Phinney outstanding in Steamboat Springs

maandag 17 augustus 2015 om 23:32
Phinney outstanding in Steamboat Springs

Taylor Phinney is back! De Amerikaan was een klasse apart in de eindsprint van de openingsetappe van de USA Pro Challenge. De overwinning is opmerkelijk aangezien het pas de achtste koersdag van het jaar is voor de 25-jarige renner van BMC, die maanden uit de running was vanwege een gecompliceerde beenblessure. 

Phinney versloeg in straten van Steamboat Spring onder andere Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) en Brent Bookwalter (BMC). Het verloop de openingsetappe deed denken aan een juniorenwedstrijd. In de 156 kilometer lange rit, bestaande uit twee grote omloop rond Steamboat Springs, was de stroom aan demarrages quasi onuitputtelijk. Tot diep in de finale bleven aanvalslustige renners het peloton onder druk zetten.

De wedstrijd werd dan ook gekleurd door verschillende omvangrijke kopgroepen, maar geen enkele poging wist een geruststellende voorsprong bijeen te rijden. In de finale van de wedstrijd lukte het Rohan Dennis (BMC) en Guillaume Boivin (Optum) een serieus gat te slaan door te versnellen op de enige gecatoriseerde klim van de omloop. Het duo maakte eerder onderdeel uit van een kopgroep bestaande Felix Großschartner, Chris Anker-Sörensen (beiden Tinkoff-Saxo) en Jack Bobridge (Budget Forklifts).

Finale
In de laatste kilometers probeerde Dennis meermaals zijn metgezel te lossen, maar slaagde daar niet in. Ondertussen werd in het peloton het tempo opgevoerd door de mannen van UnitedHealthcare. De blauw-witte-ploeg wist in de laatste vijf kilometer in mum van tijd de 25 seconden voorsprong dicht te rijden.

Onder de boog van de laatste kilometer probeerde een man van Drapac het peloton nog te verrassen met een late uitval. Ook hij zou het uiteindelijk niet redden, want op de ontketende Phinney stond geen maat. De door blessureleed geplaagde renner ging de sprint al vroeg aan en behield op de meet niet minder dan drie fietslengtes voorsprong.

USA Pro Challenge (2.HC)
Uitslag etappe 1: Steamboat Springs – Steamboat Springs (156 km)
1. flag-us Taylor Phinney (BMC)
2. flag-us Kiel Reijnen (UnitedHealthcare)
3. flag-us Brent Bookwalter (BMC)
4. flag-ca Ryan Anderson (Optum)
5. flag-us Gavon Mannion (Jelly Belly p/b Maxxis)
6. flag-us Logan Owen (Axeon)
7. flag-co Julián David Arredondo (Trek)
8. flag-ru Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo)
9. flag-lv Toms Skujins (Hincapie Racing)
10. flag-it Damiano Caruso (BMC)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

25 Reacties

denistel 17 augustus 2015 om 23:35

wat een klasbak

WCEendT 17 augustus 2015 om 23:35

Taylor is back!!!

Leek er meer op dat hij de sprint aantrok maar niemand kon zijn wiel houden. Klasse!

Timocycling 17 augustus 2015 om 23:35

Zeer harde sprint zeg, wat een goeie sprint reed hij, niemand kon zijn wiel ook maar een beetje houden!

Jaizkibel2008 17 augustus 2015 om 23:36

Phinney ging de sprint veel eerder aan dan Reijnen, verraste hem daar echt mee. Mooi dat hij weer terug op niveau is! Bookwalter rijdt ook het seizoen van zijn leven. Vanaf de tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk in elke etappe tot en met vandaag in de top 10 geëindigd. Wedstrijden als Utah, Oostenrijk en Colorado lijken precies het niveau zijn waarbij hij mee kan doen in de top.

Matisz 17 augustus 2015 om 23:36

Prachtige prestatie van Taylor! Kan hopelijk nog veel moois laten zien.

Thijs E 17 augustus 2015 om 23:42

Goed nieuws!

Darth333 17 augustus 2015 om 23:47

Ik wist niet dat Taylor goed kon sprinten. Of was het een zware rit? En won hij vanwege z’n uitstekende uithoudingsvermogen?

Mark96 17 augustus 2015 om 23:49

Phinney kon altijd al aardig sprinten.

Ruben_ 17 augustus 2015 om 23:55

Sommige mensen leven precies onder een steen. Phinney was al vanaf zijn jeugd een goede sprinter.

Alleen bij de profs is er normaal teveel concurrentie op sprintniveau op WT. Maar in dit soort koersen kan ie makkelijk mee in sprints, en meer dan dat.
Maar uhh, tip, kijk maar eens terug hoe Phinney de Olympia’s Tour won en hoe hij daar sprintte, jaaaren geleden alweer ondertussen.

Rosanero 17 augustus 2015 om 23:55

Vertaald wedstrijdverslag oid? Vol van fouten.

jp.vanoosterhout 17 augustus 2015 om 23:56

kijk zijn uitslagen maar even na in de enecotour van 2012-2013-2014 en nog meer,hij heeft altijd al vrij goed kunnen sprinten en na die blessure die hij heeft gehad zie ik hem nog heel sterk terugkomen,let volgend jaar maar eens op.trouwens dit jaar ook nog !!!!!!

xistnc 18 augustus 2015 om 00:08
Quote:
Ruben_ – 17 augustus 2015 om 23:55
Sommige mensen leven precies onder een steen.

Da’s echt wel knap, besef je dat? Niet gewoon onder een steen. Nee, echt pré-ciés onder die steen. Wauw.

Darth333 18 augustus 2015 om 00:30

Excuses voor mijn gebrek aan wielerkennis. Ik volg het nog maar echt serieus sinds halverwege maart dit jaar. Ik wist alleen dat Taylor bij de beste 5 tijdrijders in de wereld hoort.

Kaasjekaas 18 augustus 2015 om 00:43

@Darth333 geeft niets, ik had ook echt niet verwacht dat Phinney kon sprinten na 14 maanden afwezigheid.

Prachtig voor deze jongen, gaat hij meedoen aan het wk? Ben namelijk heel benieuwd hoe hij het tegen de wereldtop gaat doen.

Edit redactie: Thanks, aangepast

Moosje07 18 augustus 2015 om 00:47

@darth
geeft niet, sommige mensen verwachten dat je al vanaf de oprichting van deze site elk bericht hebt gelezen. Phinney staat/stond (toch al 25) bekend als top-talent, kan goed over kasseien, heeft een goede tijdrit en kan behoorlijk sprinten. Het is echter ook weer niet zo dat hij een topsprinter is. Hij gaat kittel en cav niet kloppen in een duel, denk dat hij meer rond of nog onder het niveau hofland/mezgec/rojas zit, vergeet ook niet dat reijnen en bookwalter ook geen topsprinters zijn. dit terwijl hij inderdaad wel tot de top-tijdrijders behoord(vooral op de korte tijdrit). Je verwarring is dus vrij logisch omdat hij meestal wordt weggezet als tijdrijder, maar phinney kan veel meer dan dat.

Tip: je moet de reacties hier met een korreltje zout nemen en bedenken dat het eigenlijk goed bedoelt is

Edit redactie: Thanks, aangepast

rennerske 18 augustus 2015 om 01:10

@Darth333
Phinney kan de competitie, als supertijdrijder, op de macht met sprinters van dit niveau wel aan, maar tegen de echte kanonnen heeft hij geen schijn van kans.

Ivanoviclover 18 augustus 2015 om 01:26

BMC opnieuw wereldkampioen tijdrijden. Ik zeg het al maar.

zoetepap 18 augustus 2015 om 05:22

Mooie koers,slechte reacties hier. Bij volle maan komt het slechtste naar boven.

Tokstar 18 augustus 2015 om 08:02

My god, YES! Ik ben nu al benieuwd hoe het gaat doen in het voorjaar volgend seizoen.

WCEendT 18 augustus 2015 om 08:29

Edit redactie: Thanks, aangepast

robotour 18 augustus 2015 om 08:44

Machtige jump van Phinney met daarachter Bookwalter, die net iets te laat mee probeert te springen. Knap staaltje van Dennis, benieuwd of hij nu voor het klassement zal gaan.
Na 1 dag nog maar zo’n 40 renners in dezelde tijd en dan moet het echte hoogtewerk nog komen.

WCEendT 18 augustus 2015 om 08:58

@Robotour
Die 4e categorie klim leek naar mijn idee wat zwaarder als de gemiddelde 4e categorie klim, maar je hebt gelijk echte hooggebergte moet zeker nog komen. Met zo’n eerste etappe kunnen we nog veel verwachten deze week!

robotour 18 augustus 2015 om 09:16

@WCEendt Volgens de commentatoren is de eerste dag extra zwaar vanwege het rijden op (grote) hoogte. Dit zou dan voornamelijk gelden voor de Europese renners, die op het laatste moment zijn ingevlogen. Die klim was niet zo zwaar, maar doordat eerst BMC flink op kop had zitten sleuren en daarna Brajkovic er nog eens een flinke snok aan gaf bleef een selecte groep over. Het viel niet meer stil, waardoor een groot deel van het peleton niet meer kon terugkeren.

DarioBirillo 18 augustus 2015 om 11:40

Deze rit heeft ook al wel duidelijk gemaakt dat Cannondale voor het klassement niet op Acevedo zal kunnen rekenen. Toch ook al weer 4’22” kwijt. Alles op Formolo dan maar? Ben benieuwd hoever hij kan komen tegen een grote ronderenner als Kreuziger. Die actie van Dennis deed me ook denken dat ie hier niet met klassements-ambities zit: zouden ze daar dan toch weer voor Bookwalter gaan?

wakkie 18 augustus 2015 om 14:13

Klasse, klasse, klasse, en wat moet dit deugd gedaan hebben voor die jongen!
Als hij nog wat ritme blijft opdoen en nog wat kan bijscherpen is hij een vaste waarde voor BMC tijdens het WK TTT. En wie weet voor de wegrit…. Dat hij hier al prijs rijdt wijst er op dat hij gewoon zijn niveau weer gaat halen me dunkt. Als je hier moeite moet doen om mee te kunnen zou het een ander verhaal zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair