Ploegenpresentatie: BMC Racing Team 2011

vrijdag 14 januari 2011 om 09:16

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: BMC Racing Team.

WielerFlits

BMC Racing Team
Land: Verenigde Staten
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: BMC
Sportieve hierarchie*: 15de

Naam 2010: BMC Racing Team
WorldRanking 2010: 10de
CQranking 2010: 21ste

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
In de seizoenen die aan 2010 voorafgingen was BMC nog een klein ploegje, maar eind 2009 werd daar door het aantrekken van een hoop flitsende namen, waaronder toenmalig wereldkampioen Cadel Evans, een einde aan gemaakt. De verwachtingen voor 2010 waren dan ook hooggespannen, maar kort gezegd viel het vies tegen. In totaal werden er slechts vier zege’s geboekt.Vooral de op papier ijzersterke selectie voor de kasseienklassiekers stelde enorm teleur, met een vierde en zesde plaats in respectievelijk Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen van George Hincapie als beste resultaten.

In de heuvelklassiekers ging het dan weer een stuk beter, maar dat was dan ook alleen te danken aan Cadel Evans. De wereldkampioen schreef namelijk de Waalse Pijl op zijn naam, door onder meer Joaquin Rodriguez en Alberto Contador achter zich te houden. Ook de Giro, waarin hij de heroïsche rit door Toscane won en 5de werd in de eindrangschikking, verliep succesvol voor de Australiër, maar in de Tour ging het mis. Na de eerste bergrit mocht Evans nochtans het geel aantrekken, maar een valpartij in de eerste week bezorgde hem uiteindelijk te veel hinder. Naast de twee overwinningen twee Evans werden er nog twee ritoverwinningen geboekt in de Ronde van Zwitserland, beide op naam van Marcus Burghardt. Aan het einde van het tegenvallende seizoen kwam er goed nieuws voor de ploeg. De UCI had namelijk de aanvraag voor een ProTour-licenctie gehonoreerd.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van BMC Racing Team in 2010

Het tenue
Het tenue van BMC veranderd niet ten opzichte van 2010. Het Amerikaanse team zal dus te zien zijn in een rood shirt met een zwarte band over de borst en in de zij. Opvallend is dat de randen van het zwarte deel oneffen geblokt zijn.

WielerFlits
Bron: Biciciclismo

De sponsor(en)
De hoofdsponsor van BMC Racing Team is BMC Racing. Dit Zwitserse bedrijf is een producent van fietsen, waaronder racefietsen.

Het materiaal
Fiets: BMC
Onderdelen: Campagnolo
Kleding: Hincapie
Helmen: Bell

WielerFlits

Bron: BMC Racing

De ploegleiding
Grote baas van BMC Racing Team is Andy Rihs, die ook al de nodige invloed had in de voormalige Phonak-ploeg. De dagelijkse leiding is echter in handen van John Lelangue, ook al iemand die in het verleden voor Phonak werkte. Ploegleiders zijn Fabio Baldato, Mike Sayers, Jacques Michaud, René Savary en nieuwkomer Rik Verbrugghe (ex-Quick Step).

De transfers
Uit
Bij BMC zijn er geen grote renners vertrokken. De ploeg nam afscheid van oudgediende Alexandre Moos, die net als Scott Nydam en Florian Stalder een punt achter zijn loopbaan zet. Verder mocht Jackson Stewart op zoek naar een nieuwe werkgever.

Alexander Moos (Zwi) > gestopt
Scott Nydam (VSt) > gestopt
Florian Stalder (Zwi) > gestopt
Jackson Stewart (VSt) > ?

In
Aangezien de ploeg dit seizoen tot de hoogste klasse van het wielrennen behoort, moesten er meer renners binnen komen dan er uit gingen. De belangrijkste nieuwkomer is misschien wel de Amerikaan Taylor Phinney, één van de grootste talenten binnen de wielerwereld. Met Yannick Eijssen kwam er ook een Belgisch talent de gelederen versterken, terwijl de snelle klassiekerrenner Greg van Avermaet bij BMC zijn oude vorm weer terug hoopt te vinden. De Italianen Manuel Quinziato en Ivan Santaromita maakten de overstap van Liquigas, terwijl de Franse klimmer Amael Moinard Cofidis verliet ten faveure van de Amerikaanse formatie. Met Johann Tschopp werd er ook nog één van de betere Zwitserse wielrenners aangetrokken.

Manuel Quinziato (Ita) < Liquigas-Doimo Ivan Santaromita (Ita) < Liquigas-Doimo Greg van Avermaet (Bel) < Omega Pharma-Lotto Johann Tschopp (Zwi) < Bbox-Bouygues Telecom Amaël Moinard (Fra) < Cofidis, le Crédit en Ligne Taylor Phinney (VSt) < Trek-Livestrong Timothy Roe (Aus) < Trek-Livestrong Yannick Eijssen (Bel) < PWS Eijssen Cycling Team (Elite-2)

WielerFlits
Marcus Burghardt moet in het voorjaar zien te presteren (Foto: Il Piccolo Airone)

De renners
Net als vorig jaar is de op papier sterkste selectie die BMC af kan vaardigen die voor de kasseienklassiekers. Vorig jaar toonde George Hincapie zich de beste van dit stel, maar voor de Amerikaan beginnen de jaren inmiddels te tellen. Van voormalig wereldkampioen en Ronde van Vlaanderen-winnaar Alessandro Ballan, voormalig Gent Wevelgem-winnaar Marcus Burghardt en nieuwkomers Greg van Avermaet, die gold als een groot talent maar twee ongelukkige jaren achter de heeft, en Manuel Quinziato mag verwacht worden dat ze beter presteren dan vorig seizoen het geval was.

Voor de heuvels en de rondes gokt BMC op voormalig-wereldkampioen Cadel Evans, die vorig seizoen weliswaar de Waalse Pijl won maar toch bekend staat als iemand die zelden de armen in de lucht mag steken. In de heuvels mag de ploeg ook wat verwachten van de Nederlander Karsten Kroon, die vorig jaar ongelukkig ten val kwam, en de Italianen Mauro Santambrogio en Ivan Santaromita. Voor de bergen heeft Evans er met Johann Tschopp en Amaël Moinard twee goede knechten bij gekregen, al staat het duo vooral bekend als aanvallers pur sang. Verder bestaat de klimselectie nog uit de vorig jaar tegenvallende Zwitser Mathias Frank en diens in 2010 juist goed presterende landgenoot Steve Morabito.

Voor de sprints heeft BMC geen topper is huis, maar de jonge talentvolle Noor Alexander Kristoff mag dit seizoen in staat geacht geworden zich enkele malen met de grote mannen te kunnen meten. Verder is het uitkijken of de Belgische nieuwkomer Greg van Avermaet zijn snelle benen van 2008, toen hij de puntentrui in de Vuelta won, terugvindt. Tot slot moet uiteraard toptalent Taylor Phinney nog genoemd worden. De Amerikaanse wereldkampioen tegen de klok U23 toonde bij de beloften aan zowel een uitstekende tijdrijder, sprinter als kasseienrenner te zijn, en mag in zijn eerste profjaar laten zien waartoe hij echt in staat is.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.bmcracing.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone