Pinot openhartig over broze gezondheid: “Mijn grootste belemmering”
foto: Sirotti
zaterdag 16 juni 2018 om 14:27

Pinot openhartig over broze gezondheid: “Mijn grootste belemmering”

Gisteren werd bekend dat Thibaut Pinot niet aan de start zal verschijnen van de Tour de France. De 28-jarige klimmer van Groupama-FDJ is niet voldoende hersteld van zijn inspanningen in de Giro d’Italia, waarin hij in het slotweekend een longontsteking opliep. In een interview met L’Equipe toont Pinot zich uitermate kwetsbaar. “Mijn grootste vijand is mijn gezondheid. Het vormt een belemmering, en het is moeilijk om daarmee om te gaan”, zo vertelt hij.

Pinot leek de Giro met een podiumplaats te verlaten, maar in de laatste bergrit naar Cervinia zakte de Fransman volledig door het ijs. Hij wist wel de finish te bereiken, maar moest met uitdrogingsverschijnselen worden opgenomen in het ziekenhuis. Uit medisch onderzoek bleek Pinot te kampen met een longontsteking.

In gesprek met L’Equipe doet Pinot verslag van deze moeilijke momenten. “Toen ik terugkwam in het hotel zag ik dat ik bloed spuugde. Dat was zeer beangstigend. Eenmaal in de ambulance verloor ik het bewustzijn, en wist ik niet wat er aan de hand was. In het ziekenhuis was het nog erger toen de dokters me vroegen of ik al langer kampte met longproblemen en ik moest wachten op de resultaten. Het was afschuwelijk. Ik vreesde toen voor het ergste.”

Pinot: “Gezondheidsproblemen rode draad in mijn carrière”
Het is niet de eerste keer dat Pinot zich geremd ziet door gezondheidsproblemen. Volgens de Fransman vormt het een rode draad in zijn carrière. “Het overkomt me altijd. Buiten de Tour van 2014 heb ik me fysiek nooit 100% gevoeld tijdens een grote ronde. Ook al volg ik behandelingen om mijn immuunsysteem te verbeteren, het gebeurt me iedere keer.”

“Het is lastig om er mentaal mee om te gaan, omdat ik weet dat het mijn enige tegenstander is. Wellicht is dat het verschil met de echte kampioenen, die wel volledig fit kunnen blijven over drie weken”, aldus Pinot.

Nu de Fransman zijn thuisronde aan zich voorbij laat gaan, hoopt hij zich te kunnen voorbereiden op de Vuelta a España. “Ik wil echter alleen aan de Vuelta beginnen in absolute topvorm. Ik wil niet weer beperkt worden door ziekte. Mij is verteld dat het maanden kan duren vooraleer je volledig hersteld bent van een longontsteking. Ik hoop dat ik als sportman sneller herstel”, zo besluit hij hoopvol.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2018 14:29
Hopelijk staat hij er vlug weer. Fijne renner, durft aanvallen.
16 juni 2018 14:32
Denk dat ie naar Sky moet, daar weten ze wel gezondheidsproblemen om te zetten in voordelen.
16 juni 2018 14:33
Respect voor deze aanvallende klassementsrenner. Gunde hem dat podium en zal ik weer doen in de Vuelta. Gezondheid echter boven alles.
16 juni 2018 14:51
Hij zou toch voor WK gaan? Dan rijdt hij vuelta denk ik niet voor klassement. Zo vaak is er geen WK op zo'n parcours.
16 juni 2018 14:53
Hopelijk komt ie er helemaal bovenop. Voor deze renner heb ik zo veel respect .
16 juni 2018 14:57
Blijft nog altijd wel opmerkelijk dat hij dit etappe heeft uitgereden. Als renner ga je natuurlijk niet opgeven zo dicht bij het einde, maar de ploegleiding zou toch beter moeten weten en hem in bescherming moeten nemen, in plaats van hem zichzelf bijna letterlijk dood laten rijden.
16 juni 2018 14:59
Zonde als zijn wankele gezondheid een chronisch probleem voor hem zou worden als klassementsrenner. Mag hem er graag bij zien.
Maar dit is toch wat het wielerpubliek wil zien: natuurlijke ‘selectie’ ?
16 juni 2018 15:14
moet gewoon leren doseren in mijn ogen en misschien zijn piek verschuiven
16 juni 2018 15:22
Het vergt een mentale omschakeling om de grote rondes te laten voor wat het is en je te focussen op de rondjes van een week.
Wellicht een serieuze optie voor Pinot!!!
16 juni 2018 17:21
Ongeloofgelijk dat ze hem niet hebben laten stoppen. Blijft een leuke symphatieke renner.
16 juni 2018 18:06
Zo jammer, hij heeft een mooie vinnige stijl fan fietsen.. die etappe in de Giro waar hij uitviel was pijnlijk om naar te kijken.. Ik heb zelf jaren terug ook een longontsteking gehad, veel te lang niet naar de signalen van mijn lichaam geluisterd, tot ik me ineens echt heel slecht begon te voelen.. En het herstel duurt erg lang.. De vuelta zou zomaar te vroeg kunnen komen.. WK wellicht een beter doel voor hem..
16 juni 2018 18:17
Okay ik heb weleens gemopperd op de ploegleiding van TLJ. Maar wat zijn ploegleiding (niet) deed, verdient een rode kaart.
16 juni 2018 20:38
Bij nagenoeg elke wielrenner is de gezondheid de grootste belemmering, natuurlijke selectie idd een geen gezooi met puffers, Tramadol etc. Pinot is kennelijk iemand die zichzelf bovengemiddeld veel pijn kan doen en daardoor te lang door gaat. Heel belangrijk om daar als ploegleiding rekening mee te houden en voor de beste man zelf misschien de beste reden om zich vanaf 2019 op ritzeges en bollen te gaan richten, hij is er geknipt voor.
16 juni 2018 21:24
Als je elk jaar 1 van parijs nice baskenland romandie dauphine wint en eens in de twee jaar een tour etappe heb je een fantastische cariere. Hij en zn ploeg moeten zo te horen beter kiezen. Als ie de helft van de bergetappes probeert kan ie 16 dagen in een grote ronde sparen en gaag het waarschijnlijk prima.
17 juni 2018 00:48
+1 RV. Tijd om te erkennen dat klassementen niet voor hem zijn weggelegd, maar er zijn voldoende andere doelen om te ambieren in een grote ronde. (Moncoutie als voor beeld?)
17 juni 2018 05:05
Op zulke momenten mis ik de adviezen van Schipperaar. Wat is die gebleven?
17 juni 2018 09:36
Als hij moeite heeft met een grote ronde van 3 weken, waarom stelt FdJ hem dan, naast de TdF, ook op in de Giro? Mede met de wetenschap dat de TdF bijkans heilig is voor de kopman van deze Franse ploeg?
17 juni 2018 09:59
Shit, dit is groot nieuws!
Persoonlijk vind ik het erg jammer.
Dus FDJ met een sprinttrein dan maar?
17 juni 2018 11:52
Jammer... Maar dit als een gegeven erkennen en zich op andere doelen richten, levert in de toekomst vast nog veel moois op!
17 juni 2018 21:26
Ik ga mee met de meeste reacties: heel erg van de ploegleiding dat ze hem hebben laten doorrijden , ik heb met afschuw gekeken en wat een blamage voor de ploegleiding.
Inderdaad beter kortere rondes!
Prachtige renner en sympathiek!
17 juni 2018 22:13
Reuze jammer. Zeer tragisch de manier waarop hij de Giro moest verlaten.
Was toch aardig op weg een compleet renner te worden.
Hopelijk weet hij nieuwe doelen te stellen, erg fijne coureur. Goede koersmentaliteit en positief ingesteld.
Zou hem graag een keer een goede Lombardije zien rijden.
17 juni 2018 22:27
@Jacco volgens mij werd hij vorig jaar derde in Lombardije!
17 juni 2018 23:19
@Lalsacien
Ah ja, zat met Bardet in mijn hoofd.

Reacties zijn gesloten.