Pello Bilbao zet Tourklassement uit zijn hoofd: “Ik jaag liever op ritzeges”

donderdag 9 februari 2023 om 12:07
Pello Bilbao zet Tourklassement uit zijn hoofd: “Ik jaag liever op ritzeges”

foto: Cor Vos

Pello Bilbao zal dit jaar weer deelnemen aan de Tour de France. Het is voor de renner van Bahrain Victorious een bijzondere editie van de Ronde van Frankrijk, aangezien de start zal plaatsvinden in zijn Baskenland. Bilbao is echter niet van plan om dit jaar een goed klassement na te jagen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De 32-jarige coureur blinkt al jaren uit in het kortere rondewerk en reed in het verleden ook al naar goede eindklasseringen in de grote rondes. Zo werd hij al twee keer vijfde en één keer zesde in de Giro d’Italia en in 2021 was hij nog negende in de Tour. Toch gooit hij het dit jaar over een andere boeg. “Ik ga dit jaar niet voor een goed klassement in de Tour. Dat heb ik al een keer geprobeerd”, laat hij weten in de podcast Escapa.

Tekortkomingen  
“Ik kon toen niet rekenen op de volledige steun van de ploeg, aangezien we meerdere doelenstellingen hadden. We wonnen toen drie etappes en ook nog eens het ploegenklassement. Ik kreeg de vrijheid om mijn ding te doen en werd zo negende. Het kost alleen ook veel energie en het is een moeilijke opdracht. Ik vind ook dat je de ambitie moet hebben om op het podium te eindigen. Het heeft geen zin om een hele ploeg op te offeren voor een vijfde plek in het klassement”, ziet Bilbao zijn eigen tekortkomingen. “Ik jaag dan liever op ritzeges. De gele trui dragen zou ook mooi zijn.”

De Baskische klimmer zal in de komende Tour echter ook wel een beetje rekening moeten houden met de klassementsambities van mede-Bask Mikel Landa. Bilbao verwacht echter geen problemen. “Toen ik bij de ploeg kwam, was er echt het geloof dat Mikel de Tour kon winnen. Nu is de situatie wat veranderd en heb ik een belangrijkere rol gekregen. Op sommige momenten werk ik – zonder problemen – voor Mikel, maar in andere wedstrijden staan we op gelijke voet of kan ik rekenen op zijn steun.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

Ronellenfitsch 9 februari 2023 om 12:15

Ja, er zijn ook renners, of tenminste toch eentje, uit 1990 die niet vroeg aan en over de top zijn. Hup Bilbao!

1
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 12:20

Fijn en stijlvol coureur met een fraai palet aan wapens. Zijn focus lijkt me de juiste en hij heeft alles in huis om die ene topaanvaller met meerdere ritten aan het einde van de tour te blijken. Uiteraard hangt dat af van de competitie maar het per sé zo willen is een goed begin.

Stiekem verwacht ik ook een goed jaar van hem qua eendaagsen. Mocht hij dat eens gaan doen.

0
Jean Dumas 9 februari 2023 om 12:33

Genoeg ritten voor hem in de komende Tour, te beginnen in zijn eigen land.

0
ivo001 9 februari 2023 om 12:35

Eigenlijk zou het wel mooi zijn als hij na een ritzege voor de bollen trui zou strijden.

0
vincenzo 9 februari 2023 om 15:01

De bergtrui volgt vaak vanzelf als een goede klimmer (die in het geval van Bilbao ook nog een sprintje kan afleveren) voor ritzeges gaat

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone