Patrick Lefevere: “Julian verdient het niet het geel zo kwijt te raken”

donderdag 3 september 2020 om 09:06
Patrick Lefevere: “Julian verdient het niet het geel zo kwijt te raken”

foto: Cor Vos

Teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step rekent het zijn ploeg aan dat Julian Alaphilippe door een tijdstraf het geel verloor in de Touretappe naar Privas.

Lefevere spreekt van een zware straf, in een interview met de Franse krant Le Parisien. “Maar de regel is er wel. En als die voor anderen geldt, dan ook voor ons. Het geel staat niet boven de rest. Als niemand ons had gewaarschuwd dat we in de laatste 20 kilometer niet mochten bevoorraden, dan hadden we het kunnen aanvechten. Iedereen weet dit. Maar iemand van ons duidelijk niet.”

Toch baalt de teammanager. “In de wielersport kun je een trui verliezen bij een val, door een lekke band, door een slechte conditie of omdat iemand sterker is. Maar om het geel te verliezen door zo’n domheid… Dan is niemand gelukkig. Ik in elk geval niet. Julian verdiende het niet om de trui zo kwijt te raken. Maar de regels zijn voor iedereen hetzelfde.”

Ongelooflijk, zegt Lefevere. “Aan de finish hadden we twee truien: het geel voor Julian en het groen voor Sam Bennett. En opeens hebben we er nog maar een.”

Jakobsen
Wel kan hij het een en ander in perspectief plaatsen. “Weet je,” vervolgt hij het gesprek, “met onze zwaargewonde renners als Fabio Jakobsen en zijn honderddertig hechtingen in zijn gezicht, kan ik dit relativeren. Het zal als een windvlaag voorbijgaan en we zullen ons hoofd opheffen. Dit is dan maar een kleinigheid.”

Dit artikel delen:

73 Reacties

Natte spons 3 september 2020 om 09:08

Een goede en nette reactie van Lefevre, het mag ook eens gezegd worden.

Maglia Rosa 3 september 2020 om 09:11

Inderdaad. Dit is vermoedelijk zijn eerste interview waarin hij niet over geld begint.

chiller87 3 september 2020 om 09:12

Dacht net hetzelfde.

HF2013 3 september 2020 om 09:12

Valt weinig op aan te merken, alhoewel het ook zo maar een artikel kan zijn waar Wielerflits weer op los gaat en de België – Nederland-strijd in alle hevigheid kan worden uitgevochten.

Maenhout 3 september 2020 om 09:13

De verzorgers en ploegleiders zullen het wel uitgemeten hebben gekregen, en zo hoort het. Dit is iets interns.

Overigens is een tijdstraf van 20 seconden nogal fors voor dit vergrijp – e moet heel wat bonificaties sprokkelen om het terug te winnen.

madeinstars 3 september 2020 om 09:14

Eens. Op twitter zag ik overigens het gerucht langskomen dat de verzorger die daar stond de broer van Julian is… dat zou wel extra bizar zijn.

Maillot à Pois 3 september 2020 om 09:28

@Maenhout
Je kan het nut van de regel en de straf die er op staat in vraag stellen, maar feit is dat de meesten die die 20 seconden opgelegd krijgen er niet om zullen malen (Kuss en Verona gisteren). Alaphilippe lijkt zwaar gestraft, maar omdat bij hem toevallig de gele trui op het spel stond, kan je niet ineens de straf veranderen.

Geurt Harm 3 september 2020 om 10:38

Nou ja, netjes. Vermoedelijk heeft ie het erover omdat het geld scheelt… een dag minder gele trui. Daarbij vind ik de indirecte sneer richting de affaire Jakobsen toch weer ongepast. Hij sleept het overal bij; deze twee dingen staan volledig los van elkaar.

Maenhout 3 september 2020 om 10:52

@Maillot à Pois: Op een plakbidon staat dan weer alleen een boete, zonder tijdstraf.

Geurt Harm 3 september 2020 om 13:05

Als overigens de verzorger die daar stond inderdaad de broer van Julian is, dan valt er nog wel meer uit te leggen door Lefevere. Want broerlief is al eens veroordeeld voor het verstrekken van doping en die zou je dus als ploeg zeker niet als verzorger in dienst moeten hebben. En als ie daar niet namens de ploeg stond en wel de bidon gaf, heeft het net zo’n staartje als het rugzakje van Evenepoel. In ieder geval waard om goed uit te zoeken.

Man met de hamer 3 september 2020 om 09:11

Laat Vanfleteren een markante zwart-wit foto schieten van dat dikke hoofd, plak de gevleugelde woorden eronder “Het zal als een windvlaag voorbijgaan en we zullen ons hoofd opheffen” en ik hang de poster naast die van Che in mijn garage.

appiett 3 september 2020 om 10:19

Oh leuk, heb je twee boeven naast elkaar.

Scibby 3 september 2020 om 09:14

Waarschijnlijk krijgt “iemand” klappen, die na die 20km stond. Maar hoe kun je dat als verzorger niet weten? Het is geen dikke bandenrace waar je aan mee doet.

Michelangelo 3 september 2020 om 09:21

Bij de titel dacht ik: hij heeft zijn calimero-pak weer aangetrokken.

Maar als je de hele reactie leest, dan staat er gewoon een net en eerlijk verhaal, zonder calimero-ei op zijn hoofd. Hulde Patrick, ga zo door!

Van mij had de titel dan ook mogen zijn “het geel staat niet boven de rest” of iets in die strekking.

Maillot à Pois 3 september 2020 om 09:23

+1
De titel insinueert dat hij verongelijkt is, en dat is hij (voor een keertje) niet.

erikvoncken 3 september 2020 om 09:56

Precies mijn idee. De titel klinkt ongenuanceerd en werkt polariserend. Zijn verhaal in z’n geheel is gewoon hartstikke goed.

Fast Freddy 3 september 2020 om 10:37

Inderdaad, suggestief en clickbait.

Marik 3 september 2020 om 09:27

Dit valt me dan weer mee van Ome Patrick, voor niks Popcorn gemaakt gisteren.

Maillot à Pois 3 september 2020 om 09:29

Dus op een manier valt het ook een beetje tegen, no popcorn for you ;-)

Marik 3 september 2020 om 09:51

Klopt, ik was dan ook erg teleurgesteld hehe

Sephiroth 3 september 2020 om 09:36

Fijn om een keer zo een soort reactie van Patrick te lezen.

Elvs 3 september 2020 om 09:36

Ja verfrissend. Hij kan het wel!

SpeedyLegs 3 september 2020 om 09:37

Julian verdient het wel om een betere ploeg(baas) te hebben. Wat een amateurisme om als ploeg een renner aan te zetten tot een niet toegestane daad. Hopen dat het niet gezien wordt? Als ie in de geletrui rijdt? Tellen tot 20 is toch niet zo moeilijk!

Melkzuur 3 september 2020 om 09:55

Ja, amateurs zijn het daar wel, bij DQS.

Krul 3 september 2020 om 10:08

Ik denk dat er intern ook wel even wordt gescholden.

The Dude 3 september 2020 om 10:21

Vermoedelijk is de verzorger afgestoken naar ergens op het parcours en daar in een groepje soigneurs gaan staan. Julian is niet de enige die daar een straf opliep. Soms heb je dan niet in de gaten of je voor of achter de 20 km inpikt. Neemt niet weg dat dit best zal worden geevalueerd, inderdaad ;-)

Chris Van Uden 3 september 2020 om 09:42

Nou, dit is een reactie zoals het hoort. Complimenten voor PL.

horsm 3 september 2020 om 09:47

Het is wel overduidelijk een enorme blunder van de ploeg. Er zijn maar weinig regels in het wielrennen zo duidelijk als de geen-bidon-na-20k-regel. Zelfs de sanctie (20 seconden) staat uitgespeld in het reglement. Daar toch een verzorger neerzetten met een bidon (in een wandeletappe) is echt een flater – zeker als je geel hebt, en ZEKER als je kopman vorig jaar de wereld op zijn kop zette door 14 dagen in het geel te rijden, en nu net het onwaarschijnlijke heeft gedaan door WEER het geel te pakken. Echt knullig.

Als de renners zich uit de naad fietsen om geel te pakken en vervolgens beschermen, dan mag je verwachten dat de begeleiding het door een achteloze fout uit de handen laat glippen.

M.a.w.: in mijn ogen is dit veel dommer dan de veelbesproken plaspauze van de TJV-ploegleiders van vorig jaar. Weliswaar stond Lefevere daar niet zelf met een bidon, maar hij draagt toch de verantwoordelijkheid.

Ik ben het eens met iedereen dat zijn reactie beleefd en keurig is (hij geeft ook domheid toe) maar ik vind het ook wel potsierlijk om dan ineens weer de hechtingen in het gezicht van Jakobson uit zijn mouw te schudden.

“Er zijn ergere dingen in het leven dan geel verliezen in de tour..” Ja, duh. De val van Jakobson is erger, Corona is erger en de hongersnood in Afrika is ook erger. Maar op het gebied van Lefevere, nl het begeleiden van profwielrenners, is dit wel echt een blunder van formaat.

(Daarnaast begint het er een tikje op te lijken dat hij nu echt wel wel de maximale publiciteit uit die 130+ hechtingen in het gezicht van Jakobsen probeert te halen zeg. Op zich is het ook zijn goed recht. Zijn sponsor betaalt immers nog steeds het salaris van Fabio. Maar ik hou er niet zo van.)

Domestique 3 september 2020 om 09:57

Zo zie je maar weer… Als je écht zoekt, vind je altijd wel wat om over te zeiken.

Melkzuur 3 september 2020 om 09:58

Lefevere moet al eigenhandig een middel tegen Corona vinden om eens geen kritiek te krijgen van jou, vermoed ik. Al zal je hem dan waarschijnlijk verwijten dat hij te traag heeft gewerkt.

Michelangelo 3 september 2020 om 10:50

Is gewoon de manier van Lefevere om te relativeren.

De straf voor Flipke is natuurlijk een hele zware klap voor Patrick, want het verlies van geel kost een hoop geld. Als het voor hem helpt om aan Jakobsen te denken, laat hem dat dan lekker doen.

Ik ben in ieder geval al lang blij dat hij niet verongelijkt loopt te huilen als een kind wiens lolly is afgepakt.

CechRepublic 3 september 2020 om 10:59

Iedereen die wel eens een comment van mij leest weet dat ik geen Patje fan ben, maar dit vind ik wel een extreme vorm van spijkers op laag water zoeken. Hij zegt dat hij ervan baalt, maar dat er in zijn ploeg recentelijk ook ergere dingen zijn gebeurd en dat het in dat licht ook wel weer meevalt. Wat is daar nou mis mee?

sl2512 3 september 2020 om 12:36

Wow, een dergelijke reactie is echt het ultieme azijn pissen.
PL steekt volkomen terecht de hand in eigen boezem en maakt daarbij een gezien de recente gebeurtenissen volstrekt begrijpelijke nuance.

Als zelfs een dergelijke relativering al reden is om de man verwijten te maken…

horsm 3 september 2020 om 17:49

Hmmm… te zuur dus. Ik vind het niet chique om elke keer die 130 hechtingen van Fabio erbij te halen. Maar smaken verschillen.

Attack 3 september 2020 om 09:54

Blijkbaar verdient die het wel want hij is zijn trui kwijt.
En toch jammer dat die het goed wil praten door fabio jakobsen te benoemen die hier toch weinig mee temaken heeft.

Melkzuur 3 september 2020 om 09:59

Idem mijn reactie hierboven.

xistnc 3 september 2020 om 10:01

Precies, het lijkt er vooral op dat PL de bliksem wil afleiden. Weer een statement over de rug van Fabio. Wanneer grijpt diens management nou eens in?

Deze bevoorrading zou zo maar een onderonsje geweest kunnen zijn tussen Alaflip en zijn broer, die om herkenbaar te zijn een ploegtruitje aantrekt. “Regel zelf maar waar je je finalebidon krijgt van je broer. Maar steek ‘m na gebruik wel zichtbaar in je achterzak, dan weet Bramati ‘m te vinden mocht je over een muurtje kieperen”. Zoiets?

CechRepublic 3 september 2020 om 11:01

@xistnc, met zo’n bijdrage ga je bijna het onmogelijk presteren door mij voor sympathie voor PL te laten voelen.

Michelangelo 3 september 2020 om 11:13

@Cech,
Hier nog een!
Kreeg het moeilijk uit mijn strot, maar ik vind dit gewoon een "niks mis mee" reactie van PL.

Jean Dumas 3 september 2020 om 10:00

Ik zie trouwens in het bulletin dat Kuss en Verona voor eenzelfde vergrijp bestraft zijn, uiteraard met minder gevolg.

Cyclinglife 3 september 2020 om 10:08

Keurige reactie.

wapperend washandje 3 september 2020 om 10:10

Als het een verzorger was, dan zouden andere renners van Qs toch ook een bidon hebben moeten krijgen op die plek (en dus een straf)

nummer3 3 september 2020 om 11:47

Alleen hebben die dus geen bidon aangenomen daar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kuss en Verona, die ook gewoon 20 sec straf hebben gehad.

Joost Mehrtens 3 september 2020 om 10:18

@ washandje
Het was optie 1:
https://youtu.be/Dvqu7sLXP4A

hanzOr 3 september 2020 om 10:33

Is dit niet gewoon een grote truc geweest, om hem uit het geel te krijgen??
Nu kunnen jongens als Jungels en Devenyns iets rustiger aan doen, waardoor ze straks (normaliter) nog wat fitter zijn.

CechRepublic 3 september 2020 om 10:55

Je weet nooit, maar zomaar 20 seconden weggooien die je alleen kan terugverdienen met een extreme inspanningen (en wat geluk)? Lijkt me geen briljante gok. Kan je de trui m.i. beter weggeven aan een vluchter en de tijdsverschillen met directe concurrenten in stand houden.

Edbrus 3 september 2020 om 10:37

Hij heeft nog mazzel dat ze de groene trui nog hebben, want Bennett sprintte ook niet bepaald recht in rit 3. Alleen de hekken stonden even verder weg dan bij het drama in Polen. Misschien moet de UCI eens een jury aanstellen die consequent regels toepast, in plaats van alleen als het fout gaat of ingezoomd in beeld is.

Al Phila 3 september 2020 om 10:42

Hij mag en moet niet klagen. Vorig jaar werd Alaphillipe nog in de gele trui door helpers langs de kant de berg overgeduwd, toen volgde geen sanctie……

Jan 3 september 2020 om 10:44

goeie foto erbij. dat dan weer wel

SHIJB 4 september 2020 om 09:05

+1

Kosmonaut 3 september 2020 om 11:21

Clickbait. Prima reactie van Pat, niks mis mee.

Julius de Wal 3 september 2020 om 11:30

Mooi te zien dat de Fransen een keer niet chauvinistisch zijn. Kan me nog herinneren dat George Bennett om dezelfde reden een tijdstraf kreeg. Weet even niet meer welke tour dat was. In diezelfde rit bleek Bardet ook een bidon gepakt te hebben. Die kreeg toen geen tijdstraf. Ze hebben toen de tijdstraf van Bennett geannuleerd omdat ze Bardet geen tijdstraf wouden geven.

Best wel uniek dit.

Jacco van Stierop 3 september 2020 om 13:23

Hardnekkig is de misvatting dat de jury uit louter Fransen bestaat.

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 13:30

Sowieso is Francofobie hardnekkig. Wat ook wel een beetje veroorzaakt wordt dat die lui in eigen land pertinent Frans blijven lullen tegen alles en iedereen.

Frank V 3 september 2020 om 14:02

Hebben Spanjaarden ook. Zowel Frans al Spaans zijn wereldtalen. Vooral … nationaliteit zijn francofoob. Wanneer gaan de Franse en Spaanse journalisten … tot de orde roepen en eindelijk beseffen dat ze… damn ik verzaak in praat die ik al veel te vaak heb moeten zien staan.

Vrij normaal, honderden miljoenen mensen spreken de taal. Het is een wereldtaal. Aanpassen is verrijken. Aanpassen is een mooie deugd.

Jacco van Stierop 3 september 2020 om 14:15

Vind juist dat de anglicering nu ook in Franrijk veel te ver dreigt door te schieten. De weerstand die ze in Quebec bieden is bewonderingswaardig creatief, en weten hun taal op prachtige wijze te vernieuwen; beetje vergelijkbaar met het Zuid-Afrikaans.

Frank V 3 september 2020 om 11:34

Ik zou als zogenaamde Patfreak hier moeten reageren maar noch het artikel noch dat Juju zijn trui even kwijt is interesseert mij niet een beetje.

Ligthning 3 september 2020 om 12:10

Een enorme blunder van de ploeg (DCQS) ? Dus ook van Jumbo-Visma. Want Kuss en Jumbo-Visma zijn gisteren voor dezelfde feiten gestraft. Kuss gaf de bidon dan nog door aan Roglic, wat duidt op opgezet spel. Net als toen Porte een gel aannam toen het in een finaleklim niet meer mocht, en die aan Froome doorgaf. Toen was dit forum te klein voor de verontwaardigde reacties…… die er nu niet zijn voor juist dezelfde feiten van Jumbo-Visma. Wat een bende hypocrieten, zijn jullie toch.

Chris Van Uden 3 september 2020 om 13:13

Joh, ga ergens anders iemand vervelen.

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 13:24

Het is wel degelijk een valide punt. Jaren geleden kwam dit issue al eens op toen Porte vreten ging halen voor een hongerklappende Froome op de finaleklim. Er gemakshalve nu van uitgaand dat Kuss idd doorgegeven heeft.

Michelangelo 3 september 2020 om 13:29

@RV,
Misschien toch ploegstraffen introduceren dan?? Of is dat SciFi of “blorgh”?

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 13:34

Eerder in het topic heb ik reeds aangegeven dat ik de regel an sich in twijfel trek maar als je hem toch toe moet passen is het doorgeven dan een slimme sluipweg die opnieuw bekeken kan worden.

En je onzalige idee mbt ak mannen straffen voor sprintende ploeggenoten blijft inderdaad sci fi quality management, naast blorgh ook agrrrgh en ronduit onzalig. Sowieso staan al jouw verschillende lesjes betuttelend opvoeden mij voor geen meter aan.

Michelangelo 3 september 2020 om 13:44

RV,
Jammer genoeg blink jij uit in het zoveel mogelijk naar beneden duwen van anderen, in de hoop zelf naar boven te gaan.

Ik kan je inhoudelijke bijdragen vaak best waarderen, maar je vaak persoonlijke aanvallen maken je eerder tot een sneu figuur dan tot iemand die probeert zinvolle bijdragen te leveren. Niet leuk voor ontvangers, niet goed voor het forum. En het lokt tegenreacties uit zoals deze van mij.

Doe me een lol: als je het niet met iemands idee eens bent, probeer dan eens net wat inhoudelijker te worden dan “blorgh”, “agrrrh” of “betuttelend lesje opvoeden”.

Dank je wel!

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 13:52

Gast, net zoals jij uitmaakt wat jij doet doe ik dat voor mezelf.

Maar wel bedankt voor het lopen over de rode loper nog.

Jacco van Stierop 3 september 2020 om 13:54

@ Michelangelo
Als je je regelmatig bedient van een weeïge, zalvende toon roep je dat wel over je af natuurlijk. Binnen het betamelijke mag er best, gelijk een sprinter, af en toe een kwakje worden uitgedeeld en van de lijn worden afgeweken.

Michelangelo 3 september 2020 om 14:13

@Jacco,
Ik kan intussen best tegen “een kwakje”, en ik ben er niet vies van om er af en toe zelf eentje uit te delen. Maar er zit een groot verschil tussen af en toe een kwakje geven, of continu met nietszeggende, inhoudsloze, persoonlijk gerichte oneliners proberen iemand de grond in te trappen. Het eerste is prima, leuk en vaak zelfs grappig: het andere meelijwekkend (en als je niet zo’n dikke huid hebt) soms ronduit vervelend.

Vroeger in mijn jonge jaren loste je dat anders op. Dan sprak je na school af achter de fietsenstalling, gaf je iemand “een toek op z’n bakkes” en dan was het geregeld. Nu zit helaas iedereen achter zijn veilige schermpje. Soms overduidelijk schijt hebbend aan alles en iedereen, voor eigen glans en glorie…

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 14:30

Poseur.

Frank V 3 september 2020 om 14:36

"een toek op z'n bakkes en het was geregeld"
Raad het je kinderen niet aan. Ooit raak je eentje net iets te goed en vecht je het verder uit in de rechtzaal.

Frank V 3 september 2020 om 14:51

Froome acteerde ook eens een plaspauze in het geel. Ongeschreven regel: ‘Geel niet aanvallen tijdens plaspauze.’ Om zijn team te laten terugkomen.

Al Phila 3 september 2020 om 13:13

Jammer dat Pat op deze manier de aandacht van de overwinning van Wout van Aert van Jumbo Visma weet af te leiden naar publiciteit voor zijn eigen team. Ik moet zeggen: dat doet hij knap en slim. Maar sportief, nee, dat is het/hij niet.

Maillot à Pois 3 september 2020 om 14:42

Hoe zie je dat dan precies? Alaphilippe heeft bewust een bidon genomen om aandacht af te leiden van de overwinning van Van Aert die 17km later zou volgen?

De gele trui gaat verloren, uiteraard stelt de pers daar vragen over, en Lefevere antwoordt gewoon. En legt de schuld bij zijn eigen team. Ik ben op zoek naar wat hier precies onsportief aan is.

FDJ 3 september 2020 om 19:51

Ik hoorde vandaag Wegmann op de ARD zeggen dat de ploegleider van dienst via de jury had gevraagd of er bij uitzondering een bidon gegeven mocht worden. De jury heeft toen aangegeven dat dit niet mocht. Ze hebben het toch gedaan. Eigen schuld dikke bult

Erik Kaandorp 4 september 2020 om 11:31

Dikke bult, of om er zeker van te zijn, die tijdstraf te krijgen.
Bovendien, een renner weet feilloos hoeveel km er nog is af te leggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair