Ploegarts licht doodsoorzaak Lambrecht toe: “Er was een wonder nodig”

woensdag 7 augustus 2019 om 19:14
Ploegarts licht doodsoorzaak Lambrecht toe: “Er was een wonder nodig”

foto: Cor Vos

Bjorg Lambrecht is gestorven aan zwaar leverletsel na zijn val in de derde etappe van de Ronde van Polen. Dat meldde ploegarts Maarten Meirhaeghe in een persrelaas van Lotto Soudal. “Bjorg heeft de grootst mogelijke pech gehad door de manier waarop hij ten val gekomen is.”

Lambrecht overleed maandag aan de gevolgen van een valpartij in de Ronde van Polen. Na 48 kilometer raakte hij van de weg af, kwam terecht in een gracht en botste op een duiker, een betonnen buis. “Bjorg is overleden aan een grote scheur van de lever die een massieve inwendige bloeding veroorzaakt heeft”, laat Meirhaeghe weten, twee dagen na de noodlottige valpartij. “Ten gevolge daarvan heeft Bjorg een hartstilstand gekregen.”

“Bjorg heeft de grootst mogelijke pech gehad door de manier waarop hij ten val gekomen is. Bij dergelijke inwendige bloeding is een wonder nodig, een wonder dat Bjorg niet gegund was… De plaats en het tijdstip hadden geen invloed op de gevolgen. Zelfs mocht dergelijk letsel zich in een ziekenhuis voltrokken hebben, is de kans op een slechte afloop reëel”, aldus de ploegarts.

Dit artikel delen:

12 Reacties

assen 7 augustus 2019 om 19:31

Ai ai ai.

Interessante info, maar gelukkiger word ik er niet van. :-(

HSV 7 augustus 2019 om 19:41

Eens met Assen. Het maakt gruwelijk duidelijk wat een pech die Bjorg gehad heeft. Bij een relatief lage snelheid in je eentje zo onderuit gaan dat je lever scheurt is niet te bevatten. Sterkte aan zijn familie en vrienden..

VerstandOpNul 7 augustus 2019 om 20:22

Als ik het zo lees zou een ‘gewone’ fietser die deelneemt aan het verkeer dus ook zo ongelukkig terecht kunnen komen bij een valpartij..
Wat een zeldzame pech heeft deze jongen gehad zeg, echt heel naar.. Een beetje zoals met Wouter Weylandt indertijd, allebei zo tragisch..

Spurter 7 augustus 2019 om 21:45

Ja. Als je zo terecht komt tegen 'n betonnen duiker (of iets vergelijkbaars, zoals een muurtje, betonnen put, betonblok, etc) dan kan dat gebeuren.

En ook bv. helm beschermt maar beperkt natuurlijk. Weylandt droeg 'n helm, maar had toch een schedelbreuk.

Ken iemand die keer met een slakkegangetje ongelukkig is gevallen. Dat was op het randje en meer dan 'n jaar moeten revalideren.

velofilie Podcast 7 augustus 2019 om 21:51

Buitengewoon tragisch dit. Een klap voor alle wielerliefhebbers (Ging een mooie toekomst tegemoet) maar vooral voor zijn familie en vriendin.
Ik las dat de Poolse koersarts had gezegd dat hij een zeer lage bloedsuikerspiegel had en dat is vreemd. Benieuwd wat daar uit het politieonderzoek over naar voren komt.

EddyB1958 8 augustus 2019 om 08:18

Waarom zou er nog een onderzoek moeten komen? Laat die jongen in vrede rusten.

JumpyGazelle 8 augustus 2019 om 12:23

@Eddy is niet zozeer ten nadele van hem hoor, kan me niet zo snel een doping bedenken die dat effect zou kunnen hebben (en zou ook een erg slechte doping zijn).
Lage bloedsuiker veroorzaakt wel, onder andere, duizeligheid wat zijn val zou kunnen verklaren. Ook is de vraag hoe, want het duidt eigenlijk op of diabetes, of veel te weinig eten.

rhoogendijk 8 augustus 2019 om 16:35

@JumpyGazelle; bij diabetes heb je juist een te hoge suikerspiegel vanwege insulinetekort. Het spuiten van insuline is dan nodig om deze weer naar beneden te brengen.

Maar iedereen kan weleens een te lage suikerspiegel hebben, puur omdat je te weinig eet en je dus een feitelijk een energie/suiker tekort hebt.

pirazzi 7 augustus 2019 om 22:06

Het ambulancepersoneel had hem niet hoeven reanimeren maar dat konden ze niet weten natuurlijk.

JayJay 7 augustus 2019 om 22:15

edit wf: niet doen

greeny 7 augustus 2019 om 22:44

edit wf: niet doen

Boogiemania 8 augustus 2019 om 11:44

Dit kan echt niet deze bericht had niet geplaatst moeten worden. Man Man Man. Weg deze bericht.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair