Ploegenpresentatie: Cofidis

maandag 28 december 2009 om 22:32

Het seizoen 2009 ligt al een tijdje achter ons en het seizoen 2010 komt steeds dichterbij. De ploegen zullen zoals elk jaar weer enkele veranderingen hebben ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, u elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: het Franse ProContinentale Cofidis.

2009
2009 kende voor Cofidis zowel hoogte als dieptepunten. Julien El Fares (rit in de Tirreno) en David Moncoutié (rit in de Dauphiné Liberé en een rit+bergtrui in de Vuelta a Espana) zorgde voor successen in de voormalige ProTour, en mochten onder meer Rémi Pauriol (GP Ouverture), Rein Taaramae (Tour de l’Ain), Jean-Eudes Demaret (rit in de Ster van Besseges en het Circuit de la Sarthe), Samuel Dumoulin (rit in de Tour du Limousin) en David Moncoutié (rit in de Middelandse Zee) de bloemen in ontvangst nemen in belangrijke koersen in eigen land. In de Tour de France, waar vorig jaar nog twee ritzeges behaald werden, en de klassiekers, waar de vertrokken Nick Nuyens en Sylvain Chavanel in 2008 nog fuore maakte, kwam de ploeg dit jaar niet in beeld. Aan het eind van het jaar kreeg de ploeg dan ook te horen, dat de ProTour-licentie niet verlengd werd.

2010
In 2010 is Cofidis dus voor het eerst een ProContinentale ploeg, en zal het dus vechten zijn voor wildcards. De Tour de France is echter al zeker, en ook de andere koersen van de ASO (Parijs-Nice, Parijs-Tours, Parijs-Roubaix, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) en de Vuelta zullen zeer waarschijnlijk in het wedstrijdprogramma mogen worden opgenomen. Het hoofddoel van het jaar zal dus het behalen van ritzeges in de Tour de France blijven, en daarnaast moet er in de voor de sponsor immer belangrijke Franse koersen gepresteerd worden. Maar Cofidis wil meer, want klassiekers hebben bij de ploeg altijd al in hoog aanzien gestaan.

De ploegleiding
Geen veranderingen in de ploegleiding bij Cofidis. Eric Boyer blijft de algemeen manager, al stapte hij wel op als voorzitter van de Internationale Vereniging van Professionele Wielerploegen. De Belg Francis van Londersele is de zogenoemde Manager Sportif, en Bernard Quilfen en Alain Deloeuil zijn de twee ploegleiders. Arnaud Tournant is de derde ploegleider, maar hij bemoeit zich alleen met de baanrenners.

De sponsoren
Hoofdsponsor Cofidis is een Franse bank die gespecialiseerd is in kredietverlening via telefoon en internet. Naast Frankrijk is het bedrijf ook nog actief in België, Tsjechië, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Het materiaal
Cofidis zal in 2010, net als in 2009, rijden op fietsen van de Franse fietsenfabrikant Look. De componenten komen uit Italië, van Campagnolo en de zadels eveneens, van Fi’zi:k. De wielen worden geleverd door Fulcrum, de kleding wordt geproduceerd door Nalini, de bidons komen van Zéfal en de renners dragen helmen van BBB, die ook accesoires levert. De autos, tot slot, zijn gefabriceerd door Skoda.

De transfers
In
Vele nieuwe renners voor Cofidis dit jaar. De belangrijkste is de rappe Belg Kevyn Ista, die op de kasseien goed uit de voeten kan. Ista komt over van het opgedoekte Agritubel, en van die ploeg nam Cofidis ook de Fransman Rémi Cusin over, die vooral begadigd is in het heuvelrijden. Naast Ista komen er nog twee Belgen de gelederen versterken: Jens Keukeleire (21) en Romain Zingle (22). Keukeleire werd dit jaar onder meer 4de op het EK U23, terwijl Zingle tweede werd in onder meer Luik-Bastenaken-Luik U23 en het Circuit des Ardennes. De 26-jarige Estse klimmer Kalle Kriit mag zich weer opmaken om profkoersen te rijden, nadat hij in 2008 voor Mitshubishi-Jartazi reed. Tot slot zijn ook de jonge Fransen Julien Fouchard en Tony Gallopin nieuwe gezichten bij de ploeg. Huidig stagiair Benjamin Giraud heeft nog geen uitsluitsel over zijn toekomst gekregen.

Uit
Veel renners eruit, dus ook veel renners eruit. De Fransen Alexandre Blain, Hervé Duclos-Lasalle, Maryan Hary, Romain Villa, Sébastien Portal en de Wit-Russische spurter Alexandre Usov mochten geen van allen blijven, en vonden ook geen van allen een nieuwe werkgever. De Spaanse veteraan Bingen Fernandez en zijn Franse leeftijdsgenoot Florent Brard besloten een punt achter hun lange carriere te zetten.

De renners
Ondanks dat de ploeg geen ProTour meer is, rijden er een flink aantal sterke renners rond. Bergkoning uit de afgelopen twee Rondes van Spanje David Moncoutié moet voor het mooie weer zorgen in de bergen, en in de met name kleinere rondes is het uitkijken naar hoe het Estse talent Rein Taaramae zich ontwikkeld. De Est won dit jaar al de Tour de l’Ain en werd tweede in de Ronde van Romandië. De Fransen hopen dat Amaël Moinard zich ook snel ontwikkeld en uitgroeit tot een grote ronderenner. De 27-jarige Fransman werd twee jaar geleden 14de in de Tour en beeindigde de Vuelta dit jaar als 18de. In de heuvelklassiekers kunnen Taaramae en Moinard wellicht ook goed uit de voeten, maar daar zullen de Rémi Pauriol, de snel ontwikkelende Julien El Fares en de Colombiaan Leonardo Duque waarschijnlijk de kar moeten trekken. Alle drie mogen ze in staat geacht worden om in de top-20 de eindigen, maar ze hopen natuurlijk op meer. Duque is meteen ook de snelle man binnen de ploeg, samen met de Fransman Samuel Dumoulin. In de kasseienklassiekers is de hoop gevestigd op de nieuwe aanwinst Kevyn Ista, dit jaar tweede in de Omloop het Nieuwsblad. Voor de rest van de ploeg is aanvallen en ontwikkelen het devies. Dat hoeft niet zonder ambities te zijn, want de inmmer aanvallende Christophe Kern sprak alvast de ambitie uit om de bolletjestrui te veroveren.

Cofidis 2010
Stéphane Auge FRA
Guillaume Blot FRA
Mickaël Buffaz FRA
Rémy Cusin FRA
Jean-Eudes Demaret FRA
Samuel Dumoulin FRA
Leonardo Fabio Duque COL
Julien El Fares FRA
Julien Fouchard FRA
Tony Gallopin FRA
Kevyn Ista BEL
Christophe Kern FRA
Jens Keukeleire BEL
Kalle Kriit EST
Sébastien Minard FRA
Amaël Moinard FRA
David Moncoutié FRA
Damien Monier FRA
Remi Pauriol FRA
Nico Sijmens BEL
Rein Taaramae EST
Tristan Valentin FRA
Romain Zingle BEL
Benjamin Giraud FRA ?????

Het tenue
Het tenue is iets veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. Het rood met het gele zonnetje blijft gehandhaafd, maar er is een een stuk meer wit in het shirt opgenomen.

Het tenue

Website
www.equipe-cofidis.com

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone