Ploegenpresentatie: BMC Racing Team

zaterdag 19 december 2009 om 21:04

Het seizoen 2010 komt almaar dichterbij, en de wielerploegen zullen wederom veranderingen hebben ondergaan ten opzichte van vorig jaar. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: het Amerikaanse ProContinetale-team BMC Racing Team.

BMC Racing Team
Het BMC Racing Team ontstond in 2007 als een continentale Amerikaanse formatie, met als bekendste renner de Zwitserse veteraan Alexandre Moos. In 2008 deed de ploeg een stapje hogerop naar het ProContinentale-niveau, maar was desondanks vooral op het Amerikaanse continent te bewonderen. Opvallend aan het BMC Racing Team is de link die veelvuldig wordt gelegd met de vroegere Zwitserse topploeg Phonak Hearing Systems. Hoofdsponsor BMC kent in de persoon van Andy Rihs namelijk dezelfde eigenaar als Phonak, en vanaf 2008 is ex-Phonak manager John Lelangue de leider van de ploeg. En met ingang van het aankomende seizoen is BMC, net als Phonak dat deed in 2004, met geld gaan smijten.

2009
In 2009 was er voor het ProContinentale BMC Racing Team in twee topkoersen een wildcard weggelegd: Parijs-Roubaix en de Dauphiné Liberé. In de eerstgenoemde koers speelde ze niet veel klaar, maar in de Dauphiné liep de Zwitserse ex-raborenner een etappezege in de 2de rit op een haar na mis en viel de jonge Zwitser in positieve zin op in de bergen. Diezelfde Frank presteerde ijzersterk op de Zwitserse kampioenschappen: zowel in de wegrit als in de tijdrit was hij goed voor zilver. In Augustus won Frank de Grand Prix Tell, nadat Thomas Frei daarin een rit had gewonnen. Danilo Wyss had enkele maanden eerder voor de eerste overwinning van de ploeg gezorgd: een rit in de Tour de Beauce in Canada. Het grootste nieuws omtrent BMC kwam echter aan het einde van het seizoen, toen duidelijk werd welke renners er volgend jaar het tenue van de ploeg zullen dragen.

2010
BMC Racing Team sloot de World Ranking in 2009 af als 33e met slechts 4 punten. Dat moet in 2010 anders, vond Andy Rihs en hij trok zijn portomonee. Met name voor de klassiekers hebben ze een ijzersterke formatie op de been gekregen, maar ook in de grote rondes rijden zullen ze niet als figuranten acteren. Niemand minder dan wereldkampioen Cadel Evans is namelijk hun vaandeldrager. Wel moet gesteld worden dat BMC een ProContinentale ploeg is, en vorig jaar bij de beste drie teams van dat niveau hoorde. Hierdoor zijn ze niet verzekerd van startrecht in de World Ranking -en ProTour-koersen. De Giro d’Italia is echter al een zekerheid, en eigenlijk kunnen ook de Tour de France en de grote klassiekers niet om hen heen. De renners zijn er, nu de resultaten nog. Want daar ontbrak het bij Phonak ook nog wel eens aan.

De ploegleiding
De Belg John Lelangue is net als de afgelopen twee jaar de manager van de ploeg. Huidig ploegleider Mike Sayers mag blijven, terwijl er met de Zwitser René Savary en de Italiaanse ex-coureur Fabio Baldato ook twee nieuwe ploegleiders zijn aangeworven. Sayers zal zich vooral met de Amerikaanse renners en het beloftenproject richten, Savary is er voor de scouting en ontwikkeling van de Zwitserse renners en Baldato is de man voor de klassiekers, waarin hij in zijn tijd als renner uitblonk.

De sponsoren
Hoofdsponsor en naamgever van de ploeg is de Zwitserse fietsenfabrikant BMC. Verder heeft het BMC Racing Team geen co-sponsor die zijn naam aan de ploeg heeft verbonden.

Het materiaal
De fietsen worden uiteraard geleverd door de Zwitserse hoofdsponsor BMC. Kleding wordt geleverd door het eveneens Zwitserse Assos. De onderdelen komen van het welbekende Italiaanse Campagnolo, en ook de zadels komen van een gevestigde Italiaanse naam: Selle Italia. De renners van BMC rijden met helmen van het Amerikaanse Lazer, en drinken uit bidons geproduceerd door Elite. Daarnaast is BMC één van de weinige ploegen die hun renners voorziet van uitermate kleine Speedplay pedalen. De apparatuur voor op het stuur wordt geleverd door CatEye.

De transfers
Uit
Vele inkomende transfers, dus moesten er ook renners vertrekken. De Amerikaanse veteraan Antonio Cruz (ex-Discovery), zijn landgenoten Jonathan Garcia, Ian McKissick en Taylor Tolleson en de Zwitser Steve Bovay waren de pineut en moesten op zoek naar een nieuwe werkgever. Alleen Cruz (naar Rock Racing) is daar vooralsnog in geslaagd. De Zwitserse ex-Raborenner Markus Zberg besloot een punt achter zijn lange carrière te zetten.

In
Nu zijn we aangekomen bij het meest interessante deel van de presentatie, want qua inkomende transfers is er nog al wat gebeurd bij BMC. De grootste naam die de gelederen kwam versterken is wereldkampioen Cadel Evans (Silence-Lotto). Zijn voorganger als wereldkampioen en tevens ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen, de Italiaan Alessandro Ballan, tekende eveneens een contract en nam zijn sterk presterende ploegmaat bij Lampre Mauro Santambrogio mee. De Amerikaanse veteraan George Hincapie komt bij BMC zijn carriere afsluiten, hij komt over van het succesvolle Team Columbia. Ook de beresterke Duitser Marcus Burghardt verliet die ploeg ten gunste van BMC. De laatste echt grote aankoop is niemand minder dan Karsten Kroon, die meer kansen hoopt te krijgen dan bij zijn vorige werkgevers Rabobank en CSC/Saxo Bank. Ook de Zwitserse klimmer Steve Morabito en zijn landgenoot Michael Schär, vooral begadigd in het tijdrijden, komen uit de ProTour, namelijk van Astana. Een interessante aankoop is Alexander Kristoff. De Noor reed dit seizoen voor Joker-Bianchi, en wordt gezien als een groot spurttalent. En, je zou ze bijna vergeten, de Amerikanen John Murphy (OUCH) en Chris Barton en de Zwitser Simon Zahner zijn nieuwe gezichten binnen de ploeg.

De renners
Alle kopmannen zijn nieuw aangekocht, en het zijn niet de minsten. Als je in de Ronde van Vlaanderen aantreedt met Alessandro Ballan, Karsten Kroon, George Hincapie en Marcus Burghardt mag je je gerust tot de sterkste ploegen van het veld rekenen. In de heuvelklassiekers geldt hetzelfde, met namen als Karsten Kroon, Alessandro Ballan, Mauro Santambrogio en natuurlijk wereldkampioen Cadel Evans. Diezelfde Evans heeft in de rondes een minder sterk team tot zijn beschikking, maar met Steve Morabito en de razendsnel ontwikkelende Mathias Frank heeft hij twee zeer bruikbare knechten aan zijn zijde. Bij BMC hoopt men dat Alexander Kristoff zich nog sneller ontwikkelt dan Frank, en zo de ploeg kan leiden in de sprints. Tot slot zijn de koersen op het Amerikaanse continent belangrijk, en daar is het vooral uitkijken naar de tijdrijder Brent Bookwalter en de klimmer Jeff Louder.

BMC Racing Team 2010
Alessandro Ballan ITA
Chris Barton VST
Chad Beyer VST
Brent Bookwalter VST
Marcus Burghardt DUI
Cadel Evans AUS
Mathias Frank ZWI
Thomas Frei ZWI
George Hincapie VST
Martin Kohler ZWI
Alexander Kristoff NOO
Karsten Kroon NED
Jeff Louder VST
Alexandre Moos ZWI
Steve Morabito ZWI
John Murphy VST
Scott Nydam VST
Mauro Santambrogio ITA
Michael Schär ZWI
Florian Stalder ZWI
Jackson Stewart VST
Danilo Wyss ZWI
Simon Zahner ZWI

Het tenue
Het tenue dat BMC volgend seizoen zal dragen, is nog niet bekend. In 2009 reed de ploeg in dit tenue

Website
www.bmcracingteam.com

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone