Padun bezorgt Bahrain Merida winst in klimkoers Hammer Series Limburg

Padun bezorgt Bahrain Merida winst in klimkoers Hammer Series Limburg

foto: Sirotti

vrijdag 1 juni 2018 om 19:06

Bahrain Merida is het beste uit de startblokken geschoten tijdens de Hammer Series in Limburg. De WorldTour-formatie uit Bahrein won de klimwedstrijd op en rond de Vaalserberg. Het mag vooral de jonge Mark Padun danken. De 21-jarige Oekraïner kwam vijfmaal als eerste boven, en haalde de meeste punten binnen voor zijn ploeg. Met 1371 punten gaan ze Lotto Soudal (973 punten) en Quick-Step Floors (781 punten) ruim vooraf. LottoNL Jumbo eindigde als vijfde met 598 punten.

Vooraf werd er door veel mensen uitgekeken naar de openingsdag van de Hammer Series Limburg, maar de weergoden hadden duidelijk geen compassie met de organisatoren. De regen viel met bakken uit de hemel, waardoor de koers een wat troosteloze aanblik kreeg. Om 17:00 vertrokken exact honderd renners voor een zeven kilometer lange omloop op en rond de Vaalserberg, die in totaal elfmaal moest worden afgelegd.

Ewan lacht, Ewan huilt: pakt volle buit na openingsronde, geeft daarna op
Iedere ronde vielen er door de eerste tien renners die over de top van de Vaalserberg kwamen, punten te verdienen. In rondes vier, acht en de slotronde vielen zelfs dubbele punten te verdienen. De eerste krachtmeting op de ruim twee kilometer lange helling werd gewonnen door Caleb Ewan en dus Mitchelton-Scott. De kleine sprinter wist Tim Wellens en Marcus Burghardt af te troeven.

Wellens en Colbrelli bezorgen Lotto Soudal en Bahrain Merida goede uitgangspositie 
Lang kon de Australische formatie echter niet genieten van de behaalde punten, want niet veel later gaf Ewan er de brui aan. Na de tweede passage van de Vaalserberg wist Owain Doull – vorig jaar onderdeel uitmakend van het winnende Sky – de volle mep te pakken, opnieuw voor Wellens en Luke Durbridge. Iemand die zich aanvankelijk schuil hield – Sonny Colbrelli – bleek op het juist moment bij de les. De sprinter van Bahrain Merida wist als eerste door te komen na de derde ronde.

Hierna was opperste concentratie vereist, want in de vierde ronde werden het aantal punten op de Vaalserberg verdubbeld. De grote winnaar bleek uiteindelijk Kasper Asgreen, sinds twee maanden actief voor Quick-Step Floors. De Deen wist in een spannende sprint Simon Gerrans en Tim Wellens af te houden. Lang zou de euforie van Asgreen niet duren, want hij kwam in de afdaling van de Vaalserberg ten val. Hij kon zijn weg echter wel vervolgen.

Padun en Sivakov rijden weg, pakken volle buit
In de daaropvolgende kilometers wist geen enkele renner een beslissend gaatje te slaan, waardoor een uitgedunde groep op de Vaalserberg voor een vijfde maal mocht sprinten om de punten. Het was Colbrelli die opnieuw als winnaar uit de bus rolde, net voor de jonge Belg Bjorg Lambrecht en Gregor Mühlberger. In de afzink viel er opnieuw een valpartij te noteren, ditmaal van landgenoot Sam Oomen. De jonge klimmer zat echter al snel weer op de fiets.

Vooraan profiteerden Mark Padun en Pavel Sivakov van een moment van vertwijfeling. De jonge klimmers wisten een halve minuut weg te rijden, waardoor ze hun werkgevers Bahrain Merida en Sky een sloot aan punten wisten te bezorgen in de daaropvolgende ronde. De situatie bleef ongewijzigd na ronde zeven en acht; Padun en Sivakov kwamen als eerste door, waardoor Bahrain Merida naar de koppositie wist te wippen.

Padun laat Russische metgezel achter, bezorgt Bahrain Merida winst 
In de achtergrond probeerde Lotto Soudal naar de koplopers te rijden, maar zij beten hun tanden stuk. Vooraan bleek Padun over de meeste inhoud te beschikken, en hij wist de leeggereden Sivakov uit het wiel te kletsen. Het betekende dat hij in ronde negen eveneens het maximale aantal punten wist te vergaren, voor Spanjaard Enric Mas en Sonny Colbrelli, die de sprint van de achtervolgers wist te winnen.

Padun werd duidelijk niet geremd door de povere weersomstandigheden, en reed stoïcijns door. Hierdoor wist hij ook de laatste twee passages over de Vaalserberg als eerste te ronden, waardoor Bahrain Merida nog eens driehonderd punten mocht bijschrijven.

Sprint en Chase
Morgen staat de sprintrace (Hammer Sprint) op het programma, terwijl de Hammer Limburg zondag wordt afgesloten met een ploegenachtervolging (Hammer Chase). De ploegen mogen per onderdeel vijf van hun zeven renners inzetten.

Eindstand klimkoers Hammer Series Limburg
1. flag-bh Bahrain Merida – 1371 punten
2. flag-be Lotto Soudal – 973 punten
3. flag-be Quick-Step Floors – 781 punten
4. flag-gb Sky – 746 punten
5. flag-nl LottoNL-Jumbo – 598 punten
6. flag-us BMC – 472 punten
7. flag-de Sunweb – 401 punten
8. flag-es Caja Rural-Seguros RGA – 392 punten
9. flag-de BORA-hansgrohe – 308 punten
10. flag-au Mitchelton-Scott – 184 punten

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

22 Reacties

Timothy12 1 juni 2018 om 19:07

Die Padun doet me om de een of andere reden denken aan Kimi Raikkonen…

CeRo 1 juni 2018 om 19:10

Was zeer leuk om te volgen, zeker met al die toppers van de toekomst tussen de toppers van dit moment.

vanSpringel 1 juni 2018 om 19:10

@Timothy
Waarom dan, omdat er misschien een F1 motor in zit ? Hij trapt wel veel wattages weg, lees ik op zijn infoscreen.

mightymert 1 juni 2018 om 19:11

Ben ik de enige die Joris van den Berg een zeer prettige stem vindt hebben, maar er voor de rest geen hout van kan?
Leuke koers trouwens.

Zuremelk 1 juni 2018 om 19:12

Heel mooi en professioneel in beeld gebracht allemaal, erg leuk om naar te kijken. En poeh wat was UAE weer waardeloos…

Imbatido 1 juni 2018 om 19:15

De Hammer Climb vind ik toch wel erg leuk om naar te kijken. Veel wendingen en verschillende tactieken. Ook leuk dat iedereen hier voor eigen kans mag gaan in plaats van dat er geknecht moet worden voor één kopman. Daardoor ook veel jonge talentvolle renners in beeld, die je anders minder snel ziet. Padun wel echt indrukwekkend.

Borsje 1 juni 2018 om 19:23

Ben zeer positief over dit initiatief. Met plezier gevolgd.

Fort 1 juni 2018 om 19:34

Voor mij na vorig jaar bevestigd een leuke koers te zijn. Weer eens wat anders!
@mightymert: eens

Tinus1984 1 juni 2018 om 20:49

Hoeveel wedstrijden komen er trouwens van deze series?? Want dit is al de 2e toch dit jaar

Javier 1 juni 2018 om 20:49

Wow Bahrein heeft wel een zieke voorsprong. Is dit nog in te halen?

Puffin87 1 juni 2018 om 21:20

@Javier
De punten vervallen. Het enige wat belangrijk is, is de klassering.
Bahrein is 1e geworden (1punt). Stel dat ze morgen 5e worden (5 punten), dan hebben ze in totaal 6 punten.
Het team dat na 2 dagen het minst aantal punten heeft vertrekt als 1e bij de achtervolgingskoers.

Baik-Baik 1 juni 2018 om 21:57

@Tinus
Dit jaar zijn er drie. Stavanger vorige, Limburg en in Oktober Hong Kong. Uiteindelijk wordt er op basis van de drie wedstrijden een eindklassement gemaakt.

Tinus1984 1 juni 2018 om 23:04

@baik dank je wel. Opzich wel leuke opzet dan dat ze er soort van competitie van maken

Koersmaniak 1 juni 2018 om 23:50

Dumoulin is kapot en heeft na 2 ronden opgegeven.
De Giro heeft er toch ingehakt, de inzinkingen van Yates en Pinot.
Als Dumoulin zich zo moe voelt, verwacht ik niet dat hij de Tour gaat rijden, of toch niet gaat uitrijden.

Jacco van Stierop 2 juni 2018 om 00:13

Mij niet helder waarom er bij dit onderdeel elke ronde punten in decimalen worden gegeven. Website van hammer verschaft ook geen duidelijkheid.
Hoe de tijdsverschillen bij de start van de afsluitende ploegentijdrit a.s. zondag worden bepaald is mij ook nog steeds een groot raadsel.
Je ziet renners fietsen, maar naar het nut van hun inspanningen moet je maar gissen.

Romāns Vainšteins 2 juni 2018 om 00:14

Het is gewoon belachelijk dat Dumoulin hier uberhaupt komt opdraven na 2e te worden in een zinderende giro. Kappen met dat soort onzin wanneer je een vd grootsten bent,

assen 2 juni 2018 om 01:17

@RV
Is voor eigen publiek in achtertuin. Vorig jaar reed ie hier een stuk beter…

AZH 2 juni 2018 om 02:01

@RV: Oomen rijdt hier ook gewoon met de beste mee. Of Dumoulin is een beetje kleinzerig of hij had er gewoon geen zin in.

wielrenner 2 juni 2018 om 07:51

@RV Helemaal mee eens, snap wel want het is in zijn achtertuin. Echter dat speeltje is voor de tweede garnituur, hij is van een ander niveau en ook daar hóórt Sunweb hem in te coachen.

Jean Dumas 2 juni 2018 om 07:52

Dit klimrondje valt zeker in de smaak, net als het puntensysteem. In mijn ogen zou het een klassement per renner moeten zijn, waardoor het publiek ziet wie de sterkste renners zijn.

graceland 2 juni 2018 om 09:19

Het weer werkte natuurlijk zeker niet meer maar net als vorig jaar weer heel weinig belangstelling .Ook op de 2 de klim vlak bij de finish stond geen kip.
Het Dumoulin effect was er dus duidelijk niet voor de organisatoren.

Col du Bramont 2 juni 2018 om 10:34

Gisteren wel even gekeken, altijd leuk beelden te zien van een omgeving waar je zelf ook hebt gereden. Leuk om te zien maar deze puntenkoers voor ploegen kon me maar matig boeien. Veel renners lieten de koers al vroeg lopen maar de renners die wel reden maar er nog wel wat van.

Spannend en onderhoudend? Nee niet echt, een ploeg wint maar ik heb geen band met welke wielerploeg dan ook, denk niet er veel Bahrein fans gisteren langs het parcours stonden en feest vierden.

De commentator JvdB legde de puntentelling nog eens uit en wat dat betekent voor de ploegenachtervolging, dacht check ik even met nog wat andere details op de site, daar vond ik niet alle details, niet zo professioneel.

Het initiatief is mooi d.i. elementen van baanwielrennen naar de weg brengen maar in deze vorm vind ik het niet bijster aantrekkelijk.
Het rondje was mooi maar zal minder publiek trekken dan een rondje Cauberg met de Daalhemmerweg. Weinig publiek gisteren ook door de regen natuurlijk.

Mooi initiatief maar ik zou de uitvoering nog eens evalueren.

Headlines

Materiaalzone

Populair