Peter Sagan maakt favorietenrol waar in Montréal
zondag 15 september 2013 om 22:20

Peter Sagan maakt favorietenrol waar in Montréal

Peter Sagan

foto: Sirotti

Peter Sagan heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal gewonnen. De Slowaak kwam solo over de streep op het lastige parcours in Canada. Simone Ponzi eindigde als tweede op korte achterstand, net voor Ryder Hesjedal.

De renner van Cannondale was op vijf kilometer van de streep weggereden uit een elitegroep en kon alleen vooruit blijven. In de laatste kilometer probeerde Hesjedal met Ponzi in het wiel nog het gat te dichten, maar Sagan was te ver weg.

In het begin van de rit reden er in twee schuifjes zeven renners weg. Eerst reden Danilo Hondo (Radioshack-Leopard), Ruben Perez (Euskaltel), Sergio Paulinho (Saxo-Tinkoff) , Zach Bell (Canada) en Valerio Agnoli (Astana) weg. Iets later sloten ook William Clarke (Argos-Shimano) en Adrian Malori (Lampre-Merida) aan.

Sky ProCycling hield het gat echter beperkt tot een kleine vijf minuten en op ongeveer zestig kilometer van de streep was het feest voor de zeven koplopers bijna over. Onze landgenoot Dirk Bellemakers maakte daarna de sprong, terwijl Bell, Hondo en Agnoli al er af moesten. Een paar kilometer verder was de rest ook bijgehaald.

Inmiddels waren Michal Kwiatowski (Omega Pharma-Quick Step) en Jonathan Tiernan-Locke (Sky-ProCycling) letterlijk uit de koers weggevallen bij een valpartij in de laatste bocht voor de eindstreep.

Voorin het peloton voerde daarna FDJ de forcing in dienst van Arthur Vichot en viel het peloton in twee stukken uit elkaar. Chris Froome (Sky) en John Degenkolb (Argos) zaten in het tweede deel. Op de aankomststreep op vier rondes van het einde kwamen ze echter weer aansluiten.

Daarna was het heel onrustig, maar het duurde lang voor er iemand echt weg kwam. Achter in het peloton vielen er wel steeds meer renners weg. Op 29 kilometer van de streep reden er zeven man weg: Alexandre Kolobnev, Jesus Herrada, Daniel Oss, Gorka Izaguirre, Damiano Cunego, Cyrille Gauthier en Tim Wellens.

Cannondale wilde deze niet te ver weg laten rijden en de Italianen zetten zich op kop. Met nog twee ronden (24 km) was het verschil 25 seconden. Op de klim zette echter Alberto Contador de achtervolging in samen met Tejay Van Garderen en Jan Bakelants. De drie sloten snel aan bij de andere zeven vluchters. Ook Peter Sagan maakte de sprong naar voren op de top van het klimmetje. De rest van het peloton was het hier niet mee eens en op achttien kilometer van de streep was het uitgedunde peloton weer bijeen.

Op een moment van windstilte profiteerde Michael Albasini door ten aanval te trekken en hij kreeg zo een aantal seconden cadeau. Iets later deed ook Amaël Moinard hetzelfde, maar hij kon niet tot bij de Zwitser komen. Albasini had bij het klinken van de bel zes seconden op Moinard en zeventien op de rest van het veld.

Op de laatste beklimming hield FDJ het tempo hoog en duurde het lang voordat iemand aanviel. Het was George Bennet die als eerste ging, met Tim Wellens en Robert Gesink in het wiel. Iets verder ging Gesink solo. Chris Froome probeerde te volgen, maar moest het gat laten vallen. Sagan slaagde er wel in om het gat te dichten met een tiental andere favorieten in het wiel.

Chris Froome probeerde aan te vallen, maar kwam niet weg. Toen het een beetje stilviel op zeven kilometer van de streep reed Gesink weer weg. Maar het gat was niet groot genoeg en Ryder Hesjedal knalde zo over de Nederlander heen. De Canadees werd echter weer gecounterd door Peter Sagan, die alleen wegreed naar de zege.

Grand Prix Cycliste de Montréal 2013 (WT)
Uitslag, 17 x 12.1 km (205.7 km):

1. Peter Sagan (Slowakijke/Cannondale) in 5u20m07s
2. Simone Ponzi (Italië/Astana) op 4s
3. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Sharp) op 5s
4. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing) op 7s
5. Filippo Pozzato (Italië/Lampre-Merida) z.t.
6. Rui Costa (Portugal/Movistar) z.t.
7. Enrico Gasparotto (Italië/Astana) z.t.
8. Lars-Petter Nordhaug (Noorwegen/Belkin) op 9s
9. Ion Izaguirre (Spanje/Euskaltel) z.t.
10. Jan Bakelants (België/Radioshack-Leopard) z.t.

12. Robert Gesink (Nederland/Belkin) op 26s
15. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Belkin) z.t.
32. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) z.t.
56. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE op 1m53s
57. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quick Step) op 2m42s
61. Steven Kruijswijk (Nederland/Belkin) op 4m25s
87. Karsten Kroon (Nederland/Saxo-Tinkoff) op 7m52s
92. Wesley Kreder (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 9m35s
93. Dirk Bellemakers (Nederland/Lotto-Belisol) op 13m35s

Volledige uitslag

RIDE Magazine