Ploegarts en fysiotherapeut Arkéa-Samsic weer op vrije voeten

Ploegarts en fysiotherapeut Arkéa-Samsic weer op vrije voeten

foto: Cor Vos

Donkere wolken lijken zich samen te pakken boven Arkéa-Samsic. Het Franse ProTeam kwam in zwaar weer terecht toen afgelopen week bekend werd dat bij een huiszoeking door de OCLAESP (de eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu) verdachte middelen werden aangetroffen bij twee stafleden.

Volgens de geruchten spitst het onderzoek zich toe op de Colombiaanse kopman Nairo Quintana (ex-winnaar van onder meer de Giro d’Italia 2014 en de Vuelta a España van 2016), alsmede zijn broertje Dayer en Winner Anacona. De openbare aanklager van een rechtbank in Marseille heeft dinsdagavond laten weten dat een arts en een fysiotherapeut van de Franse ploeg voorlopig in hechtenis blijven.

Bij het duo zijn vele gezondheidsproducten aangetroffen. Het zou gaan om onder andere medicijnen, maar in de persoonlijke spullen bevond zich ook een methode die als doping te kwalificeren valt. De OCLAESP voerde de huiszoeking vorige week woensdag uit in een hotel Megève. Een dag eerder werden ook renners van Arkéa-Samsic verhoord, maar de rechtbank in Marseille heeft de namen niet bekendgemaakt.

De gevonden spullen zijn volgens dezelfde aanklager reden voor een uitgebreid onderzoek. Quintana was de voorbije Tour goed op weg, tot hij naar de grond ging in dezelfde valpartij waarbij Bauke Mollema moest opgeven. De Colombiaan stond tot dat moment vijfde in het algemeen klassement, op een minuut en twaalf tellen van de gele trui. Uiteindelijk werd Quintana zeventiende op een dik uur van de winnaar.

Als de rechtbank de arts en de fysiotherapeut schuldig bevindt aan dopingpraktijken, hangt hen een forse geldboete (€75.000,00) en een celstraf van vijf jaar boven het hoofd. Mochten er in Frankrijk renners tegen de dopinglamp lopen, dan riskeren zij eveneens een celstraf van vijf jaar. Hun boete valt wel veel zwaarder uit: €325.000,00. Lees meer over dit dossier in een eerder verschenen artikel. (00.06 uur)


Update – 19.00 uur

De arts en de fysiotherapeut die maandag in politiehechtenis waren genomen als onderdeel van het onderzoek naar vermoedens van doping rond de Arkéa Samsic-ploeg zijn dinsdag vrijgelaten, maakte het openbaar ministerie van Marseille woensdag bekend. “Ik laat u weten dat de twee hechtenissen gisteravond aan het begin van de nacht zijn opgeheven. De betrokkenen werden vrijgelaten”, liet aanklager Dominique Laurens weten in een communiqué.

Het onderzoek blijft intussen aanhouden. “Zoals ik al verschillende keren heb aangegeven, loopt het onderzoek nog en moeten opsporingswerk en hoorzittingen worden uitgevoerd vooraleer de officier van justitie, op basis van alle verzamelde informatie, een beslissing neemt.” Twee renners van de ploeg, onder wie de Colombiaanse kopman Nairo Quintana, werden al gehoord in verband met het onderzoek.


Lees meer: Arkéa-Samsic

Dit artikel delen:

14 Reacties

floris_harr 23 september 2020 om 00:32

persbericht

Met betrekking tot de laatste feiten wil ik het volgende verduidelijken:

De Franse gendarmerie voerde een operatie uit in het hotel waar mijn team verbleef op woensdag 16 september in Meribel, na afloop van de Tour de France-etappe. Die dag kwamen de autoriteiten mijn kamer binnen en namen volkomen legale vitaminesupplementen in beslag, hoewel ze de Franse autoriteiten misschien niet kenden. Dit is de belangrijkste reden waarom het tijd kost om alles wat er is gebeurd volledig op te helderen.

Om twijfel te voorkomen, wil ik bevestigen dat er nooit dopingmiddelen zijn gevonden.

Ik wil ook een misverstand uit de wereld helpen: tijdens de recente Tour of tijdens een andere vorige wedstrijd heb ik nooit assistenten of personeel buiten het team geraadpleegd. Ik heb en heb nooit iets te verbergen gehad.

gisteren verscheen hij op oproep van de Franse autoriteiten en vrijwillig voor de Aanklager en beantwoordde al zijn vragen duidelijk en gewetensvol.

floris_harr 23 september 2020 om 00:32

Dit zegt Quintana

Jacob Lohof 23 september 2020 om 10:54

Quintana niet opgepakt en ook niet direct uit de tour, toch een storm.in glas water??

Chris Van Uden 23 september 2020 om 09:02

Voorlopige hechtenis zal toch niet zomaar gebeuren wanneer het om vitamines gaat?

Sonsbach Allstars 23 september 2020 om 09:11

ploegarts en fysio in hechtenis? It’s getting dirtier

Polleke 23 september 2020 om 19:35

Bleken allemaal medicijnen voor een weeshuis in Colombia te zijn…

ProfrondeZevenbergen 23 september 2020 om 20:11

Wat een sensatie. Ik vermoed dat er weinig aan de hand is. Pokke media.

AnderJ 23 september 2020 om 20:51

Maak er dan “pokke Franse overheid” van. Feit blijft dat er twee mensen in voorlopige hechtenis zijn genomen. Dat zou niet zo maar mogen gebeuren. Dat de media er vervolgens over schrijft, lijkt me niet meer dan logisch.

Scott Sunderland 23 september 2020 om 20:58

Loopt af met een sisser ?

Barry Batsbak 24 september 2020 om 08:18

Ze dronken een glas, ze deden een plas. En naderhand bleef alles precies zoals het was.

Jacob Lohof 23 september 2020 om 22:32

Je kent de Franse overheid toch, denk maar aan tour 1998 !!!!
De schuldigen werden. Juist niet opgesloten
Cees Priem maanden

Lalsacien 23 september 2020 om 23:00

Volgens mij werden ze juist wel opgesloten. Denk maar aan Willy Voet en Bruno Roussel.

Dr op en dr over 24 september 2020 om 01:54

Gaap ….

storm in een glas water, wat vooral wordt opgeklopt omdat al die journalisten (ahum, ahum) klakkeloos alles van elkaar over nemen zonder ook maar iets aan eigen onderzoek te doen.

Renners, begeleiders en ploeg zijn bij voorbaat al schuldig tegenwoordig. Walgelijk gedoe…

hjjanssen1973 24 september 2020 om 09:25

Hmmm… toch benieuwd naar de methode die als illegaal wordt gezien.

Headlines

Materiaalzone

Populair