Philippe Gilbert eindwinnaar Vierdaagse van Duinkerke, slotrit voor Gerben Thijssen

zondag 8 mei 2022 om 17:01
Philippe Gilbert eindwinnaar Vierdaagse van Duinkerke, slotrit voor Gerben Thijssen

foto: Glenn Coessens (archief)

Gerben Thijssen heeft zondag in Duinkerke de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke weten te winnen. De sprinter van Intermarché-Wanty-Gobert was na bijna 183 kilometer de snelste in een onrustige massasprint en behaalde zo zijn eerste profzege. Ook de eindwinst was voor een Belg: Philippe Gilbert kwam niet in de problemen en mag zich eindwinnaar noemen van de Franse rittenkoers.

De vluchtgroep van de dag bestond uit Alexis Renard (Cofidis), Fabian Lienhard (Groupama-FDJ), Robert Stannard (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise), Juraj Sagan (TotalEnergies), Joris Delbove (St Michel-Auber 93) en Léo Danès (U Nantes Atlantique). De Fransman Delbove was de best geklasseerde renner op 49 seconden van leider Philippe Gilbert.

Sprintersploegen houden controle
Delbove was ook lange tijd de virtuele leider, omdat de voorsprong lange tijd rond de drie minuten schommelde. In het peloton reden Lotto Soudal en AG2R Citroën op kop, op weg naar finishplaats Duinkerke. Daar stonden in de finale acht lokale rondes van negen kilometer op het programma.

Op dat lokale circuit in de Franse kustplaats werd Stannard als eerste vluchter ingerekend, waarna ook Sagan en Danès het tempo niet konden bijbenen vooraan. De vijf overgebleven vluchters hielden langer stand tegen het achtervolgende peloton, waar ook Alpecin-Fenix en Bingoal Pauwels Sauces WB zich hadden gemeld. Het verschil was lange tijd een halve minuut en daar had het peloton de grootste moeite mee.

Chaotische massasprint
Maar een massasprint moest en zou er komen. Op zeven kilometer van de finish werd De Wilde als laatste vluchter in de kraag gevat. TotalEnergies-renner Maciej Bodnar deed in de laatste twee kilometer nog een alles-of-niets-poging om een sprint te ontlopen. In de technische finale kon hij echter niet vooruit blijven.

In de chaotische sprint die daarop volgde was het Gerben Thijssen die vroeg aanzette. Hij wist zijn inspanning door te trekken en bleef de Fransen Hugo Hofstetter en Lorrenzo Manzin voor. Lionel Taminiaux, eerder deze week nog ritwinnaar, strandde op de vierde plaats.

Philippe Gilbert bleef in de slotfase uit de problemen en trok de eindzege over de streep. Oliver Naesen (AG2R Citroën) en Jake Stewart (Groupama-FDJ) mochten mee het podium op.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Gebruikersnaam 8 mei 2022 om 17:11

Belangrijke punten. Niet zozeer om nog top 18 te eindigen (lijkt een utopie), maar wel om Total achter zich te houden en die automatische wild card voor grote koersen te krijgen.

0
JensVdB 8 mei 2022 om 17:15

Als Astana geen licentie krijgt gaat de 19de ook naar de WT

0
Steven_E 8 mei 2022 om 18:59

Tenzij iemand (UNO X) de licentie van Astana koopt zeker?

0
Brabander 8 mei 2022 om 17:23

Hofstetter maar weer eens 2e. Wat een ongelooflijke berg ereplaatsen rijdt die bij elkander zeg

0
paul s 8 mei 2022 om 17:49

Ja klopt! Maar toch heel veel in .1 en .2 koersjes

0
Jean Dumas 8 mei 2022 om 17:53

Mooie zege en winnaar.

0
Limal 8 mei 2022 om 18:13

Met Thijssen, Taminiaux en Gilbert drie Belgen die na moeilijke periodes eindelijk nog eens van de zege mogen proeven, met voor Phil de eindwinst als toetje. Het is "maar" Duinkerke, maar die gaan toch met een goed gevoel (en wat puntjes) naar huis!

Gelukkig voor Frankrijk dat Tesson nog een ritje kon meepikken, want met De Kleijn's 'last man standing' winst in de eerste rit was er anders niets overgebleven voor de thuisnatie.

0
Steven_E 8 mei 2022 om 19:00

4 Belgische ritzeges op rij met 4 verschillende renners. En De Lie had nr5 kunnen zijn.

0
Pietspeed 9 mei 2022 om 10:54

Idd, Vermeersch niet te vergeten.

0
poeskescherens 8 mei 2022 om 18:18

Leuk voor de veteraan. Wat gaat Gilbert dit jaar nog meer rijden, is daar zicht op?

0
Nils96 8 mei 2022 om 18:32

De Tour lijkt mij.

0
Wim Kruithof 8 mei 2022 om 20:01

Het is na enkele droge jaren mooi voor Gilbert om in zijn afscheidsjaar nog deze rittenkoers naar zich toe te trekken. Deze man heeft het fenomeen ‘nachtkaars’ geparkeerd en een verdienstelijke etappe- plus eindzege bij kunnen schrijven, terwijl hij naar de 40 riekt.

Gewoonweg klasse, ik had dit niet meer verwacht.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone