Patrick Lefevere: “6,5 watt per kilo maakt Evenepoel niet ineens favoriet voor de Vuelta”

zaterdag 28 mei 2022 om 10:53
Patrick Lefevere: “6,5 watt per kilo maakt Evenepoel niet ineens favoriet voor de Vuelta”

foto: Cor Vos

6,5 watt per kilo gedurende 27 minuten. Remco Evenepoel, kopman van Quick-Step Alpha Vinyl, zou in de Tour of Norway zijn beste waardes ooit trappen. Zelf was hij meer dan enthousiast over zijn prestatie. Zijn ploegmanager Patrick Lefevere relativeert echter de waarde van de data.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Mihai Simion, een Roemeense wielervolger, schreef het al op Twitter en Evenepoel bevestigde het ook zelf. “De waardes die ik hier trap, zijn mijn beste ooit.” 6,5 watt per kilo gedurende 27 minuten berekende Simion. Naar het verluidt is dat het hoogste watt per kilogram lichaamsgewicht dat het kopstuk van Quick-Step Alpha Vinyl ooit trapte. Zelfs het hoogste watt per kilo van het complete peloton in 2022.

Ook Lefevere heeft gelezen dat zijn renner de beste klimprestatie van het jaar heeft neergezet. “Hij trapte donderdag een halfuur lang 6,5 watt per kilo, wat zelfs Tadej Pogačar nog niet zou hebben gedaan dit jaar. Remco zelf spreekt ook over zijn beste waarden ooit.”

De ploegmanager relativeert echter in zijn column in Het Nieuwsblad. “Voor renners zijn die data een houvast, maar ik word er niet warm van. Welke waarde hebben watts per kilo als je het precieze gewicht niet kent en koerstactiek, windrichting of het voorafgaande parcours niet in rekening brengt? Ik hecht er weinig belang aan. Beter doen dan Tadej Pogačar is hem kloppen in de koers. 6,5 watt per kilo maakt Evenepoel niet ineens een favoriet voor de Vuelta.”

Mentaal stabieler
Lefevere vindt Evenepoel intussen in niks meer lijken op de renner van een jaar geleden. “Zoals ik Remco Evenepoel nu zie rondrijden in de Tour of Norway: onherkenbaar. Iedereen heeft het al uitgebreid gehad over zijn toegenomen explosiviteit – zoals hij die nu opnieuw toonde in de eerste etappe. Maar ik vind ook de mentale metamorfose opvallend. Remco rijdt veel stabieler, veel meer zen.”

Als voorbeeld neemt de ploegmanager de derde rit. “In de slotklim naar Gaustatoppen bleven Luke Plapp en Jay Vine donderdag voortdurend in zijn wiel hangen, zonder over te nemen. In het verleden had dat Remco geïrriteerd en nu ongetwijfeld nog altijd. Maar ik zie hem niet meer gesticuleren op de fiets. Hij rijdt ze gewoon uit het wiel, het best mogelijke antwoord. Natuurlijk valt hij soms nog eens uit die rol, maar ontegensprekelijk is hij mentaal stabieler geworden.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Kopinkas 28 mei 2022 om 11:02

Zenco Evenepoel. Ketelbinkie rijgt de zeges en de bijnamen aan elkaar…

Fifty 28 mei 2022 om 13:13

hihi gniffel gniffel

Eljorro 28 mei 2022 om 11:03

De beste renner van het moment, alleen Pogacar kan hem misschien nog stoppen.

Viktrodriguez 28 mei 2022 om 11:10

Ligt eraan in wat voor koers.

Kartouche 28 mei 2022 om 11:12

Daar gaan we weer, hem de hemel in prijzen na goede prestaties in ronde van een week. Laat die jongen doen waar hij goed in is zonder hem nu al de verschrikkelijke druk op te leggen. En wie hem dan nog gaat stoppen gaan we zien.

Julien Van der Aert 28 mei 2022 om 12:05

Pogacar mag Remco zijn veters nog niet eens strikken.

Kartouche 28 mei 2022 om 12:41

Dat kan Remco inmiddels zelf hoor! Hij is al best een grote jongen.

paul s 28 mei 2022 om 14:21

@ Julien…yesss mijn vriend is terug….

Wheely 28 mei 2022 om 11:07

Het zou ernstig gesteld zijn met Patje als hij het tegenovergestelde zou beweren.

YogiBear 28 mei 2022 om 11:19

Interessante blijft voor mij dat zowel Evenepoel als Lefevere maar bezig blijven om de druk er op te leggen. Als ze daar blij van worden en beter van rijden, vooral doen. Zo niet, je kunt ook gewoon een tijdje wat minder in de media komen.

AdZ 28 mei 2022 om 11:21

Jawel Patlev, Remco is vanaf nu huizenhoog favoriet!!

Deal ermee, als je voortdurend ‘je beste waardes ooit’ trapt en dat ook steeds roept.

Wat een niveau dit pffff

Romerike 28 mei 2022 om 11:27

1 of 2 sterren zal hij bij de WF voorbeschouwimg toch wel krijgen? (Dat maakt hem) Toch wel een favoriet lijkt me. Maarreh…. de Vuelta is nog wel ver weg hoor, eerst allemaal nog even aankijken wat er in de tussentijd gebeurt.

Kannibaal 28 mei 2022 om 11:39

‘Favoriet’ of ‘een favoriet’ zijn twee verschillende dingen.

Als Pogacar of Roglic fit aan de start staan, zal Evenepoel nooit favoriet zijn. Als zij niet starten, kan zijn naam en reputatie hem die favorietenrol bezorgen, al zal daarna pas blijken of dat terecht is.

Panache 28 mei 2022 om 11:36

Ik denk dat er inmiddels wel een consensus is over het feit dat Evenepoel wereldtop is en gewoon bij de groten hoort in het tijdrijden, heuvelwerk en rondjes van een week. Bij de grote ronden is dat inderdaad nog niet het geval, maar ook daar leert hij (zie de quote: “Ik denk niet dat je mij ooit nog in de eerste week zult zien meespurten voor bonificaties. Ik zal dat voortaan vanuit het midden van het peloton bekijken en eens goed lachen met degenen die wel meespurten.” ) Een zuinige Evenepoel, in vorm, zonder pech, zal prima top-10 kunnen rijden deze Vuelta op basis van wat we nu zien. Meedoen voor winst is natuurlijk andere koek, daar zijn dieselkwaliteiten voor nodig en een heel goed herstelvermogen. Op dat vlak raden we allemaal een beetje, of dat er in zit of niet. Dit wattage per kilo is inderdaad zoals Lefevere aangeeft voor interpretatie vatbaar. En Lefevere heeft zelfs een tweede rake uitspraak “beter doen dan Tadej Pogačar is hem kloppen in de koers”. Ik vind het wattage zeker indrukwekkend, maar kan het niet los zien van de prestatie van Vine net achter hem (Vine vind ik een leuke bergaanvaller, geen topper in wording denk ik). Ik denk dat Evenepoel (samen met zijn ploeg) gewoon moet genieten van de goede prestaties dit voorjaar. We vergeten soms dat het niet normaal is om verschillende kleine rondjes, een monument, plus wat er nog komt te winnen in één jaar. Het gaat bij Evenepoel te vaak over wat er gaat komen en te weinig over wat er recent gepresteerd is. Bij Dumoulin, Pinot, Jungels, Aru, Chaves zagen we redelijk abrupt dat het ineens over was qua aansluiting bij de wereldtop en ik sluit niet uit dat we dat binnen een jaar ook gaan zeggen over Roglic. Een carrière als wielrenner is op de lange termijn broos.

Al Phila 28 mei 2022 om 12:15

Wat Roglic betreft: die heeft het ‘voordeel’ dat hij pas laat is gaan wielrennen. Hij kan dus nog wellicht wat vet op de botten hebben.

Wat de waarde van 6.5 W/kg betreft: dat is wel heel exceptioneel en zet me aan het denken. Hoe was het koersverloop, wat was de aanloop, hoe is er gemeten, etc. Ik weet niet hoe RE dit meet, maar steeds op dezelfde manier meten is belangrijk. Is bijvoorbeeld het wattage gedeeld door het ochtendgewicht van de renner in zijn blootje, of gedeeld door het gewicht van de renner incl kleding en fiets.

Fifty 28 mei 2022 om 13:17

Ik denk dat er inmiddels wel een consensus is over het feit dat Evenepoel wereldtop is.

Meer moest ik niet lezen. Disclaimer kan ik onderhands blindelings herhalen.

Men is al een hele poos opgeschoven op het spectrum t.o.v twee jaar geleden toen bij het beweren van 'wereldtop' je weggezet werd voor blinde adoreerder.

Blijkt nu wel keer op keer dat de tegenoverstaande groep behoorlijk verblind was.

Panache 28 mei 2022 om 13:33

Goede trolpoging Fifty, ik zal happen. Over opschuiven gesproken: Olympisch goud, beter dan Pogacar, grote ronden winnen schuift bij de blinde fanboys op naar gewoon een steengoede renner zijn die meedoet met de top maar er niet boven staat.
Ik schrijf vaker positieve berichten over Evenepoel, op andere momenten kritische, het ligt aan het deelonderwerp. Maar sommige fanboys zoals jij nemen met niets minder genoegen dan totale adoratie en erkenning dat Evenepoel het beste is dat de lage landen in tientallen jaren overkomen is.

Fifty 28 mei 2022 om 13:51

in ieder geval een van het beste wat de lage landen journaille overkomen is sinds Tom Bouboule

Marik 28 mei 2022 om 15:07

Wat was jouw vorige gebruikersnaam fifty?

Cochise 28 mei 2022 om 11:38

Bijna ontroerend die Lefevere.

Txirrindularitza 28 mei 2022 om 11:43

“wat zelfs Tadej Pogačar nog niet zou hebben gedaan dit jaar.”

Nee, want die heeft dergelijk klimterrein ook nog niet betreden dit jaar, die heeft dat nog niet hoeven doen.

Steven_E 28 mei 2022 om 12:10

Van een tijdrit kan je ook best het gemiddelde W/kg berekenen.

vevie 28 mei 2022 om 11:48

Hij zegt niks verkeerd. Dit zegt nog weinig. Evenepoel is sowieso wereldtop in meerdere disciplines van het wielrennen nu, maar een Pogacar, ofzo, die klop je niet zomaar. Drie weken constant zijn is gewoon hele andere koek.

Fifty 28 mei 2022 om 13:19

Dat klopt zeker.

Turtlehead 28 mei 2022 om 14:06

Welke idioot noemt dit nou de beste klimprestatie van het seizoen? Zo krijg je nooit normale beeldvorming rond die jongen,
Overigens kan met z’n geslinger misschien een paar concurrenten in de Vuelta het ziekenhuis in rammen. Dat helpt ook.

adelaarvanantwerpen 28 mei 2022 om 14:23

Naichaca (de wattagemeter) is vooral een heel grote Remco fan en totaal geen Pogacar fan. Remco heeft inderdaad betere pure watts gereden dan Poga ooit, maar de omstandigheden waren perfect. Het kwam na een superlange afdaling, het is een super kleine wedstrijd waardoor er veel minder gevochten wordt voor posities wat zorgt voor minder krachtverlies, de klim was consistent wat perfect is voor w/kg. Het is geen toeval dat de hele top 10 behalve Chaves en Hart hun beste waardes ooit rijden.

Pogacar heeft ooit is 6.5 voor 25 minuten gedaan op de Peyresourdre, maar net daarvoor reed WVA in dienst van Roglic de Port de Bales in een extreem hoog tempo. Alleen in de Tour 2014 reden zij sneller. Zelfs in de tour 2010 toen de Bales de laatste klim was reden zij trager. Dat maakt die prestatie van Pogacar veel specialer.

Turtlehead 28 mei 2022 om 14:55

Natuurlijk zijn wedstrijdprestaties in grote koersen, met opeenvolgende zware inspanningen en dito tegenstand veel betere (klim)prestaties.
Anders kun je net zo goed Strava-ranglijsten als topsport gaan zien.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone