Pim Ligthart neemt rust na moeilijke periode

vrijdag 19 april 2019 om 09:19
Pim Ligthart neemt rust na moeilijke periode

foto: Cor Vos

Pim Ligthart heeft een bewogen periode achter de rug. De 30-jarige renner viel vorig seizoen zwaar in de Ronde van Luxemburg, maar er waren ook enkele tegenslagen op privé-gebied. De Nederlander heeft dan ook nood aan rust. “Maar wielrennen blijft mijn passie”, zo vertelt hij in gesprek met de NOS.

Het begon allemaal op 31 mei 2018. Ligthart komt zwaar ten val in de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg. De renner komt op hoge snelheid ten val. De Noord-Hollander ontwijkt ternauwernood een boom, maar hij klapt wel tegen een hek met prikkeldraad. Een lange revalidatie volgt…

Het blijft echter niet bij sportieve malheur. Enkele weken na de crash krijgt zijn vriendin Noortje last van hartproblemen. Ze wordt niet veel later opgenomen in het ziekenhuis. Een ontstoken hartspier is de boosdoener. “Dat was heel erg zwaar”, aldus Ligthart. “Het was echt kantje boord.”

Pim Ligthart boekte een emotionele zege in de Ronde van Drenthe – foto: Cor Vos

Emotionele zege in Drenthe 
Zijn vriendin herstelt echter, waardoor Ligthart weer licht aan het einde van de tunnel ziet. Sterker nog: sportief gaat het weer voor de wind. In maart volgde de ultieme beloning in de Ronde van Drenthe. Het was een emotionele zege, zeker ook omdat zijn trainingspartner en vriend Robbert de Greef tweede werd.

Niet veel later slaat het noodlot echter weer toe. In de Omloop van de Braakman krijgt zijn trainingsmaatje De Greef een hartaanval. Nu, bijna drie weken na het ongeval, vecht De Greef nog altijd voor zijn leven. “Ik zag op hotel dat de koers was stilgelegd”, zo kijkt Ligthart terug.

Over hartaanval De Greef: “Toen stortte mijn wereld in”
“Ik stuurde Robbert vervolgens een berichtje met de vraag of hij was gevallen. Drie uur later lees je dat hij onwel is geworden. Toen stortte mijn wereld in”, aldus Ligthart, die een dag later ‘gewoon’ Gent-Wevelgem reed. “Op het startpodium hield ik het niet meer droog. We trainen namelijk altijd met elkaar.”

“We zijn ook goede vrienden geworden. Het is moeilijk als zo’n jongen aan het vechten is voor zijn leven. Hij ligt op dit moment nog steeds op de IC van het ziekenhuis in Antwerpen. De artsen hebben het nog niet opgegeven. Ik hoop dat hij erdoor komt.”

En hoe gaat het nu met Ligthart? De coureur van Total Direct-Energie heeft nood aan rust. “Ik krijg ook hulp van de ploeg. Je moet het uiteindelijk allemaal relativeren, maar het komt nu wel erg dichtbij. Wielrennen blijft echter mijn passie. Het is nu het moment om mezelf bij elkaar te rapen. Vanaf volgende week wil ik er weer 110% voor leven.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

Vincent Lacressonniere 19 april 2019 om 09:38

Pfoeh… Dat zijn wat klappen te verduren zeg. Enige juiste om rust te nemen lijkt me. Hup Pim!

KnightBiker 19 april 2019 om 09:44

Heftig, ik heb echter het idee dat het op menselijk vlak wel OK zit bij deze ploeg gezien hoe men hiermee en met Niki Terpstra omgaan.

Ik heb bijvoorbeeld geen enkel moment het idee gehad dat ze van Niki Terpstra onmogelijke dingen verwachtte dit voorjaar, ook gezien hoe de ploeg-arts in de media tussenbeide kwam na berichtten over starten in de Tro Bro Leon.

Ik wens Lichthart even een stress loze periode waarin familie op de eerste plaats komt.

ikbenprocycling 19 april 2019 om 09:46

mooi en nuttig sportmenselijk artikel, WF.
beter begrip voor situatie Ligthart hierdoor.

kiryienka 19 april 2019 om 13:51

Zie de NOS, die hebben een mooie reportage gemaakt.
https://nos.nl/artikel/2281049-ligthart-maakt-pas-op-de-plaats-na-jaar-vol-ellende.html

ikbenprocycling 20 april 2019 om 08:44

gezien, thanks. zeer dunne lijnen in deze hoge risico sport

Headlines

Materiaalzone

Populair