Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

zondag 8 april 2018 om 17:15
Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

foto: Sirotti (archief)

Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kwam als eerste aan op de wielerpiste van Roubaix nadat hij op 55 kilometer van het einde ten aanval was getrokken. Hij klopte zijn Zwitserse medevluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux. Niki Terpstra finishte een kleine minuut later als derde.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Negen vluchters
Na de start in Compiègne ontstond tijdens de aanloop naar de eerste kasseistroken de vlucht van de dag. Tijdens een razendsnelle opening werden er maar liefst vijftig kilometers afgelegd. De vluchtersgroep ontstond in verschillende fases. Het waren aanvankelijk de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) die als eerste op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Sven Erik Bystrøm (UAE-Emirates) en Marc Soler (Movistar). Ook Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Geoffrey Soupe (Cofidis) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) wisten zich bij de koplopers te voegen, waarna de vlucht van negen renners het eerste gedeelte van de wedstrijd zou kleuren. De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

Hartstilstand Goolaerts
De wedstrijd werd ontsierd door de nodige incidenten. Al op de eerste kasseistrook was er een grote valpartij, die onder meer Geraint Thomas dwong om de strijd te staken. Tijdens de tweede strook werd de koers opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Later in de wedstrijd gingen Matteo Trentin en Sebastian Langeveld op de kasseistrook van Haveluy tegen de grond. Beide schaduwfavorieten moesten hierdoor de wedstrijd verlaten.

Gilbert en Stybar roeren zich
In het Bos van Wallers viel de kopgroep – die nog een voorsprong van twee minuten had – uiteen. Vooraan bleven er vijf renners over. In het peloton zorgde een versnelling van Mike Teunissen (Sunweb) ervoor dat hij samen met Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) wat afstand nam van het peloton. De twee wisten werden – samen met enkele renners uit de vroegere kopgroep – even later alweer ingerekend door het peloton. Zdeněk Štybar was de volgende Quick-Step-renner die op jacht ging naar de vijf leiders. Onderweg raapte hij Soler op, die hij net voor de strook van Beuvry-la-Forêt achter zich liet. Ook Robeet werd door Štybar bijgehaald, maar bij Orchies werden de twee ingerekend door de achtervolgers.

Sagan gooit knuppel in hoenderhok
Met nog 55 kilometer te gaan plaatste Greg Van Avermaet een versnelling. De kopman van BMC kwam niet weg, waarna Peter Sagan op kousenvoeten vertrok. Jasper Stuyven en Wout van Aert gingen in de tegenaanval. Sagan wist zich op de strook van Bersée bij de drie overgebleven leiders te voegen.

Op de beruchte vijfsterrenstrook bepaalde Sagan het tempo in de kopgroep. Stuyven en Van Aert – die inmiddels gezelschap hadden gekregen van een teruggevallen Bystrøm – werden met nog 42 kilometer te gaan opgeslokt door de achtervolgers. Terpstra kwam in de groep van zes achtervolgers geïsoleerd te zitten. Sagan wist ondertussen goed samen te werken met Wallays en Dillier, waardoor de voorsprong van de koplopers uitliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar de koplopers slaagden erin om hun voorsprong uit te breiden.

Sprint-a-deux op de piste
Op Carrefour de l’Arbre lukte het Dillier om het wiel van Sagan te houden. Terpstra bepaalde het tempo in de groep der achtervolgers, die een halve minuut dichterbij wist te komen.

Sagan en Dillier wisten voorop te blijven en samen mogen sprinten om de overwinning. De Zwitser draaide als eerste de wielerbaan op. De twee besloten om lang te wachten om de sprint aan te gaan, maar toen het zover was bleek Sagan over het sterkste eindschot te beschikken. Na een zege in de Ronde van Vlaanderen in 2016 voegt de 28-jarige Slowaak daarmee een tweede monument aan zijn erelijst toe. Hij is de eerste wereldkampioen sinds Bernard Hinault (1981) die Parijs-Roubaix op zijn naam weet te schrijven.

Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen. Hij was de enige Nederlander in de top tien. Mike Teunissen finishte op een elfde plaats.

Dit artikel delen:

105 Reacties

hnac 8 april 2018 om 17:16

Dat Didier alias de held van vandaag een dik contract bij Bora krijgt volgend jaar lijkt me duidelijk! Sagan de slilmste van vandaag. Ik denk Terpstra de sterkste. Mooi podium, maar bidden voor Goolaerts en dat hij gezond wordt. Dat blijft immers het belangrijkste

0
leegloper 8 april 2018 om 17:18

Dillier voor de winst dom gereden, maar dit is natuurlijk wel een fantastisch resultaat voor hem na een heel lange aanval.
Sagan verstandig gekoerst.
QS had hier mee moeten doen voor Terpstra.

0
rput 8 april 2018 om 17:18

Movie overwinning. Snap alleen niet dat Dillier met zijn baanervaring zo graag als eerste het Velodrome op wou rijden…

Verder mooi om Phinney weer eens goed te zien rijden. En Teunissen natuurlijk ook een mooie race gehad.

0
freire93 8 april 2018 om 17:19

SAGAN DE SLEPER TOCH?! HEEERLIJK! ONGELOOFLIJK! DILLIER CHAPAEU.

0
Koersmaniak 8 april 2018 om 17:19

Lees: Sagan krijgt zege Roubaix cadeau.
Dillier krijgt wel een Tesla.

0
Javier 8 april 2018 om 17:20

Prachtige zege zeg. En volledig eens met @Hnac. Dillier, wat een zieke prestatie. Toont meer weer eens aan wat een vroege vlucht in deze wedstrijd kan uitrichten.

Terpstra 3e. Waar kwam die opeens vandaan?

Teunissen ook heel sterk maar helaas buiten top10.

0
HF2013 8 april 2018 om 17:20

Sagan slim gezorgd dat hij niet weer in de sleper-groep terecht kwam. Terpstra weer sterk. Dillier prachtig resultaat.

Voor aantal lijkt voorjaar voorbij zonder aansprekende resultaten. Toch je tactiek of ploeg eens overdenken richting volgend seizoen.

0
Javier 8 april 2018 om 17:21

@Koersmaniak

Sagan heeft deze zege hier absoluut niet cadeau gekregen

0
vevie 8 april 2018 om 17:21

Netjes van Sagan. Is niet makkelijk om Quick Step te verslaan, al ben je Sagan. Dillier natuurlijk heel mooi gereden. Die wist waarschijnlijk ook dat hij tweede zou worden met Sagan erbij, maar je weet het maar nooit. Een valpartij, pech; het kan allemaal.

0
oscarito1908 8 april 2018 om 17:21

Mooi bedrag voor Dillier.

0
vasnd 8 april 2018 om 17:21

Sagan extreem opgelucht. Mooi om te zien, hier is hij blij mee!

0
kielabokki 8 april 2018 om 17:22

Zal toch beetje extra pijn doen bij de Vlamingen, deze overwinning van een sleper.

0
Samlambeej 8 april 2018 om 17:22

Mooiste overwinning van zijn carrière.

0
Lennimator 8 april 2018 om 17:22

Toch de mooiste klassieker! Fascinerend hoe Sagan kon demarreren op dat moment. Quickstep zat met het hele team achteraan ineens. Goede call!

Terpstra best of the rest. hij had mee kunnen gaan maar dan was hij waarschijnlijk tweede geworden.

Dillier ach ja. Franse ploeg…

0
eropenerover 8 april 2018 om 17:23

Van meerdere ploegen hier geen tactische hoogstandjes gezien.. Sagan misschien niet de sterkste in koers maar gezien het koersverloop zeker een verdiende winnaar

0
martini151 8 april 2018 om 17:23

@koersmaniak

Cadeau?! Als de rest sterker waren, hadden ze hem terug gepakt. De sterkste heeft gewonnen. Ik denk zelfs dat hij bewust Dillier erbij heeft gehouden.

0
jooprioolpijp 8 april 2018 om 17:23

Knap van de top-twee. Houd het gevoel dat de achtervolgende groep te lang te rustig aan gedaan heeft, alleen Terpstra leek nog iets te willen. Terecht derde dus.

0
oscarito1908 8 april 2018 om 17:23

Snap niks van de manier van koersen van ef education frist. Die hadden Phinney moeten opofferen.

0
Stablinksy 8 april 2018 om 17:24

@kielabokki
Boonen is niet de officiële woordvoerder van de Vlamingen …

0
Windraak 8 april 2018 om 17:26

Monumentale zege.

0
harm91 8 april 2018 om 17:26

Hoeveel zou er op de rekening van dillier worden bijgeschreven?

0
NDI22 8 april 2018 om 17:27

Geweldige overwinning en sterk van Dillier. Jammer van het koersverloop er achter, toch een beetje tegenvallend.

0
Ivanoviclover 8 april 2018 om 17:28

Al de toppers die Sagan laten wegrijden, proficiat. Proficiat aan Sagan en proficiat aan Dillier voor de domste finale ooit. Zelfs zijn ploegmaat zegt het niet letterlijk maar daar komt het op neer.

Op naar de orde van de dag en bidden voor Goolaerts.

0
Koersmaniak 8 april 2018 om 17:29

Inderdaad een cadeau met een mooie strik: 2 vluchters die zich vol geven om Sagan aan de leiding te houden.
Dillier had tijd genoeg om eens in de wielen te rijden, Sagan het werk te laten doen en het op zijn sprint te zetten.

Je zag vaak dat de voorsprong groeide toen de vroege vluchters op kop reden, niet normaal..

0
LyndaLid 8 april 2018 om 17:29

VRESELIJKE sleper die Sagan!

Hahaha wat een onvoorstelbaar mooie vinger, ergens in het midden van de hand, naar die slappe kritiek opeens de afgelopen week. Niet zo zeer naar Boonen, maar ook naar die negatieve zanikerdjes hier op wielerflits. Prachtig!!

Edit: oh, maar ik zie het al… sommige mensen zoeken ook hier iets negatiefs in, hij zou geluk gehad hebben! Haha, agh ja, sommige mensen…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone