Philippe Gilbert wint vierde monument met zege in Parijs-Roubaix
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2019 om 17:12

Philippe Gilbert wint vierde monument met zege in Parijs-Roubaix

Philippe Gilbert heeft Parijs-Roubaix 2019 op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick-Step klopte op de piste van het Vélodrome André Pétrieux in Roubaix zijn medevluchter Nils Politt.

Razendsnelle openingsfase
Een peloton van 175 renners begon in Compiègne om half tien aan een tocht van 257 kilometer, waarvan 54,5 kilometer over kasseien. Ondanks de tegenwind was er met een gemiddelde van 44,5 km/u in de eerste twee uur sprake van een snelle openingsfase. Het duurde dan ook even voordat er een kopgroep erin slaagde om te ontsnappen.

Uiteindelijk wisten negen renners zich los te maken. Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) Frederik Frison (Lotto Soudal), Frederik Backaert (Wanty-Gobert), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Jorge Arcas (Movistar), Damien Gaudin (Total Direct Energie) en Michael Schär (CCC) mochten als kopgroep de eerste kasseistrook van de dag aansnijden.

foto: Cor Vos

Kort erna wist een groep achtervolgers aan te sluiten met onder andere Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Cees Bol (Sunweb). Tijdens de snelle opeenvolging van kasseistroken vielen er verschillende renners één voor één weg. De voorsprong van de leiders bleef onder een minuut. Jumbo-Visma, Team Sky en Bahrain-Merida hadden de slag gemist en bepaalden het tempo aan kop van het peloton. De kopgroep zou de finale niet halen en op 121 kilometer van het einde volgde er een hergroepering.

Valpartijen en lekke banden
Ook dit jaar bleek Parijs-Roubaix een nerveuze koers de nodige pech en valpartijen. Taco van der Hoorn kwam op een kasseistrook hard ten val. De renner van Jumbo-Visma kon zijn wedstrijd echter vervolgen. Iljo Keisse moest de wedstrijd verlaten nadat hij met hoge snelheid op een vluchtheuvel knalde. Peter Sagan en Alexander Kristoff verspilden de nodige energie toen zij te maken kregen met lekke banden.

Wout van Aert moest meermaals in de achtervolging – foto: Cor Vos

Pech voor Van Aert
Het peloton denderde in sneltreinvaart door naar het Bos van Wallers. Daar raakte Wout van Aert door materiaalproblemen achterop. Nadat hij de fiets van ploeggenoot Pascal Eenkhoorn overnam moest de kopman van Jumbo-Visma in de achtervoling. Op 85 kilometer van het einde wist hij weer aan te sluiten.

Toen Van Aert vervolgens van fiets wisselde, ging hij in een bocht onderuit. Van Aert ging samen met Benoot in de achtervolging, maar nadat Benoot botste met de teamauto van Jumbo-Visma moest hij zonder zijn landgenoot verder. Desalniettemin slaagde Van Aert erin om een gat van een minuut dicht te rijden en weer aan te sluiten in het peloton.

Gilbert in de aanval
Net na de bevoorrading ontstond er op het moment dat de wedstrijd bredere wegen opzocht een nieuwe kopgroep. De vooruit geschoven Wesley Kreder (Wanty-Gobert) kreeg gezelschap van Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Rüdiger Selig (BORA-hansgrohe). Nadat Kreder moest afhaken, gingen de leiders met drie verder.

In de achtergrond ging een groepje met Peter Sagan, Sep Vanmarcke, Yves Lampaert en Van Aert in de tegenaanval. Selig moest aan kop van de wedstrijd afhaken. De achtervolgers haalden in Politt en vlak voor Mons-en-Pévèle werd Gilbert bijgehaald, waardoor een nieuwe kopgroep van zes ontstond. De zes reden al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar en zouden deze vervolgens consolideren.

foto: Cor Vos

Van Aert haakt af
Met nog 23 kilometer te gaan werd de kopgroep na een versnelling van Gilbert uitgedund. Sagan en Politt konden volgen, maar nadat Van Aert plooide ontstond er een tactisch steekspel tussen de achtervolgers. Op Camphin-en-Pévèle wisten Lampaert en Vanmarcke weer aan te sluiten, maar Van Aert had zijn eerdere inspanningen moeten bekopen.

Op Carrefour de l’Arbre versnelde Gilbert opnieuw, maar hij slaagde er niet in om weg te geraken. Lampaert kraakte, maar wist even later aan te sluiten. Op een versnelling van Politt op de strook van Gruson kwam een reactie van Gilbert. Sagan leidde de achtervolging, maar de twee vooraan zouden op de piste in Roubaix om de zege gaan strijden. In de achtergrond werd Sagan zelfs achtergelaten door Lampaert, die naar een derde plek toe zou rijden.

Politt en Gilbert – Foto: Cor Vos

Vierde monument voor Gilbert
Op de piste in Roubaix bleef Gilbert in het wiel van Politt. Gilbert ging als eerste aan en Politt kwam er niet meer overheen. Op 36-jarige leeftijd voegde Gilbert daardoor wederom en monument toe aan zijn palmares. Enkel Milaan-San Remo ontbreekt nog op zijn erelijst.

Lampaert legde beslag op de derde plek en was de tweede renner van Deceuninck-Quick Step op het podium. Voor manager Patrick Lefevere was het zijn dertiende zege in de Helleklassieker.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
14 april 2019 17:33
Niemand van zijn ploeg die van Aert heeft helpen terugkomen naar het peloton. Toch wel een blunder van de ploegleiding.
    14 april 2019 17:35
    Tussen de auto's heeft Van Aert niets aan Wynants (de enige knecht die nog voor hem reed).
    14 april 2019 17:40
    Maar op bijvoorbeeld het stuk na het bos op het asfalt had Van Aert wel iets kunnen hebben aan Wynants. Je kunt je ook afvragen hoeveel Van Aert nu aan Wynants gehad heeft. Misschien was het heel nuttig geweest, hangt van het koersverloop af.
    14 april 2019 17:43
    @Schol, leegloper, ghost... hebben gelijk.
    En nee, VanAert reed niet steeds tussen de auto’s. Pas op t laatst.
    Had in het Bos al fiets van Wijnants moeten krijgen en door Teunisse opgewacht, en anders had Wijnants moeten wachten bij uitgang bos.
    14 april 2019 17:46
    Diep respect voor de winnaar. Wat een klasse, wat een grinta.

    Tactiek Jumbo helaas niet al te best. Op dat moment in de wedstrijd Wijnants af laten zakken was logisch geweest. En dat Woutje van Aert van de groten als eerste aangaat daarna... Tja.

    Die Langeveld had overigens sowieso mee moeten zitten. Hij had de benen, maar verbergt zich net als vorige week achter een ploegmaat. Waarom heeft Quickstep wel twee man mee?
    14 april 2019 18:00
    Vond het ook onbegrijpelijk dat Wijnants hem niet (mocht) helpen.
    14 april 2019 21:09
    @Turtlehead.
    Onzin. Eenkhoorn gaf prima zijn fiets. Wout gaf zelf aan niet te wachten. Zat na het bos in een groepje. Vanaf de volgende strook kasseien tussen auto’s en motoren. Ook na zijn val, toen kwam later ook de auto van Lotto erbij. Er was nauwelijks ruimte volr 1 man in veel gevallen, zie maar hoe hij de ploegleidersauto van Total kon ontwijken.
14 april 2019 17:42
Och, wat heb ik te doen met Van Aert. Helemaal, maar dan echt helemaal kapot. Toch heeft hij uitstekend gereden en heb ik veel respect voor zijn prestatie vandaag.
    14 april 2019 17:43
    En die verslaggever maar die microfoon onder zijn neus douwen.
    14 april 2019 17:45
    Ja, die stomme reporter had hem met rust moeten laten in plaats van antwoorden uit hem proberen de persen. De beelden zeiden genoeg.
    14 april 2019 23:57
    Nee joh dan hadden wij die beelden niet. Wat is lijden als het niet in beeld gebracht wordt? Dan zou wva voor niks kapot gegaan zijn. Nu maakt hij veel meer indruk op ons, dit is voor iedereen beter
14 april 2019 17:42
Zo, Van Aert zit echt steenkapot.
14 april 2019 17:51
VanMarcke ook heel sneu. Wat heeft die man een pech altijd. Mooie televisie, maar dit gun je hem echt niet.
14 april 2019 17:53
Mooie beelden van van Aert na afloop. Wel te lang doorgevraagd door de reporter.
14 april 2019 17:53
Gilbert in tranen, Vanmarcke in tranen, Politt en Van Aert net wel/niet in tranen.
14 april 2019 18:00
Heb gisteren nog geschreven dat ik Gilbert Roubaix nog wel zag winnen, voor MSR geloof ik er niet echt meer in, maar wat zou het hem gegund zijn.
14 april 2019 18:04
Sunweb toch ook wel uiterst zwak voor de dag in deze koers...
    14 april 2019 18:08
    Die hebben ook alleen maar oog voor Grand Tours.
    14 april 2019 18:13
    Movistar, met erviti. En met name roompot erg slecht, die zullen niet snel weer een wildcard krijgen, denk ik.
    14 april 2019 19:36
    En die hadden voor deze koers maandenlange voorbereidingen getroffen met hun materiaal.
    14 april 2019 23:58
    Sunweb is niet echt een wt ploeg, meer pct die een aantal wedstrijden uitzoekt
14 april 2019 18:14
Ben wel benieuwd naar het verhaal van Boom. De hele dag vooraan, terugkomen na pech en plots is echt helemaal weg. Opnieuw pech? Of is 200 km zijn max tegenwoordig? Weet iemand iets?
    14 april 2019 19:42
    Ja ik ook. Ik heb vaak het idee dat hij te weinig eet/drinkt, omdat ie in eerste instantie vaak relatief makkelijk mee komt en dan poef in 1x weg is, alsof ie hongerklop ofzo heeft. Zou me niks verbazen bij Roompot, zo professioneel gaat dat daar allemaal niet als je Van Schip moet geloven in de beruchte podcast.
14 april 2019 18:20
Politt en Gilbert waren de mannen van de koers vanaf Orchies. Daarna leek Gilbert te sparen en Politt aan het rekkertje te hangen. Sagan na 1 cartouche op, en de koers begon opnieuw. Erg mooi zo.
14 april 2019 18:52
Met gepaste afstand de beste koers in 2019 en een geweldige winnaar. Emotionele editie met een zichzelf vermoordende Vanmarcke, van Aert en Sagan + de revelarende Politt en passionist pur sang Gilbert. Net niet de allure van 2016 maar niet ver er vanaf.
14 april 2019 19:10
Toch bijzonder dat Sagan er op het eind weer zo doorheen zakt. Niet voor het eerst. Had de indruk dat hij weinig heeft gegeten in de finale. Er was een moment dat in de groep van zes iedereen zich liet terugzakken om te eten. Behalve Sagan. Viel me toen al op.
14 april 2019 19:19
Toch jammer dat Teunissen niet voor eigen kansen mag gaan. Hele wedstrijd voorin, makkelijk mee en goed op kasseien met nog een sterke eindsprint. Door Wout zat ie telkens gevangen in ploegentactiek.
    14 april 2019 19:36
    Hele koers reed ie voor zichzelf. Weer een leuke top 10 plaats voor de ploeg. Ie had beter de kopman geholpen.
    14 april 2019 19:41
    @moa

    En dan? Rijdt van Aert misschien 2 kilometer langer mee voorin en moet ie er alsnog af, en heb je helemaal geen top-10 notering. Voor het geval je het niet weet; bij dit soort koersen heeft het niet veel zin om je kopman op te willen halen, vooral als hij zelf misschien wel de snelste man is in het peloton op kasseien. Dan rij je 'm alleen maar in de weg.

    Ik vind persoonlijk dat Mike kopmanschap had moeten claimen na de pech van Wout, hij zat eigenlijk bijna continu even goed of beter geposteerd van Wout en reed echt door boter.
    14 april 2019 19:46
    Koersen doe je om te winnen, dus had Teunissen voor Van Aert moeten rijden. Voor Teunissen zat er niet meer dan wat hij gekregen heeft. En als hij dan toch zo geweldig was dan had hij misschien de ballen moeten hebben om zelf in de aanval te gaan.
    14 april 2019 19:51
    + 1 jeff
    14 april 2019 19:53
    Teunissen reed ook voor Van Aert, alleen zou het opwachten/terughalen weinig zin hebben gehad in Roubaix. Denk overigens ook niet dat ie zomaar tegen ploegorders in gaat. Wie weet, volgend jaar!
14 april 2019 19:50
Relive gekeken. Veel doorgespoeld. Wel leuk voor Gilbert dat hij wint. Nu MSR nog!
Sagan is duidelijk niet op zijn best.
    15 april 2019 00:03
    Sagan is er vrijwel elk jaar afgereden in Roubaix en countered Gilbert nog sterk op Carrefour.
14 april 2019 20:01
Siskevicius mooi negende. Kwam vorig jaar een uur na de winnaar (buiten tijd) over de streep. Hij weigerde toen in de bezemwagen te stappen, ondanks dat hij op een van de laatste kasseistroken weer lek reed.
    14 april 2019 20:40
    Dank je voor dit leuke weetje, dat zegt iets over die man.
    14 april 2019 21:49
    Idd, hebben ze van de week nog laten zien. Toch knap om dan nog terug te komen om een mooie ereplaats in de wacht te slepen.
    14 april 2019 21:54
    Ze deden de poort nog speciaal open voor hem. Mooi was dat.
14 april 2019 20:39
Sagan, Van Avermaet en in mindere mate Van Aert missen de nodige competitiekm's. Kijk maar naar de podia van Ronde en P-R : allemaal hebben ze nog een midweekwedstrijd (DDV) meegereden. Ze staan daar nu met lege handen terwijl ze betaald zijn om overwinningen te behalen. Eigen schuld, dikke bult.
    14 april 2019 20:49
    Gaf Gilbert niet op in DDV? Van van Aert werden dit jaar nog geen overwinnigen verwacht van zijn team. En de wedstrijdschema's worden opgesteld door of samen met het team dus denk niet dat ze daar nu hun renners op kunnen afrekenen.
14 april 2019 21:48
Mooi wedstrijd gezien vandaag, eigenlijk al vanaf het begin en Gilbert opent de echte finale op 60 km van de meet en wint dan ook verdiend. Duidelijk dat Sagan net iets minder is dan andere jaren en brute pech voor Wout maar dit is PR.
    15 april 2019 00:05
    Sagan was beter dan alle jaren, behalve vorig jaar.
14 april 2019 22:38
Hé maar Boom was nu wél de beste in de uitslag voor Roompot hoor ! Ok, wel 74ste op meer dan kwartier. Zouden ze daar blij mee zijn ??
15 april 2019 06:15
Hoe gaan ze Gilbert aan een MSR overwinning helpen?
15 april 2019 09:36
Boom spreekt op website Roompot-Charles zijn ambities uit: Een mega voorjaar rijden!
Zijn feitelijke uitslagen in de klassiekers tot nu toe
Het Nieuwsblad 80e
Kuurne DNF
E3 93e
Gent-Wevelgem 57e
Vlaanderen DNF
Parijs -Roubaix 74e

Zondag: De Amstel ?

Reacties zijn gesloten.