Ploegenpresentatie: Ag2r La Mondiale

zaterdag 2 januari 2010 om 18:07

Het seizoen 2010 komt dichterbij, en de ploegen hebben zoals altijd weer de nodige veranderingen ondergaan. Om het voor u overzichtelijk te maken, zet WielerFlits tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: de Franse ProTour-ploeg Ag2r La Mondiale.

Ag2r La Mondiale
UCI-afkorting: ALM
UCI-categorie: ProTour
Land: Frankrijk
CQ-ranking 2009: 17de
Opgericht: 2000
Grote namen uit het verleden: Andrei Kivilev, Laurent Brochard, Jaan Kirsipuu, Francisco Mancebo, Christophe Moreau, Jean-Patrick Nazon.

2009
Nee, Ag2r-La Mondiale slaagde er niet in om de successen van 2008 te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat jaar werden er twee etappezeges behaald in de Tour (Efimkin en Dessel), eindigde de ploeg als 9de en 10de in het eindklassement (Valjavec en Efimkin), werd er een rit gewonnen in de Dauphiné (Dessel) en beeindigde Rinaldo Nocentini Parijs-Nice als nummer twee. In 2009 kwam men daar dus niet in de buurt, al zorgde Nocentini voor een hoop publiciteit door dagenlang de gele trui te dragen in de Tour de France. Dat was ook meteen hét hoogtepunt van het jaar, want, met alle respect, etappezeges in de Route du Sud (Riblon en Rousseau), een rit in de Tour de l’Ain en de Tour of California (Turpin en Nocentini) en het Iers kampioenschap (Roche) zijn nou geen zeges die echt tot de verbeelding spreken.

2010
In 2010 moet het beter. Het hoofddoel van de ploeg is uiteraard de Tour de France, waar ze voor ritzeges, het dragen van leiderstruien én een top-10 klassering in het eindklassement gaan. De overige Franse rittenkoersen en de Franse eendagskoersen staan zoals bij elke Franse ploeg ook hoog op het prioriteitenlijste, net als de wat grotere buitenlandse rondes. In de klassiekers heeft Ag2r minder te zoeken, al hebben ze, met name in de heuvelklassiekers, wel enkele renners die voor een verassing kunnen zorgen.

De ploegleiders
Een nieuw gezicht bij de ploegleiding van Ag2r: de Fransman Didier Jannel voegt zich bij Gilles Mas, Arturas Kasputis, Julien Jurdie en Laurent Biondi. De algemeen manager van de ploeg is Vincent Lavenu.

De sponsor(en)
Ag2r La Mondiale heeft een opmerkelijke sponsor, namelijk een samenwerkingsverband tussen de twee Franse verzekeringsmaatschappijen Ag2r en La Mondiale.

Het materiaal
Ag2r La Mondiale rijdt komen seizoen niet meer op fietsen van het Spaanse merk BH, maar op die van het Duitse merk Kuota, waar het gestopte Agritubel in 2009 op reed. Op de Kuota’s is de Camagnolo Record-groep gemonteerd, terwijl FSA verantwoordelijk is voor de cranckstellen, zadelpennen, stuurpennen en sturen. De wielen komen van Mavic, de banden van het welbekende Michellin en de pedalen van Time. De helmen die de renners dragen zijn van Spuik, net als de schoenen, en de bidons waar uit gedronken wordt komen van Elite. De kleding, tot slot, wordt geproduceerd door het Belgische Vermarc, en niet meer door Biemme.

De transfers
In
Naast de fietsen van Kuota werden er ook renners overgenomen van het opgedoekte Agritubel: het jonge Franse klimtalent Maxime Bouet, zijn eveneens sterk klimmende landgenoot David Le Lay en de sprinter Anthony Ravard. Een andere sprinter, de jonge Belg Kristof Goddaert, werd overgenomen van Topsport Vlaanderen terwijl aanvaller pur sang Dmitri Champion, die zijn aanvallen dit jaar beloond zag met de Franse titel, wederom prof wordt. Het Luxemburgse talent Ben Gastauer, ijzersterk in de heuvels, en de jonge Franse klimmer Julien Bérard zijn de laatste twee aankopen van de ploeg.

Maxime Bouet (Fra) < Agritubel David Le Lay (Fra) < Agritubel Anthony Ravard (Fra) < Agritubel Kristoff Goddaert (Bel) < Topsport Vlaanderen Dimitri Champion (Fra) < Bretagne-Schuller Ben Gastauer (Lux) < Elite-2 Julien Bérard (Fra) < Elite-2 Uit
Maar liefst acht renners konden niet rekenen op een contractverlenging bij Ag2r La Mondiale. Vier van hen vonden al een nieuwe ploeg. Desbetreffende renners zijn de Moldavier Alexander Pliuschin (Katusha), die in 2007 nog de RVV U23 won, en de Fransmannen Stéphane Poulhies (Saur-Sojasun), Renaud Dion en Cédric Pineau (beide naar Roubaix-Lille Métropole). De blessuregevoelige Est Tanel Kangert (l’EC Saint-Etienne Loire) en de Fransman Blaise Sonnery (Creusot Cyclisme) rijden volgend jaar bij de amateurs. De Zwitserse spurter Aurelién Clerc en de Fransman Jean-Charles Senac hadden hier geen oren naar, een zetten een punt achter hun carriere. Dat deed ook de ervaren Franse klassementsrenner Stéphane Goubert.

Alexandr Pliuschin (Mol) > Team Katusha
Stéphane Poulhies (Fra) > Saur-Sojasun
Renaud Dion (Fra) > Roubaix-Lille Metropole
Cédric Pineau (Fra) > Roubaix-Lille Metropole
Aurelien Clerc (Zwi) > stopt
Stéphane Goubert (Fra) > stopt
Jean-Charles Senac (Fra) > stopt
Tanel Kangert (Est) > Elite-2
Blaise Sonnery (Fra) > Elite-2

De renners
Als je de ploeg van Ag2r bekijkt valt het op dat er niet één renner is die er uit springt, een echte leider. Dat wil echter niet zeggen dat de ploeg geen kwaliteit bevat. Met Tadej Valjavec en Vladimir Efimkin hebben ze twee ronderenners van formaat in huis, die in grote rondes in staat geacht mogen worden om top-10 te rijden. Vladimir heeft altijd volgehouden dat zijn jongere broer Alexander nog beter is, maar dat is er tot op heden niet uitgekomen. Een andere dragende renner binnen de ploeg is Cyril Dessel, die met zijn puike klimmersbenen al voor heel wat ritzeges in rondes heeft gezorgd en in 2006 bovendien top-10 reed in de Tour. Rinaldo Nocentini is een zelfde soort renner, al moet hij het iets meer hebben van de heuvels. Voor de heuvels én het klimwerk hebben ze bij Ag2r nog een goede renner in huis: veldrijder John Gadret reed al top-20 in grote rondes en top-10 in heuvelklassiekers. Dan komen we aan bij het sprintersenclave van de ploeg. Met Kristof Goddaert, Sébastien Hinault, Lloyd Mondory en Martin Elmiger hebben ze een flink aantal subsprinters in huis. Elmiger is meteen ook de troef voor de kasseienklassiekers (9de in de Ronde van Vlaanderen 2009) en kan ook nog eens redelijk uit de voeten in de heuvelklassiekers (18de Amstel Gold Race 2008). Met Gatis Smukulis heeft Ag2r overigens ook nog een voormalig winnaar van de U23-editie van de Ronde van Vlaanderen in dienst. Dan is er nog Nicolas Roche, zoon van ex-Tourwinnaar Stephen. De 25-jarige kampioen van Ierland is een echte alleskunner: hij kan goed klimmen, kan goed overweg in de heuvels en is ook nog eens bijzonder rap aan de streep. In 2010 zouden we wel eens wat meer van hem kunnen horen.

Ag2r La Mondiale 2010
José Luis Arrieta Lujambio SPA
Julien Bérard FRA
Guillaume Bonnafond FRA
Maxime Bouet FRA
Dimitri Champion FRA
Cyril Dessel FRA
Hubert Dupont FRA
Alexander Efimkin RUS
Vladimir Efimkin RUS
Martin Elmiger ZWI
John Gadret FRA
Ben Gastauer LUX
Kristof Goddaert BEL
Sébastien Hinault FRA
Blel Kadri FRA
Yuriy Krivtsov OEK
David Le Lay FRA
Julien Loubet FRA
René Mandri EST
Lloyd Mondory FRA
Rinaldo Nocentini ITA
Anthony Ravard FRA
Christophe Riblon FRA
Nicolas Roche IER
Nicolas Rousseau FRA
Gatis Smukulis LET
Ludovic Turpin FRA
Tadej Valjavec SLO

Het tenue
Halverwege 2009 veranderde Ag2r van tenue, en ook in 2010 zal de Franse ploeg in het witte shirt met blauwe en bruine blokken te zien zijn. “Het truitje symboliseert de eenheid binnen ons team, de solidariteit, de eendracht en de dynamiek”, aldus een woordvoerder tijdens de presentatie van het nieuwe tenue in juni vorig jaar.

Tenue
Foto: Ag2r La Mondiale

Website
www.cyclisme.ag2rlamondiale.fr

Ploegenpresentaties
Team Milram
Footon-Servetto-Fuji
Cervélo Test Team
Vancansoleil Pro Cycling Team
Cofidis
Bbox-Bouygues Telecom
BMC Racing Team
Skil-Shimano

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone