Patrick Lefevere over toekomst Bob Jungels: “Evaluatie na Luik”

Patrick Lefevere over toekomst Bob Jungels: “Evaluatie na Luik”

©Cor Vos

maandag 4 maart 2019 om 11:37
Interview

Deceuninck-Quick-Step was de slokop tijdens het openingsweekend. Zdenek Stybar won de Omloop, Bob Jungels Kuurne-Brussel-Kuurne. Teammanager Patrick Lefevere vertelde ons gisteren hoe de switch van Jungels van de Ardennenklassiekers naar het Vlaamse werk tot stand is gekomen. 

Het was na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar dat Bob Jungels naar de ploegleiding van Deceuninck-Quick-Step stapte met de vraag om in het voorjaar van 2019 ook in een aantal kasseiklassiekers van start te mogen gaan. Opmerkelijk, maar dan ook weer niet onlogisch, want Jungels won als belofte ooit Parijs-Roubaix.

“Als een renner van het niveau van Bob Jungels je dat komt vragen, dan moet en wil je dat zeker in overweging nemen”, vertelde Lefevere gisteren aan de teambus in Kuurne. “We waren er al snel uit om hem die kans te geven. Stel dat het niet lukt, kan hij altijd terug. En wat de Ardennenklassiekers betreft, hebben we bij de ploeg nog Julian Alaphilippe. En Enric Mas kan dat ook.”

Definitieve switch kan
De kans dat Jungels in de toekomst definitief de switch naar het voorjaar maakt, is volgens Lefevere echt een optie. “Het is nu nog te vroeg om daarover te oordelen. Pas na Luik-Bastenaken-Luik zal er een evaluatie gemaakt worden. Maar het is een feit dat Bob een paar kilo’s te veel weegt om in de langere rittenkoersen te kunnen duelleren met de pure ronderenners. Hij heeft al alles geprobeerd om af te vallen. Ook met hulp van diëtisten, maar hij geraakte maar niet op het niveau van de toppers die 60, 65 kilogram wegen. En we willen ook niet het risico lopen dat hij een anorexiapatiënt wordt.”

“Als alles goed blijft gaan, rijdt hij nu tot en met de Ronde van Vlaanderen. Daarna volgt nog Luik. De aankomst van de Waalse Pijl is sowieso iets te steil voor Jungels. Na Luik zetten we alles op een rijtje. Feit is wel dat hij op dit moment  in Vlaanderen nog wat ervaring mist. Zo merk je dat hij nog moeite heeft om zich te positioneren, om te wringen. Maar naarmate de wedstrijd vordert, komt hij toch naar voren omdat hij zo sterk is.”

Niet verrast door teamprestatie
Lefevere kwam ook nog even terug op het succes van zijn ploeg. “Uiteraard ben ik fier op de jongens en de manier waarop ze het dit weekend gedaan hebben. We kunnen met een gerust gemoed naar Parijs-Nice en Tirreno. Verrast ben ik echter ook niet. Ja, Terpstra is weggevallen, maar kijk eens naar de samenstelling van de ploeg van vorig jaar. Dat zijn stuk voor stuk renners die in een ander team ook kopman of beschermd renner zouden zijn…”

De triomf in Kuurne was voor de West-Vlaming overigens meer dan een stukje hardrijden van Jungels. “Het collectief was even belangrijk, denk ik. Zoals Yves Lampaert me daarnet in de bus vertelde: als de mannen die de achtervolging op Bob leidden even omkeken en ze zagen de blauwe garde zitten, dat neemt de lust toch wel wat af. Als je dan een tijdrijder en klasbak als Jungels hebt die het kan afmaken… Mooi. Laten we nu vooral niet achterover leunen, maar doorgaan op dit elan. Eens het niet meer van moeten is, gaat alles wat gemakkelijker. Kuurne was de dertiende van het seizoen. We zitten op schema.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

AWestie 4 maart 2019 om 13:48

Volgens mij wordt Yung Bubbels door veel wielervolgers sympathiek gevonden. Ik hoop dat hij vooral iets vindt waarin hij een goed aantal jaren kan uitblinken, het is mij eigenlijk om het even waarin. Als ‘ie wel maar nog een keertje Tom Dumoulin een handje toe kan steken zoals twee jaar terug ;)

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:45

Ik hoop dat dumoulin eens op eigen kracht wint ipv achter ruggen om via lobbywerk

ikbenprocycling 4 maart 2019 om 14:20

Over Dumoulin gesproken: Jungels deed het vorig jaar uitstekend in GT , zou goed van pas komen in Sunweb zowel in de klassiekers als GT.

ikbenprocycling 4 maart 2019 om 14:21

Maar zal wel niet realiteit kunnen worden.

Gebruikersnaam 4 maart 2019 om 17:03

Waarom zou Jungels dat doen? Dan staat zijn hele seizoen in focus van het dienen van don Tom en als er nog iets over is, dan mag hij daar voor zichzelf rijden. Zolang zijn absolute vormpiek maar ligt in de koersen waar hij helper moet spelen. En in klassiekers zit je met Matthews, ook niet de meest onzelfzuchtige teamplayer.

Als Bob vertrekt bij QS, dan zijn er toch betere opties dan het huidige Sunweb.

Romāns Vainšteins 4 maart 2019 om 17:13

Jungels is niet gek en weet prima dat hij bij precies de juiste ploeg voor hem zit.

ikbenprocycling 4 maart 2019 om 17:55

Ik zei/bedoelde ook alleen maar dat het i.p. leuk zou zijn en ook win/win zou kunnen zijn, mits met het nodige compromis hier en daar en over en weer. Jungels naast Kelderman en Oomen.

