Ploegenpresentatie: Bbox-Bouygues Telecom

zondag 27 december 2009 om 21:05

Na een korte kerstreces pakt WielerFlits het presenteren van de grootste wielerploegen in 2010 weer op. Tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, zetten wij voor u elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: het Franse ProContinentale Bbox-Bouygues Telecom.

2009
Het wielerjaar 2009 kende voor Bbox-Bouygues Telecom éen groot hoogtepunt: de Tour de France. De ploeg van Jean-René Bernadeau behaalde met Thomas Voeckler en Pierrick Fédrigo twee etappezeges. Diezelfde Fedrigo bezorgde de formatie ook nog een ritzege in de Vierdaagse van Duinkerken, een ritzege en de bergtrui in de Dauphiné Liberé en een tweede plaats in de Franse ProTour-koers GP Plouay, terwijl Voeckler het hele jaar door voor publiciteit zorgde door zijn aanvallende koersen en bovendien nog een rit won in zowel de Ster van Besseges en de Tour Haut Var en de Trophée des Grimpeurs op zijn naam schreef. Goed nieuws was er ook in de Spaanse ProTour-rittenkoers Vuelta al Pais Vasco, waar de jonge Rus Yuri Trofimov op een indrukwekkende manier een etappe meepikte. Bbox-Bouygues Telecom beeindigde de World Ranking voor ploegen echter slechts als 20ste, en werd zo ’teruggezet’ naar van de ProTour naar het ProContinentale-circuit.

2010
2010 wordt dus het eerste seizoen voor Bbox-Bouygues Telecom als ProContinentale-ploeg. Veel zal er echter niet veranderen, want het rennerspaket blijft zo goed als ongewijzigd. Bovendien heeft de ploeg d.m.v. Een getekend contract startrecht in de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de Tour de France. Het hoofddoel van de formatie is dan ook het behalen van etappezeges in die drieweekse rittenkoers. Daarnaast zal er gescoord moeten worden in de Franse koersen als Parijs-Nice, de Dauphiné Liberé, GP Plouay, Parijs-Tours maar ook de vele .HC en .1 wedstrijden die het land rijk is.

De ploegleiding
De stap omlaag qua status heeft geen invloed gehad op de samenstelling van de ploegleiding, want die blijft ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Jean-René Bernaudeau is de algemeen manager van de ploeg. De ploegleiders zullen net als vorig jaar Dominique Arnould, Ismaël Mottier, Christian Guiberteau, Philippe Maduit, Didier Rous, Jean-François Rodriguez en Benoit Genauzeau zijn.

De sponsoren
Hoofdsponsor van de formatie is de Franse telecomgigant Bouygues Telecom. Het eerste deel van de ploegnaam, de internetprovider Bbox, is een onderdeel van dit bedrijf.

Het materiaal
Vorig jaar fietste de renners van Bbox-Bouygues Telecom op fietsen van Time, maar dat zal in 2010 anders zijn. De ploeg stapte namelijk over op de prachtige bolides van de Italiaanse fietsenfabrikant Colnago. Ook de onderdelen zullen uit Italië komen, en wel van het welbekende Campagnolo. En alsof dat nog niet genoeg is, worden ook de kleding (Nalini) en de zadels (Selle Italia) in Italië geproduceerd. De gemotoriseerde vervoersmiddelen van de ploeg worden geleverd door het Japanse automerk Subaru. De helmen, tot slot, komen van het nobele onbekende Japanse bedrijf OGK Kabuto.

De transfers
In
Slechts drie nieuwe gezichten volgend jaar bij Bbox-Bouygues Telecom, maar niet de minste. De immer aanvallend koersende en bovendien tweevoudig nationaal kampioen Nicolas Vogondy (32) komt over van het opgedoekte Agritubel, net als zijn twee jaar jongere landgenoot Freddy Bichot, die dit jaar opviel met ritwinsten in onder meer Paris-Correze en de Tour de Wallonie. Tot slot komt heuvelspecialist Anthony Charteau (30) over van Caisse d’Epargne.

Uit
Vijf renners uit de ploeg van 2009 konden niet rekenen op een contractverlenging. Het gaat om de Fransen Julien Belgy, Olivier Bonnaire, Arnaud Labbe, Rony Martias (in 2008 nog sterk in De Driedaagse van de Panne en Gent-Wevelgem) en de Rus Evgeny Sokolov (die dit jaar nog wel een rit won in de Tropicale Amissa Bongo Ondimba). Bonnaire blijft echter in de ProTour, hij trekt namelijk naar La Française des Jeux. Ook Martias blijft prof, want hij tekende bij de nieuwe ProContinentale-ploeg Saur-Sojasun. Sokolov vond in het continentale Moscow een nieuwe werkgever, terwijl Labbe en Belgy in het amateurcircuit hun heil zoeken.

De renners
De twee absolute kopmannen van de ploeg, Thomas Voeckler en Pierrick Fédrigo, bleven de ploeg trouw. De twee moeten zorgen voor etappezeges in de grote rittenkoersen en goede klasseringen in de heuvelklassiekers. Datzelfde mag verwacht worden van de ervaren Fransman Laurent Lefevre en de talentvolle Rus Yuri Trofimov verwacht worden. William Bonnet presteerde zeer sterk in de massasprints van de afgelopen Vuelta, en zal dan ook de kopman van Bouygues zijn in de sprints. Daarnaast hebben ook de Fransen Said Haddou, die dit jaar naar de zege in de Tro-Bro Leon (1.1) sprintte en bovendien nog top 10 noteringen liet noteren in de Tour de France en de Giro d’Italia, en Yohann Gene, die naar ritwinst sprintte in de Tour de Langkawi (2.HC), en de Japanner Yukiya Arashiro, een 3de plaats in de tweede rit van de Tour, rappe benen. In de rondes is het vooral hopen op talentvolle jonge Fransman Pierre Rolland, die dit jaar al top 30 reed in de Tour de France. Voor de rest van de ploeg geldt met name: aanvallen, en zien waar het schip strandt.

Bbox-Bouygues Telecom 2010
Yukiya Arashiro JAP
Giovanni Bernaudeau FRA
Freddy Bichot FRA
William Bonnet FRA
Franck Bouyer FRA
Steve Chainel FRA
Anthony Charteau FRA
Mathieu Claude FRA
Pierrick Fédrigo FRA
Damien Gaudin FRA
Cyril Gautier FRA
Yohann Gene FRA
Saïd Haddou FRA
Vincent Jerome FRA
Guillaume le Floch FRA
Laurent Lefevre FRA
Alexandre Pichot FRA
Perrig Quemeneur FRA
Pierre Rolland FRA
Mathieu Sprick FRA
Yuri Trofimov RUS
Johann Tschopp ZWI
Sébastien Turgot FRA
Thomas Voeckler FRA
Nicolas Vogondy FRA

Het tenue
Het tenue waar Bbox-Bouygues Telecom volgend seizoen in zal rijden is nog niet bekend gemaakt, maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat het niet veel zal verschillen van het huidige tenue

Website
www.equipebouyguestelecom.fr

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone