Ploegenpresentatie: Euskaltel-Euskadi 2011

maandag 10 januari 2011 om 09:28

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Euskaltel-Euskadi.

WielerFlits

Euskaltel-Euskadi
Land: Spanje
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: EUS
Sportieve hierarchie*: 16de

Naam 2010: Euskaltel-Euskadi
WorldRanking 2010: 13de
CQranking 2010: 15de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
De belangrijkste renners voor de Baskische Euskaltel-Euskadi ploeg in 2010 waren Samuel Sanchez en Igor Anton. De Olympisch kampioen won een rit in de voor de ploeg enorm belangrijke Ronde van het Baskenland, schreef twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Burgos, waar ook Koldo Fernandez een rit meepikte, op zijn naam en werd in de Tour de France vierde in de eindrangschikking. Anton hield de eer van de ploeg hoog in de heuvelklassiekers door 4de te worden in de Waalse Pijl en 9de in Luik-Bastenaken-Luik, schreef een rit in de Tour de Romandie op zijn naam en won aan het einde van het seizoen twee etappes in de Vuelta. Halverwege die rittenkoers moest hij echter wel opgeven toen hij in de leiderstrui hard ten val kwam. Overige belangrijke resultaten voor Euskaltel waren de verassende ritzege in de Vuelta van Mikel Nieve en de tweede plaats in de Ronde van het Baskenland van Beñat Intxausti.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Euskaltel in 2010

Het tenue
Euskaltel-Euskadi rijdt al de gehele eeuw in min of meer hetzelfde tenue rond, en in 2011 zal dat niet anders zijn. Dat betekent dat we de Baskische renners zullen herkennen aan het feloranje shirt, met een overwegend zwarte broek.

WielerFlits
Bron: Fundacion Euskadi

De sponsor(en)
Euskaltel-Euskadi wordt gesponsord door het Baskische telecommunicatiebedrijf Euskaltel. De naam Euskadi staat voor de organisatie achter de ploeg, genaamd Fundacion Euskadi. Via deze organisatie komt er ook geld van de Baskische overheid de ploeg binnen.

Het materiaal
Fiets: Orbea
Onderdelen: Shimano
Kleding: Moa
Helmen: Catlike

WielerFlits
Bron: esciclismo

De ploegleiding
Sinds vorig jaar is voormalig renner Igor Gonzalez de Galdeano de algemene manager van de ploeg, en in 2011 zal hij dat ook zijn. De Spanjaard wordt geassisteerd door zijn broer Alvaro Gonzalez en Gorka Gerrikagoitia, die op hun beurt weer geassisteerd worden door assistent ploegleider Josu Larrazabal.

De transfers
Uit
Bij Euskaltel vertrekken zelden een hoop renners, en dat is dit jaar niet anders. De belangrijkste van de drie vertrekkers is zonder meer Beñat Intxausti. De talentvolle Baskische ronderenner reed slechts één seizoen in dienst van Euskaltel, en zal dit seizoen te zien zijn in het shirt van Movistar. Voor Aitor Galdos en Aitor Hernandez was geen plaats meer, terwijl Sergio De Lis al tijdens het seizoen een punt achter zijn carriere zette.

Beñat Intxausti (Spa) > Movistar Team
Aitor Galdos (Spa) > ?
Aitor Hernandez (Spa) > ?

In
Elk jaar maken er weer enkele renners de overstap van opleidingsploeg Orbea naar Euskaltel-Euskadi. Dit jaar is de eer aan klimmer Mikel Landa, de nummer vijf van de Tour de l’Avenir, en tijdrijder Ion Izagirre, die zijn broer Gorka komt vervoegen. Verder kwam Pierre Cazaux over van FDJ, en wordt zo naast Romain Sicard de tweede Franse Bask binnen de ploeg.

Pierre Cazaux (Fra) < La Française des Jeux Mikel Landa (Spa) < Orbea Ion Izagirre (Spa) < Orbea De renners
Euskaltel-Euskadi is in de breedte één van de mindere ploegen in de WorldTour. Met Olympisch Kampioen Samuel Sanchez en Igor Anton heeft de ploeg echter wel twee wereldtoppers in huis. Sanchez richt zich dit jaar op het klassement in de Tour de France, terwijl Igor Anton in ieder geval de Giro d’Italia en waarschijnlijk ook de Vuelta a Espana voor zijn rekening neemt. Beide kemphanen hebben al laten zien zeer goed uit de voeten kunnen in de heuvelklassiekers, maar de vraag is in hoeverre ze zich daarop zullen richten. Wat klimmen en heuvels betreft is het dit jaar ook uitkijken naar de prestaties van Romain Sicard. De Franse wereldkampioen U23 van 2009 liet zich vorig jaar soms al zien tussen de grote mannen, en er mag verwacht worden dat hij dit jaar weer een stap in de goede richting zet.

De ploeg heeft geen beschikking over een echte topsprinter, maar Inaki Isasi, Pablo Urtasun en met name Koldo Fernandez kunnen wel degelijk hun mannetje staan in de sprint. Laatstgenoemde zal waarschijnlijk ook de leider zijn van de wel zeer karige kasseienselectie. Voor de rest van de ploeg is aanvallen het toverwoord, en met name Amets Txurukka en Egoi Martinez hebben hier in grote koersen al een hoop ervaring mee. Verder tovert Euskaltel elk jaar weer een Baskisch talent uit de hoge hoed. Met onder meer Jonathan Castroviejo en Mikel Landa hebben ze in ieder geval genoeg talent in huis.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.fundacioneuskadi.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone