Ploegbaas Arkéa-Samsic blijft geloven in onschuld Nairo Quintana

woensdag 25 november 2020 om 13:38
Ploegbaas Arkéa-Samsic blijft geloven in onschuld Nairo Quintana

Nairo Quintana - foto: Cor Vos

Het vooronderzoek naar mogelijk dopinggebruik binnen Arkéa-Samsic loopt nog steeds. Ploegbaas Emmanuel Hubert zegt niet te twijfelen aan de integriteit van Nairo Quintana en zijn broer Dayer, zo laat hij optekenen in de krant Ouest-France, waarin hij zich voor het eerst sinds eind september uitspreekt over de zaak. De twee kunnen dan ook op de steun van Hubert rekenen: “Tenzij er iets is bewezen.”

Tijdens de laatste Tourweek werden bij een doorzoeking van het hotel van Arkéa-Samsic verdachte middelen aangetroffen. De gebroeders Quintana, op wie de Franse autoriteiten zich richtten, zijn in afwachting van verder onderzoek vrij om te koersen. In een statement gaf Nairo Quintana aan dat hij meewerkt aan het onderzoek tot de situatie is opgehelderd. Met klem ontkende hij ooit met doping te hebben gekoerst.

Autoriteiten laten momenteel niets los over de zaak, waardoor Hubert momenteel in het duister tast. “Ik heb geen twijfels, maar ik heb ook geen feiten. Ik weet eigenlijk helemaal niets.” Tot het tegendeel is bewezen, zegt Hubert in de onschuld van zijn renners te geloven. Wat hem betreft rijden de twee volgend jaar dan ook gewoon in zijn ploeg: “Tenzij er iets is bewezen.”

De kans dat dit gebeurt acht Hubert steeds kleiner. “Als hij aangeklaagd had moeten worden, was dat waarschijnlijk al gebeurd.” Hubert geeft daarnaast aan dat hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt in de zaak: “Maar zo’n vooronderzoek kan soms maanden duren…”

Bouhanni en Barguil
Hubert sprak in het interview verder over andere renners binnen zijn ploeg. Zo was hij tevreden over het eerste jaar van Nacer Bouhanni, die vier keer zijn handen in de lucht mocht steken: “Hij heeft naar mijn mening een goed seizoen gehad. Hij rijdt weer op negentig procent van zijn kunnen. Ik weet zeker dat hij volgend jaar een nog beter seizoen zal hebben. Wat mij betreft staat hij volgend jaar aan de start van de Tour de France.”

Hubert gelooft tot slot ook in een goed klassement voor Warren Barguil in de Tour de France. “Waarom niet? Ik geloof erin. Hij heeft er de kwaliteiten voor. Als hij voor een klassement wil gaan, zullen we hem daarbij helpen.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

Murcia 25 november 2020 om 13:43

Hubert sorteert al voor op een ploeg die wat minder AK ambities heeft door Bouhanni te pleasen met Tourdeelname. Dat wordt weer uitkijken in de sprints en aanloop daarvan.

Panache 25 november 2020 om 13:54

Met name Groenewegen, Bennett, Ackermann hebben laten zien dat Bouhanni gewoon een van de velen is. Hopelijk wordt er in 2021 bij iedereen gehandhaafd (en dan voor iedereen gelijk), pas dan komen we af van kamikaze.

Rob de Keijzer 25 november 2020 om 13:45

– De twee kunnen dan ook op de steun van Hubert rekenen:
“Tenzij er iets is bewezen.” –

Ah ja…..

Rob de Keijzer 25 november 2020 om 13:46

-Wat hem betreft rijden de twee volgend jaar dan ook gewoon in zijn ploeg:
“Tenzij er iets is bewezen.” –

Ow, ok…

Dario Koelkast 25 november 2020 om 14:18

Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast

Scott Sunderland 25 november 2020 om 14:30

Tja wat moet Hubert anders hè. Het zou onverstandig zijn zijn ster Quintana af te vallen zonder dat er echte bewijzen zijn. Dan wordt Quintana wellicht vrijgesproken maar is de sfeer in de ploeg definitief naar de knoppen. Als het bewijs tegen de Colombiaan wél wordt aangetoond dan is het einde verhaal bij de ploeg maar ook einde carrière Quintana.

Boomie1 25 november 2020 om 15:21

Dat niet alleen, maar uberhaupt is iemand toch onschuldig zolang er geen bewijs voor is?
Allemaal leuk zo’n onderzoek, maar voorlopig zegt het helemaal niks.

Scott Sunderland 25 november 2020 om 15:29

@ Boomie 1

Inderdaad. Er loopt een onderzoek naar Quintana en meer weten we niet. Je bent pas schuldig als schuld bewezen is.

KnightBiker 25 november 2020 om 16:03

Dat de ploeg het überhaupt toestond dat Quintana eigen producten zou gebruiken was al problematisch. Om dit soort dingen te voorkomen moet een ploeg alles via de team dokter laten gaan. Bij een andere ploeg was Quintana om die reden al ontslagen.

doorak 25 november 2020 om 18:38

Tenzij de renner, in dit geval Quintana, lab testen kan overleggen die zijn supplementen vrij van verboden middelen verklaren.
Sommige fabrikanten laten soms een batch testen om deze aan renner te kunnen uitdelen die hun producten gebruiken.
Bepaalde ploegen staan dit toe vermits een gerenommeerd lab wordt gebruikt en er procedures vastliggen mbt productie, controle en testen waarop audits plaats kunnen vinden. Hoewel, dan ben je zeker nog niet 100% gevrijwaard. Vervuiling komt immers soms voorkomen. Echter men kan zich als ploeg indekken en de gedachte is vaak dat im dit geval de renner in kwestie een calamiteit niet aan te rekenen valt ofwel straf vermindert.

Maar wat wanneer een renner zelf aan preparaten kan komen en deze vermengt met zijn standaard en getest product? Volgens mij moet je van heel goede huize komen om dan je onschuld te bewijzen.

KnightBiker 26 november 2020 om 00:21

@doorak – in principe zou de ploeg of lab inderdaad samples bij houden van verstrekte supplementen. Dat voorkomt dat soort gehannes. (Dacht dat Betsema op die manier is vrijgepleit)

Hoe dan ook, als de ploeg zonder controle supplementen toestond was ze zeer naïef, en indien onschuldig, de renner ook, zeker als het een renner betreft van het allure van een Quintana.

xistnc 25 november 2020 om 16:42

Vet!

Headlines

Materiaalzone

Populair