Ploegdokter Lotto-Belisol wil pijnstiller op verboden lijst

woensdag 2 april 2014 om 09:36
Lotto-Belisol

foto: Sirotti

Lotto-Belisol zit dit jaar in de hoek waar de klappen vallen. Jurgen Van den Broeck was er al uit met blessure en afgelopen zondag liep André Greipel een sleutelbeenblessure op in Gent-Wevelgem. Ploegdokter Jan Mathieu wijt de vele valpartijen onder meer aan het pijnstiller Tramadol.

Mathieu ziet enkele goede verklaringen voor de valpartijen, waaronder het goede weer. Een andere reden zou kunnen zijn dat het wedstrijdgemiddelde hoog ligt in combinatie met allerlei verkeersremmers.

“Ook het gebruik van Tramadol tijdens de koers is een oorzaak. Dat tast je concentratie aan”, zo zegt de dokter op Sporza, “Bij Lotto-Belisol gebruiken we die pijnstiller niet meer.”

Dat Tramadol niet meer gebruik wordt is een afspraak die enkele ploegen gemaakt hebben die lid zijn van de MPCC. 11 van de 18 World Tour-ploegen zijn aangesloten bij deze organisatie van ploegen, waaronder de Nederlandse teams Belkin en Giant-Shimano.

“Tramadol is echt een sterke pijnstiller en heeft een centrale werking. Het is gevaarlijk voor je concentratie en je kunt er verslaafd aan raken”, zo verklaart Mathieu de werking van het medicijn, “De MPCC heeft aan de UCI en het WADA gevraagd om het gebruik ervan in de koers te verbieden.”

Buiten de kopmannen Greipel en Van den Broeck heeft Lotto-Belisol meer geblesseerden. Frederik Willems brak gisteren zijn sleutelbeen. Ook Kenny Dehaes kwam ten val.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair