Pantano juicht in ingekorte slotrit Zwitserland, eindzege voor Lopez

Door , zondag 19 juni 2016 om 17:31
Pantano juicht in ingekorte slotrit Zwitserland, eindzege voor Lopez

foto: Sirotti

De ingekorte slotrit van de Ronde van Zwitserland is op het palmares bijgeschreven van Jarlinson Pantano (IAM Cycling). De Colombiaan was de snelste uit een groep van vijf. Leider Miguel Angel Lopez toonde zich op de Flüelapass, maar zag in de afdaling een viertal terugkeren. De Astana-renner verzekerde zich door zijn sterke optreden van de eindoverwinning.

Harde openingsfase
De ingekorte etappe kende een razende beginfase. Iedereen wilde in de vlucht van de dag zitten. Maximiliano Richeze, Magnus Cort Nielsen en Jasper Stuyven trokken ten aanval. Astana zag dat wel zitten en controleerde het drietal. Aan de voet van de Flüelapass bedroeg de voorsprong een kleine minuut. Stuyven hield het langst stand op kop. David Lopez nam even verderop het commando over van de Belg.

Klassementsmannen openen het bal, Kelderman komt tekort
In het peloton trok BMC vervolgens het tempo de hoogte in. Dit leek in dienst van Tejay van Garderen, maar Darwin Atapuma besloot zelf te demarreren. Een poging die snel gecounterd werd door de favorietengroep. Simon Spilak, Rui Costa en Jarlinson Pantano waren de eerste klassementsrenners die de knuppel in het hoenderhok gooiden. Leider Miguel Angel Lopez voelde zich genoodzaakt in de tegenaanval te gaan, evenals Tejay van Garderen. Vier kilometer voor de top moest Wilco Kelderman lossen uit de achtervolgende favorietengroep. Hij eindigde nog wel op achtste plek in het eindklassement.

Lopez heerst bergop
Aan kop maakten Lopez, Van Garderen en Pantano zich los. Het tempo vond Superman Lopez te langzaam, waarna hij iedereen zijn hielen liet zien. Met een halve minuut voorsprong rondde de voormalig winnaar van de Ronde van de Toekomst de top, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. In de afzink keerden vier achtervolgers (Pantano, Van Garderen, Chernetckii en Izagirre) terug. In de straten van Davos toonde Pantano aan dat hij de snelste sprint in de benen had. Chernetckii kwam als tweede over de streep.

19-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 09 Davos - Davos; 2016, Astana; Lopez Moreno, Miguel Angel; Davos;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

96 Reacties

vlek 19 juni 2016 om 17:34

Mooie winnaars vandaag. Ik ben benieuwd hoe Lopez het straks in de Vuelta gaat doen.

schlossborn1995 19 juni 2016 om 17:34

Tja. wat moeten we nou van Kelderman zeggen… wel mooi gekoerst door Lopez.

Mooie_Mario 19 juni 2016 om 17:36

Kelderman nog wel top 10 GC?

vinnievidefietsen 19 juni 2016 om 17:38

Lijkt mij duidelijk; als je in dit deelnemersveld niet eens bij de eerste 5 eindigt, doe je in de Tour met geluk mee voor plek 10. Kortom: ga aub voor een etappeoverwinning in de Tour, want dit is niet goed genoeg voor een klassement, echt niet…

Romāns Vainšteins 19 juni 2016 om 17:42

Mooie etappe, die Lopez zou nu al zeker niet misstaan in de tourploeg hoor, vorm lijkt er ook wel te zijn, Pantano heeft sowieso wel een contract verdiend ergens vandaag. Wat zijn er toch vreselijk veel topcolombianen in relatief kort tijdbestek bijgekomen zeg, dat moet daar echt een hele grote sport zijn daaro, ik ben er zelf wel blij mee.

En deze TDS zegt wel iets over de tour maar het hoeft he-le-maal niet. Straks zitten ze in zonnig FR met de 3e week misschien wel in 30+ in een andere vorm etc. Ik denk dat een behoorlijk aantal renners hier toch enigszins heeft laten begaan met het oog op de tour (niet boven bepaalde hartslag/omslagpunt bewakend etc). Van Garderen vind ik een veelbelovende campagne achter de rug hebben.

xistnc 19 juni 2016 om 17:43

De renners zijn nog niet binnen of ze staan al in de uitslag. Zo moet dat!

Kelderman is volgens mij veel meer een type Wellens dan een type dat met chronische aanklamperitis 8e wordt in de Tour. Maar ja, ons NL-ers willen nu eenmaal liever dat laatste.

vlek 19 juni 2016 om 17:43

Even het geheugen opfrissen:

Quote:
Kelderman heeft dan een vrije rol. “In eerste instantie was dat andersom. Maar omdat ik een wisselvallig voorjaar reed, kan ik beter in de luwte rijden. Dat is ook beter voor mijn ontwikkeling.”

Je mag aannemen dat daar op basis van deze ronde niets aan veranderd zal zijn. Het is dus helemaal niet de bedoeling dat Kelderman in de Tour de France voor het klassement gaat rijden. Conclusie: als je hier (met je wisselvalligheid) achtste kunt worden in een loodzware editie, dan kun je in een vrije rol in de Tour de France ook mooie dingen laten zien.

John hiatt 19 juni 2016 om 17:44

Lijkt me wel duidelijk dat TLJ niet hoeft te gaan voor een klassement. Gokken op een etappe en dat zal al moeilijk genoeg worden.

RaketVuist 19 juni 2016 om 17:44

Kelderman niet goed genoeg. Gelukkig gaat Groenewegen mee naar de tour. Ik verwacht dat die de meubelen moet gaan redden voor TLJ. Vooral als Gesink niet gaat starten.

schipperaar 19 juni 2016 om 17:44

Heel mooi voor Barguil, heeft inmiddels samen met Preidler bewezen het knechtenwerk aan te kunnen, voor de hoofdrol in de tour lijkt ie nog te licht.
Van die stages kan ik nog altijd geen hoogte krijgen, die ene (hele) slechte dag doet alles weer teniet.

Hakkie2 19 juni 2016 om 17:45

@vinnie: je weet dat Gesink vorig jaar 9e werd in de TdS en daarna toch een heel behoorlijke Tour reed?

fietsvriend 19 juni 2016 om 17:45

Wat is er met Thomas gebeurd?

Romāns Vainšteins 19 juni 2016 om 17:48

Thomas heeft gewoon laten lopen en gaat knallen in de tour zoals een kasseienkletser nog nooit bergop gevlamd is. Hincapie vreet zijn eigen hart op straks in die 3e week.

xistnc 19 juni 2016 om 17:48

@RaketVuist
Allemaal wat voorbarig. En heb je de teksten al klaar liggen om Groenewegen af te branden, mocht hij jouw hoop in de Tour niet kunnen invullen?

illu 19 juni 2016 om 17:49

@schipperaar

en voor wie moet barguil dan knechten in de tour? Hij is gewoon de beste klimmer en waarschijnlijk de beste klassementsrenner van Giant (iig dit jaar)…
Vorig jaar deed hij volgens mij prima mee in de tour met een top 10… Als je top 10 kan rijden in de tour speel je gewoon een hoofdrol

Polleke 19 juni 2016 om 17:50

Gewogen en te licht bevonden…

debarreman 19 juni 2016 om 17:50

Jong talent breekt door. Fraaie zege van Lopez en Astana weet weer eens te vlammen aan het eind van de koers, zoals het moet.
Pantono sterke open sollicitatie. Goede knecht (zie TdF 15) en misschien nog meer?

Kelderman kenmerkend onderhand, afwisselend sterk en minder sterk. Na de TdF’16 komt het evaluatiemoment: wat voor soort coureur kan hij worden? GT of rondes van een week (toch 3 keer een leiderstrui in 1 jaar tijd)?
TJvG bevestigt, op naar een top-5 in de Tour.
Hopelijk is Barguil niet te diep gegaan. Die moet nog bevestigen voor een top-10 in een GT.

Hoopgevend van Koen Bouwman. Goed gereden in deze slotetappe. Herstelt blijkbaar goed.

Retro Lex 19 juni 2016 om 17:51

Kelderman beter dan Thoms en de Sky Train. Dus ik maak me geen zorgen voor de tour
Maar serieus, Wat is er met Sky gebeurt ??? (Ik schakelde pas in op 5km voor de top)

IlPirata 19 juni 2016 om 17:54

Colombia heeft een leuke generatie zo. Alleen vandaag is het bijna alleen maar Colombia wat de klok slaat.
Kelderman kan idd beter voor een etappe koersen in de tour. Plek 8 tot 15 in het alg.klassement van de tour is publicitair veel minder aantrekkelijk.

Borsje 19 juni 2016 om 17:55

Bouwman echt, echt heel knap gereden. Deze etappe (22e) maar ook de hele ronde (29e).

Kwiat 19 juni 2016 om 17:55

Pantano kan in de Tour om de knikkers meedoen. Vorig jaar top-20, dit jaar maakt hij veel kans op een betere notering en een ritzege. Hij kan Frank gaan overklassen. Lopez is ongelofelijk, wat een talent zit er in die man! Meer dan verdiende eindoverwinning voor hem.

Jacco van Stierop 19 juni 2016 om 17:58

Leuke etappe en de zege is Pantano zeker gegund.
Die Lopez geeft een aardig visitekaartje af, daar gaan we nog veel plezier aan beleven de komende jaren.
Is die Ten Dam nou al van enig nut geweest voor zijn kopmannen dit seizoen?

tdv21 19 juni 2016 om 17:59

Pff Lopez slechts 22jaar. Wauw.
Trouwens, kan me vergissen, maar is dit nu niet de zoveelste kleine (WT)ronde dit jaar waar de eindwinaar geen enkele etappe weet te winnen.

schipperaar 19 juni 2016 om 17:59

Barguil deze week id leiderstrui, Izagirre wint tijdrit maar toch gaan 95% reacties alleen maar over Wilcootje, doen we de rest niet een klein beetje tekort?

RaketVuist 19 juni 2016 om 18:00

@xistnc
Nee, want Groenewegen hoeft nog niet. Het wordt zijn eerste tour en dan mag je, maar hoef je niet. Bij Kelderman is dat anders. Hij is een kopman en lijkt daar heel slecht mee om te kunnen gaan. Hij zegt zelf ook dat hij liever nog een jaar in de schaduw staat van Gesink. Wat is dat nou voor instelling? Je moet toch verdorie de beste willen zijn? Ik wil zo graag fan van die jongen zijn, maar het is zo lastig de laatste tijd. Niet alleen vanwege zijn mindere uitslagen, maar ook vanwege zijn houding. Straalt helemaal niets uit. Geen zelfvertrouwen, geen ambitie, niks. Ik zal nu wel weer een berg van commentaar over me heen krijgen van de hordes kelderfanboys op de site, maar ja, wat kan mij het ook boeien. Het is hier onmogelijk om kritiek te hebben op Nederlanders zonder dat iedereen over je heen valt, hoe voorzichtig je het ook brengt. Dus waarom nog voorzichtig zijn. Spuw jullie gal maar over me heen, ik kan het hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair