Philippe Gilbert: “Ook zonder Milaan-San Remo op mijn palmares is mijn carrière geslaagd”

Philippe Gilbert: “Ook zonder Milaan-San Remo op mijn palmares is mijn carrière geslaagd”

© Cor Vos

zaterdag 20 maart 2021 om 07:00
Interview

Een realistische Philippe Gilbert op de digitale persconferentie, gisteravond. “Het blijft een droom om dat vijfde monument te winnen. Maar Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe zijn zaterdag de topfavorieten in Milaan-San Remo. Lukt het mij niet, gaat het leven gewoon door. Mijn carrière zal daarom niet minder geslaagd zijn.”

Philippe Gilbert topt alvast twee lijstjes vóór de start van de Primavera: met zijn 38 jaar en 256 dagen is hij de oudste renner op de deelnemerslijst. Van het hele startveld is hij ook diegene met de meeste deelnames achter zijn naam. 16 om precies te zijn, waarvan hij al twee keer op het podium eindigde. Zowel in 2008 als in 2011 finishte hij als derde.

De in Monaco wonende Waal is in zijn carrière een paar keer als favoriet van start gegaan in Milaan. Dat is dit jaar absoluut niet het geval. “Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe steken er bovenuit”, weet ook Gilbert. “Maar er staan nog renners aan de start die ambitieus zijn. In Milaan-San Remo zijn het niet altijd de favorieten die winnen. Deze wedstrijd heeft al dikwijls verrassingen opgeleverd, dus wil ik niemand uitsluiten.”

Nog mooie koersen
“Zelf ben ik er ook al een paar keer dichtbij geweest. Ik ga zaterdag opnieuw mijn uiterste best doen. We zien wel waar we uitkomen op de Via Roma. Natuurlijk zou ik dit monument nog graag aan mijn erelijst toevoegen. Maar als het niet lukt, zal mijn carrière niet minder geslaagd zijn. Het leven gaat gewoon door. Dan kijken we vooruit naar de rest van de mooie koersen die dit jaar nog op het programma staan.”

Schaduwkopman John Degenkolb en Philippe Gilbert – foto: Cor Vos © 2021

Over zijn vormpeil heeft de kopman van Lotto Soudal geen klagen. “Door mijn knieblessure vatte ik het seizoen met een klein hartje aan. Tijdens het trainingskamp in januari had ik mijn twijfels, maar ik heb ondertussen grote vorderingen gemaakt. Ik ben blij dat ik nu al zo competitief ben. Ook in Parijs-Nice heb ik stappen gezet, ook al zie je dat niet aan de resultaten. Maar ik heb goed gewerkt.”

Cipressa
In de aanloop naar Omloop Het Nieuwsblad voorspelde Gilbert een sprint met een grote groep. Een juiste gok, bleek achteraf. Dus werd Gilbert ook gepolst naar zijn pronostiek voor Milaan-San Remo. “Veel moeilijker”, lacht hij. “Ik heb woensdag de finale nog een keertje verkend. De wind blies in het voordeel. Als dat zaterdag ook zo is, wordt het een snelle koers. Waar de koers openbreekt? Ik verwacht dat er dit jaar op de Cipressa wordt aangevallen… “

Gilbert kan oudste winnaar Milaan-San Remo worden

Philippe Gilbert is zaterdag exact 38 jaar en 258 dagen. Daarmee zou hij de oudste winnaar ooit worden. Momenteel is Andrie Tchmil nog steeds de oudste winnaar van de Primavera.

Oudste winnaars:
1. Andrei Tchmil (1999): 36 jaar en 57 dagen
2. Hennie Kuiper (1985): 36 jaar en 41 dagen
3. Sean Kelly (1992): 35 jaar en 301 dagen

Dit artikel delen:

9 Reacties

Peetvader 19 maart 2021 om 08:29

“OOK ZONDER MILAAN-SAN REMO OP MIJN PALMARES IS MIJN CARRIÈRE GESLAAGD”

Dat mag ik hopen, heeft een van de mooiste palmaressen van de huidig actieve renners.

Gitan 19 maart 2021 om 08:43

Toch gek dat Phil deze nooit gewonnen heeft in zijn dagen als meester-puncher. Wellicht vaak net nog niet genoeg in topvorm zo vroeg op het jaar, maar de Poggio had hem toch perfect moeten liggen?

Peetvader 19 maart 2021 om 08:59

Periode Parijs-Nice tot Gent-Wevelgem heeft hij nooit de topvorm te pakken gehad beweert hij zelf.

lo squalo dello Stretto 19 maart 2021 om 09:35

Milaan-San Remo is dan ook het meest van alle monumenten een loterij. Zelfs Sagan won er nog nooit terwijl je in pakweg 2012, 2013 zou gezegd hebben dat hij hem makkelijk 3x zou winnen.

Romāns Vainšteins 19 maart 2021 om 09:39

Gent Wevelgem is een even groot hiaat op zijn palmares en wat mij betreft een betere prooi voor hem om serieus op in te zetten. MSR kan hij gewoon all in gaan.

Wim Kruithof 19 maart 2021 om 09:37

Gilbert heeft natuurlijk groot gelijk. De kans dat hij Milaan – San Remo nog wint slinkt met het jaar, maar daar tegenover staat een prachtig palmares.

Gek, ik dacht lang dat ik hem zou gaan missen, na zijn actieve carrière, maar eigenlijk mis ik Gilbert al terwijl hij nog koerst. De grillige punch heeft me meermaals tot op het puntje van de stoel gebracht. Die tijden liggen al achter ons, helaas.

klootje kriekeljon 19 maart 2021 om 09:58

En toch hoop ik tegen beter weten in dat het hem nog lukt.

Vinyakke 19 maart 2021 om 10:11

Ik kan maar 1 scenario bedenken waarin Gilbert kans maakt. Vanaf de cipressa rijdt een groepje weg met daarin wat vertegenwoordigers van Lotto, UAE, DQS, ineos en nog wat vrijbuitersploegen. Met de wind vanachter gaat het goed vooruit en in het peloton zetten matje en wout elk een mannetje in. Vooraan draait het goed rond met enkele sterke beren. Het gat wordt groter, de helpers raken op en iedereen kijkt naar de grote 3. De vogels zijn gaan vliegen en op 800 meter van de streep laat Gilbert zijn medevluchters achter.

Lance4eva 19 maart 2021 om 11:53

En dan de PlayStation uit en gaan slapen zeker…?

Headlines

Populair

Materiaalzone