Ploegenpresentatie: Caisse d’Epargne

dinsdag 12 januari 2010 om 20:09

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights Dit maal: Caisse d’Epargne.

Caisse d’Epargne
UCI-afkorting: GCE
UCI-categorie: ProTour
Land: Spanje
CQ-ranking 2009: 4e
Opgericht: 2005 (voortgekomen uit Banesto)
Grote namen uit het verleden: Vladimir Karpets, Antonio Colom, Vladimir Jefimkin, Constantino Zaballa, Oscar Pereiro Sio, José Rujano

2009
2009 verliep meer dan uitstekend voor Caisse d’Epargne en dat begon al vroeg in het seizoen. Luis Leon Sanchez wist dankzij winst in de ploegentijdrit de Tour Méditerranéén op zijn naam te schrijven en pakte daarnaast ook nog een etappezege in de Tour du Haut Var mee. Maar dat was niet genoeg voor de Spanjaard, hij won de zevende etappe in Parijs-Nice en schreef bovendien het eindklassement op zijn naam. Dezelfde dag dat Sanchez een etappe won in Parijs-Nice pakte in Italië Joaquin Rodriguez een etappezege in de Tirreno-Adriatico. Toen was het de beurt aan Alejandro Valverde om zich te tonen en dat deed hij ook en wel in de Ronde van Castilla y Leon, door het winnen van twee etappes. Een goede twee weken later won Valverde weer, ditmaal de eendagskoers Klasika Primavera. Ook Luis Leon Sanchez had zijn honger nog niet gestild, hij won een etappe in de Ronde van het Baskenland. In mei waren er ook een aantal mooie zeges te noteren, Rui Costa ging aan de haal met het eindklassement van de Vierdaagse van Duinkerken, terwijl Alejandro Valverde hetzelfde deed in de Ronde van Catalonië. Het zou niet het laatste eindklassement zijn wat Alejandro Valverde op zijn naam schreef, zo volgden er nog de Dauphiné Libéré en de Ronde van Burgos. Het hoogtepunt was natuurlijk de winst in de Ronde van Spanje, wat er mede voor zorgde dat Valverde hoog eindigde op de UCI World Ranking. In de Tour de France speelde de ploeg niet echt een belangrijke rol, dat kwam voornamelijk door het ontbreken van een goede ronderenner en een goede sprinter. Toch wist de ploeg één keer op te vallen door een etappezege van Luis Leon Sanchez.

2010
In 2010 wil de ploeg getuige de selectie vooral een rol gaan spelen in de etappekoersen. Er zijn een pak klimmers/ronderenner gekomen die Alejandro Valverde kunnen helpen naar nog een zege in een grote ronde. Bovendien beschikken een aantal van hen ook nog over redelijke tijdrit kwaliteiten zodat ze ook voor eigen succes kunnen gaan.

De ploegleiding
Baas van de Spaanse ploeg is Eusebio Unzue, die bij Banesto Miguel Indurain aan zijn tourzeges hielp. Hij wordt bijgestaan door José Luis Jaimerena, Alfonso Galilea, Yvon Ledanois en Neil Stephens.

De sponsor(en)
Hoofdsponsor van de ploeg is Caisse d’Epargne, een Frans bankbedrijf. Omdat het bedrijf Frans is moeten er ook altijd een aantal Franse renners in de ploeg zitten .

Het materiaal
Caisse d’Epargne rijdt al een tijdje op de prachtige bolides van het Italiaanse merk Pinarello, en dat is in 2010 niet anders. Zoals het hoort is er op de Italiaanse fietsen de Campagnolo Record-groep gemonteerd. Daarnaast komen ook de kleding (Nalini) en de zadels (Selle Italia) uit Italië. Verder worden de helmen geproduceerd door Giro, de bidons+houders van Elite, de banden van Continental en de volgwagens door Volvo.

De transfers
Uit
De ploeg heeft een aantal belangrijke renners zien vertrekken, met Joaquin Rodriguez toch wel als belangrijkste. De Spanjaard was dit jaar belangrijk voor Valverde in de Ronde van Spanje als superknecht en pakte daarnaast ook nog zijn momenten mee. Zo won hij een etappe in de Tirreno, werd hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik en werd hij zevende in de Ronde van Spanje. Komend seizoen is Rodriguez te bewonderen bij het Russische Katusha. Een andere belangrijke knecht van Valverde in de Ronde van Spanje heeft team eveneens verlaten. Daniel Moreno vond onderdak bij OmegaPharma-Lotto, waar hij in eerste instantie Cadel Evans zou bijstaan in de bergen. Nu Evans weg is, lijkt hij meer voor eigen kans te mogen gaan. Op papier zou het vertrek van Oscar Pereiro ook belangrijk zijn, maar de Tour-winnaar van 2006 kwam na zijn val in de Tour van 2008 nooit meer op behoorlijk niveau. Hij zoekt nu zijn heil bij het Kazachstaanse Astana. Ook Nicolas Portal, Anthony Charteau en Marlon Perez verlieten de ploeg. Zij rijden nu voor Team Sky, Bbox Bouygues Telecom en een Colombiaanse amateur-ploeg.

Oscar Pereiro (Spa) > Astana
Daniel Moreno (Spa) > OmegaPharma-Lotto
Joaquin Rodriguez (Spa) > Team Katusha
Nicolas Portal (Fra)> Team Sky
Anthony Charteau (Fra) > Bbox Bouygues Telecom
Marlon Perez (Col) > Elite-2

In
Tegenover het vertrek van de zes renners stond de komst van vijf andere renners. En dat zijn niet de minste. De Colombiaanse klimgeit Mauricio Soler komt de ploeg versterken. Een op het oog zeer bruikbare renner, getuige zijn winst in het bergklassement van de Tour de France 2007, maar dan moet hij wel op zijn fiets blijven zitten. De voorbije seizoenen vielen eigenlijk allemaal in het water doordat hij op belangrijke momenten viel. Zo ging hij er in de Tour (2008) en de Giro (2009) bij liggen, en kon hij een mooie eindklassering vergeten. Ook Marzio Bruseghin rijdt volgend seizoen voor Caisse d’Epargne. De Italiaan kende een mindere Giro afgelopen seizoen, waarin hij ‘slechts’ tiende werd. Een mindere prestatie vergeleken met zijn derde plek van 2008. Toch is Bruseghin een gewaardeerde knecht die op het vlakke en in de bergen goed uit de voeten kan. Ruben Plaza reed afgelopen seizoen voor het bescheiden Liberty Seguros, maar hij wist daar toch op te vallen: hij is namelijk de Spaans kampioen. De vierde nieuwe renner is Juan José Cobo, hij komt over van Footon-Servetto. Deze Spanjaard kan ook goed klimmen maar zijn tijdrit is niet bijster goed. Toch is het een welkome versterking voor de ploeg na het weggaan van Rodriguez en Moreno. En als laatste is daar Christophe Moreau, die al 38 jaar oud is. Hij lijkt vooral gehaald te zijn voor de sponsor, want zijn prestaties zijn de afgelopen twee jaar niet zo denderend meer.

Juan José Cobo (Spa) < Fuji-Servetto Marzio Bruseghin (Ita)< Lampre-NGC Christophe Moreau (Fra)< Agritubel Juan Mauricio Soler (Col) < Barloworld-Bianchi Ruben Plaza (Spa) < Liberty Seguros De renners
Caisse d’Epargne heeft met Alejandro Valverde een echte alleskunner in huis. Klassiekers, kleine rondes, grote rondes, sprints, Valverde draait er zijn hand niet voor om. Ook volgend jaar zal hij de belangrijkste renner van Caisse d’Epargne zijn. In de jacht op een Tour-zege wordt hij gesteund door een boel sterke renners. De Colombiaan Mauricio Soler zal hem bijstaan in de bergen, mocht dat niet lukken dan beschikt hij nog altijd over Juan Jose Cobo, David Arroyo en Marzio Brusgehin, die zelf ook hoog kunnen eindigen in etappekoersen. Bruseghin werd al eens derde in de Giro d’Italia en de andere twee eindigde ook wel eens top tien van een grote ronde. Daarnaast kunnen ze alle drie ook nog van waarde zijn in rondjes à la Dauphiné Libéré, Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland. Iemand voor wie deze rondes helemaal perfect zijn, is Luis Leon Sanchez. Hij won het voorbije seizoen Parijs-Nice, maar kon in de Tour, afgezien van een etappezege, geen potten breken. Dan is er ook nog Ruben Plaza, de Spaanse kampioen op de weg. Zijn resultaten behaalde hij de vorige twee jaar in de kleine, voornamelijk Portugese, koersen. Het is nog afwachten was hij allemaal kan bij zijn rentree in de ProTour, maar dat het een welkome versterking is staat vast. En het rijtje met klimmers is nog niet ten einde, ook David Lopez Garcia kan op zijn tijd hard omhoog rijden. Zo bewees hij al eens in de Ronde van Duitsland waar hij Jens Voigt en de toen pas 21-jarige Robert Gesink aftroefde op de Rettenbachferner. Over een echte topsprinter beschikt de ploeg niet, maar Jose Joaquin Rojas Gil kan op zijn tijd wel mee komen met de snelle mannen. Een voordeel voor de Spanjaard is dat hij pas 24 jaar oud is en dus nog een boel tijd heeft om te groeien. De ploeg beschikt ook nog over een aantal jonge talenten waarvan Rigoberto Uran misschien wel de grootste is. Op 20-jarige leeftijd won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en op zijn tijd kan hij met de beste mee omhoog. De ploeg herbergt verder als jonkies Andrey Amador, Rui Costa, Arnold Jeannesson en Angel Madrazo. Een aantal renners die nog de moeite waard zijn om te noemen: Vasil Kiryienka (superknecht), Jose Ivan Guiterrez (tweevoudig winnnar van de Eneco Tour) en Pablo Lastras (etappezeges in de drie grote rondes).

Caisse d’Epargne 2010
Andrey Amador CRC
David Arroyo SPA
Marzio Bruseghin ITA
Juan Jose Cobo SPA
Rui Costa POR
Arnaud Coyot FRA
Mathieu Drujon FRA
Imanol Erviti SPA
Jose Vicente Garcia SPA
Jose Ivan Gutierrez SPA
Arnold Jeannesson FRA
Vasil Kiryienka BLR
Pablo Lastras SPA
David Lopez Garcia SPA
Alberto Losado SPA
Angel Madrazo SPA
Christophe Moreau FRA
Luis Pasamontes SPA
Francisco Perez SPA
Mathieu Perget FRA
Ruben Plaza SPA
Jose Joaquin Rojas SPA
Luis Leon Sanchez SPA
Juan Mauricio Soler COL
Rigoberto Uran COL
Alejandro Valverde SPA
Xabier Zandio SPA

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Het tenue waarin de renners zullen rijden is eigenlijk niet zo heel veel anders dan voorgaande jaren. De kleuren die terugkomen zijn rood en zwart, en dat zijn ook de kleuren van de hoofdsponsor.

Tenue
Foto: Caisse d’Epargne

Website
www.cyclisme-caisse-epargne.fr

Ploegenpresentaties
Quick-Step Astana OmegaPharma-Lotto Liquigas-Doimo Garmin-Transitions Team Katusha La Française des Jeux Lampre-Farnese Vini Euskaltel-Euskadi Ag2r La Mondiale Team Milram Footon-Servetto-Fuji Cervélo Test Team Vancansoleil Pro Cycling Team Cofidis Bbox-Bouygues Telecom BMC Racing Team Skil-Shimano

Door F4L

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone