Philippe Gilbert wint Waalse Pijl met overmacht (+beeld)

woensdag 20 april 2011 om 16:27

foto: Sirotti

De Waalse Pijl 2011 is gewonnen door Philippe Gilbert. De Waal was na een wedstrijd van 201 kilometer op de Muur van Hoei met overmacht de snelste in een groep van favorieten. Hij versloeg de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Samuel Sanchez met ruime afstand. Robert Gesink was op een veertiende plaats de beste Nederlander.

Kopgroep van vier
De inleidende beschietingen van de 75e editie van de Waalse Pijl verliepen volgens een traditioneel patroon. Een aanval van de Pool Maciej Paterski (Liquigas) vrijwel direct na de start zorgde voor een reactie van de de Fin Matti Helminen (Landbouwkrediet) en de Belgen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen) en Maxime Vantomme (Katusha). Het kwartet kreeg de ruimte van het peloton waardoor de vlucht van de dag al vroeg een feit was. De vier reden al snel een maximale voorsprong van meer dan zeventien minuten bij elkaar. Onder aanvoering van de ploegen Leopard (Schleck) en Saxo Bank (Contador) nam de voorsprong gestaag af.

Bedankt voor bewezen diensten
Richting de tweede passage van de Muur verdween de grote voorsprong van de vier als sneeuw voor de zon. Op 30 kilometer van de aankomst was er nog maar anderhalve minuut van over. Een leeggereden Matti Helminen moest zijn drie medevluchters laten gaan. In de achtergrond kwam er een tegenaanval van de renners Enrico Gasparotto (Astana), Tejay van Garderen (HTC-Highroad), Gorka Verdugo (Euskaltel), Alexandr Kolobnev (Katusha), Thomas Löfkvist (Team Sky) en Vasil Kiryienka (Movistar) op gang. Op twintig kilometer voor het einde volgde een samensmelting. In de kopgroep ontbrak de eensgezindheid waardoor Löfkvist en Kiryienka er samen vandoor gingen.

Richting Hoei
In de slotfase was het Dries Devenyns die met een demarrage op elf kilometer van de finish op jacht ging naar de twee koplopers. De Belg werd echter alweer snel ingelopen door het peloton, waar Katusha het tempo hoog hield. Op acht kilometer van het einde werden de twee koplopers ingelopen, waarna een aanval van Jérôme Pineau (Quick Step) beantwoord werd door Marco Marcato (Vacansoleil). Ondanks een voorsprong van een krappe twintig seconden werden zij op de Muur van Hoei bijgehaald.

Gilbert buitencategorie
Op de slotklim was Gilbert met overmacht de sterkste. De Waal demarreerde op 250 meter van de finish en reed met speels gemak de concurrentie op achterstand. De Spanjaarden Rodriguez en Sanchez konden niet volgen en moesten genoegen nemen met ereplaatsen. Voor Gilbert is het al zijn zesde zege dit seizoen. De Waal zette met zijn indrukwekkende optreden een uitroepteken achter zijn rol als topfavoriet voor zijn lievelingskoers aanstaande zondag.

foto: Sirotti


bron: Sporza

Uitslag Waalse Pijl 2011 (WT)
1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) in 4u54m57s
2. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) op 3s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 5s
4. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) op 6s
5. Igor Anton (Spanje/Euskaltel)
6. Jelle Vanendert (België/Omega Pharma-Lotto)
7. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek)
8. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) op 9s
9. Christophe Le Mevel (Frankrijk/Garmin-Cervélo) op 12s
10. Paul Martens (Duitsland/Rabobank)

14. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 20s
28. Rob Ruijgh (Nederland/Vacansoleil) op 28s
33. Wout Poels (Nederland/Vacansoleil) op 36s
34. Laurens ten Dam (Nederland/Rabobank) z.t.
38. Marc de Maar (Nederland/Quick Step) z.t.
41. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Rabobank) op 49s
48. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 54s
54. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) om 1m04s
69. Pim Ligthart (Nederland/Vacansoleil) op 1m24s
78. Bram Tankink (Nederland/Rabobank) op 1m42s
79. Addy Engels (Nederland/Quick Step) z.t.
97. Dirk Bellemakers (Nederland/Landbouwkrediet) op 4m17s
123. Pieter Weening (Nederland/Rabobank) op 6m26s

Volledige uitslag Waalse Pijl 2011

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair