Peter Sagan juicht in Ardooie, Danny van Poppel tweede
foto: Sirotti
woensdag 21 september 2016 om 16:41

Peter Sagan juicht in Ardooie, Danny van Poppel tweede

Peter Sagan heeft in extremis de derde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Slowaakse wereld- en Europees kampioen won de sprint in Ardooie. Danny van Poppel eindigde als tweede. Lang zag het er niet naar uit dat het peloton ging strijden om de rit, aangezien de vluchters pas in de laatste lijn gegrepen werden.

Asselman mee
Vanuit het vertrek in kustplaats Blankenberge schoot een vluchtersgroep van vijf renners weg. Jesper Asselman was erbij namens Roompot-Oranje Peloton. De renner die vorig jaar enkele dagen de leiderstrui droeg, kreeg Yukiya Arashiro (Lampre-Merida), Martin Elmiger (IAM Cycling), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert) met zich mee. Het kwintet reed zes minuten bij elkaar. In het peloton namen de sprintersploegen met het BMC van leider Rohan Dennis het heft in handen.

Onrust in het peloton
De koplopers namen op 25 kilometer van het einde alle bonificaties weg aan de Gouden Kilometer. Het gat was op dat moment iets minder dan twee minuten, waardoor de sprintersteams weer even aan moesten zetten. Dit ging niet van ganser harte. Op zeven kilometer was het verschil nog steeds vijftig seconden, ook vanwege het goede samenwerken van de vijf leiders.

In het peloton was veel opwinding en verontwaardiging bij de sprintersploegen die wél wilden achtervolgen. Giant-Alpecin en Sky kwamen laat en brachten het verschil terug tot minder dan een halve minuut. Martin Elmiger trok op 2500 meter vol door, maar het tempo viel na zijn inspanning enigszins stil vooraan. De vijf bleven samen tot in de straten van Ardooie.

Straffe stuurman Sagan spurt naar de zege
Arashiro probeerde het in de slotkilometer, maar daar werd fel op gereageerd. Het pokeren vooraan duurde te lang. De sprint werd te laat aangegaan, waardoor het peloton aangesneld kwam. Danny van Poppel leek over de beste papieren te beschikken, maar met een indrukwekkende sprint dook Sagan door alle mogelijke gaatjes en legde hij iedereen zijn wil op.

Rohan Dennis behoudt de leiderstrui, maar ziet Sagan tot op drie seconden naderen.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
21 september 2016 20:47
@japsie
Tuurlijk is bouw belangrijk, sagan heeft zijn(uit) bouw grotendeels aan de mtb te danken, constant duwen en trekken. Dylan heeft misschien wel t voordeel dat ie kleiner is lijkt me en daardoor meer rendement heeft.
21 september 2016 20:53
@jj
Niet om t een of tander maar roeien voegt veel toe aan wattage, vraag maar aan Romans, 2km per dag voluit is meer dan genoeg, misschien recordhouders alhier die onder de 7 min roeien?
21 september 2016 21:06
Van wattage etc weet ik niet veel maar ik heb vooral wat meer adem & power sinds ik dat roeien erbij ben ga doen. Of het voor profwielrenners handig is betwijfel ik maar dan toch eerder voor rouleurs (de catagorie waar ik, met een beetje fantasie, tot behoor, in het italiaans heet dat 'passista' geloof ik) en sprinters dan die verderlichte ronderenners, gok ik zo.
21 september 2016 21:07
Hij laat het er gemakkelijk uitzien.
Je ziet al die uren op de mtb en racert en naast de fiets niet.
Waarschijnlijk zou hij ook uit kunnen blinken in andere sporten, en dat terwijl de meeste wielrenners nog geen bal kunnen vangen.
21 september 2016 21:19
@rv
Als je de km in 3.15 kan roeien zit je op 400 watt dacht ik en wat je zegt power in bovenlichaam is onontbeerlijk bij sprinten. Klimmen met triathlon stuur ging me juist beter af door kracht uit de armen te halen, met een ouwerwetse duell weliswaar, wel oppassen dat je niet indut zoals ons landgenote.
22 september 2016 01:14
En dit alles op open water? Dat moet ik zien!
22 september 2016 08:22
@rondo

gva uiteraard wel
22 september 2016 12:16
@luiaard
Op de concept, al een tijdje terug trouwens.

Reacties zijn gesloten.