Pascal Eenkhoorn klopt Daan Hoole en wint NK wielrennen 2022
foto: Cor Vos
vrijdag 24 juni 2022 om 17:38

Pascal Eenkhoorn klopt Daan Hoole en wint NK wielrennen 2022

Pascal Eenkhoorn heeft het NK wielrennen 2022 gewonnen. Op de VAM-berg klopte de renner van Jumbo-Visma Daan Hoole (Trek-Segafredo), met wie hij op 26 kilometer van de streep was weggereden uit een omvangrijke kopgroep.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Twee dagen nadat Bauke Mollema zich tot de nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden kroonde, was het tijd voor de wegrit voor elite-mannen. Anders dan andere jaren werd de wedstrijd al op vrijdag gehouden in plaats van zondag: slechts twintig kilometer ten noorden van de NK-route rond de VAM-berg stond voor het weekend namelijk ook al de TT van Assen in de agenda. Het kwam de renners die ook meedoen aan de Tour de France wel goed uit, want die gaat komende week ook al op vrijdag in plaats van zaterdag van start.

Het parcours begon in Westerbork en leidde dan naar de omloop over de VAM-berg. Deze volle ronde van veertien kilometer die in totaal dertien keer moest worden afgelegd voerde over beide beklimmingen van de heuvel en ging door het dorp Drijber. Inclusief de aanlooplus was de route 194,5 kilometer lang. Timo Roosen verscheen als titelverdediger aan de start. De snelle man van Jumbo-Visma reed een jaar geleden solo naar zijn eerste nationale titel bij de profs. Sjoerd Bax van Metec-SOLARWATT werd toen tweede, Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) was derde.

Na een levendige beginfase rijdt een kopgroep van zestien weg
Om kwart over een werd de koers onder regenachtige omstandigheden op gang gebracht. Toen de renners eenmaal op de lokale ronde waren, zorgde de VAM-berg meteen voor actie. Diverse kopgroepjes, onder andere met een actieve Tom Dumoulin, probeerden zich in de eerste ronden van de wedstrijd los te rukken van het peloton, maar steeds werd alles teruggehaald. Pas na een uur koers wist een omvangrijke kopgroep van zestien weg te rijden en een serieus gaatje te slaan met de rest.

foto: Cor Vos

Deze groep bestond uit Timo Roosen, Mick van Dijke, Tom Dumoulin, David Dekker, Sam Oomen (Jumbo-Visma), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Taco van der Hoorn (Intermarché), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Martijn Budding (Riwal), Bart Lemmen, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Stijn Daemen, Bram Dissel (BEAT Cycling) en Nils Sinschek (ABLOC). Zij pakten ruim een minuut voorsprong op het peloton.

In de vijfde ronde had Dekker even een gaatje geslagen op de rest van de kopgroep, maar deze ontsnapping werd een ronde later al ongedaan gemaakt. Achter de kopgroep reed een tweede groep van veertien weg met daarbij onder meer Tim van Dijke, Mike Teunissen, Jos van Emden, Olav Kooij, Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Bram Welten, Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Jan Maas (BikeExchange), Corné van Kessel (Intermarché) en Julius van den Berg (EF).

Kopgroep breekt
De kopgroep functioneerde niet optimaal en er werd dan ook gekoerst. De eenlingen probeerden de koers hard te maken, terwijl Jumbo-Visma het numerieke overwicht uitspeelde: de ploeg werkte voorin in de koers niet mee maar achterin de koers ook niet. In de achtste ronde brak de kopgroep, waarbij Dumoulin, Vermeltfoort, Daemen, Dissel en Sinschek eraf gingen vooraan. Zij wapperden terug in de tweede groep. In de negende ronde sprongen Teunissen en Sinkeldam juist naar de kopgroep toe, die daardoor uit dertien man bestond.

foto: Cor Vos

Eenkhoorn slaagde er eveneens in naar de kopgroep toe te springen, waardoor Jumbo-Visma zes man van voren had. Vanaf dat moment begon het Nederlandse WorldTeam mee te draaien om de anderen, die op een halve minuut reden, op achterstand te houden. In de tiende ronde en aan het begin van de elfde bleef het onrustig en moest Dekker er voorin af. Op 38 kilometer van de streep viel Van der Hoorn aan, maar de versnelling van de coureur van Intermarché-Wanty-Gobert werd meteen gepareerd door Jumbo-Visma.

Van den Berg probeerde het vervolgens en de renner van Groupama-FDJ kreeg Mick van Dijke mee. Zij zagen Teunissen, Oomen, Eenkhoorn, Hoole, Riesebeek en Lemmen aansluiten. Ook Roosen, Van der Hoorn, De Kleijn, Budding en Sinkeldam konden terugkeren. Vlak voor de twee-na-laatste passage van de finish probeerde Riesebeek het, waardoor Budding eraf moest. De kopgroep bestond toen nog maar uit twaalf man. Ondertussen was duidelijk dat de winnaar van voren zat.

Hoole valt aan en krijgt Eenkhoorn mee
Hoole versnelde op 26 kilometer van de streep en Eenkhoorn sprong mee. Daarachter werd de koers lamgelegd door Jumbo-Visma, dat de vlucht van Eenkhoorn probeerde te verdedigen. De anderen wilden zich zomaar niet bij de situatie neerleggen en Van der Hoorn trok de tegenaanval in gang. Eenkhoorn, die dit seizoen al de Giro d’Italia reed, en Hoole, derde op het NK tijdrijden, werkten echter goed samen en gingen er vol voor. Bovendien viel het achter hen op 22 kilometer van de finish stil, dus gingen de koplopers rijden voor de zege.

foto: Cor Vos

Eenkhoorn en Hoole begonnen met dertig seconden op Teunissen, Oomen en Riesebeek – en een stukje verder Van der Hoorn en Lemmen – aan de laatste ronde. De koplopers konden niet meer stilvallen en deden dat ook niet meer. Op twee kilometer van de finish begonnen ze aan de laatste twee klimmetjes op de VAM-berg. Het kwam aan op de laatste oplopende strook waar Eenkhoorn het met een krachtige sprint afmaakte. Hoole moest genoegen nemen met de tweede plaats. Van der Hoorn reed kort daarachter naar de derde plaats.

 
91 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2022 19:04
Het commentaar was ijskoud. Paste dan ook beter bij een schaatswedstrijd.
  24 juni 2022 19:55
  Een kwebbelaar die met z'n intonatie aan het vertellen is of er een wereldprestatie van formaat staat te gebeuren.
24 juni 2022 19:16
Mooie winnaar die de trui hopelijk veel kleur gaat geven (net zoals Bauke in de tijdrit). Erg knap van Hoole ook, daar gaan we hopelijk ook nog veel (meer) van horen.
24 juni 2022 19:21
Hopelijk dit jaar een NK die zich daadwerkelijk laat zien in de koersen
24 juni 2022 19:23
Eenkhoorn een mooie winnaar, die reed een hele leuke Giro waar je al zag dat het er in zat. Ik hoop dat hij volgend jaar bij een ploeg rijdt waar hij wat meer kansen krijgt. Hoole ook erg sterk met 2x podium, vorig jaar nog top10 gereden in de Tour de l'Avenir.
24 juni 2022 19:28
Prachtig. Leuke gozer, goede renner. Heeft het, net als Bouwman, prima naar zijn zin bij Jumbo en krijgt zijn kansen wel. Grote kans dat hij gewoon blijft. Hoole man van het NK.
  24 juni 2022 20:04
  Zo'n ploeg waar Nederlanders moeten knechten voor de dure buitenlandse kopmannen, daar wil je toch niet blijven. Wat voor kansen krijgt hij meer bij tjv dan bij een alpecin fenix, intermarche wanty of trek?
  24 juni 2022 20:10
  @boehoe Ik snap jou soms niet. Je vindt soms ook dat er te weinig goede Nederlanders bij TJV zitten, maar ze moeten wel allemaal weg gaan?
  24 juni 2022 20:21
  Tolhoek zou ook opbloeien bij Trek en zijn kansen krijgen. Niet veel van gemerkt. Waarom Eenkhoorn bij AF met MVDP,Philipsen en straks Kragh Andersen beter af zou zijn dan bij TJV is mij ook onduidelijk want zo veel eigen kansen blijven er dan ook niet over.
  24 juni 2022 22:06
  Ik vind dat het beleid van tjv meer op Nederlanders gericht moet zijn. Zolang dar niet zo is en ze geen kansen krijgen in de mooie koersen kunnen ze beter naar een andere ploeg. Zo'n Eenkhoorn had een voorbereiding voor de tour moeten rijden. Een jonge Nederlandse sprinter zou daar een kans moeten krijgen. In de bergen voor Kruijswijk en Oomen gaan. Daar win je geen tour mee, maar is wel goed om Nederlandse renners te ontwikkelen.
24 juni 2022 19:48
Het commentaar was weer ver onder de maat. Erg triest NOS. Wel gelukkig niet weer de hele tijd een verheerlijking van het parcours. Ik hoop en neem aan dat Dijkstra een soort laatste waarschuwing heeft gekregen. Verder opmerkelijk: er was ook dit jaar opnieuw nauwelijks publiek.AUB niet weer dit rondje volgend jaar. Terechte winnaar overigens.
  24 juni 2022 20:01
  Wat wil je in niemandsland, over een vuilnisbelt en met een vuilverbrandingsoven als decor. Is voor de organisatie en politie wel lekker goedkoop zo. Overigens niets mis met die omgeving daar, maar een mooi parcours over de posbank of de Utrechtse heuvelrug zou misschien meer publiek trekken.
  24 juni 2022 20:10
  Het was overigens de eerste keer dat ze dit rondje reden.
24 juni 2022 20:39
Waarom was vandaag het NK eigenlijk?
  24 juni 2022 20:56
  Volgende week vrijdag start de Tour. Nu hebben de renners nog een dagje extra om hun koffers te pakken.
  24 juni 2022 21:04
  De TT is zondag, dat vonden ze tegelijk met het NK teveel van het goede
24 juni 2022 21:06
Best een vermakelijke koers. Volgend jaar eens een winderig NK in Zeeland, een Amstel Light of iets voor de sprinters. Het mag van mij ook na de Vuelta, in ieder geval niet vlak voor de Tour.
24 juni 2022 21:14
Over de koers zelf weinig toe te voegen. Echter echt tenenkrommend is het commentaar van het NOS duo. Het lijkt wel of ze niet echt zitten te kijken en maar zo wat zwammen, omdat er nu eenmaal wat gezwamd moet worden om hun vergoeding te incasseren. Vraag mij af of de NOS verantwoordelijken wel eens kijken naar de commentaren op Wielerflits. Dan zouden ze toch echt hun conclusies moeten trekken en afscheid horen nemen van dit duo. Wat echter nog irritanter is, dat is het namaak live commentaar in de samenvattingen van discjockey Joris van de Berg. Iemand, die duidelijk geen verstand van wielersport heeft, maar een paar uur na de wedstrijd probeert na te doen, alsof hij achter op de motor in de wedstrijd zit en live verslag zit te geven. Alles is al bekend, wedstrijdverloop en de uitslag. Dit is nog verschrikkelijker dan het live verslag van Dijkstra/Ducrot. Gelukkig alleen vandaag af moeten stemmen op de NOS, de komende weken weer professioneel commentaar van José de Cauwer op Sporza en als die afwezig is, een steeds beter wordend commentaar van ondermeer Karsten Kroon.
  24 juni 2022 21:34
  De interpunctie van jouw bericht is pas tenenkrommend.
24 juni 2022 22:52
De laatste profkoers van Tietema? Het zal toch niet?
  25 juni 2022 10:02
  Ik las dat men Tietema na één ronde al niet meer in het peloton zag. Het lijkt erop dat de uitkomst van het experiment wordt dat het niet gaat lukken om profwaardig te worden.

Reacties zijn gesloten.