Peter Sagan (33) kondigt afscheid als profwielrenner aan
foto: Cor Vos
vrijdag 27 januari 2023 om 07:31

Peter Sagan (33) kondigt afscheid als profwielrenner aan

Voor Peter Sagan zal 2023 zijn laatste jaar als fulltime-profwielrenner worden. Dat heeft de drievoudig wereldkampioen bekendgemaakt vanuit Argentinië. De Slowaak zal in 2024 nog wel enkele kleinere koersen rijden voor TotalEnergies, maar in de WorldTour zullen we hem niet meer zien. Hij richt zich volgend jaar op de olympische mountainbikewedstrijd in Parijs.

“Omdat iedereen het verdient om te weten, is het moment gekomen om te vertellen dat dit mijn laatste jaar als profwielrenner op de weg wordt”, zei Sagan in een videoboodschap. “Volgend jaar blijf ik zeker bij TotalEnergies en zal ik me focussen op het kwalificeren voor de olympische mountainbikewedstrijd. Ik zal een paar kleine wegwedstrijden doen, maar geen WorldTour-wedstrijden meer. Het is de bedoeling om de Olympische Spelen in goede vorm te bereiken. Daarna zien we verder.”

Cirkel rond op de mountainbike
Sagan maakte het nieuws bekend op zijn 33ste verjaardag, tijdens de rustdag van de Vuelta a San Juan waar hij momenteel actief is. Het gaat Sagan vooral om het plezier dat hij haalt uit het mountainbiken. “Ik wil nog plezier maken en daarom keer ik terug naar het mountainbiken”, vertelt hij op het persmoment.

“Daar ben ik mee begonnen en nu wil ik er ook mee eindigen. Het zou mooi zijn om mijn carrière op de Olympische Spelen in Parijs af te sluiten. Het is niet zozeer de bedoeling om een medaille te pakken. Dat is niet zo eenvoudig, want ik heb het al eens geprobeerd in Rio. Ik leg mezelf geen druk op, ik wil me vooral amuseren”, aldus de Slowaak.

Tour de France en Ronde van Vlaanderen
“Ik zou graag nog naar de Tour de France gaan omdat ik daar veel mooie momenten beleefd heb, maar het is moeilijk om daar nu veel over te zeggen. Het belangrijkste is in vorm raken”, kijkt Sagan uit naar zijn laatste profseizoen. Over de Ronde van Vlaanderen wil hij ook nog niet praten. “We zullen zien. Ik ga mijn best doen, maar in het wielrennen kan je niets voorspellen. Ik hoop in elk geval nog een mooie WorldTour-zege te boeken. Daar zou ik heel blij mee zijn, maar het gaat me niet op andere ideeën brengen. Ik stap er na dit seizoen sowieso uit.”

Peter Sagan behoort tot de beste wielrenners van van 21ste eeuw. Met drie wereldtitels op rij, zeven groene truien in de Tour de France, twaalf ritzeges in de Tour, vier ritzeges in de Vuelta, twee ritzeges in de Giro, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, drie keer Gent-Wevelgem op zijn erelijst… Noem maar op. Op zijn palmares staan meer dan 120 profoverwinningen.

In 2010 maakte hij zijn debuut in het WorldTour-peloton bij Liquigas. Daar koerste hij tot en met 2014, toen het Cannondale heette. Na twee seizoenen bij Tinkoff-Saxo vertrok Sagan naar BORA-hansgrohe, waar hij vijf jaar verbleef. Een avontuur op het hoogste niveau zat er niet meer in eind 2021, waarna de Slowaak aansloot bij het Franse ProTeam TotalEnergies.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
27 januari 2023 07:57
Een markant figuur waar ik nooit echt fan van ben geweest, maar wat was hij goed zeg in zijn hoogtijdagen. Was het 2015? Op Neeltje Jans in de waaiers met Cancellara. Dagen lang sprinten met Greipel. Een andere dag punchen met Van Avermaet, om vrijwel direct weer in de aanval te trekken met Plaza in de heuvels. 12x top 10 in de Tour zonder zege. Dan ben je echt wel een smaakmaker.
    27 januari 2023 09:09
    Zijn toppunt vond ik zijn Vlaams drieluik in 2016, in de regenboogtrui. In Harelbeke na veel woekeren nog de duimen leggen in de sprint tegen Kwiatkowski en als nieuwbakken wereldkampioen wéér net niet zoals een paar keer eerder, o.a. in de Omloop. In Gent-Wevelgem met de spierballen rollen op de Kemmelberg waarbij hij doodleuk op en over Cancellara ging op het steilste stuk en de Zwitser liet voelen dat die finaal zijn suprematie kwijt was, om in de sprint in extremis de verrassende Kuznetsov te remonteren en zijn eerste zege te pakken als wereldkampioen. En natuurlijk de Ronde, voor mij de mooiste zege uit zijn carrière. Opnieuw met Kwiat het ruime sop kiezen, om weg te rijden met Vanmarcke op de Oude Kwaremont, en dan op de Paterberg los van alles en iedereen om in dat laatste moordende stuk naar Oudenaarde te spelen met Fabian en Sep, die hem soms in de verte zagen rijden maar er niks meer tegenin konden brengen. Mama mia, wat een panache had hij toen.
    27 januari 2023 11:23
    Ik weet het nog redelijk ik speelde CQ wielermaster had een mooi team.

    Er was 1 team met redelijke renners die Sagan kocht voor een appel en een ei.
    Hoe heb ik hem over het hoofd gezien..

    In mijn beleving stond er een 19 jarige aan het vertrek van Parijs Nice en won 3 etappes.
    Maar op een wijze die ik niet eerder had gezien, Contador en co konden hem niet volgen..
    Hij was (toen al) een maatje te groot.
27 januari 2023 08:16
Sagan vind ik toch wel dé renner van het 2de decennium van de 21st eeuw. Met de term 'icoon' moet je spaarzaam omspringen, maar hij was toch de grote smaakmaker.

Grootse erelijst ook, met meer dan 120 profzeges. Van 2011 tot 2019 onafgebroken in de top-10 van de wereld gestaan. Enkel sinds de coronabreak lijkt het wat moeizamer te gaan met veel ziekte en andere tegenslagen. Misschien het gevolg van het vele koersen of zijn loodzware val in de Tour van 2018, waarna hij het diep moest gaan zoeken om groen toch nog thuis te brengen? Of gewoon de achterstand die hij heeft opgelopen in die lockdownperiode nooit echt kunnen goedmaken? Anderen wijzen dan weer naar zijn scheiding, waardoor het heilige vuur wat is geblust.

Wat er ook van zij, met 3 wereldtitels sta je tussen de groten. Qua monumenten had het misschien wat meer kunnen zijn gezien zijn veelzijdigdheid, maar dat compenseert Sagan dan weer deels met zijn haast eindeloze reeks aan ritten en puntentruien in grote en kleine rondes. Mits een andere seizoensplanning had er misschien iets meer ingezeten qua klassiekers, maar Sagan werd op den duur ook een product dat internationaal aan de man moest worden gebracht. In die zin misschien wel de grootste ster die het mondiale wielrennen ooit heeft gekend, en die overal ter wereld juichend over de streep kwam.

Benieuwd of er nog een 'Last dance' in zit. Al wil ik deze Sagan ook niet vergelijken met grootheden als Jordan of Messi die - met weliswaar ruimte voor discussie - de allergrootste in hun sport waren en aan het eind van hun carrière nog eens mikten op de opperste triomf, en het ook hebben waargemaakt. Maar eruit stappen met een 'bang' en in Glasgow een 4de pakken om meteen erna te stoppen, daarmee zou je toch ook de legende in gaan.
    27 januari 2023 09:26
    Ik zeg doen!
    Vooral ook om de nerds die een seizoen gaan lopen balen dat 'de trui niet geshowd' wordt. En dan gewoon als toeschouwer in de grote koersen in dat ding op komen dagen. Heerlijk zou dat zijn.
    27 januari 2023 09:30
    Het is natuurlijk wel wat lastiger om als eenling in de nadagen te winnen dan dat je dat in een echte teamsport doet. Maar hopelijk zit er nog iets in het vat. Een alles of niets afdaling in de MSR kan ook altijd nog.
    27 januari 2023 09:34
    "Van 2011 tot 2019 onafgebroken in de top-10 van de wereld gestaan."

    Naar welke lijst kijk jij dan?
    27 januari 2023 09:38
    Ik denk de PCS Ranking position per season en dat is wat mij betreft een valide keus.
    27 januari 2023 09:46
    PCS inderdaad, zoals velen weten een gerenommeerd kanaal maar niet onfeilbaar. Maar dan zal hij het in andere lijsten wellicht ook niet zo slecht hebben gedaan.
    27 januari 2023 09:53
    Die top 10 heb je ook obv cq-ranking gelijk in:
    2011: 8e
    2012: 5e
    2013: 3e
    2014: 9e
    2015: 3e
    2016: 1e (met 3307 punten)
    2017: 3e
    2018: 2e
    2019: 10e
    27 januari 2023 11:14
    Steengoed renner inderdaad. Icoon? Nee, wat mij betreft niet. Hij heeft veel gewonnen, maar voor de term icoon had hij m.i. meer monumenten moeten winnen dan beiden 1x. Een Cancellara, Boonen die beiden meervoudig winnaar in Roubaix en Vlaanderen waren komen daar dan meer voor in aanmerking.

    Wel een kleurrijk figuur geweest op (en naast) de fiets en een grote gunfactor. De goede Sagan is er al een aantal jaar niet meer. Hopelijk laat hij dit jaar nog af en toe zijn klasse wat zien.
    27 januari 2023 11:37
    Goh FDJ, voor mij is Sagan toch nog meer icoon dan Cancellara en Boonen. Dat komt wellicht doordat ik de groene truien hoger aansla dan jij dat doet en niet alleen oordeel obv de resultaten. Voor enkel oordelen obv monumenten, is de term 'icoon' te zwaar: eens. Maar 3x wereldkampioen is sowieso uniek, evenals 7x groene trui winnen in de TdF. Dus ook obv resultaten, komt hij ergens in aanmerking wat mij betreft. Maar de term 'icoon' gaat verder dan alleen resultaten. Hij was wel echt hét boegbeeld van het profpeloton voor een decennium lang, door zijn uitstraling, zijn uitspraken en manier van koersen. En ja een goede Cancellara was nog sterker in Vlaanderen, klopt. Maar het totale plaatje en palmares... dan krijgt Sagan nipt de overhand bij mij. En mind you, we praten over 3 extreem grote toppers die alledrie wereldtop waren, dus eigenlijk wil ik niet eens gaan vergelijken.
    27 januari 2023 11:46
    Voor mij gewoon icoon,
    het WK is ook een monument natuurlijk, daar heeft ie er 3 van

    3 x GW tel ik eveneens zwaar mee.

    Los nog even dat je er net zo onmogelijk langs kon kijken als bij Canc en Boonen.
    27 januari 2023 11:50
    Over Messi als ´allergrootste´ in zijn sport is inderdaad veel discussie mogelijk. Voor mij blijft Pele dat. Sagan hoort zeker bij de groten van de moderne wielersport. Hij was een smaakmaker (aanvaller) in zijn goede tijd (en een goede gymnast;-).
    27 januari 2023 11:51
    Als we Sagan al geen icoon meer mogen noemen...
    27 januari 2023 11:57
    Als MvdP er mee stopt zijn alle nog actieve renners spontaan tot icoon omgetoverd.
    Kwestie van verhoudingen.
    27 januari 2023 12:10
    FWIW, Sagan staat in mijn all-time ranking op nr 30. 3 plaatsen boven Boonen, 1 plaatsje onder Cancellara.
    https://www.kingoftheechelon.com/all-time-pro-cycling-ranking
    27 januari 2023 12:40
    Ligt er inderdaad gewoon aan wat je maatstaf voor het icoonschap is. Ik zie Erik Zabel niet als icoon, maar zijn erelijst is misschien zelfs nog wat beter dan die van Sagan, daar kan je in ieder geval over discussiëren omdat het in de buurt zit van elkaar. Zelf ben ik zuinig met de term icoon en spreek ik liever over de 'beste en toonaangevende renners van een tijdperk' en dat waren de onlangs gestopte Gilbert, Nibali, Valverde en straks Sagan zeker.
    27 januari 2023 12:40
    Altijd leuk, zo'n lijst. Al vind ik gevoelsmatig Gilbert - onder Boonen, Sagan, Cancellara en Museeuw - laag staan.
    27 januari 2023 13:27
    @gelei, laat Roger de Vlaeaeaminck je lijst maar niet zien. Die zet zichzelf minimaal zes plekken hoger ;) Wel een nostalgisch lijstje zo. Allemaal toppers uit de oude doos bovenaan.
    27 januari 2023 15:14
    @Posterix,

    Roger heeft echt wel de nederigheid om Merckx nog voor zich te dulden :-)
    27 januari 2023 17:57
    Zeker icoon. Schudde vóór Alaphilippe en vdPoel al het peloton op met gewaagde acties, lange vluchten, durven verliezen en dus winnen. Z'n getelefoneerde vlucht in PR, cool blijven in Cancellara's wiel bij z'n eerste Touretappe, het interview na de ogenschijnlijk laconieke WK-winst in Richmond, "what is pressure?", etc. Hét uithangbord toen wielrennen na het Lance-debacle in een dal zat.
27 januari 2023 08:16
Benieuwd wat hij nog in Peto (hihi) heeft dit jaar. Alle beukwerk-van-de-slechte-soort ten spijt gun ik hem wel nog die ene ontbrekende overwinning op zijn palmares: Milaan - San Remo. Negen keer in de top-10, waarvan 2x runner-up... ik zal juichen als het dit jaar toch nog lukt.
    27 januari 2023 09:25
    Ik zie hem helaas dit jaar geen bijzondere prestaties meer halen. Hij is duidelijk over zijn top.
27 januari 2023 11:50
Deze man heeft echt enorm veel betekend voor de populairiteit van het wielrennen. De sport zat in een flinke dip door het Armstrong debacle toen hij zijn entree maakte. Met een onbeschrijfelijk elan en prachtige koerswijze heeft hij een nieuwe generatie enthousiast weten te maken voor de sport. Helaas de laatste jaren wel wat weggedeemsterd... maar wat een renner!

Zonder Sagan had ik geen Wheely geheten.
27 januari 2023 07:57
Jammer, toch een grootheid met zijn vele groene truien & klassiekerzeges. Koerste zelfs tot in de Giro van 2021 nog leuk, met o.a. een etappezege als gevolg. Zijn goede dagen werden spaarzaam, maar desalniettemin een leuke renner om erbij te hebben. Ik ga hem missen.
27 januari 2023 09:20
Poe, wat een erelijst als je het zo op een rijtje zet he. Daar gaan de Wouts en Mathieus nog niet bij in de buurt komen. Om maar te zeggen hoe snel je vergeet hoe goed iemand was voordat hij als pelotonvulling zn dagen slijt. Ik zal dit soort markante figuren wel missen.
    27 januari 2023 11:16
    Helemaal mee eens.
    Het heeft lang geduurd voordat Sagan van zijn troon werdt gestoten.
    Sowieso lastig wie de volgende veel winnaar gaat zijn in zijn disciplines.

    Voor nu heb ik Pogacar heel hoog zitten. Hij kan alles, het is afwachten wat kan de concurrentie kan en in de toekomst.
    Er kan zo een wonderkid opstaan.
27 januari 2023 13:28
Vond tot voor kort zijn erelijst tegenvallen t.o.v. zijn capaciteiten maar eigenlijk is dat oneerlijk. 3 WK + 1x Ronde + 1x Roubaix + alle exploten in de Tour is best uniek. Boonen & Cancellara zagen we dat ook doen maar van de huidige renners? We dwepen graag met MVDP en Van Aert en het zijn fantastische renners maar hun erelijst komt nog maar tot de knieën van de eerder genoemde heren. Ze hebben nog wel enkele jaren maar het toont wel aan hoe moeilijk het is om die grote vissen te pakken.
27 januari 2023 11:23
Wat een gruwelijke foto hebben jullie gekozen voor een artikel als deze. Één van de grootheden van deze sport zwaait af en dan kies je voor een foto als deze...
27 januari 2023 11:59
Sagan zal ik dankbaar blijven voor zijn vertier dat hij bracht in een weerzinwekkende SKytours. Terwijl Chris en co net hun calculatiemachines aan gingen zetten was Sagan als vertrokken in diverse bergetappes. Iemand die groen liet glanzen en geel deed verbleken.
Na zijn scheiding teveel gespot in het nachtleven, niet het vermogen om alles ervoor te laten, hetgeen hem tot een normaal mens maakt.
Gaat die grote zege er nog komen? Lijkt me niet. Zie hem graag terug in de Tour van 2026, verkleed als paus met skibril op en een laars met bier in zijn hand.
27 januari 2023 08:54
Nooit meer dezelfde renner geweest sinds de scheiding van zijn vrouw in 2018. Ik denk dat dat er toch serieus mentaal heeft ingehakt bij de anders altijd lachende lolbroek.
Niettemin toch een fantastisch palmares, maar gezien zijn capaciteiten zat er wel nog meer in, de laatste 5 jaar dan.
27 januari 2023 09:00
Nog één van dat wonderlijke bouwjaar 90 die afzwaait. Na Dumoulin, Quintana, Pinot.

Was voor mij de pionier van de nu meer gebruikelijke gang van zaken dat jonge renners probleemloos de overstap naar de profs maken, zich meteen laten gelden en winnen. Wat hij toendertijd op 20/21 jaar deed was ongekend.

Zijn piek beleefde hij dan ook al van zijn 24ste tot 28ste met WK titels, monumenten en de letterlijk ellenlange lijst aan ritten in Zwitserland en Californië. Het adagium dat je van je 27ste tot je 30ste op je sterkst bent als wielrenner lijkt mij met Sagan als pionier en exponent toch wat uitgehold. Denk dat hetzelfde zal gelden voor Evenepoel en Pogacar. Van Der Poel en Van Aert niet, maar die begonnen er ook later aan.

Een monument of WK-titel lijkt er niet meer in te zitten maar nog een rit in de Tour of het EK zou wel passen. De vroegere "acrobaat op de fiets" kwam de laatste tijd ook wat teveel in het nieuws met het slechtere beukwerk. Zo gaat dat, als je ster tanende is.
    27 januari 2023 09:36
    Quintana zegt zelf toch dat ie niet met pensioen is...
    27 januari 2023 12:11
    Quintana die zijn pensioen ontkent, komt ook alleen maar omdat ie het niet wil accepteren hoe precair zijn situatie.
27 januari 2023 09:31
Werd een aantal jaar geleden geregeld de rockster van de koers genoemd, maar wie is dat nu?

Sagan in Grease lightning wil ik jullie niet onthouden: https://www.youtube.com/watch?v=QcyElUBIW8Q
    27 januari 2023 09:41
    Flip

    Maar geen Rock, Jazz, double swing hihats
    27 januari 2023 09:43
    https://www.youtube.com/watch?v=mLdiU_JioPg
    27 januari 2023 09:46
    Kereltje heeft gewoon ritme, dat élan spettert er van af.
    Oss zit trouwens diep in de underground progressive rock.

    Verder ben ik wel geïnteresseerd en welke renner wat luistert, ik huiver alvast voor de resultaten.

    Uiteraard staat niets ons in de weg om er eens flink over te gissen. Het is sowieso vrijdag.
    27 januari 2023 09:55
    Van Aert is tijdens de kerstperiode uit de kast gekomen als Springsteen-fan.

    En hier heb je een lijstje van de Quick-Steppers dat al iets onthult: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200429_04939311. Doe mij maar het lijstje van Devenyns, wie had dat gedacht.

    Zag van de week een kwis met Vanmarcke en die raadde wel heel vlotjes de meest belegen Nederlandstalige pophitjes van dit moment. Bakelants en Naesen fronsten zich de wenkbrauwen uit.
    27 januari 2023 09:58
    Ik dacht ook aan flipke, maar het is toch wel iets minder dan bij Sagan in zn hoogtijdagen. Sagan had natuurlijk ook dat prachtige accent en leek nog jaren de wereldkampioen doordat ie een witte Slovaakse trui aanhad met regenboogjes rond de hals en armen.

    Ik herinner me ook net de bunny hop: https://www.youtube.com/watch?v=Viszek1LlpA
    Vraag me af of dat nog mag, ideaal wapen in de laatste kms
    27 januari 2023 09:59
    Ik weet dat David Millar (hoop dat ik het goed schrijf) eens een trui aan Underworld cadeau gegeven heeft vanwege de uitstekende arbeidsvitaminen. Getuigt ook van smaak.
    Is het niet in de Giro dat er voor de renner in beeld met enige regelmaat een lijstje voorbij komt met: Favoriete film, eten en muziek?

    Verder helpt de 'Grote Plaat podcast' je goed op weg met de smaak van Nederlandse renners.
    27 januari 2023 11:36
    Ik zit meer op een lijn met de smaak van Asgreen, Cavagna en Honoré
27 januari 2023 09:41
Specialized zal wel het programma voor 2024 uittekenen met wat rittenkoersen op het Amerikaanse en Aziatische continent. En eerst in 2023 nog even als outsider winnen in San Remo
Van hem genoten.

Je kan van hem zeggen wat je wilt, maar het is wel een echte persoonlijkheid in de sport.
Wat was hij goed tot 3 jaar geleden. En wat heeft hij zijn talent verspeeld aan het winnen van 17 etappes in zowel Zwitserland als California. Heeft helaas niet het aantal monumenten gewonnen dat hij op basis van zijn unieke talent had moeten winnen. Maar wat een renner.
27 januari 2023 10:47
Fenomenale wielrenner natuurlijk waar we heel veel waanzinnige prestaties van hebben mogen aanschouwen. Toch één van de laatste van de liquigas ploeg die me altijd wel kon bekoren.

Terugkijkend op het wielrennen van de laatste decennia is Sagan misschien wel de belichaming van een prachtige verandering in het wielrennen. Vol koersen in plaats van altijd het bordje van een ander leeg eten. Al hebben opvolgers Sagan daar wel weer in overtroffen.
27 januari 2023 10:53
Echt geweldige kerel. Met een pracht van een vrouw, wat was die scheiding jammer nieuws... je kan er toch wel vanuit gaan dat dit ook een punt was dat het bergaf is gaan gaan, vanaf juli 2018. Check maar even de CQ-lijsten... Misschien mogen we zelfs veronderstellen dat als hij dit huwelijk kon redden, we langer van de sterke Sagan hadden kunnen genieten. Als...
27 januari 2023 11:14
In z'n hoogdagen fantastisch om naar te kijken. Geweldige duels met Van Avermaet.
Maar wmb te veel uitgeperst; wat betekenen 50 ritten in Zwitserland en Californie voor iemand met zijn kwaliteiten en regenboogtruien. Nee, dat hadden een paar monumenten moeten zijn.

Een icoon binnen het wielrennen, voegde een vleugje rock&roll toe maar wmb nooit een ambassadeur van de sport.

Taal zit daar voor een stuk tussen maar ook dat hij nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat wegwielrennen nooit z'n grote liefde was. De laatste jaren eigenlijk een verschrikkelijke zagevent op dat vlak. Voeg daar nog een stukje anti-collegiaal gedrag aan toe, dan stopt hij toch met een zekere smet op z'n blazoen.
27 januari 2023 11:38
Ook nog eens 100 keer een 2e plaats gehaald in etappes, en 20 keer 2e in eendagskoersen.
27 januari 2023 12:13
Dus na dit seizoen kan half Slowakije een WW-uitkering gaan aanvragen?
27 januari 2023 12:45
Wat jammer
27 januari 2023 13:19
Gezien zijn capaciteiten mist hij alleen Milaan-San Remo op zijn erelijst. Dat wordt wel een moeilijke vraag om over 20 jaar in de pubquizen te beantwoorden. Welke topwedstrijd won Sagan nooit: WK, MSR, RvV of PR.
    27 januari 2023 20:52
    De Omloop won hij zelfs 2 keer nooit.
27 januari 2023 16:09
Hoe hij als een komeet kwam in zijn cannondale outfit, staat in mijn geheugen gegrift!
27 januari 2023 20:45
Bah, wat een snertnieuws. Ik zag het niet aankomen in ieder geval.
Fan is een groot woord, maar het is/was wel een van mijn favoriete renners.
27 januari 2023 07:57
Wederom een icoon dat zijn afscheid aankondigt, we hebben er nogal wat moeten verwerken de laatste tijd.

Qua dat hier tegenwoordig hier op de radar staande ‘elan’ was de jonge Sagan natuurlijk fantastisch. De mature versie heeft genoeg gewonnen en de nadagen-variant was hier en daar wat druistig vanwege niet meer ,et de besten mee kunnen doen: wat alle wonderboys een keer gaat gebeueren.

Verdere beschouwingen spaar ik even op voor de 1001 afscheidstopics die we het aankomende jaar vd kiezen gaan krijgen hier.
    27 januari 2023 13:16
    Compleet met RV eens. Geen woord aan gelogen. (Jammer van die minnetjes weer)

Reacties zijn gesloten.