Als het aan Philippe Gilbert ligt, wordt er strenger gehandhaafd rond de bevoorrading van de renners. Op Twitter windt de ervaren Belg van Quick-Step Floors zich op over soigneurs, die midden op de route van de renners eetzakjes uitdelen. Aanleiding voor zijn bericht is een video uit de Gree-Tour of Guangxi, die werd gedeeld door BMC. Op de video is te zien hoe enkele soigneurs in de laatste zeventig kilometer van de tweede etappe klaarstaan met hun bevoorrading. Daarbij staan ze op de linker weghelft, de weghelft waar ook het peloton rijdt. De ruimte die daardoor overblijft voor de renners wordt daardoor flink verkleind. Hoewel alles goed ging en iedereen overeind bleef, uitte Gilbert zijn ergernis op zijn social media.
“Dit zou moeten worden gestraft door de UCI. Ik zal deze soigneurs, die op de linkerzijde van de weg hun eetzakjes uitdelen, nooit begrijpen. Zo zorgen ze ervoor dat wij veel risico lopen!”, schreef de Belg, die op bijval kon rekenen van onder anderen Edward Theuns.
#TourofGuangxi A very 🌧🌧🌧🌧 feedzone on stage 2. The gap between the breakaway and the bunch remains around 1’30” inside 70km to go! pic.twitter.com/1MtM3zbWji
— BMC Racing Team (@BMCProTeam) 17 oktober 2018
This scene should be sanctioned by the Uci. I will never understand these assistants standing on the left side of the road to give the feedbags. They make us risk a lot! #fail
— PHILIPPE GILBERT (@PhilippeGilbert) 17 oktober 2018
20 Reacties
Op dat filmpje ziet het er totaal niet gevaarlijk uit.
Op eerste gezicht niet maar de soigneurs zorgen ervoor de baan enorm smal wordt en dat kan wel toch gevaarlijke situaties leiden.
Zemelzeiker
De BMC renners hadden niet zoveel honger geloof ik.
Kunnen ze niet eerder iets doen aan al die vuiligheid die renners achterlaten ?
Al die papiertjes en verpakkingen die in de natuur verdwijnen (blijven liggen eigenlijk).
Dat ze dat eens aanpakken aub.
Geen gemeenteraadsleden op WF ?
Daar zijn regels voor toch?
Er worden speciale plaatsen op het parcours aangewezen als plekken waar de renners hun ballast overboord mogen gooien. en die plekken worden ook met een bordje aangegeven. En de organisatie zou daar dan moeten opruimen.
Ik ben het helemaal met hem eens dat deze manier van bevoorraden voor onnodig onveilige situaties zorgt. Deze achterhaalde werkwijze mag van mij per direct verdwijnen, maar klaag dan als er een goed voorbeeld is. Niet bij een volledig uitgerekt peloton dat met een slakkengang voorbij kruipt.
Dat had ik dus ook, goed dat je het aankaart maar waarom hier? Misschien gebeurt er iets buiten camera wat zijn reactie ontlokte.
Woorden als soigneur, sprint-a-deux, jus d'orange, etc… zouden moeten verboden worden op een Nederlandse site. Hoe spreek je die dingen in hemelsnaam uit als Hollander
Op zijn Frans tiens…. maar dan zonder dat rare Hollandse ‘accent’…
‘zju duranjh’
Ik heb geen idee, kom niet uit Holland.
Daarnaast zijn leenwoorden van alle tijden, zeker in een kleine taal als het Nederlands. Overigens worden ook regelmatig de termen verzorger en sinaasappelsap gebruikt.
Wij Nederlanders (geen Hollanders, die wonen maar in twee provincies) hebben nu eenmaal geen taalstrijd in ons land… En ah-ja, moeten we dan ook woorden als interview, derailleur, shirt en bidon verbieden….?
@ah-ja: Die Franse woorden zoals chasse patate, baroudeurs, surplace…zijn wij als Vlamingen al jaren mee gewend op tv uitzendingen en ermee opgegroeid zijn. Ik zie het probleem niet.
Vraaggesprek, drinkfles en hemd. Alleen derailleur vind ik een moeilijke
Herverdeler of nabegeleider zoiets?
Ik vind deze manier van bevoorraden sowieso achterhaald en ouderwets. Terpstra haalde het een tijdje terug ook al aan in een podcast van LtD. Het levert alleen maar gevaarlijke situaties op doordat er vaak 20/30 soigneurs op dezelfde 20 meter moeten uitdelen. Terwijl er gewoon ploegautos meerijden..
Vind auto’s in dit geval gevaarlijker. Zou juist in dit soort situaties een motor mee laten rijden waar aan een rekje de etenszakjes hangen. Motor is wendbaarder dus veiliger in dit geval
Als auto’s netjes achter het peloton blijven en renners zich gewoon laten afzakken is er niks aan de hand.