Patrick Lefevere: “Roze na eerste dag geen must, wel moreel tikje voor concurrentie”
foto: Cor Vos
vrijdag 5 mei 2023 om 13:37

Patrick Lefevere: “Roze na eerste dag geen must, wel moreel tikje voor concurrentie”

Het zijn belangrijke dagen voor Soudal Quick-Step. De Belgische ploeg staat aan de vooravond van de Giro d’Italia met een van de topfavorieten Remco Evenepoel, die zaterdag meteen een van de kanshebbers is in de openingstijdrit. Als de wereldkampioen die wint, staat hij wel meteen in het roze. “Dat is geen must”, aldus Patrick Lefevere.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Het zou natuurlijk wel leuk zijn, het zou ook een moreel tikje aan de concurrentie zijn”, vertelde de manager aan Sporza. “Je hebt de roze trui dan, maar wat moet je er dan mee doen. Ik ga echter niet zeggen dat we niet in staat zijn om drie weken te controleren. Remco kikt er wel op, de leiderstrui dragen. Hij heeft die hier ook al een keer gemist met twee seconden. Voor de ploeg zou het ook hele opkikker zijn. We zullen wel zien wat we doen”, blijft hij op de vlakte.

De afgelopen dagen kwamen er jammer genoeg ook berichten naar buiten over renners die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Bij Soudal Quick-Step is er momenteel nog geen besmetting, maar dat zorgt niet voor minder ongerustheid. “Ik ben er niet gerust in, ik ben bang. We hebben iedereen getest voordat we zijn vertrokken en hier zullen we ook geregeld testen.”

Lefevere: “Zo simpel zal het allemaal niet zijn”
Tot slot sprak Lefevere ook nog even over zijn verwachtingen. Wanneer is hij tevreden? “Als ik naar het Vaticaan kan. Daar kan ik misschien een trui gaan overhandigen aan de paus”, grapte de manager. “Neen, met een podium in Rome zou ik heel tevreden zijn. Als we winnen, is dat fantastisch. Het is nog maar zijn tweede grote ronde die hij op volle kracht kan rijden. Zo simpel zal het allemaal niet zijn.”

 
24 Reacties
Sorteer op:
5 mei 2023
En als een concurrent wint dan is het weer geen tikje want zijn godenzoon kan alles aan.
5 mei 2023
Patlev kennende is rosé voor de rustdag wel een must.
5 mei 2023
Pat heeft het zwaar dit jaar en moet het hebben van zijn pareltje en de tijdritkanonnen in zijn ploeg. De sprinters en klassiekerrijders komen dit jaar totaal niet uit de verf. Ik denk dat de druk er meer opstaat als dat hij wil doen voorkomen.
  5 mei 2023
  Vernon en Merlier doen het toch goed dit jaar, enkel Jakobsen valt wat tegen.
  Hij had prima hier aan de start kunnen staan met Jakobsen of Merlier om voor enkele etappes te sprinten, maar hij gooit zelf ook alles op Evenepoel.
  5 mei 2023
  Voor de ploeg wordt de Giro belangrijk en voor Evenepoel zelf natuurlijk ook, het hoofddoel van het seizoen. Anderzijds heeft hij met LBL zijn grote prijs al binnen dit jaar, en is hij nog maar 23 en is dit uiteraard niet zijn laatste kans om een grote ronde te winnen. Kan hier vrij ontspannen aan het vertrek komen, vermoed ik. Ben wel benieuwd met welk gevoel Roglic hier start. 3x Vuelta gewonnen, maar dit is gezien zijn leeftijd misschien 1 van de allerlaatste kansen om er nog een andere grote ronde bij te doen. Heeft zowat elk klein rondje gewonnen op de kalender, maar kan je hem met enkel de Vuelta op zijn palmares tot de grote rondecoureurs van zijn tijdvak rekenen? Van de laatste 4 grote rondes die hij deed wist hij er ook maar eentje uit te rijden, de Vuelta van 2021. Hoe zou het daar met de druk gesteld zijn?
  5 mei 2023
  @de voetjes. Ja en? Toch niks verkeerd mee? TJV zet hier toch ook alles op Roglic? In uw redenering hadden ze dan toch ook Kooij kunnen meenemen om voor een zege in de sprint ritten te gaan ?
Dat moment dat ze bij Sporza dachten dat Remco leider was, half orgasmerend schreeuwen "Roze Remco" om dan later bedroefd te moeten verkondigen dat het toch niet zo is. Dat gezegd hebbende mag ik die instelling wel om de trui te dragen en niet weg te geven, getuigt ook van lef en zelfvertrouwen en dat hoort wel bij deze wereldkampioen.
5 mei 2023
De roze trui met WK strepen. Vloekt da nie?
5 mei 2023
Geen enkele tegenstand... Eddy gaat erop en erover en Patje doet het toch maar weer met een kampioenen ploeg!
5 mei 2023
Geloof me, voor Roglic is dat 0% erg en totaal geen tik of tikje. We gaan al wat langer mee in klassementen boef!
  5 mei 2023
  Dat roze nemen na rit 1 zou op zich inderdaad maar een heel erg klein tikje zijn voor Roglic, dat klopt. De eventuele achterstand die hij zou kunnen oplopen zou in het slechtste geval voor meer morele averij kunnen zorgen. 15 sec ofzo verliezen, mwaah, klein mini tikje. 1 minuut verliezen. Serieuze klop op het hoofd vanaf het begin...Alles zal afhangen van het tijdsverschil, ook omgekeerd telt diezelfde redenering.
5 mei 2023
Ik denk dat als de verschillen beperkt blijven tot een paar seconden of eventueel zelfs een kleine halve minuut, Roglic daar niet wakker van gaat liggen. Daarvoor is de slotweek simpelweg veel te zwaar, en een ronde van 3 weken gewoon te lang. Ik denk eerder dat het andersom is: als evenepoel niet zou winnen, dan is dat vooral een moreel tikje. Hij kickt immers op de leiderstrui, en die heeft hij vorige keer ook met een paar tellen gemist. En wie weet komt hij er dit keer weer net niet aan...
  5 mei 2023
  Laat ons eens 2 mogelijke scenario's schetsen. Scenario 1: Remco wint de tijdrit, pakt het roze, en zet Roglic op 6 seconden (op welke plaats in de uitslag dan ook). Scenario 2: Ganna pakt de tijdrit, Kung rijdt ijzersterk naar een tweede plaats, en Remco wordt 3de op 17sec van Ganna, en 11 seconden van Kung, maar pakt op zijn beurt 33 seconden op Roglic. Geef toe, het zou zomaar kunnen. Zou Remco dan een morele tik krijgen, of net integendeel? Ik denk dat hij heus ook wel begrijpt dat het in een grote ronde als 1 van de topfavorieten ook wel begrijpt dat het over het groter geheel gaat, en niet louter over een dagzege of leiderstrui.
5 mei 2023
Goed, die reactie van ne pat hebben we ook weer gehad, kunnen we morgen wat relaxter zijn. Ik denk dat de behoefte aan testen toch ietsepietsieke kleiner gaat zijn, indien er een roze foef rondrijdt. Was het trouwens niet Armstrong, die eens de hele tour het geel had?
5 mei 2023
Nee, de roze trui is geen muts. Duh
5 mei 2023
En zoals geregeld het geval is begaat Lefevere een ernstige taalfout. Ditmaal kent hij namelijk het woord ‘moreel’ de betekenis ‘psychisch’ toe. Een fout, tenzij Lefevere oprecht vindt dat het al dan niet verdedigen van de roze trui in de 1e week van de Giro d’Italia een ethisch dilemma is, hetgeen ik me dan weer uitsluitend bij 65-jarige bewoners van Orvieto of Benevento kan voorstellen.
  5 mei 2023
  Ok Robert Long. Verder nog iets over de koers te melden ook, of niet?
  5 mei 2023
  @Vespa, Lefevere gebruikt het toch correct?? Een mentale tik krijgen is slecht voor het moreel, niet voor de moraal. Het moreel is de innerlijke kracht, de moraal betreft ethiek. Het is opmerkelijk dat wat wielrenners al decennia lang verkeerd gebruiken (de "moral") nu blijkbaar gemeengoed is geworden en taalpurist Patrick Lefevere er vervolgens wordt op bekritiseerd.
  @Gelei het moreel / de moraal kan allebei in deze context, heb je het over een ethische kwestie dan kan enkel 'de moraal' https://taaladvies.net/moraal-of-moreel/ Soit, PatLef maakt vaak genoeg fouten tegen het Nederlands, maar dit keer dus niet.
  5 mei 2023
  @Maillot, idd, wat ik aangaf: de betekenis van moraal werd over de tijd (verkeerdelijk) uitgebreid. Maar zelfs als “moraal” nu ook de lading van “moreel” denkt, dan is een “morale tik krijgen” wmb nog een stap te ver hoor. :-)

Reacties zijn gesloten.