Philippe Gilbert sprint naar winst in Brabantse Pijl

woensdag 16 april 2014 om 17:36
Gilbert

foto: Sirotti

Philippe Gilbert heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De Belg van BMC won de sprint van een uitgedund peloton. Gilbert had nog genoeg krachten over nadat hij eerder in de wedstrijd in de aanval was gegaan. Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) en Tony Gallopin (Lotto-Belisol) vervolledigden het podium.

Spervuur aan demarrages
De wedstrijd werd gekleurd door een kopgroep van zes man: Mattia Pozzo (Neri Sottoli), Perrig Quéméneur (Europcar), Matthias Brändle (IAM Cycling), Kiel Reijnen (UnitedHealthcare), Giorgio Ceccinel (Neri Sottoli) en Christopher Williams (Novo Nordisk). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van bijna zeven minuten. Met nog zeventig kilometer te gaan, plaatste Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) een aanval vanuit het peloton. Het bleek een begin van een spervuur aan demarrages.

Niemand slaagde erin om lang weg te blijven, maar de vele ontsnappingspogingen zorgen er wel voor dat de koers hard werd gemaakt. Het peloton werd steeds verder uitgedund. Op veertig kilometer van meet had een aanvalspoging dan eindelijk succes: zeven renners reden weg. Daarbij zaten enkele gevaarlijke namen, waaronder Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) en Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert). Het zevental haalde de kopgroep snel bij en had in een rap tempo één minuut voorsprong op het peloton.

Aanval Gilbert
In de achtergrond zagen BMC en Giant-Shimano het gevaar. De twee ploegen sloegen de handen ineen in de achtervolging. Met nog twintig kilometer te gaan was de voorsprong slechts vijftien seconden. Terwijl vooraan Leukemans de groep had uitgedund, plaatste Philippe Gilbert op de Hagaard een aanval. De Belg kwam zat lange tijd in zijn eentje op tien seconden van de groep, maar slaagde er op twaalf kilometer van de aankomst toch in om het gat te dichten. In de achtergrond probeerden onder meer Wout Poels en Simon Geschke er tevergeefs naar toe te springen.

Slotfase
De actie van Gilbert bleek echter voor niets te zijn. Met nog tien kilometer te gaan, werd de voorste groep bijgehaald door het peloton. De koers kon opnieuw beginnen. In de slotfase regende het vervolgens aanvallen. Vooral Wout Poels was actief in de finale, maar niemand raakte weg. Het peloton stevende af op een sprint. Philippe Gilbert bleek op de omhooglopende aankomststrook over de snelste benen te beschikken. De Belg ging vroeg aan en hield het vol tot op de streep.

Gilbert

Brabantse Pijl 2014 (1.HC)
Leuven – Overijse (203 km)

1. flag-be Philippe Gilbert (BMC) in 4u54m26s
2. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Belisol)
4. flag-de Simon Geschke (Giant-Shimano)
5. flag-be Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert)
6. flag-au Nathan Haas (Garmin-Sharp)
7. flag-it Davide Rebellin (CCC Polsat Polkowice)
8. flag-be Julien Vermote (Omega Pharma – Quick-Step)
9. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM Cycling)
10. flag-ru Alexey Tsatevich (Katusha)

15. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma – Quick-Step) op 4s
44. flag-nl Johnny Hoogerland (Androni Giocattoli – Venezuela) op 34s
54. flag-nl Thomas Dekker (Garmin-Sharp) op 1m57
60. flag-nl Michel Kreder (Wanty-Groupe Gobert) op 3m30
67. flag-nl Boy van Poppel (Trek Factory Racing) in z.t.
71. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) in z.t.
73. flag-nl Pim Ligthart (Lotto-Belisol) in z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair