Ploegenpresentatie: Ag2r La Mondiale 2011

dinsdag 18 januari 2011 om 10:07

Het is inmiddels 2011, en dus staat er weer een nieuw wielerseizoen voor de deur. Een nieuw wielerseizoen betekent naast de koersen die er aan komen ook nieuwe ploegen, andere samenstellingen van al bestaande ploegen, nieuwe ploegleiders, nieuw materiaal etcetera. Om het allemaal op een rijtje te hebben voor de grote wedstrijden op het programma staan, besteedt WielerFlits in de maand januari aandacht aan het presenteren van de belangrijkste wielerploegen. Dit maal: Ag2r La Mondiale.

WielerFlits

Ag2r La Mondiale
Land: Frankrijk
Klasse: ProTeam
UCI-afkorting: ALM
Sportieve hierarchie*: 20ste

Naam 2010: Ag2r La Mondiale
WorldRanking 2010: 18de
CQranking 2010: 14de

* = Ranglijst opgesteld door de UCI op basis van de in 2009 en 2010 verdiende punten door de renners van de huidige ploeg

Vorig seizoen
De grootste zege van het seizoen 2010 voor Ag2r werd behaald in juli. In de Tour de France, met name voor de Franse ploegen de belangrijkste wedstrijd van het jaar, werd namelijk een ritzege geboekt. De verantwoordelijke hiervoor was de Franse klimmer Christophe Riblon, die in de eerste Pyreneeënrit een vroege vlucht succesvol afronde. In de Franse rittenkoers reed Nicolas Roche verder naar een vijftiende plaats in het algemene klassement, en in de Vuelta deed de Ier het met een zevende stek nog beter. Verd er reed hij ook een sterke Parijs-Nice en Ronde van Catalonië.

In de overige grote koersen was de Franse ploeg niet erg vaak vooraan te zien, al reed de klimmer John Gadret wel een sterke Giro d’Italia. Verder won de Zwitser Martin Elmiger het eindklassement in de Vierdaagse van Duinkerken, terwijl de Franse spinter Anthony Ravard goed was voor vijf seizoenzege’s, allemaal behaald in de kleinere Franse koersen.

Klik hier voor een overzicht van de overwinningen van Ag2r La Mondiale in 2010

Het tenue
Ag2r La Mondiale zal in 2011 in hetzelfde tenue te zien zijn als in 2010 en half 2009 het geval was. Dat wil zeggen dat de renners van de Franse ploeg zullen rijden in een wit tenue met daarop verschillende blauw-bruine blokken. Ook de broeken zullen bruin, wat in het peloton geen veelgeziene kleur is, zijn.

WielerFlits
Bron: Ag2r-La Mondiale

De sponsor(en)
De hoofdsponsor van de wielerploeg Ag2r La Mondiale is Ag2r La Mondiale, een Franse verzekeringmaatschappij.

Het materiaal
Fiets: Kuota
Onderdelen: Sram
Kleding: Vermarc
Helmen: Spiuk

WielerFlits

Bron: Kuota

De ploegleiding
De algemene manager van Ag2r La Mondiale is de Fransman Vincent Lavenu. Hij wordt ondersteund door vijf ploegleiders, bij name Gilles Mas, Arturas Kasputis, Julien Jurdie, Laurent Biondi en Didier Jannel.

De transfers
Uit
Tijdens het seizoen 2010 nam Ag2r La Mondiale afscheid van de Russische klassementskopman Vladimir Efimkin, die wegens privéomstandigheden een punt achter zijn loopbaan zette. Aan het einde van het seizoen vertrok ook diens broertje Alexander, die aan de slag gaat bij Team Type 1. Met Tadej Valjavec ging er nog een klassementsrenner. De Sloveen werd genoemd in een dopingzaak en is nog altijd niet onder dak. Verder stopte de ervaren Spanjaard José Luis Arrieta om ploegleider te worden bij Movistar, terwijl de Oostblokkers René Mandri en Gatis Smukulis evenals de Fransen Ludovic Turpin en Nicolas Rousseau niet mochten blijven.

Gatis Smukulis (Let) > HTC-HighRoad
Ludovic Turpin (Fra) > Saur-Sojasun
Alexander Efimkin (Rus) > Team Type 1
Nicolas Rousseau (Fra) > BigMat-Auber ’93
René Mandri (Est) > Endura Racing
José Luis Arrieta (Spa) > gestopt
Tadej Valjavec (Slo) > ?

In
Ag2r La Mondiale heeft voor 2011 geen toppers binnengehaald. Met Matteo Montaguti kwam er een tweede Italiaan de ploeg binnen, terwijl de overige zes nieuwkomers stuk voor stuk Fransen waren. De bekendste daarvan is ex-mountainbiker Jean-Christophe Peraud, die vorig seizoen sterk reed bij Omega Pharma-Lotto. Met de jonge klimmer Steve Houanard werd er ook een renner overgenomen van het Nederlandse Skil-Shimano.

Matthieu Perget (Fra) < Caisse d'Epargne Mickael Cherel (Fra) < La Française des Jeux Jean-Christophe Peraud (Fra) < Omega Pharma-Lotto Sébastien Minard (Fra) < Cofidis, le Crédit en Ligne Matteo Montaguti (Ita) < De Rosa-Stac Plastic Steve Houanard (Fra) < Skil-Shimano Romain Lemarchand (Fra) < BigMat-Auber 93 De renners
Een echt uitgesproken kopman heeft Ag2r La Mondiale niet, maar één van de belangrijkste renners binnen de overwegend uit Fransen bestaande selectie is de Ier Nicolas Roche. De zoon van voormalig Tourwinnaar Stephen Roche liet eerder al zien over een sterke sprint te beschikken en goed heuvelop te kunnen rijden, maar brak vorig seizoen ook door als ronderenner. Datzelfde gold voor Jean-Christophe Peraud, al heeft de Franse dertiger het nog nimmer in een grote ronde laten zien. Andere klimmers annex ronderenners binnen de ploeg zijn de ervaren John Gadret, vorig jaar 13de in de Giro, en de aanvallers pur sang Maxime Bouet, Cyril Dessel en Christophe Riblon.

Voor de heuvelklassiekers kan Ag2r La Mondiale ook rekenen op de diensten van Roche, al reed de Ier noch nooit top-10 in een grote klassieker. De ervaren Italiaan Rinaldo Nocentini deed dat al wel eens, en zal na zijn pechjaar 2010 weer één van de belangrijkste speerpunten voor het heuvelland zijn. Voor de kasseienkoersen rekent Ag2r op Martin Elmiger. De rappe kampioen van Zwitserland kan zich echter niet tot de grote favorieten rekenen voor deze koersen, en moet hopen op een uitschieter.

Tot slot beschikt Ag2r La Mondiale nog over een hele rits subtopsprinters, die vooral in de wat kleinere koersen regelmatig meedingen om de overwinning. Denk hierbij aan de Fransen Anthony Ravard, Lloyd Mondory, Sébastien Hinault en de Belg Kristof Goddaert.

WielerFlits

Klik op de afbeelding om te vergroten

Website
www.ag2r-cyclisme.com

Ploegenpresentaties
Skil-Shimano Quick Step Cycling Team Euskaltel-Euskadi Lampre-ISD HTC-HighRoad Sky ProCycling BMC Racing Team Omega Pharma-Lotto Leopard-Trek Pro Team Astana

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone