Ploegenpresentatie: Astana

zondag 10 januari 2010 om 21:28

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Kazachstaanse ProTour-ploeg Astana.

Astana
UCI-afkorting: AST
UCI-categorie: ProTour
Land: Kazachstan
CQ-ranking 2009: 6de
Opgericht: 2006
Grote namen uit het verleden: Lance Armstrong, Joseba Beloki, Roberto Heras, Andreas Klöden, Yaroslav Popovych, Levi Leipheimer en Paolo Salvoldelli

2009
Met 21 overwinningen in 2009 kan Astana terugkijken op een redelijk geslaagd seizoen. Vooral Alberto Contador (o.a. 8 etappe zeges in verschillende rondes + eindwinst in onder meer de Ronde van het Baskenland en de Tour) en Levi Leipheimer (eindwinst in Tour of California en Vuelta a Castilla y Leon) hadden een groot aandeel in de zeges van de ploeg uit Kazachstan. Het hoogtepunt van het seizoen was ongetwijfeld de Tourwinst van de 27-jarige Contador. Daarnaast haalde het team het nieuws door de comeback van Lance Armstrong, diens ’tweestrijd’ met Contador, en de van een schorsing terugkomen Alexandre Vinokourov. Aan het eind van het afgelopen jaar was het nog even spannend voor de blauw gele formatie, maar er werd nog op tijd een nieuwe sponsor gevonden en men wist de ProTour-licentie te behouden.

2010
Met het vertrek van Armstrong & co heeft Astana aan sterkte ingeboet. Desalniettemin werden er een aantal verrassende aankopen gedaan voor dit seizoen. De successen moeten vooral komen van Allan Davis in de massasprints, Enrico Gasparotto in de eendagswedstrijden en voor de rondekoersen rekent men op Contador en Vinokourov. Als de ploeg het aantal zeges uit het vorige seizoen weet te evenaren dan is dat al een knappe prestatie.

De ploegleiding
Na het vertrek van Johan Bruyneel is de fransman Yvon Sanquer de nieuwe manager van Astana. De ploegleiders bij de Kazachse ploeg zijn Guido Bontempi, Guiseppe Martinelli, Alexander Shefer en Nikolay Proskurin.

De sponsor(en)
Astana is de naam van de hoofdstad van Kazachstan. Het is echter niet de hoofdsponsor van Astana, want dat is Samruk-Kazyna. Dit is een samenwerkingsverband tussen enkele energiemaatschappijen en de luchtvaartmaatschappij van Kazachstan.

Het materiaal
In 2010 zullen de renners van Astana rijden op fietsen van Specialized en niet meer op Trek. Op de fietsen van de Amerikaanse fietsenfabrikant is de eveneens Amerikaanse SRAM Red-groep gemonteerd. De banden worden verzorgt door Hutchinson, de helmen door Specialized, de kleding door Moa en de overige onderdelen door Bontrager.

De transfers
Uit
Astana ziet maarliefst twaalf renners naar het nieuwe team van Lance Armstrong, Team RadioShack vertrekken. De ploeg verliest niet alleen zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong, maar moet ook toezien hoe hij onder meer de sterke ronderenners Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Janez Brajkovic, Chris Horner, Yaroslav Popovych en Haimar Zubeldia meeneemt. Verder trekken ook de berggeiten Sergio Paulinho en José Rubiera en de klassiekerspecialisten Tomas Vaitkus en Dmitriy Muravyev naar RadioShack. De Zwitsers Steve Morabito en Michael Schär kiezen voor een avontuur bij BMC, terwijl Berik Kupeshov nog geen nieuwe werkgever heeft gevonden.

Lance Armstrong (Vst) > Team RadioShack
Janez Brajkovic (Slo) > Team RadioShack
Christopher Horner (Vst) > Team RadioShack
Andreas Klöden (Dui) > Team RadioShack
Levi Leipheimer (Vst) > Team RadioShack
Dmitriy Muravyev (Kaz) > Team RadioShack
Sergio Paulinho (Por) > Team RadioShack
Yaroslav Popovych (Oek) > Team RadioShack
Gregory Rast (Zwi) > Team RadioShack
José Luis Rubiera Vigil (Spa) > Team RadioShack
Tomas Vaitkus (Lit) > Team RadioShack
Haimar Zubeldia Agirre (Spa) > Team RadioShack
Steve Morabito (Zwi) > BMC Racing Team
Michael Schär (Zwi) > BMC Racing Team
Berik Kupeshov (Kaz) > ?

In
Tegenover het vertrek van zo ongeveerde halve ploeg naar Team RadioShack staan enkele opvallende versterkingen. Zo werden de broertjes Davis gecontracteerd en wist men een overeenkomst te sluiten met de Italiaan Enrico Gasporotto en ex-Tourwinnaar Oscar Pereiro Sio. De laatste moet Contador de komende zomer aan zijn derde Tourzege helpen. Datzelfde geldt voor de Spaanse klimmers David De La Fuente en Josep Jufre, de Italiaanse ronderenner Paolo Tiralongo en de Kazachse berggeit Dimitriy Fofonov. Met Maxim Gourov, Andriy Grivko, Mirko Selvaggi en Gorazd Stangelj kwamen er ook ietwat mindere goden de ploeg versterken. De laatste nieuwkomers zijn de Kazachse talenten Valentin Iglinsky en Yevgeni Nepomnaychsiy.

Oscar Pereiro Sio (Spa) < Caisse d'Epargne David De La Fuente (Spa) < Fuji-Servetto Josep Jufre Pou (Spa) < Fuji-Servetto Enrico Gasparotto (Ita) < Lampre-NGC Paolo Tiralongo (Ita) < Lampre-NGC Gorazd Stangelj (Slo) < Liquigas Allan Davis (Aus) < Quick-Step Maxim Gourov (Kaz) < CarmioOro & A-Style Andriy Grivko (Oek) < ISD-Neri Scott Davis (Aus) < Fly V Australia Dmitriy Fofonov (Kaz) < Elite-2 Valentin Iglinsky (Kaz) < Elite-2 Yevgeni Nepomnaychsniy (Kaz) < Elite-2 Mirko Selvaggi (Ita) < Elite-2 De renners
De onbetwiste kopman bij Astana in 2010 is Alberto Contador. De Spanjaard is van de 27 renners die onder contract staan de beste renner, en zal in juli graag zijn derde Tourzege willen pakken. Dit jaar zal hij, in tegenstelling tot vorig jaar, geen directe concurrenten voor dit doel vinden binnen de eigen gelederen, maar wel genoeg bruikbare knechten in het gebergte: Paolo Tiralongo, David De La Fuente, Oscar Pereiro, Josep Jufre, Dimitriy Fofonov, Benjamin Noval en Daniel Navarro. Alexandre Vinoukourov is een ander speerpunt van de ploeg. De Kazach hoopt dit jaar vooral zijn slag te slaan in de kleinere rondes én de heuvelklassiekers. Van Allan Davis mogen enkele korte uitslagen worden verwacht in massasprints en Enrico Gasparotto zal zich samen met Maxim Iglinsky in de eendagswedstrijden zijn kwaliteiten moeten tonen.

Astana 2010
Assan Bazayev KAZ
Alberto Contador Velasco SPA
Allan Davis AUS
Scott Davis AUS
David De La Fuente SPA
Valeriy Dmitriyev KAZ
Alexsandr Dyachenko KAZ
Dmitriy Fofonov KAZ
Enrico Gasparotto ITA
Maxim Gourov KAZ
Andriy Grivko OEK
Jesus Hernandez Blazquez SPA
Maxim Iglinskiy KAZ
Valentin Iglinskiy KAZ
Josep Jufre Pou SPA
Roman Kireyev KAZ
Daniel Navarro Garcia SPA
Yevgeni Nepomnyachsniy KAZ
Benjamin Noval Gonzalez SPA
Oscar Pereiro Sio SPA
Bolat Raimbekov KAZ
Segey Renev KAZ
Mirko Selvaggi ITA
Gorezd Stangelj SLO
Paolo Tiralongo ITA
Alexandre Vinokourov KAZ
Andrey Zeits KAZ

Klik hier voor verdere informatie over de renners

Het tenue
Het tenue van Astana is bijna een kopie van het afgelopen seizoen. De basiskleur is nog steeds lichtblauw met daaromheen gele lijnen en witte stroken.

Tenue
Photo: Astana Cycling Team

Website
www.astana-cyclingteam.com

Ploegenpresentaties
OmegaPharma-Lotto
Liquigas-Doimo
Garmin-Transitions
Team Katusha
La Française des Jeux
Lampre-Farnese Vini
Euskaltel-Euskadi
Ag2r La Mondiale
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Door Il Falco

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone