Pascal Ackermann beloont ploegwerk in Eschborn-Frankfurt

woensdag 1 mei 2019 om 16:45
Pascal Ackermann beloont ploegwerk in Eschborn-Frankfurt

foto: Cor Vos

Pascal Ackermann heeft de 57e editie van Eschborn-Frankfurt op zijn naam geschreven. In de Duitse WorldTour-koers was hij de beste in de massasprint. Daarmee beloonde hij het harde werk van zijn ploegmaats, die hem in een zetel naar de finish brachten.

Om 12.10 uur werd het startsein gegeven voor de Duitse eendagswedstrijd, die voorheen bekend was als Rund um den Henninger-Turm. Op de route tussen startplaats Eschborn en de finish in Frankfurt am Main lagen liefst acht heuvels tot aan de laatste veertig kilometer. Vanaf de top van de laatste klim waren de wegen namelijk vrijwel vlak tot aan de finish. Zeven renners scheidden zich al in de beginfase af van het peloton en vormden daarmee de lange vlucht.

Teruggekeerde Offredo in de vroege vlucht
Het waren Casper Pedersen, Yoann Offredo, Artyom Zakharov, Sebastian Schönberger, Mathias Van Gompel Evgeny Shalunov en Dimitri Peyskens die al vroeg in de koers de handen ineen sloegen. Met name de aanwezigheid van Offredo viel op; de Fransman van Wanty-Gobert kwam eind maart nog zwaar ten val in de GP de Denain, waardoor hij moest passen voor de resterende voorjaarsklassiekers. In Eschborn maakte hij vandaag zijn rentree.

Pascal Ackermann tekent de startlijst – foto: Cor Vos

Ondertussen hield het peloton de vluchters vrijwel de hele tijd binnen schootsafstand en al op tachtig kilometer van de streep kreeg het pak de kopgroep weer in het vizier. Shalunov en Peyskens wilden zich niet zomaar laten inlopen en snelden weg bij hun medevluchters. Ze hadden echter nog een lange weg te gaan met ook de twee resterende passages van de Mammolshain, die gold als de voornaamste scherprechter in de koers, voor de wielen.

De verschillen waren echter nog maar klein, onder meer doordat Nils Politt even de benen testte. Enkele kilometers later maakten vier renners de oversteek naar het koppel Shalunov-Peyskens: Davide Ballerini, François Bidard, Geoffrey Soupe en Kristian Sbaragli waren de nieuwe gezichten vooraan. Met het verse bloed kon de kopgroep weer wat uitlopen op het peloton, waarin thuisploeg BORA-hansgrohe de scepter zwaaide.

Viervoudig winnaar Kristoff in de problemen
Het publiek moedigde de renners luidkeels aan op de voorlaatste passage van de Mammolshain en dat leek zijn uitwerking te hebben op het peloton: Sunwebs Chris Hamilton voerde het tempo stevig op waardoor achterin het pak meerdere renners in de problemen kwamen. Dat liet onder meer viervoudig winnaar Alexander Kristoff even naar adem happen. In de afdaling maakte Matej Mohorič de oversteek naar de kopgroep, die daarmee groeide naar zeven renners.

Het peloton tijdens de start van Eschborn-Frankfurt – foto: Cor Vos

Met een voorsprong van driekwart minuut begon de kopgroep aan de laatste passage van de Mammolshain op 43 kilometer van de meet. Mohorič was in zijn Sloveense kampioenstrui niet te beroerd om het vuile werk op te knappen. In langgerekte formatie kwam het peloton over de 2,3 kilometer lange klim, maar ditmaal bleef het gehoopte vuurwerk uit. Wat restte was nog ruim veertig kilometer naar de streep.

De kopgroep streed daarin voor wat zij waard was, maar de sprintersploegen hadden alle tijd om hun treintjes in stelling te brengen. Met name de renners van BORA-hansgrohe en UAE Emirates bepaalden het beeld in de achtervolging. Terwijl Kristoff zich opnieuw kon handhaven in het peloton, was met Michael Matthews intussen een andere favoriet wél weggevallen. De Australiër gaf er de brui aan, nadat zijn tank volledig leeg was na de lange reeks voorjaarsklassiekers.

Ackermann wringt zich naar de winst
In de slotfase kwam alles dan bij elkaar, waarna de sprintersploegen het peloton naar de rode vod leidde. Opnieuw waren het de renners van BORA-hansgrohe, die hun kopman Ackermann naar de finish loodsten. De Duitse kampioen dreigde even in de verdrukking te raken, maar hij wist zich door het mini-gaatje te wringen dat Davide Cimolai liet om vervolgens naar de winst te snellen. John Degenkolb eindigde op de tweede plaats, Alexander Kristoff werd derde.

Dit artikel delen:

9 Reacties

ikbenprocycling 1 mei 2019 om 16:47

prima teutonisch sprintgeweld, en het leefde daar

0
chasse patat 1 mei 2019 om 16:48

Was duidelijk de sterkste. Ben benieuwd hoe hij in de Giro uit de verf komt.

0
Wheely 1 mei 2019 om 16:51

Lekker ploegje dat Bora, gaan als een malle!

0
Schollekop 1 mei 2019 om 16:57

Sterke ploeg, maar is wel een koers van niks natuurlijk.

0
Samlambeej 1 mei 2019 om 16:57

Ackermann is niet bang. Moest daar 2x zelf het deurtje weer openen. Veruit de sterkste en indrukwekkende ploeg.

0
Poeksel 1 mei 2019 om 17:01

Opmerkelijk dat Mohoric nog elfde eindigt!

0
Sagan=hulk 1 mei 2019 om 19:09

De snelheid van vorig seizoen laatste lijkt helemaal terug bij Ackermann. Viviani gaat opnieuw met een Bora man te maken krijgen in de Giro.

0
EmPeHa 1 mei 2019 om 19:55

Joris Nieuwenhuis 20e.

0
LB108 1 mei 2019 om 21:18

Sergey Shilov 19e

0

Headlines

Populair

Materiaalzone