Patrick Lefevere stapt in het vrouwenwielrennen met NXTG by Experza

vrijdag 3 december 2021 om 16:08
Patrick Lefevere stapt in het vrouwenwielrennen met NXTG by Experza

Lefevere - foto: Cor Vos

Patrick Lefevere gaat investeren in het vrouwenwielrennen. Het uitzendbureau Experza, waarvan de ploegmanager van Deceuninck-Quick-Step medeoprichter is, bundelt namelijk de krachten met UCI-ploeg NXTG Racing.

Dat Patrick Lefevere instapt in het vrouwenwielrennen, is opmerkelijk. Afgelopen september deed de ploegmanager van Deceuninck-Quick-Step nog enkele opmerkelijke uitspraken. Op een vraag wanneer hij een vrouwenploeg zou beginnen, antwoordde hij. “Als er genoeg goede rensters zijn in België… Maar met wat moet je beginnen? Je moet die vrouwen eerst al overtuigen om renster te worden. Ik heb ook niet de ervaring, tijd, geld of goesting om te investeren als ik niet weet waar ik zal uitkomen. Met alle respect, maar ik ben ook het OCMW niet, hé.”

De uitspraken van Lefevere schoten onder anderen Lizzie Deignan, winnares van de eerste editie van Parijs-Roubaix, in het verkeerde keelgat. “Ik neem echt alles wat hij zegt altijd met een snuifje zout”, zei de Britse toen ze rond het wereldkampioenschap in wielrennen in Vlaanderen naar de uitlatingen werd gevraagd. “Dus ik ben ook niet echt teleurgesteld of zo over wat hij heeft gezegd. Eigenlijk… Ik ben blij dat hij geen interesse in het vrouwenwielrennen, want wij hebben ook geen interesse in hem.”

‘Ik heb niets tegen vrouwenwielrennen’
In de weken daarna nuanceerde Lefevere zijn uitspraken. Zijn uitspraken zouden uit de context zijn gehaald en een vrouwenploeg was een ‘piste die we uiteraard onderzoeken’. Nu stapt de 66-jarige West-Vlaming daadwerkelijk in het vrouwenwielrennen. “Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik ondanks de gangbare opinie niets tegen vrouwenwielrennen heb. Integendeel. Met Experza en NXTG begin ik aan een avontuur in het vrouwenwielrennen. Het vrouwenwielrennen groeit heel snel”, constateert hij.

“Op dit moment heb ik echter het gevoel dat er niet genoeg rensters van een bepaald niveau zijn voor alle huidige WorldTour-teams. Daarom wil ik het andersom doen en beginnen bij de junioren en jonge rensters, zodat zij een omgeving krijgen om zich te ontwikkelen”, licht Lefevere zijn stap om aan te sluiten bij NXTG toe. “Zo ben ik in contact gekomen met oprichtster Natascha Knaven-den Ouden en zijn we gaan praten. We moeten de pool van kwaliteitsrensters in het peloton vergroten. Dat is hoe je de sport laat groeien. Dat is hoe je de sport duurzamer maakt.”

Rondkijken
Komend seizoen wil Lefevere voornamelijk rondkijken in en rond het vrouwenpeloton. “We zijn het water aan het testen in het vrouwenwielrennen, om het zo maar te zeggen. We praten met onze huidige partners om te zien wat zij kunnen of willen investeren. Onze ambitie als Quick Step-Alpha Vinyl (zoals Deceuninck-Quick-Step komend seizoen gaat heten, red.) is om zo snel mogelijk in te stappen en het vrouwenwielrennen organisch te laten groeien vanuit de basis. We begrijpen het belang van het vrouwenwielrennen.”

“Als meest winnende mannenploeg van de wereld willen we op lange termijn ook een winnende ploeg worden in het vrouwenwielrennen. Ik heb er veel over nagedacht om me in te kopen in een bestaande ploeg, maar dat voelde niet goed. Daarom doen we het andersom. Ik zie het niet op korte termijn. We hebben met Deceuninck-Quick-Step langetermijncontracten met al onze huidige leveranciers. We moeten nu het juiste moment kiezen om in te stappen, maar we moeten ook aan het budget denken”, aldus Lefevere.

NXTG-oprichtster Knaven-den Ouden is heel blij met de steun van Experza. “Het is een bedrijf dat met de voeten stevig aan de grond staat maar ook veel ambitie toont. Bij NXTG zijn we zeker ambitieus maar ook realistisch. De stap van de junioren bij bijvoorbeeld ons eigen NXTG U19 Development Team naar de elite is bij de vrouwen nog steeds enorm groot. Er zijn er maar heel weinig die de stap zonder hulp maken. We zijn trots dat Experza ons gaat helpen juist die meiden een podium te geven om verder te groeien en hun talenten optimaal te benutten.”

Selectie NXTG by Experza

De selectie van NTXG by Experza telt komend seizoen zestien rensters. Julia Borgstrøm, Britt Knaven, Ilse Pluimers, Maud Rijnbeek, Amelia Sharpe, Ally Wollaston en Mylène de Zoete keren na de winter terug bij de ploeg, net als de stagiaires Maureen Arens en Senne Knaven. Amber Aernouts, Cassia Boglio, Gaia Masetti, Fien Masure, Lone Meertens, Yuli van der Molen en Eline van Rooijen zijn de nieuwe aanwinsten. Het team nam afscheid van Rozemarijn Ammerlaan, Shari Bossuyt, Cathalijne Hoolwerf, Charlotte Kool, Catalina Soto Campos en Emily Wadsworth.

Selectie NXTG by Experza voor 2022
flag-be Amber Aernouts
flag-nl Maureen Arens
flag-au Cassia Boglio
flag-se Julia Borgstrøm
flag-be Britt Knaven
flag-be Senne Knaven
flag-it Gaia Masetti
flag-be Fien Masure
flag-be Lone Meertens
flag-nl Yuli van der Molen
flag-nl Ilse Pluimers
flag-nl Maud Rijnbeek
flag-nl Eline van Rooijen
flag-gb Amelia Sharpe
flag-nz Ally Wollaston
flag-nl Mylène de Zoete

Dit artikel delen:

34 Reacties

kelderfan 3 december 2021 om 16:24

Mooi dat Patrick Lefevere zich met het vrouwenpeloton gaat bemoeien.

0
Michelangelo 3 december 2021 om 16:25

Hmmm….
Allereerst denk ik dat het goed is dat grote ploegen zich ook gaan verbinden aan een vrouwenteam. Dat zal op den duur alleen maar de uitstraling en kwaliteit ten goede komen.

Dat gezegd hebbende: wat zijn de uitspraken van Lefevere eigenlijk waard. Hij wil niet instappen als het niveau niet goed genoeg is, maar vervolgens stapt hij in bij een ploeg met rensters waar ik nog nooit van heb gehoord.

Ach ja, ik zal hem hierin nog maar even het voordeel van de twijfel geven. Afhankelijk van de manier waarop hij het water gaat testen zullen we maar zeggen….

0
5211 3 december 2021 om 16:32

De ploeg NXTG is voldoende bekend in het vrouwenwielrennen. Dat jij ze niet kent zegt meer over jou.
Wat PL zegt over vrouwenwielrennen en opbouwen is erg duidelijk, uiteraard niet voor de blinde vlek.
Zeker gezien het vaste stramien eerst prijzen en daarna afmaken. Misschien is yoga iets voor je en een muzieksmaak met rustgevende muziek.
Je zgn gevatte reactie, gekunsteld en vilein is verder niet interessant daar het stramien bekend is.

0
Limal 3 december 2021 om 16:35

Het wordt perfect uitgklaard in het interview waarom hij instapt in een *opleidingsteam* met rensters waar jij nog nooit van hebt gehoord…

0
Michelangelo 3 december 2021 om 16:47

Ja, hij legt uit waarom hij instapt. Maar hij legt niet uit waarom hij nog geen 3 maanden geleden totaal iets ander zei, en nu ineens een draai van 180 graden maakt.

Ja, het is “uit de context gehaald” is zijn excuus. Maar volgens mij zijn die uitspraken van september met of zonder context gewoon duidelijk, voor mij zit er in ieder geval geen woord Sloveens tussen.

Laten we hopen dat zijn intrede in het vrouwenpeloton iets positiefs brengt, en dan vooral in de positieve zin van het woord.

0
Panache 3 december 2021 om 17:03

Dat je het niet ziet Michelangelo: Lefevere is eigenlijk een visionair.

0
Michelangelo 3 december 2021 om 17:17

Of zoals Cruijff zou zeggen: “Je gaat het pas zien als je het door hebt….”

Maar ik denk dat ook Lefevere wat van Cruijff heeft opgestoken: “Ik ben overal tegen, tot ik een besluit neem. Dan ben ik er voor.”

0
Martijn Arensman 3 december 2021 om 17:20

Hier valt Michelangelo wel een tikkie door de mand als wielerkenner. :-)

Lefevre verrast mij in zijn visie, want er is nu weliswaar veel breedtesport maar nog niet zoveel kwaliteit dat alle teams met ambitie gevuld kunnen worden. Dat er extra geld naar de jeugd gaat is heel goed, beter is om een belofte groep voor vrouwen te creëren.

0
Dantiest 3 december 2021 om 17:44

5211
spot on!

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
Michelangelo 3 december 2021 om 17:54

@5211, je reactie is niet lief en een klein beetje op de man. ik vraag me af wat ik je misdaan heb.

Voor de rest denk ik dat hier weinig flitsers zijn die deze ploeg op het netvlies hebben, laat staan de rensters die erin zitten. Enkel Britt Knaven en de vertrokken Shari Bossuyt doen bij mij een belletje rinkelen. En ik kan me niet voorstellen dat heel veel andere flitsers dit wel weten.

Maar als je mij dat onder de neus wilt wrijven, doe lekker je ding zou ik zeggen.

0
11 na 11 3 december 2021 om 18:04

Klopt helemaal Michelangelo,

meer nog, de enige reden waarom hij nu in het vrouwenwielrennen stapt heeft alles te maken met jouw aanhoudende kritiek op alles wat met Lefevere/Quick-Step/Evenepoel te maken heeft. Lefevere leest Wielerflits en drie maanden geleden was er geen haar op zijn hoofd dat daar rekening mee hield, maar dankzij jou pertinente opmerkingen voelde hij zich genoodzaakt 180° te keren.

Het vrouwenwielrennen dankt je, Michel.

0
Maillot à Pois 3 december 2021 om 18:30

Ik was ook verbaasd.
Maar wel positief verrast, misschien is Lefevere dan toch minder koppig dan ik hem inschatte en luistert hij wel degelijk naar wat Deceuninck en andere hem zegden.
Siert hem toch, de domste mensen zijn zij die nooit een mening herzien.

0
platteprijs 4 december 2021 om 07:54

@Michel, je doet dit forum geen recht, ik denk dat de Flitsers die het vrouwenwielrennen volgen NXTG echt wel kennen. Ik ben het wel met je eens dat ik de draai van Lefevere verrassend vind. Maar hij zal toch wel moeten erkennen dat hij iets met het vrouwenwielrennen moet. En dan is instappen bij NXTG niet verrassend, vanwege de link met Servais Knaven. Bovendien denk ik dat hij weinig risico loopt, als dit project weinig resultaat oplevert. Dan heeft hij het op zijn minst geprobeerd.

@5211 en Dantiest, jammer van jullie reacties.

0
5211 3 december 2021 om 16:27

Natascha heeft niet veel tijd gehad voor haar fysio-kinesist klanten alhier zo zien. In ieder geval weer een flinke stap gezet in de opbouw van hun ploeg en dat is mooi opdat de groei gewaarborgd is komende tijd.

0
Koers 3 december 2021 om 16:37

Volgens mij kost het sponsoren van een damesploeg relatief weinig en ben je in NL/BE toch nog wel aardig op tv, tijdens koers of sportnieuws. De Tour gaat daar ook nog eens bij helpen. Dít is hét moment om in te stappen.

0
Michelangelo 3 december 2021 om 16:41

Lefevere doet een Deceuninckje….

0
5211 3 december 2021 om 16:46

Je wist toch al welke reactionair hierop aan zou slaan :-)

Het verknipte is dat men allereerst elk commentaar aangrijpt wat men bedenken kan. Vooral wanneer dan blijkt dat die mening nergens op gestoeld is behalve op stevige uitspraken die een analyse behelzen van een situatie en niet op wat iemand werkelijk van in dit geval vrouwenkoers denkt zijnde voor of tegenstander. Immers PL gaat zijn geld er niet aan besteden als hij geen publiciteit ziet.

Het beeld bijstellen op basis van feiten is erg moeilijk voor geobsedeerden en dus moet er vilein worden gereageerd. De kracht van erkenning vergt duidelijk teveel.

0
Davide Lappartiente 3 december 2021 om 17:04

edit wf: tot ziens

0
Verweggistan 3 december 2021 om 17:30

Heerlijk onnavolgbaar weer.

0
11 na 11 3 december 2021 om 18:05

Leuk dat de Belgische Britt en Senne Knaven hier in de ploeg zitten.

0
Maillot à Pois 3 december 2021 om 18:27

Volgens mij rijdt Senne op een Nederlandse licentie. Britt sowieso een Belgische.

0
11 na 11 3 december 2021 om 19:03

Dacht ik ook, maar misschien heeft ze zich bedacht?

0
platteprijs 4 december 2021 om 07:47

@Maillot, je hebt gelijk tenminste tot 31 december. Conform PCS rijdt ze vanaf 2022 op een Belgische licentie.

0
vroege vlucht 3 december 2021 om 19:23

Lizzie Deignan is een wijze vrouw.

0
Gunther Leonhardt 3 december 2021 om 22:24

Zolang het mannenwielrennen geen zendtijd moet inleveren, is het voor mij allemaal goed.

0
Arema Pro Cycling Team 3 december 2021 om 23:45

Een investering voor de bühne?

0
xistnc 4 december 2021 om 00:04

Zo komt het op mij ook over. Zoals ‘greenwashing’, maar dan op dit vlak.

0
Michelangelo 4 december 2021 om 00:11

Zou zomaar kunnen. Want ik heb hem nog nooit heel overtuigend bezig gehoord over een vrouwenteam. Totdat er een zak geld (Deceuninck) weg wandelt omdat hij geen vrouwenploeg heeft.
Dus de oplossing van Lefevere: voor een paar tientjes een low-budget vrouwenploegske steunen, om daarmee een paar ton binnen te harken voor de ploeg waar het bij hem echt om gaat.

Slimme vent, die Lefevere….

0
Maillot à Pois 4 december 2021 om 01:17

@Michelangelo
Hoe bedoel je dat precies?
Denk je dat Deceuninck nu terugkomt?

Uiteraard draait het om aantrekkelijkheid voor sponsors. Lefevere investeert waar hij denkt dat er geld te rapen valt, of dat nu een potentiële Belgische Tourwinnaar of het vrouwenwielrennen is. Tot voor kort dacht hij dat de investering in de vrouwenkoers niet de moeite waard was, blijkbaar hebben de reacties op zijn statement hem het tegendeel doen inzien, Hij is ook slim genoeg om te weten dat ‘voor de bühne ‘ niet werkt: een sponsor die investeert omwille van het vrouwenwielrennen verwacht ook resultaten uit het vrouwenwielrennen. Dus als hij eraan begint, neemt hij het sowieso serieus, daar ben ik van overtuigd.

0
Michelangelo 4 december 2021 om 01:51

Nee, dat niet. Maar wie weet dat er interessante sponsors zijn die net als die kozijnenboer instappen als er ook een vrouwenploeg is. De tijdsgeest is op dit moment zo…

0
Maillot à Pois 4 december 2021 om 09:07

Dat klopt, tijdsgeest maar ook gewoon economische logica.
Interesse voor vrouwenwielrennen neemt wel degelijk toe, net als tv coverage.
Op dit moment zijn de budgetten nog vrij laag. Maximale exposure voor een relatief laag budget. Of voor een sponsor die ook bij de mannen actief wil zijn: veel extra exposure voor weinig extra geld. En maatschappelijke punten, dat ook.
Valt alleen maar toe te juichen dat iemand als Lefevere dat ook (eindelijk) inziet.

0
Theo Bovengemiddelkamp 4 december 2021 om 07:14

NXTG was toch ook bezig met een crossploeg op te zetten samen met Van Kasteren?

0
Maillot à Pois 4 december 2021 om 09:13

NXTG heeft een development team in de cross. Van Kasteren was aanvankelijk medesponsor, nu nog adviseur als ik het goed heb.
In elk geval komt er geen rol op het voorplan meer. Zou wel een mooie combi geweest zijn, Lefevere en Van Kasteren ;-)

0
Adorni 4 december 2021 om 09:18

Vorig jaar stopte hij net met EXPERZA met het stoppen van sponsoren van een vrouwenploeg, die ploeg noemt nu Starcasino.
En nu gaat hij plots wel het OCMW spelen?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone