Ploegbaas Matt White: “Ik maak me zorgen om de kleinere koersen”

vrijdag 20 maart 2020 om 10:21
Ploegbaas Matt White: “Ik maak me zorgen om de kleinere koersen”

foto: Cor Vos (archief)

De internationale wielerunie UCI is druk bezig met het samenstellen van een alternatieve kalender nu veel grote wedstrijden zijn afgelast, maar Mitchelton-Scott-ploegbaas Matthew White kijkt ook naar de kleinere koersen in de zomer- en herfstmaanden. “Sommige wedstrijden zullen verdwijnen”, zo waarschuwt de ex-renner.

White voorspelt in gesprek met Cyclingnews dat veel koersen in financiële problemen zullen raken. “We denken nu vooral aan de afgelaste voorjaarsklassiekers, maar we hebben in de tweede seizoenshelft ook nog te maken met wedstrijden die zullen verdwijnen. De bedrijven achter deze koersen hebben het nu financieel zeer lastig, waardoor ze zich moeten terugtrekken.”

De oud-renner van onder meer Vini Caldirola, US Postal en Cofidis vreest dus voor de toekomstige kleinere wedstrijden op de kalender, maar is wel een voorstander van het opnieuw inplannen van de voorjaarsklassiekers en de Giro d’Italia. “De mensen willen toch vooral de belangrijkste wedstrijden zien, maar ik hoop wel dat de kleinere koersen zullen overleven.”

Geen Giro d’Italia? “Dat zou een ramp zijn” 
Het is echter de vraag of de internationale wielerunie er – samen met koersorganisator RCS Sport – in slaagt om een nieuwe datum te vinden voor de Ronde van Italië, gezien de overvolle kalender en ‘concurrentie’ van onder meer de Vuelta a España en de wereldkampioenschappen wielrennen in Martigny. “Het zou een ramp zijn mocht de Giro dit jaar niet doorgaan”, aldus White.

“Ik ben ervan overtuigd dat er een oplossing is, maar er zullen wellicht enkele aanpassingen volgen. Ik hoor geruchten dat ze nadenken over een alternatieve Giro d’Italia van misschien wel twee weken of tien dagen. Ik hoop echt dat we dit jaar nog de Giro kunnen betwisten.” De UCI heeft al aangegeven het wegseizoen te willen verlengen tot 1 november.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Thoin 20 maart 2020 om 10:32

Nu zit je ook natuurlijk met het feit dat je in juli de OS hebt en dat het zelfs niet zeker is of er in juli gekoerst kan worden.
Anders is juli de meest dode maand voor ploegen buiten de TDF.
De eerste week heb je Oostenrijk, waar amper 5 WT-ploegen rijden en in de laatste week TRW waar amper 5 WT ploegen rijden.
Dus was juli een ideale maand geweest.
Nu met OS en coronadreiging draait dat ook weer slecht uit.
2020 is een pechjaar tot dusver
Hopelijk blijft iedereen gezond!

josi 20 maart 2020 om 10:59

Ik zou in deze tijden het woord “ramp” wellicht toch reserveren voor ernstigere zaken dan het niet doorgaan van een wielerwedstrijd. Ik zou dolgraag hebben dat we dit jaar nog een Giro krijgen te zien, maar dan moet het wel medisch verantwoord zijn – en dat zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren. Tenzij die in oktober wordt ingepland, wellicht.

Polleke 20 maart 2020 om 11:22

Eindelijk gaat een lamp branden…..2 weken/10 dagen max voor de GT’s…dit jaar uit collegialiteit voor mede-organisatoren en daarna voor altijd uit respect voor de fans die na het overleven van het ‘Chinees virus’ niet de geeuwdood willen sterven voor hun tv….Doen !

Bikeage 20 maart 2020 om 12:04

10-daagse Tour de France? De ASO lacht je uit gok ik.

Polleke 20 maart 2020 om 13:53

Nu nog wel… maar als ze mogen kiezen tussen 2 weken of niks, ? Die krijgen ook wel eens een factuur in de bus…

Silverlake 20 maart 2020 om 12:10

Is het nu echt zo moeilijk te aanvaarden dat er dit seizoen niet meer gekoerst wordt ?
Stel de Ronde gaat door : Welk land laat zijn renners afreizen naar Frankrijk ?
Stel de Vuelta gaat door ; Welk land laat zijn renners afreizen naar Spanje ?

Thoin 20 maart 2020 om 13:48

Men moet wel met alle scenario's rekening houden en het gezond verstand laten primeren, maar voorbarig zijn is ook niet de juiste oplossing.
Je kan nu onmogelijk zeggen wat er in de zomer gebeurt, dat kunnen zelfs de professoren en specialisten niet.

Jean Dumas 20 maart 2020 om 16:57

Een kalender kan helemaal nog niet gemaakt worden, men plant tegen beter weten in.