Gilbert bezorgd over veiligheid renners: “Moet eindelijk serieus genomen worden”

zaterdag 6 augustus 2022 om 11:51
Gilbert bezorgd over veiligheid renners: “Moet eindelijk serieus genomen worden”

foto: Cor Vos

Philippe Gilbert heeft zijn bezorgdheid gedeeld met betrekking tot de veiligheid van het peloton, na de massale valpartij in de Vuelta a Burgos. De renner van Lotto Soudal is de vertegenwoordiger van de Atletencommissie van de UCI. “Ik heb de UCI gevraagd om een protocol op te stellen waarbij parcoursen van tevoren gecontroleerd en goedgekeurd worden, vooral bij de finishes. Dit is helaas nog altijd niet gebeurd.”

In de tweede etappe van de Vuelta a Burgos werden de renners opgeschrikt door een massale val. In de slotkilometers moesten de renners, terwijl ze op een dalende weg reden, een verkeersdrempel passeren. David Dekker kon een crash niet vermijden en ging als onderuit, waarna er ontzettend veel renners contact maakten met de grond. Veel commotie tot gevolg, al legde de organisatie de schuld bij Dekker zelf.

Gilbert, tevens een van de anciens in het peloton, heeft zich op Twitter nu uitgelaten over de situatie. “Ik steek alle renners die onderuit gingen in de Vuelta a Burgos een hart onder de riem. Ik verdedig de veiligheid van de renners en keur deze gang van zaken af”, is de Belg stellig.

“Er zullen dingen moeten veranderen”
“Ik heb de UCI gevraagd om een protocol te maken waarbij parcoursen, en vooral de finishes, op voorhand gecontroleerd en goedgekeurd worden. Dit is nog altijd niet gebeurd. Het zijn de renners die nog altijd de dupe van de nalatigheid zijn. Het is tijd om zulke veiligheidskwesties serieus te nemen.”

“Er zullen dingen moeten veranderen”, besluit de 40-jarige renner, die bezig is aan zijn laatste seizoen als renner.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Gijsbert Van Beers 6 augustus 2022 om 12:08

Ik denk dat er te veel renners zitten in dit soort commissies. Zie ook de reactie van Staf Scheirlinx een paar dagen terug.

Dit vraagstuk los je niet op door vooral te wijzen naar de ander, of dingen “normaal” te vinden. Ploegen, renners, organisatoren, jury’s en UCI hebben allemaal een rol in dit verhaal. Je kunt veilig fietsen over een onveilig parcours, maar ook onveilig fietsen op een veilig parcours. En beide zie je iedere dag gebeuren.

Wel is het wat mij betreft aan de UCI als overkoepelende bond om dit stokje op te pakken. En als er 1 deel van de kritiek van de renners terecht is, dan is het dat de UCI in ieder geval niet haar leidende rol pakt. Maar ik heb tot op heden geen enkele ploeg gezien die dan zegt: ik doe hier niet aan mee, daar stel ik mijn mensen niet aan bloot. En daarmee verlies je wat mij betreft ook een deel van je recht om hard te slaan richting UCI.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 6 augustus 2022 om 12:10

Waarom niet? Prioriteitenkwestie. Liever een extra auto in koers dan een vooruit sturen om te controleren. Daarnaast: het zal plaatsen afschrikken aankomsten aan te bieden en dus risico op minder budget. Plus: simpelweg een andere houding ten aanzien van wielrenners, maw ze niet zien als stakeholders, maar meer als lijdend voorwerpen.

0
Pedalo 6 augustus 2022 om 12:14

Zolang ploegleiders nog steeds zelf als halve malloten rond rijden. Renners geen risico’s mijden om maar voorop te zitten. Ze niet goed genoeg kunnen sturen…..Maakt het parcours weinig uit. De grootste valpartijen gebeuren op een rechte weg!! Zie LBL dit jaar bijvoorbeeld. Ook in Burgos..ze waren er al een keer gepasseerd dus wisten ze dat het daar gevaarlijk was. Neemt niet weg dat ik ook vind dat zo’n drempel niet kan in de laatste meters.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 6 augustus 2022 om 12:52

Eens. Alleen dat heet kunnen winnen door durven te verliezen maw risico’s nemen. Hoort bij topsport.

0
Henk van Bouw 6 augustus 2022 om 13:14

Natuurlijk hoort gedrag ook bij veiligheid, maar de basis is natuurlijk een veilig parcours. Als dat al niet kan waar hebben we het dan nog over. Alleen met het vingertje wijzen naar renners schiet ook niemand ene reet mee op.

0
Het Jachtluipaard van de Provence 6 augustus 2022 om 12:52

Het mes snijdt aan twee kanten. Sommige aankomsten en obstakels onderweg slaan inderdaad nergens op, daar moet de UCI zeker op ingrijpen. Anderzijds precies wat @Pedalo al schrijft, ook op rechte wegen presteren de renners het om tegen de vlakte te gaan. Daarbij gaan de renners zelf ook als volslagen idioten richting een massasprint met al het gekwak en gedoe van dien. Idem. vlak voor bijvoorbeeld een belangrijke kasseistrook of klim waar zo’n beetje alle 160 renners op de eerste rij willen zitten. Maar ga je dit kunnen veranderen? Denk het niet. Er is echt wel wat winst te halen op gebied van veiligheid maar uiteindelijk is en blijft het gevaarlijk om met 40+ km/h op bandjes van een paar millimeter en met als enige bescherming een helmpje en wat lycra te fietsen.
Klinkt lullig maar gewoon een vak met risico’s. Hadden ze maar moeten gaan tennissen of zo.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 6 augustus 2022 om 13:30

Naja, als je dat weet, kun je zorgen dat je geen wegen met negatief stijgingspercentage pakt voor zo’n punt, bv ook geen aflopende kasseistroken, klimmetje voor een versmalling, etc. Je kunt als organisatie in ieder egeval je best doen of op zn minst doen alsOF je je best doet. Verder eens met (eender welk) jachtluipaard.

0

Denk dat we ons vooral de vraag moeten stellen of David Dekker viel omdat hij A zijn handen niet voldoende op het stuur hield of B het parcours niet in orde was. Aangezien de renners die wél hun handen keurig strak op hun stuur hielden niet vielen, is de vraag vrij eenvoudig beantwoord, lijkt mij.

0
Aartslui paard 6 augustus 2022 om 15:25

Dus als er 1 renner valt kan het niet aan het parcours liggen? En als er twee vallen?

0
Michiel 6 augustus 2022 om 15:28

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken.

0
Seppie 6 augustus 2022 om 12:59

Heeft WF software uit Noord Korea of China die vooraf reacties controleert? Mijn reactie was binnen de seconde verwijderd

0
André Hilgersom 6 augustus 2022 om 13:10

In de jaren zestig, van de vorige eeuw, waren er aan het begin van het wielerseizoen tweehonderd renners en aan het eind nog honderdnegentig. Nu heb je er in het begin 2.000 en aan het eind van het seizoen 1.500!

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 6 augustus 2022 om 13:31

Waar zijn die 500 gebleven dan? Colletaral damage?

0
Edwin Jansen 6 augustus 2022 om 13:34

Ik volg deze sport nu al ongeveer 35 jaar en de ervaring is is dat in deze dingen meestal niets verandert tenzij er renners echt serieus verwond raken. Zolang de renners niet massaal weigeren te starten, wat in de praktijk nooit gebeurt, staat het belang van de organisator en wielerbond voorop. Daar gaat helaas ook nu weer Philip geen verandering in brengen.

0
Marlin 6 augustus 2022 om 14:17

Opvallend dat Gilbert pas op zijn veertigste, een paar maanden voor zijn afscheid, in actie schiet. Hij loopt nu geen enkel risico meer op (officieuse) sancties vanwege de UCI. Het is dus wachten op een nog jonge toprenner om volgend seizoen de vaandel over te nemen, en de UCI regelmatig met haar onwil en onbekwaamheid te confronteren.
Een gokje, die geëngageerde toprenner zullen we volgend seizoen niet zien. Na elke valpartij zal er wel wat gemord worden, maar nadien stopt het.

0
John Bidon 6 augustus 2022 om 15:10

Valpartijen zonder dodelijke afloop zal niet leiden tot verandering. Pas wanneer er een dode valt zal er een kentering plaatsvinden.

Valhelmen na Casartelli
Betere aanduiding/bescherming in afdaling na Weijlandts

Maar ook bijvoorbeeld in F1 zie je dat pas na doden er actie wordt ondernomen. Zo zijn tragedies van Senna en Bianchi aanleiding geweest om de F1 super veilig te maken.

0
Aartslui paard 6 augustus 2022 om 15:28

De helmen kwamen pas na de dood van Kivilev.

0
Rufusvb 6 augustus 2022 om 16:12

Die hele atletencommissie is een wassen neus

0
Baardmans 6 augustus 2022 om 19:01

Om het aantal renners in van te voren aangegen massasprints te verminderen is het volgens mij wenseliijk om op 3 km voor de finish de tijd te stoppen. Je mist dan in de finale de klassementsrijders die geen seconde willen verliezen. Dit houdt niet in dat alle valpartijen daarna voorkomen kunnen worden. Renners en organisatie hebben daarin hun eigen verantwoordelijkheid. Het blijkt vaak dat de finish op een toeristiche plek in het centrum van een plaats moet liggen. Dat kan ik begrijpen. Men betaald er vorstelijk voor. Helaas in centrum van steden liggen vaak verkeersobstakels en scherpe bochten waar van 3 naar 2 rijstroken gaat. Dit met 60 km per uur. Door iemand werd aangegeven dat in Burgos de finish al verkend was. Dat klopt, maar wel met 40 km per uur. Dat is zeer groot verschil met inschatten van bochten en verkeersdrempels. Op rechte wegen ook valpartijen. Dat klopt. Renners druk bezig met kletsen, eten en drinken halen. Dus niet 100 procent geconcentreerd zijn. Lijkt mij ook lastig al die uren in het peleton.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 8 augustus 2022 om 00:31

Doe maar op 10k ipv 3.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone