelen komen van het Japanse Shimano, net als de wielen. De bidons van Euskaltel worden geproduceerd door Elite, de helmen door Catlike, de zadels door Selle Italia en de banden door Vittoria. De mooie oranje truitjes worden gefabriceerd door Moa, en de gemotoriseerde voertuigen komen van Skoda.

De transfers
In
Euskaltel-Euskadi is de winter druk bezig geweest om het team te vernieuwen en te verjongen. Er werden zes renners aangetrokken en de oudste van hen is 25 jaar. Die eer gaat naar Daniel Sesma, die overkomt van het Spaanse Orbea, wat nauwe banden heeft met Euskaltel. Zijn meest aansprekende resultaat is een etappewinst in de Vuelta a Navarra (T.T.T.) in 2006. Beñat Intxausti werd overgenomen van Fuji-Servetto, dat hem niet wist te behouden na een redelijk succesvol jaar. Zo werd Intxausti zesde op het Spaans kampioenschap en wist hij een vijfde plek te behalen in de lastige Subida Urkiola.

Verder werden de jonge talenten Gorka Izagirre (Contentpolis), Miguel Minguez, Jonathan Nicolas Castroviejo en Romain Sicard (allen Orbea) overgenomen. Sicard is toch wel het bekendste van de vier, en dat dankt hij aan zijn geweldige seizoen. Begin mei wist hij tussen de profs de lastige Subida al Naranco te winnen, zeker geen kleine koers. Toch was de maand september zijn hoogtepunt van het jaar. Want naast de Ronde van de Toekomst wist hij ook nog eens het WK op de weg bij de beloften te winnen. Met Sicard heeft Euskaltel-Euskadi een groot talent in handen, hij zou zo maar de Tour kunnen winnen over een paar jaar.

Benat Intxausti (Spa) < Fuji-Servetto Gorka Izagirre (Spa) < Contentpolis-Ampo Romain Sicard (Fra) < Orbea Daniel Sesma (Spa) < Orbea Miguel Minguez (Spa) < Orbea Jonathan Nicolas Castroviejo (Spa) < Orbea Uit
Tegenover de komst van zes jongen honden stond het vertrek van vijf wat oudere renners. De enige die een (grote) nieuwe ploeg wist te vinden was Markel Irizar. De onbekende Spanjaard, die net als Armstrong kanker wist te overwinnen, vertrekt naar Team RadioShack. Andoni Lafuente zoekt het op de baan, terwijl Josu Agirre nog in het ongewisse is. Twee renners moesten de ploeg verlaten vanwege een positieve plas, de eerste die dat te horen kreeg was Inigo Landaluze. Hij werd op 15 juli 2009 geschorst nadat hij twee keer positief had getest (7 juni en 16 juini). Twee weken later kreeg zijn landgenoot Mikel Astarloza te horen dat hij positief had getest op EPO. Vlak na de Tour de France, waarin hij ondermeer een etappe wist te winnen. Zijn positieve plas stamde echter van voor de Tour (26 juni).

Markel Irizar (Spa) > Team RadioShack
Andoni Lafuente (Spa) > Elite-2
Inigo Landaluze (Spa)> schorsing
Mikel Astarloza (Spa)> schorsing
Josu Agirre (Spa) > onbekend

De renners
Onbetwist leider van de groep renners is Samuel Sanchez. Met zijn tweede plek in de Ronde van Spanje bewees hij nog steeds bij de betere ronderenners te horen. Daarnaast kan de Olympisch kampioen ook goed uit de voeten in eendagswedstrijden, een veelzijdig renner dus. Igor Anton was op papier een renner die Samuel Sanchez kon opvolgen, maar het ging het voorbije jaar niet zo goed met hem. Hij is na zijn val in de Vuelta van 2008 eigenlijk nooit meer op het hoge niveau gekomen dat hij in 2007 had. Misschien brengt 2010 hem meer geluk. De sprinter van de ploeg is Koldo Fernandez. Het is geen topsprinter, maar weet in grote wedstrijden nog wel eens voor verassingen te zorgen. Dan zijn er nog Egoi Martinez en Amets Txurruka. Twee renners die behoorlijk kunnen klimmen, maar nog beter kunnen aanvallen. Datzelfde geldt voor de nieuwe aanwinst Benat Intxausti. Tot slot is er die andere nieuwe aanwinst: de Franse Bask Romain Sicard. Het grote talent zou best al eens in 2010 mooie resultaten kunnen rijden tussen de profs. Voor de noordelijke klassiekers, waar Euskaltel als ProTour -ploeg ook zal starten, heeft de ploeg geen (sub)toppers is dienst.

Euskaltel-Euskadi 2010
Igor Anton Hernandez SPA
Francisco Javier Aramendia Llorente SPA
Jorge Azanza Soto SPA
Jonathan Nicolas Castroviejo SPA
Sergio de Lis de Andres SPA
Koldo Fernández de Larrea SPA
Aitor Galdos Alonso SPA
Aitor Hernández Gutierrez SPA
Beñat Intxausti Elorriaga SPA
Iñaki Isasi Flores SPA
Gorka Izagirre Insausti SPA
Egoi Martínez De Esteban SPA
Miguel Minguez Ayala SPA
Mikel Nieve Iturralde SPA
Juan Jose Oroz Ugalde SPA
Alan Perez Lezaun SPA
Rubén Perez Moreno SPA
Samuel Sánchez Gonzalez SPA
Daniel Sesma Sorbet SPA
Romain Sicard FRA
Amets Txurruka Ansola SPA
Pablo Urtasun Perez SPA
Ivan Velasco  Murillo SPA
Gorka Verdugo Marcotegui SPA

Klik hier voor verdere info over de renners

Het tenue
Het tenue van Euskaltel-Euskadi wordt al jaren gedomineerd door de kleur oranje. En dat is niet zo heel gek aangezien dat dé kleur van het Baskenland is. De veranderingen met 2009 zullen zo op het eerste gezicht niet heel groot zijn, alles lijkt gewoon hetzelfde.

Tenue
Foto: Euskaltel-Euskadi

Website
www.fundacioneuskadi.com

Ploegenpresentaties
AG2R La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Door F4L en stoemper

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone