Pieter Weening (39) hangt zijn fiets aan de haak

vrijdag 20 november 2020 om 15:02
Pieter Weening (39) hangt zijn fiets aan de haak

foto: Cor Vos

Na zeventien seizoenen heeft Pieter Weening een punt achter zijn profcarrière gezet. In die lange periode behaalde de Nederlandse klimmer dertien overwinningen, waaronder een etappe in de Tour de France en twee in de Giro d’Italia.

Het was Trek-Segafredo dat het nieuws vrijdag bekendmaakte. Sinds juni koerste Weening (39) voor de Amerikaanse ploeg, maar door het coronavirus en een vroege opgave in de Giro d’Italia pakte het wielerseizoen anders uit dan gehoopt. “Bijna twintig jaar heb ik het werk kunnen doen waarvan ik droomde en waarvan ik hield. Ik heb van elk jaar genoten en daar ben ik erg dankbaar voor. Maar de afgelopen weken zei ik tegen mezelf dat het genoeg was.”

“Ik kan zeggen dat ik blij ben met wat ik heb bereikt. Ik heb altijd in geweldige ploegen gereden, maar ook met geweldige groepen mensen. Ik denk dat dit een belangrijke motivatie voor mij was. Ik heb altijd de motivatie gehad om deel uit te maken van de teamgeest, om een gezamenlijk doel na te streven en om elk jaar het beter te doen om dit te bereiken. Zonder goede mensen om me heen was het moeilijk geweest om zo’n lange carrière vol te houden”, aldus de Fries.

Weening hoopt op een dag terug te keren in de wielersport. “Ik hou van de sport en deze wereld, maar niet in de nabije toekomst. Na bijna twintig jaar onderweg te zijn geweest wil ik nu gewoon rusten en genieten van mijn leven thuis in Neerharen met mijn vrouw en onze twee kinderen. Ik heb wat gedachten en ideeën voor de toekomst, maar dit is niet het moment om aankondigingen te doen.”

Begonnen bij Rabobank
Weening begon zijn profcarrière in 2004 bij Rabobank, waarna hij acht jaar voor de Nederlandse ploeg reed. In het oranje-blauwe tricot zette hij in 2005 de Touretappe naar Gérardmer achter zijn naam na een millimetersprint met Andreas Klöden. Zes jaar later won hij in Orvieto zijn eerste rit in de Giro met een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers. Het leverde hem het roze op, dat hij vervolgens vier dagen zou dragen.

De bekende millimeterspurt in Gérardmer – foto: Cor Vos

In 2012 verkaste de Fries naar Orica GreenEDGE en voor die ploeg zou hij vier jaar uitkomen. In het shirt van het Australische team won hij in 2013 de Ronde van Polen en een jaar later, op de Passo del Lupo, zijn tweede Giro-etappe. In 2016 versterkte hij de Nederlandse Roompot-ploeg, waar hij in zijn eerste jaar voor succes zorgde in de Ronde van Noorwegen, waar hij de eindzege pakte, en de Ronde van Zwitserland.

Sinds juni reed Weening in de kleuren van Trek-Segafredo, waar hij de Giro mocht rijden en een Italiaans programma zou afwerken. Maar de ervaren Fries zou de Italiaanse ronde niet uitrijden. In de vierde etappe ging hij onderuit nadat hij over een bidon reed. Hij was even van de kaart, maar zou de rit wel uitrijden. Een dag later klaagde hij over duizeligheid en moest hij alsnog opgeven. Zo werd de rit naar Camigliatello Silano zijn laatste optreden in wedstrijdverband.

Pieter Weening

foto: Cor Vos

2004 – 2011 Rabobank
2012 – 2015 Orica GreenEDGE
2016 – 2019 Roompot
2020 Trek-Segafredo

flag-lu 2e etappe Ronde van Luxemburg (2019)
flag-at 5e etappe Ronde van Oostenrijk (2018)
flag-no 3e etappe Ronde van Noorwegen (2017)
flag-ch 6e etappe Ronde van Zwitserland (2016)
flag-no eindklassement Ronde van Noorwegen (2016)
flag-no 2e etappe Ronde van Noorwegen (2016)
flag-it Giro della Toscana (2014)
flag-it 9e etappe Giro d’Italia (2014)
flag-pl eindklassement Ronde van Polen (2013)
flag-it 5e etappe Giro d’Italia (2011)
flag-at 3e etappe Ronde van Oostenrijk (2009)
flag-pl 6e etappe Ronde van Polen (2005)
flag-fr 8e etappe Tour de France (2005)

Dit artikel delen:

39 Reacties

VerstandOpNul 20 november 2020 om 21:08

Attractief koersende renner.. En mooie etappes gewonnen in de Tour en de Giro in een tijd dat de Nederlandse overwinningen niet heel dicht bezaaid waren.. Er was geloof ik ooit een hallucinant stukje van Bert Wagendorp over hem, maar gelukkig dat Pieter gewoon zijn eigen ding is blijven doen..

horsm 20 november 2020 om 21:34

Mooie renner, mooi palmares. Generatie Tjallingii, Ten Dam en Tankink. Het peloton is iets saaier zonder hun.

FDJ 20 november 2020 om 23:00

Ik heb hem meer in gedachten qua generatie met Thomas Dekker, Theo Eltink, Joost Posthuma en Koen de Kort en Bas Gilling.

Blackcanyon 20 november 2020 om 21:45

In vele artikelen is hij voor Harekiet uitgemaakt, bijna standaard. Nu blijkt hij dus gewoon in Neerharen in Belgie te wonen ..
(Komt overigens vaker voor. Kelderman wordt vaak omschreven als de geboren Barnevelder of de Amersfoorter, terwijl die ook gewoon net over de grens bij Maastricht in Belgie woont. Zal wel zijn omdat je daar goed kunt trainen, Thomas de Gendt, Greg v Avermaet of Philip Gilbert proberen bij te houden. Is weer eens wat anders dan achter een brommer door de polder :-))
Pieter Weening is er tenminste eentje die bij mij wel respect afdwong onder andere door als een beer te sleuren namens Oranje bij t WK vorig jaar. Dat is tenminste heel anders dan al dat andere oranje volk dat als knecht aan een WK start en eraf gereden wordt zonder dat ze iets geknecht of geprobeerd hebben .. de goeden niet te na gesproken natuurlijk.

Murcia 20 november 2020 om 22:09

Als Fries moet ik je corrigeren, Het is Harrekiet en hoewel hij natuurlijk nu in België woont blijft hij dat voor eeuwig. In hoe Pieter zijn wielerbestaan heeft ingevuld zie je trouwens veel van de mentaliteit van de inwoners van het dorp terug. Sport is er trouwens altijd erg belangrijk geweest. Harkemase Boys is veruit de beste voetbal amateurclub van Friesland en Wiebren Veenstra was ook een meer dan gemiddeld wielrenner.

FDJ 20 november 2020 om 23:49

Dan heb je het als Fries fout. Het is een harekiet met 1 R.

Murcia 21 november 2020 om 00:17

@FDJ
Nee hoor,
Wikipedia: Aan de westkant van het dorp bevindt zich enige industrie. De inwoners heten officieel Harkemasters, maar in de volksmond wordt de term Harrekieten meer gebruikt.
Omrop Fryslan : https://www.omropfryslan.nl/nieuws/847364-video-griezelen-harkema-met-halloween
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=zDMBzoTATJM
En vanuit het dorp zelf: https://gbachtkarspelen.nl/onze-dorpen/harkema/
De lokale blaaskapel: http://harrekieten.nl/
Overigens de nederlandse spelling, op zijn Fries is het Harrekiten

kampie 21 november 2020 om 09:04

Die ga ik toch missen in t peloton. Goed gereden Pieter!

Headlines

Materiaalzone

Populair