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:46

Sunweb en compromissen?

Johnny7 4 maart 2019 om 14:58

Deze gast moet nu toch wel eens een keuze gaan maken. Ik denk dat hij beter kan dan een top 8 in een grote ronde maar door elk seizoen keihard veel voorjaars wedstrijden te rijden komt dat er niet van. Make your choice.

Kevin Lowagie 4 maart 2019 om 16:14

Ik vrees inderdaad dat hij niet het fysiek gestel heeft om vederlicht het hooggebergte met de absolute top te bedwingen in een grote ronde. Hij kan zich focussen op kleinere rittenkoersen, de kasseiklassiekers, de Ardennenklassiekers en proberen een etappe te winnen in een grote ronde. Het is net een grote luxe dat hij veelzijdig is. Zo kan een heel mooi palmares uitbouwen en zal hij zeker voldoende uitdagingen hebben zijn carrière.

tvm 4 maart 2019 om 16:38

Volgens mij kan Jungels niet een grote ronde winnen. Met een gunstig parcours en een zwak deelenemetsveld zou top 5 kunnen.

Gaat hij overigens geen Roubaix rijden? Dat zou dom zijn mocht dat zo zijn.

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:48

Roubaix is erg lastig te combineren met agr en lbl. Boonen was in zijn beste jaren best een kanshebber voor agr, ook op asfalt klimmentjes tot 800m bij de wereldtop. Maar bijna iedereen geeft aan dat een week herstellen van Roubaix te kort is om echt mee te doen

Romāns Vainšteins 4 maart 2019 om 16:54

Makkelijke keuze.

Als je zo lekker gaat in de eendaagsen en je je helemaal uit moeten hongeren / op bergen wegkwijnen om in het kielzog van de besten te mogen finishen wordt je gewoon eendaagse renner die in de rondes voor zeges gaat en waar nodig een betere kopman (Mas) als luxeknecht bijstaat.

En Zeker Roubaix toevoegen, .. Niet dezelfde fout maken als 2017 met Gilbert er in topvorm buiten laten.

EddyB1958 4 maart 2019 om 20:29

Lefevere heeft dan wel met Deceuninck een sponsor voor een langere periode gevonden, maar kan hij renners als Alaphilippe en Mas, die dit jaar einde contract zijn, bij de ploeg kunnen houden? Ik betwijfel het.

west 4 maart 2019 om 17:01

Vlaams voorjaar rijden, dan uit Romandie, Californie, Dauphine, Zwitserland, Luxemburg, Baloise Belgie, etc. een keuze maken en afsluitend het jaar iets lichter finishen in San Sebastian, Canada, Tours, Lombardije

FDJ 4 maart 2019 om 17:02

Vind de uitspraken over klassementen in grote rondes wat voorbarig. Jungels is pas 26 en ongeveer even lang en zwaar als Dumoulin. Tom won ook pas op zijn 26e de Giro. Bob heeft al 2 dikke top 10 noteringen staan in de Giro. Tom op die leeftijd slechts 1 top 10.

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:50

Maar die reed wel soms bij beste op stijlen klimmen, won bijna in die ene top 10. Jungles is er altijd af op stijle of lange klimmen en beperkt schade door tijdrit. Heeft echt veel minder laten zien dan dumoulin toen, juist vrij duidelijk dat z’n plafond bij 6-7 ligt als afvallen niet lukt

Jacco van Stierop 4 maart 2019 om 17:09

Zou zonde zijn als Jungels zich gaat richten op grote ronden. Die moet hij erbij doen om zijn inhoud op peil te houden, de sprinter van zijn ploeg te ondersteunen en om zelf af en toe een ritje te pakken. Is leuke bijvangst als hij 8e wordt in het AK, maar 12e is ook goed, of 17e. Je focussen op een top10-plaats in een GT is immers bedoeld voor de minder bedeelden.

04398 4 maart 2019 om 17:42

Iedereen doet nu net alsof hij alleen maar rond plek 10 kan eindigen in AK. Vergeet niet dat hij pas 26 dus nog volop vooruitgang kan maken voor het AK, Tom was ook pas 26 toen hij de Giro won, wie weet wat Jungels kan in de komende Giro met zoveel tijdrit km en de goede flow van het voorjaar en de ploeg.

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:52

Ze geven bij de ploeg juist aan dat dat nauwelijks kan omdat hij niet genoeg afvalt. Dus iets specifieker graag waarom je denkt dat het wel kan

Mwielerfan 4 maart 2019 om 19:53

Kleine rondes kan hij echt veel winnen, zeker met een tijdrit. Zwitserland Polen eneco en alle onzin koersen die de uci verzint. Parijs nice misschien ook wel. Alleen baskenland alps romandie lijken mij te bergachtig.

Romāns Vainšteins 4 maart 2019 om 21:56

Jungels moet er misschien eerder een paar KG bij krijgen , zoals ie gisteren bezig was is zowat van Cancellaraallure (1 woord) Ook in dat opzicht is ie pas 26 he, het mes snijdt aan 2 kanten.

LucasR 4 maart 2019 om 23:45

Who cares about klassementen (top 10) in grote rondes als je ook klassiekers kunt winnen? Is veel mooier man. Lekker zo doorgaan.

vanSpringel 5 maart 2019 om 11:19

D’n Bob is pas 26 jaar. Hij is nog niet op zijn top en kan mijns inziens nog groeien in kracht en uithouding. Laat ‘m inderdaad de kat uit de boom kijken op gebied van ontwikkeling en waar ie ’t meest gelukkig van blijft.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair