Overzicht: Fiets aan de wilgen 2016

Overzicht: Fiets aan de wilgen 2016

foto: Sirotti

zaterdag 31 december 2016 om 06:00

Vandaag besteedt WielerFlits in een uitgebreid overzicht aandacht aan de renners voor wie 2016 hun laatste seizoen in het profpeloton was. 32 WorldTour-renners en 41 ProContinentale coureurs hingen hun koersfiets aan de haak. Ook een resem bekende Continentale renners zijn er in 2017 niet meer bij. Adieu peloton!

Nog één dag en ze kunnen hun wielercarrière ook formeel afsluiten. Met tientallen waren ze, de renners die in 2016 de professionele koersfiets vaarwel zeiden. Van het ouderdomsdeken Matteo Tosatto naar jongeling Willi Willwohl, via hartpatiënt Johan Vansummeren tot de ongelukkige Jesse Sergent. En allemaal hadden ze zo hun eigen redenen. Alle profrenners die afscheid nemen van het profpeloton, zijn hieronder in kaart gebracht als ‘fietslogo’s’. Zoom in en klik naar wens op de interactieve kaart om iedereen te zien verschijnen.


Het overzicht van ‘Fiets aan de wilgen 2016’ start met vijf renners die dit jaar het leven lieten door het uitoefenen van hun passie en beroep profwielrenner.

Overleden
Antoine Demoitié overleed op 28 maart 2016. De 25-jarige Belgische wielrenner van Wanty-Groupe Gobert stierf in het ziekenhuis na een ongeluk met een motor tijdens Gent-Wevelgem. Op diezelfde dag overleed de 22-jarige Belgische wielrenner Daan Myngheer van Roubaix Lille Métropole in het ziekenhuis van Ajaccio, na een hartstilstand tijdens de ochtendetappe van het Critérium International. De Nederlander Gijs Verdick (21) liet het leven één week nadat hij getroffen werd door een hartaanval in zijn slaap. Verdick was in Polen voor zijn deelname aan de Carpathian Couriers Race U23 (2.2U).

Op 3 maart 2016 kwam Romain Guyot tijdens een training in botsing met een vrachtwagen. De jonge Fransman liet bij dit ongeval het leven. In 2015 reed de 23-jarige renner als stagiair zes maanden voor Europcar. Het 20-jarige wielertalent Etienne Fabre overleed op 10 december 2016. De Fransman, rijdend voor Chambéry Cyclisme Formation (de opleidingsploeg van de Franse WorldTour-formatie AG2R La Mondiale), kwam tijdens een wandeling in de bergen dodelijk ten val.

flag-be Antoine Demoitié

566547462-e1454335953677-728x350

Antoine Demoitié

Geboren: 16 oktober 1990
Overleden: 28 maart 2016
Laatste ploeg: Wanty – Groupe Gobert (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Tour du Finistère 2014

flag-fr Etienne Fabre

Foto: Velo Club Rodez

Etienne Fabre

Geboren: 5 augustus 1996
Overleden: 10 december 2016
Laatste ploeg: Chambéry Cyclisme Formation, stagiair bij AG2R La Mondiale vanaf 01/08/2016
Grootste overwinning: flag-fr Derde etappe Le Trophée Centre Morbihan 2013

flag-fr Romain Guyot

Romain Guyot

Geboren: 9 oktober 1992
Overleden: 3 maart 2016
Laatste ploeg: Vendée U (Opleidingsploeg Direct Energie)
Grootste overwinning: flag-fr Eerste etappe Ronde de l’Isard 2013

flag-be Daan Myngheer

21-02-2016 Tour Du Haut Var; Tappa 02 Draguignan - Draguignan; 2016, Roubaix Lille Metropole; Myngheer, Daan; Tourtour;

Daan Myngheer

Geboren: 13 april 1993
Overleden: 28 maart 2016
Laatste ploeg: Roubaix Lille Métropole (CT)
Grootste overwinning: flag-be Belgisch kampioen op de weg bij de junioren 2011

flag-nl Gijs Verdick

foto: Jo Piels

Gijs Verdick

Geboren: 13 juni 1994
Overleden: 09 mei 2016
Laatste ploeg: Cyclingteam Jo Piels (CT)
Grootste overwinning: flag-nl Nacht van Hengelo 2014


Het regende de afgelopen maanden namen van renners die hun afscheid van de koersfiets aankondigden. Allemaal hadden ze zo hun eigen redenen om de ‘Fiets aan de wilgen’ te hangen. Een beknopt overzicht van de afscheidsnemers:

Afscheid met een knal
Weinig renners hebben zo mooi afscheid kunnen nemen als Fabian Cancellara. Zestien seizoenen maakte Spartacus deel uit van het profpeloton en daarvan ging er niet één onopgemerkt voorbij. Triomferen in San Remo, Roubaix en Vlaanderen, viervoudig wereldkampioen tijdrijden worden en negen ritzeges in de Tour boeken, de Zwitser deed het allemaal. Maar wat de ‘Beer van Bern’ in zijn allerlaatste seizoen als actief renner presteerde, was helemaal een huzarenstukje. In Rio kroonde de 35-jarige Fabian Cancellara zich voor de tweede keer tot olympisch kampioen tijdrijden. Grootser en mooier kon zijn afscheid niet zijn.

Goud voor Cancellara in Rio – foto: Sirotti

Al komt voormalig Tourwinnaar, regerend werelduurrecordhouder en wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins in de buurt. Op de weg was de carrière van Wiggins al officieus geëindigd na Parijs-Roubaix 2015, op de piste ging Sir Bradley nog door. Eerst werd hij samen met Mark Cavendish wereldkampioen ploegkoers. Tijdens de Olympische Spelen in Rio volgde zijn aangekondigde hoogtepunt. Hij was samen met ploeggenoten Steven Burke, Ed Clancy en Owain Doull de sterkste op de ploegenachtervolging: zowel in de halve finale als in de finale verbrak het Britse viertal het wereldrecord. De vijfde gouden olympische medaille voor Wiggo was een feit.

23-07-2016 Tour De France; Tappa 20 Megeve - Morzine; Joaquim Rodriguez, Purito

Purito wordt coach bij de nieuwe ploeg Bahrain Merida – foto: Sirotti

Joaquim Rodríguez had de intenties om af te sluiten met een knalprestatie: Zijn ultieme droom was om afscheid te nemen met een olympische titel, maar dat mislukte. In Rio de Janeiro moest Rodríguez brommen met plek vijf. Purito wist geen enkele profoverwinning meer toe te voegen aan zijn palmares in 2016. Hij werd nog wel vierde in San Sebastian, achtste in Luik en knap zevende in het eindklassement van de Tour de France. Over zijn ganse carrière heeft de 37-jarige Catalaan voldoende knallende overwinningen behaald, om in deze categorie afscheid te nemen.

Pensioengerechtigde leeftijd
Vanaf een bepaalde leeftijd kiezen sommige wielrenners bewust voor vrijwillige koerspensionering. Het aantal 35-plussers dat de ‘Fiets aan de wilgen’ hangt is haast niet te tellen. Van gewaardeerde renners op leeftijd als Xabier Zandio (39), drievoudig Duits kampioen Fabian Wegmann (36), Jean-Christophe Peraud (39), Sylwester Szmyd (38) en viervoudig Tourritwinnaar Pierrick Fedrigo (38) tot ware wielerfenomenen als Fränk Schleck, Matteo Tosatto en Ryder Hesjedal.

Ryder Hesjedal - Foto: Sirotti

Canadees Ryder Hesjedal – Foto: Sirotti

Luxemburger Schleck, Amstel Gold Race-winnaar, erkende dat de tol van zijn leeftijd (36) te zwaar werd en wilde meer tijd doorbrengen bij zijn familie en zijn twee opgroeiende kinderen. Matteo Tosatto (42) is recordhouder wat betreft het aantal deelnames aan grote rondes. De Italiaan begon aan dertien Giro d’Italia’s, twaalf Tour de France’s en negen Vuelta a España’s, een totaal van 34. Nu is het zijn grote droom om ooit de nationale bondscoach te zijn. Hesjedal, de eerste Canadees die het eindklassement van de Ronde van Italië op zijn naam schreef, liet weten dat hij zich op zijn 36ste niet meer kon motiveren om er nog één jaar bij te doen.

foto: Marcel Koch

De blauwe bergtrui voor Tjallingii in Arnhem tijdens de Giro – foto: Marcel Koch

Ook Maarten Tjallingii had een pensioengerechtigde leeftijd om zijn leven als profwielrenner te beëindigen. De 39-jarige Nederlander ontdekte zichzelf voor het eerst in de Ronde van België van 2006. Zowel de eerste etappe als het eindklassement schreef hij voor Skil-Shimano op zijn naam. Zijn laatste hoogtepunt beleefde de vegetariër tijdens de Ronde van Italië 2016. In de derde etappe van Nijmegen naar Arnhem veroverde Tjallo op de Posbank de blauwe bergtrui. Halverwege 2016 ging de fiets aan de haak en begon hij een opleiding te volgen om coach te worden.

Tijd voor iets anders
Dat laatste geldt ook voor Yarsolav Popovych. De Oekraïner had meer dan één reden om te stoppen: zijn leeftijd (36), vele zware valpartijen, maar vooral het voorstel dat Trek-Segafredo hem deed om in 2017 als ploegleider aan de slag te gaan. Popovych ging er, na een opleiding van een half jaar bij de Amerikaanse ploeg, gretig op in. En hij is niet de enige voor wie het tijd werd om eens ‘iets anders’ te doen. Sébastien Chavanel maakte naadloos de overgang van fiets naar volgauto. Daniele Ratto gaf na zeven seizoenen zijn profbestaan op en koos ervoor om in zijn thuisland amateurrenners te gaan begeleiden.

PIC524229790

Voor Tom Veelers was het zowel een noodgedwongen afscheid als tijd voor iets anders- foto: Sirotti

Nederlander Jim van den Berg stopte dit jaar met fietsen op Continental niveau om leiding te gaan geven aan de nieuw gestructureerde opleidingsploeg Delta Cycling Rotterdam, de opvolger van het huidige Join-S|De Rijke. De 31-jarige renner van Parkhotel Valkenburg wordt vanaf 2017 de nieuwe teammanager. Tom Veelers heeft na een langslepende knieblessure besloten om een punt achter zijn actieve carrière te zetten. De 32-jarige renner van Giant-Alpecin gaat zich oriënteren voor een rol in de coaching staff of een andere functie binnen de ploeg.

26-04-2016 Tour De Romandie; Tappa Prologo La Chaux De Fonds; 2016, Giant-alpecin; Ji, Cheng; La Chaux De Fonds;

Cheng Ji stopt op 29-jarige leeftijd – foto Sirotti

Cheng Ji was pionier van het Chinese wielrennen en wil nu het Chinese wielrennen in de jeugdcategorieën verder gaan ontwikkelen. De Breakaway Killer van Giant-Alpecin zwaaide in de Tour of Hainan af na tien jaar op het hoogste niveau gereden te hebben. Boezemvrienden Sven Nys en Sven Vanthourenhout namen in februari 2016 afscheid van hun sportbestaan, maar bleven in de veldritsport. Nys werd manager van Telenet-Fidea en Vanthourenhout ploegleider van de jeugdcategorieën. Niet iedereen wil echter per se in het wielrennen blijven. Canadees Dominique Rollin verruilde de koersfiets voor de keuken. Rollin werd kok, waar hij zijn passie in de keuken hoopt kwijt te kunnen. Nu Sébastien Turgot deels bij de Franse amateurs koerst voor het plezier, heeft de Fransman een kindercrèche geopend in Nantes.

Geen nieuw contract
Maar de overgrote meerderheid van veelal mindere wielergoden heeft die luxe helemaal niet. Zij stoppen omdat geen ploeg hen nog een contract wil geven. Alessandro Ballan (36) had graag nog één of meerdere seizoenen langer gekoerst, nadat zijn dopingschorsing eind 2015 afliep. De Italiaanse oud-wereldkampioen kon geen nieuwe ploeg vinden en stopte zijn zoektocht eind maart. Ballans laatste profwedstrijd werd de tweede etappe van de Tour de Wallonie in 2013. Ook ex-dopingzondaar Emanuele Sella heeft per direct zijn carrière beëindigd op 3 januari 2016. De 35-jarige Italiaan kreeg geen nieuw contract bij Androni Giocattoli-Sidermec en vond ook nergens anders onderdak.

Alessandro Ballan

Niemand was nog geinteresseerd in Alessandro Ballan – foto Sirotti

En zij zijn niet de enigen: Yauheni Hutarovich, Phillip Gaimon, Gert Dockx, Sander Helven, Bob Schoonbroodt, Jean Marc Bideau, Mirko Selvaggi, Christophe Laborie en Boris Dron moesten vaststellen dat geen ploeg hen nog een nieuw contract wilde geven, dan zat er niets anders op dan hun koersfiets definitief aan de haak te hangen. Het zijn misschien niet de bekendste namen, maar bij gebrek aan een werkgever ziet u ze straks niet meer terug in het profpeloton.

Manager hangt ploeg aan de wilgen
Vier hoofdsponsoren besloten de geldkraan naar hun wielerploeg dicht te draaien. Het Russische Tinkoff, het Zwitserse IAM Cycling, het Duitse Stölting Service Group en het Australische Drapac hielden op te bestaan. Laatstgenoemd team gaat wel door op een lager niveau. Daarnaast leverden drie ProContinentale ploegen hun status als profploeg in. Het Zwitserse Roth, het Poolse VERVA ActiveJet en het Britse ONE gaan in 2017 verder als continentale ploegen. Veel van deze renners die nu, al dan niet gedwongen, hun profstatus verliezen, waren waarschijnlijk volgend jaar nog profwielrenner als hun team had blijven bestaan.

05-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 16 Alcaniz - Peniscola; 2016, Oleg Tinkov, Tinkoff

Oleg Tinkov stopte met sponsoring van zijn Tinkoff – foto: Sirotti

Maar velen slaagden er niet in een nieuwe werkgever te vinden en besloten hun wielercarrière te beëindigen. Dat geldt voor IAM-renners als Vicente Reynes, Marcel Aregger, Marcel Wyss en Jérome Coppel en Yanto Barker (ONE). Australiër Adam Phelan pende als columnist voor CyclingTips zijn mislukt zoekproces naar een nieuwe ploeg neer. Ook zijn Drapac-ploegmaten Bernard Sulzberger, Travis Meyer en Graeme Brown stopten met wielrennen. Roth-renners Bruno Pires, Grischa Janorschke en Marco d’Urbano vonden geen nieuw team nadat hun ploegbazen besloten de stekker uit hun profploeg te trekken.

Noodgedwongen afscheid
Maar het kan nog tragischer. Als het gedwongen afscheid er komt omdat het hart of het lichaam simpelweg niet meer meewil. De Australiër Michael Rogers kreeg in december 2015 hartproblemen aan zijn aortaklep en keerde dit voorjaar nog even terug, maar moest eind april toch het onherroepelijke einde van zijn carrière onder ogen zien wegens hartritmestoornissen. Dichter bij huis zag Belg Johan Vansummeren zijn wielerloopbaan abrupt beëindigd worden, nadat in februari hartproblemen waren vastgesteld. De jonge Nederlander Stefan Poutsma verliet het continentale peloton eveneens vanwege hartritmestoornissen.

Tour of Qatar - 08/02/2016 - Stage 1 : Dukhan - Al Khor Corniche (176;5km) - Johan VANSUMMEREN AG2R La Mondiale

Bij Johan Vansummeren werden hartproblemen vastgesteld

Jesse Sergent kapte er op zijn 28ste mee, omdat hij besefte dat hij nooit meer de oude zou gaan worden vanwege aanhoudende complicaties na zijn aanrijding in de Ronde van Vlaanderen 2015. Zowel fysiek als mentaal had Sergent het moeilijk na de aanrijding met de neutrale volgwagen. Ook baanwielrenner Jenning Huizenga zette een punt achter zijn carrière: “Mijn gevecht met de ziekte van Lyme is niet te combineren met topsport.” Eveneens werden Dominik Nerz (27), Tom Veelers (32) en Jack Bobridge (27) gedwongen om te stoppen met profwielrennen wegens aanhoudende gezondheidsproblemen.

21-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 02 Ourense - Baiona; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Team Sky; 2016, Bora - Argon 18; Meersman, Gianni; Nielsen Magnus, Cort; Kwiatkowski, Michal; Schwarzmann, Michael; Baiona;

In de Vuelta 2016 won Meersman nog twee etappes – foto: Sirotti

Een donderslag bij heldere hemel voor Gianni Meersman op het einde van 2016. Een medisch routineonderzoek voor zijn nieuwe ploeg Fortuneo – Vital Concept bracht aan het licht dat de 31-jarige Belg kampte met hartritmestoornissen en littekenweefsel op het hart. Per direct nam hij de beslissing om te stoppen met profwielrennen. “Voor mijn vrouw en dochtertje, die jarenlang alles opzij gezet hebben voor mijn passie en beroep, kan en wil ik geen enkel risico nemen.” Zo sloot de Nationale Sluitingprijs – Putte – Kapellen 2016 niet alleen zijn tiende profseizoen af, maar ook zijn gehele wielercarrière.

06-02-2016 Etoile De Besseges; Tappa 04 Tavel - Laudun; 2016, Lotto Soudal; Broeckx, Stig; Laudun;

Stig Broeckx

Stig Broeckx heeft maanden in coma gelegen, nadat hij tijdens de vierde etappe van de Ronde van België aangereden werd door een motard. Weken heeft de 26-jarige Belg gevochten voor zijn leven in het ziekenhuis. Nu werkt hij in een revalidatiecentrum in het Belgische Overpelt aan zijn herstel. Vader Peter Broeckx: “Wij willen dat Stig zo ver als mogelijk raakt in de revalidatie. Dat hij nog waarde in dit leven zal kunnen vinden. Maar profwielrennen, dat zal hij niet meer kunnen”. Ondanks dat de profcarrière van Broeckx erop zit, koestert zijn fanclub, zijn familie, Lotto Soudal en iedereen de hoop dat Stig Broeckx in de toekomst een menswaardig bestaan kan leven.

Koersmoe
Veel renners hebben tijdens het wielerjaar 2016 per direct hun carrière stopgezet wegens ‘koersmoeheid’. Carter Jones (Giant-Alpecin) kon zich niet langer motiveren voor een bestaan als beroepswielrenner. Ook zijn ploegmaat Caleb Fairly stopte plotseling na de Ronde van Californië. Hij was uitgekeken op het wielerpeloton en keek uit naar wat de toekomst brengt. De Belg Yannick Eijssen (26) verwoordde het half mei 2016 zo: “Ik was mijn tijd en die van de ploeg aan het verdoen. Het wordt de hoogste tijd dat ik aan de volgende fase in mijn leven begin.”

04-02-2016 Etoile De Besseges; Tappa 02 Nimes - Mejannes Le Clap; 2016, Veranda Willems; 2016, Wanty - Groupe Gobert; Reus, Kai; Claeys, Dimitri; Mejannes Le Clap;

Kai Reus reed zijn beste wedstrijd van het seizoen in Omloop het Nieuwsblad

Maar ook ná het wielerjaar 2016 maakten veel renners bekend dat ze in 2017 geen zin meer hadden in profwielrennen. “Ik krijg al langere tijd niet meer dezelfde buzz uit het koersen als voorheen. En deze sport is te moeilijk en te competitief als je niet uit je vel springt om iedere morgen te gaan trainen of koersen”, aldus Matthew Goss. Kai Reus verdiende het voorbije jaar een contract bij Roompot-Oranje Peloton, nadat hij in het voorjaar een sterke Omloop Het Nieuwsblad reed in dienst van Veranda’s Willems. De 31-jarige renner kwam in mei tijdens de Vierdaagse van Duinkerke hard ten val. “Het was het begin van het einde. Ik merkte dat ik in mijn remmen kneep als het link werd. Dat ik dacht: jullie doen maar, jongens. Mijn gezin is belangrijker dan mijn sport.”

Maar de prijs voor het meest originele afscheid van het jaar gaat naar Rick Flens. Hoewel de 33-jarige Flens geen deel meer uitmaakte van het peloton in 2016, had hij toch zijn zinnen gezet op een bijzonder record. Hij zag het verbreken van het wereldsnelheidsrecord op een ligfiets als ‘laatste sportieve uitdaging’.


Het volledige overzicht van ‘Fiets aan de wilgen 2016’
flag-ch Marcel Aregger
Leeftijd: 26 jaar (25 augustus 1990)
Laatste ploeg: IAM Cycling (WT)
Grootste overwinning: flag-ch Zwitsers kampioen op de weg bij de beloften 2011

flag-gb Yanto Barker
Leeftijd: 36 jaar (6 januari 1980)
Laatste ploeg: ONE Pro Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-gb Brits kampioen op de weg bij de junioren 1998

flag-it Alessandro Ballan
Leeftijd: 37 jaar (6 november 1979)
Laatste ploeg: Na aflopen dopingschorsing, ploegloos in 2016
Grootste overwinning: flag-wc Wereldkampioen 2008 Varese

flag-it Marco Bandiera
Leeftijd: 32 jaar (12 juni 1984)
Laatste ploeg: Androni Giocattoli-Sidermec (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Eindwinnaar Classifica Traguardi Volanti Ronde van Italië 2015

flag-fr Jean Marc Bideau
Leeftijd: 32 jaar (8 april 1984)
Laatste ploeg: Fortuneo – Vital Concept (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Parijs-Troyes 2012

11-05-2016 Giro D'italia; Tappa 05 Praia A Mare - Benevento; 2016, Trek Factory Racing; Bobridge, Jack; Benevento;

Tweevoudig Australisch kampioen Jack Bobridge – foto: Sirotti

flag-au Jack Bobridge
Leeftijd: 27 jaar (13 juli 1989)
Laatste ploeg: Trek – Segafredo (WT)
Grootste overwinning: flag-au Australisch kampioen op de weg bij de profs 2016

flag-no Reidar Bohlin Borgersen
Leeftijd: 36 jaar (10 april 1980)
Laatste ploeg: Team Joker – Byggtorget (CT)
Grootste overwinning: flag-no Noors kampioen tijdrijden bij de profs 2014

flag-pt Hernani Broco
Leeftijd: 35 jaar (13 juni 1981)
Laatste ploeg: LA Aluminios – Antarte (CT)
Grootste overwinning: flag-pt Vierde etappe in de Ronde van Portugal 2011

flag-be Stig Broeckx
Leeftijd: 26 jaar (10 mei 1990)
Laatste ploeg: Lotto Soudal (WT)
Grootste overwinning: flag-be Jongerenklassement World Ports Classic 2013

16-01-2016 Presentazione Squadre Tour Down Under 2016; 2016, Drapac; Brown, Graeme; Adelaide;

Graeme Brown reed negen seizoenen voor de Rabobank-ploeg

flag-au Graeme Brown
Leeftijd: 37 jaar (9 april 1979)
Laatste ploeg: Drapac Professional Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-be Nokere Koerse 2009

flag-nl Brian Bulgac
Leeftijd: 28 jaar (7 april 1988)
Laatste ploeg: Team Vorarlberg (CT)
Grootste overwinning: flag-be Triptyque Ardennais 2011

flag-us Matthew Busche
Leeftijd: 31 jaar (9 mei 1985)
Laatste ploeg: UnitedHealthcare (PCT)
Grootste overwinning: flag-us Tweevoudig Amerikaans kampioen bij de profs 2011 & 2015

flag-ch Fabian Cancellara
Leeftijd: 35 jaar (18 maart 1981)
Laatste ploeg: Trek-Segafredo (WT)
Grootste overwinning: flag-nr1 Olympisch kampioen tijdrijden 2008 & 2016

flag-be Edwig Cammaerts
Leeftijd: 29 jaar (17 juli 1987)
Laatste ploeg: Team3M (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Classic Loire Atlantique 2013

flag-fr Sébastien Chavanel
Leeftijd: 33 jaar (21 maart 1983)
Laatste ploeg: FDJ (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Eindklassement Tour de Picardie 2008

Foto: Sirotti

Coppel werd Frans kampioen tijdrijden in 2015 – foto: Sirotti

flag-fr Jérome Coppel
Leeftijd: 30 jaar (6 augustus 1986)
Laatste ploeg: IAM Cycling (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Frans kampioen tijdrijden bij de profs 2015

flag-pt Mario Costa
Leeftijd: 31 jaar (15 november 1985)
Laatste ploeg: Lampre-Merida (WT)
Grootste overwinning: flag-pt Portugees kampioen veldrijden bij de profs 2015

flag-it Tiziano Dall’Antonia
Leeftijd: 33 jaar (26 juli 1983)
Laatste ploeg: Androni Giocattoli – Sidermec (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Italiaans kampioen tijdrijden 2005 bij de beloften

flag-it Andrea Dal Col
Leeftijd: 25 jaar (30 april 1991)
Laatste ploeg: Wilier – Southeast (PCT)
Grootste overwinning: flag-ve Zesde etappe Vuelta al Tachira en Bicicleta 2014

flag-be Kevin De Mesmaeker
Leeftijd: 25 jaar (24 juli 1991)
Laatste ploeg: Novo Nordisk (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-be Martijn Degreve
Leeftijd: 23 jaar (14 april 1993)
Laatste ploeg: Team3M (CT)
Grootste overwinning: flag-be Ronde van Vlaanderen 2011 voor junioren

flag-be Florent Delfosse
Leeftijd: 23 jaar (28 augustus 1993)
Laatste ploeg: Wallonie – Bruxelles (CT)
Grootste overwinning: /

flag-be Gert Dockx
Leeftijd: 28 jaar (4 juli 1988)
Laatste ploeg: Lotto Soudal (WT)
Grootste overwinning: flag-ga Derde etappe La Tropicale Amissa Bongo 2013

flag-be Boris Dron
Leeftijd: 28 jaar (17 maart 1988)
Laatste ploeg: Wanty – Groupe Gobert (PCT)
Grootste overwinning: flag-be Eerste etappe in de Ronde van Luik 2011

Leonardo Duque- Foto: Sirotti

Leonardo Duque eindigde zijn carrière met een dubbelslag in China – Foto: Sirotti

flag-fr/flag-co Leonardo Duque
Leeftijd: 36 jaar (10 april 1980)
Laatste ploeg: Delko Marseille Provence KTM (PCT)
Grootste overwinning: flag-es Zestiende etappe Ronde van Spanje 2007

flag-it Marco d’Urbano
Leeftijd: 25 jaar (15 augustus 1991)
Laatste ploeg: Team Roth (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Tweede etappe Rhône-Alpes Isère Tour 2015

flag-be Yannick Eijssen
Leeftijd: 27 jaar (26 juni 1989)
Laatste ploeg: Crelan – Vastgoedservice (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Eindklassement Ronde de l’Isard 2010

flag-us Caleb Fairly
Leeftijd: 29 jaar (19 februari 1987)
Laatste ploeg: Giant – Alpecin (WT)
Grootste overwinning: flag-us Tour of the Battenkill 2010

flag-fr Pierrick Fedrigo
Leeftijd: 38 jaar (30 november 1978)
Laatste ploeg: Fortuneo – Vital Concept (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Zestiende etappe Tour de France 2010

PIC517348569

Rick Flens wilde het wereldsnelheidsrecord op een ligfiets verbreken – foto: Sirotti

flag-nl Rick Flens
Leeftijd: 33 jaar (11 april 1983)
Laatste ploeg: Ploegloos in 2016, LottoNL-Jumbo in 2015
Grootste overwinning: flag-dk Vijfde etappe in de Post Danmark Rundt 2007

flag-br Murilo Antonio Fischer
Leeftijd: 37 jaar (16 juni 1979)
Laatste ploeg: FDJ (WT)
Grootste overwinning: flag-br Braziliaans kampioen op de weg bij de profs 2011

flag-us Phillip Gaimon
Leeftijd: 30 jaar (28 januari 1986)
Laatste ploeg: Cannondale-Drapac (WT)
Grootste overwinning: flag-ar Eerste etappe Tour de San Luis 2014

flag-be Gorik Gardeyn
Leeftijd: 36 jaar (17 maart 1980)
Laatste ploeg: Superano Ham – Isorex (CT)
Grootste overwinning: flag-be Tweede etappe in de Ronde van België 2007

flag-de Linus Gerdemann
Leeftijd: 34 jaar (16 september 1982)
Laatste ploeg: Stölting Service Group (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Zevende etappe Ronde van Frankrijk 2007

flag-be Jan Ghyselinck
Leeftijd: 28 jaar (24 februari 1988)
Laatste ploeg: Verandas Willems Cycling Team (CT)
Grootste overwinning: flag-fr La Poly Normande 2014

flag-ve Tomas Aurelio Gil
Leeftijd: 39 jaar (23 mei 1977)
Laatste ploeg: Wilier – Southeast (PCT)
Grootste overwinning: flag-ve Venezolaans kampioen tijdrijden bij de profs 2012

flag-no Adrian Gjolberg
Leeftijd: 27 jaar (23 februari 1989)
Laatste ploeg: Team FixIT.no (CT)
Grootste overwinning: flag-cn Tweede etappe Tour of China 2011

flag-au James Glasspool
Leeftijd: 25 jaar (8 juni 1991)
Laatste ploeg: Novo Nordisk (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-au Matthew Goss
Leeftijd: 30 jaar (5 november 1986)
Laatste ploeg: One Pro Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Milaan-San Remo 2011

flag-be Sander Helven
Leeftijd: 26 jaar (30 mei 1990)
Laatste ploeg: Topsport Vlaanderen – Baloise (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Eerste etappe Etoile de Bessèges 2014

flag-ca Ryder Hesjedal
Leeftijd: 36 jaar (9 december 1980)
Laatste ploeg: Trek – Segafredo (WT)
Grootste overwinning: flag-it Eindklassement Ronde van Italië 2012

210211432

De bolletjestrui voor Hoogerland in de Tour de France 2011 – foto: Sirotti

flag-nl Johnny Hoogerland
Leeftijd: 33 jaar (13 mei 1983)
Laatste ploeg: Roompot – Oranje Peloton (PCT)
Grootste overwinning: flag-nl Nederlands kampioen op de weg bij de profs 2013

flag-be Dries Hollanders
Leeftijd: 30 jaar (31 juli 1986)
Laatste ploeg: Metec – TKH Continental Cyclingteam p/b Mantel (CT)
Grootste overwinning: flag-be Memorial Philippe Van Coningsloo 2010

flag-nl Jenning Huizenga
Leeftijd: 32 jaar (29 maart 1984)
Laatste ploeg: Parkhotel Valkenburg (CT)
Grootste overwinning: flag-nl Tweede etappe in Royal Smilde Olympia’s Tour 2012

flag-by Yauheni Hutarovich
Leeftijd: 33 jaar (29 november 1983)
Laatste ploeg: Fortuneo – Vital Concept (PCT)
Grootste overwinning: flag-es Tweede etappe Ronde van Spanje 2010

flag-pl Bartosz Huzarski
Leeftijd: 36 jaar (27 oktober 1980)
Laatste ploeg: Bora-Argon 18 (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Zesde etappe Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2010

flag-be Pieter Jacobs
Leeftijd: 30 jaar (6 juni 1986)
Laatste ploeg: Crelan – Vastgoedservice (CT)
Grootste overwinning: flag-be Schaal Sels 2013

flag-de Grischa Janorschke
Leeftijd: 29 jaar (30 mei 1987)
Laatste ploeg: Team Roth (PCT)
Grootste overwinning: flag-cn Vijfde etappe Tour of China I 2014

flag-cn Cheng Ji
Leeftijd: 29 jaar (15 juli 1987)
Laatste ploeg: Giant-Alpecin (WT)
Grootste overwinning: flag-cn Eerste etappe Tour Of South China Sea 2008

2015, Tour de Romandie, tappa 02 Apples - Saint Imier, Giant - Alpecin 2015, Jones Carter, Apples

Halverwege 2016 stopte Carter Jones per direct – foto: Sirotti

flag-us Carter Jones
Leeftijd: 27 jaar (27 februari 1989)
Laatste ploeg: Giant-Alpecin (WT)
Grootste overwinning: flag-us Eindklassement Tour of Gila 2014

flag-pl Tomasz Kiendys
Leeftijd: 39 jaar (23 juni 1977)
Laatste ploeg: CCC Sprandi Polkowice (PCT)
Grootste overwinning: flag-pl Eindklassement Szlakiem Walk Majora Hubala 2010

flag-de Thomas Koep
Leeftijd: 26 jaar (15 september 1990)
Laatste ploeg: Stölting Service Group (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-fr Morgan Lamoisson
Leeftijd: 28 jaar (7 september 1988)
Laatste ploeg: Ploegloos in 2016, Europcar in 2015
Grootste overwinning: flag-fr Derde etappe Tour du Loir et Cher E Provost 2011

flag-fr Nicolas Lefrancois
Leeftijd: 29 jaar (27 april 1987)
Laatste ploeg: Novo Nordisk (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-it Alessandro Malaguti
Leeftijd: 29 jaar (2 september 1987)
Laatste ploeg: Unieuro Wilier (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Route Adélie de Vitré 2013

flag-be Gianni Meersman
Leeftijd: 31 jaar (5 december 1985)
Laatste ploeg: Etixx-Quick-Step (WT)
Grootste overwinning: flag-es Tweede etappe Ronde van Spanje 2016

PIC530792405

Canadees Meier – foto: Sirotti

flag-ca Christian Meier
Leeftijd: 31 jaar (21 februari 1985)
Laatste ploeg: ORICA-BikeExchange (WT)
Grootste overwinning: flag-ca Canadees kampioen op de weg bij de profs 2008

flag-au Travis Meyer
Leeftijd: 27 jaar (8 juni 1989)
Laatste ploeg: Drapac Professional Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-au Australisch kampioen op de weg bij de profs 2010

flag-nl Teun Mulder
Leeftijd: 35 jaar (18 juni 1981)
Laatste ploeg: /
Grootste overwinning: flag-nr3 Bronzen medaille Olympische Spelen in keirin 2012

flag-it Alberto Nardin
Leeftijd: 26 jaar (30 april 1990)
Laatste ploeg: Androni Giocattoli – Sidermec (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-de Dominik Nerz
Leeftijd: 27 jaar (25 augustus 1989)
Laatste ploeg: Bora-Argon 18 (PCT)
Grootste overwinning: flag-de Duits kampioen op de weg bij de beloften 2009

Foto: Marcel Koch

Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys – foto: Marcel Koch

flag-be Sven Nys
Leeftijd: 40 jaar (17 juni 1976)
Laatste ploeg: Crelan-AA Drink (CT)
Grootste overwinning: flag-wc Wereldkampioen veldrijden 2005 & 2013

flag-au Mark O’Brien
Leeftijd: 29 jaar (16 september 1987)
Laatste ploeg: Avanti IsoWhey Sport (CT)
Grootste overwinning: flag-my Vijfde etappe Jelajah Malaysia 2010

flag-fr Jean-Christophe Peraud
Leeftijd: 39 jaar (22 mei 1977)
Laatste ploeg: AG2R La Mondiale (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Frans kampioen tijdrijden bij de profs 2009

flag-ar Walter Fernando Perez
Leeftijd: 41 jaar (31 januari 1975)
Laatste ploeg: Los Matanceros (CT)
Grootste overwinning: flag-nr1 Olympisch kampioen ploegkoers 2008 met Juan Curuchet

flag-au Adam Phelan
Leeftijd: 25 jaar (23 augustus 1991)
Laatste ploeg: Drapac Professional Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Gran Premio Sportivi di Poggiana-Trofeo Bonin Costruzioni 2012

flag-pt Bruno Pires
Leeftijd: 35 jaar (15 mei 1981)
Laatste ploeg: Team Roth (PCT)
Grootste overwinning: flag-pt Portugees kampioen bij de profs 2006

PIC551869819

Yaroslav Popovych stopte na Parijs-Roubaix 2016 en werd coach – foto: Sirotti

flag-ua Yarsolav Popovych
Leeftijd: 36 jaar (4 januari 1980)
Laatste ploeg: Trek – Segafredo (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Twaalfde etappe Tour de France 2006

flag-nl Stefan Poutsma
Leeftijd: 25 jaar (10 september 1991)
Laatste ploeg: Cyclingteam Jo Piels (CT)
Grootste overwinning: flag-pl Eindklassement Carpathian Couriers Race U23 2013

flag-it Daniele Ratto
Leeftijd: 27 jaar (5 oktober 1989)
Laatste ploeg: Androni Giocattoli – Sidermec (PCT)
Grootste overwinning: flag-es Veertiende etappe Vuelta a España 2013

flag-nl Kai Reus
Leeftijd: 31 jaar (11 maart 1985)
Laatste ploeg: Roompot – Oranje Peloton (PCT)
Grootste overwinning: flag-gb Tweede etappe Tour of Britain 2009

flag-es Vicente Reynes
Leeftijd: 35 jaar (30 juli 1985)
Laatste ploeg: IAM Cycling (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Derde etappe Parijs-Nice 2005

flag-be Fréderique Robert
Leeftijd: 27 jaar (25 januari 1989)
Laatste ploeg: Crelan – Vastgoedservice (CT)
Grootste overwinning: flag-ga Eerste etappe La Tropicale Amissa Bongo 2013

flag-es Joaquim Rodríguez
Leeftijd: 37 jaar (12 mei 1979)
Laatste ploeg: Katusha (WT)
Grootste overwinning: flag-it De Ronde van Lombardije 2013

Michael Rogers

Drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers – foto: Sirotti

flag-au Michael Rogers
Leeftijd: 37 jaar (20 december 1979)
Laatste ploeg: Tinkoff (WT)
Grootste overwinning: flag-wc Drievoudig wereldkampioen tijdrijden 2003, 2004 & 2005

flag-ca Dominique Rollin
Leeftijd: 34 jaar (29 oktober 1982)
Laatste ploeg: Ploegloos in 2016, Cofidis in 2015
Grootste overwinning: flag-us Vierde etappe Tour of California 2008

flag-ca Will Routley
Leeftijd: 33 jaar (23 mei 1983)
Laatste ploeg: Rally Cycling (CT)
Grootste overwinning: flag-ca Canadees kampioen op de weg bij de profs 2010

flag-pt Hugo Sabido
Leeftijd: 37 jaar (14 december 1979)
Laatste ploeg: Sporting Clube de Portugal/Tavira (CT)
Grootste overwinning: flag-pt Eindwinnaar Volta ao Algarve 2005

PIC556888195

In 2006 won Frank Schleck de Amstel Gold Race – foto: Sirotti

flag-lu Frank Schleck
Leeftijd: 36 jaar (15 april 1980)
Laatste ploeg: Trek – Segafredo (WT)
Grootste overwinning: flag-nl Amstel Gold Race 2006

flag-nl Bob Schoonbroodt
Leeftijd: 25 jaar (12 februari 1991)
Laatste ploeg: Team3M (CT)
Grootste overwinning: flag-cn Achtste etappe Tour of Taihu Lake 2014

flag-at Daniel Schorn
Leeftijd: 28 jaar (21 oktober 1988)
Laatste ploeg: Team Felbermayr – Simplon Wels (CT)
Grootste overwinning: flag-it Etappe 2B Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2012

flag-it Emanuele Sella
Leeftijd: 35 jaar (9 januari 1981)
Laatste ploeg: Ploegloos in 2016, Androni Giocattoli – Sidermec in 2015
Grootste overwinning: flag-it Eindklassement Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2011

flag-it Mirko Selvaggi
Leeftijd: 31 jaar (11 februari 1985)
Laatste ploeg: Androni Giocattoli – Sidermec (PCT)
Grootste overwinning: flag-it Trofeo Ledo Tempestini 2007

2015, World Championships elite, Trek Factory Racing 2015, Sergent Jesse, Richmond

Jesse Sergent tijdens WK Richmond 2015 – foto: Sirotti

flag-nz Jesse Sergent
Leeftijd: 28 jaar (8 juli 1988)
Laatste ploeg: AG2R La Mondiale (WT)
Grootste overwinning: flag-nl Vijfde etappe Eneco Tour 2011

flag-ru Alexander Serov
Leeftijd: 34 jaar (12 november 1982)
Laatste ploeg: Gazprom-RusVelo (PCT)
Grootste overwinning: flag-gb Zesde etappe Tour of Britain 2007

flag-au Patrick Shaw
Leeftijd: 30 jaar (19 februari 1986)
Laatste ploeg: Avanti IsoWhey Sport (CT)
Grootste overwinning: flag-au Derde criterium Mitchelton Bay Cycling Classic 2016

flag-pt Sérgio Sousa
Leeftijd: 33 jaar (11 oktober 1983)
Laatste ploeg: Team Vorarlberg (CT)
Grootste overwinning: flag-lu Eindklassement Flèche du Sud 2016

flag-au Bernard Sulzberger
Leeftijd: 33 jaar (5 december 1983)
Laatste ploeg: Drapac Professional Cycling (PCT)
Grootste overwinning: flag-tw Eindklassement Tour de Taiwan 2013

flag-au Wesley Sulzberger
Leeftijd: 30 jaar (20 oktober 1986)
Laatste ploeg: Kinan Cycling Team (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Grand Prix De Plumelec-Morbihan 2010

PIC526109605

Sylwester Szmyd was een gewaardeerde klimknecht – foto: Sirotti

flag-pl Sylwester Szmyd
Leeftijd: 38 jaar (2 maart 1978)
Laatste ploeg: CCC Sprandi Polkowice (PCT)
Grootste overwinning: flag-fr Vijfde etappe Critérium du Dauphiné Libéré 2009

flag-nl Maarten Tjallingii
Leeftijd: 39 jaar (5 november 1977)
Laatste ploeg: LottoNL – Jumbo (WT)
Grootste overwinning: flag-be Eindklassement Ronde van België 2006

flag-it Matteo Tosatto
Leeftijd: 42 jaar (14 mei 1974)
Laatste ploeg: Tinkoff (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Achttiende etappe Ronde van Frankrijk 2006

flag-fr Sébastien Turgot
Leeftijd: 32 jaar (11 april 1984)
Laatste ploeg: AG2R La Mondiale (WT)
Grootste overwinning: flag-be Tweede etappe Driedaagse De Panne-Koksijde 2010

flag-es Pablo Urtasun
Leeftijd: 36 jaar (29 maart 1980)
Laatste ploeg: Funvic Soul Cycles – Carrefour (PCT)
Grootste overwinning: flag-gb Zevende etappe Tour of Britain 2012

flag-be Johan Vansummeren
Leeftijd: 35 jaar (4 februari 1981)
Laatste ploeg: AG2R La Mondiale (WT)
Grootste overwinning: flag-fr Parijs-Roubaix 2011

flag-be Sven Vanthourenhout
Leeftijd: 35 jaar (14 januari 1981)
Laatste ploeg: Crelan-AA Drink (CT)
Grootste overwinning: flag-wc Wereldkampioen veldrijden bij de beloften 2001

flag-nl Jim van den Berg
Leeftijd: 31 jaar (1 juli 1985)
Laatste ploeg: Parkhotel Valkenburg (CT)
Grootste overwinning: /

rudivanhouts

Mountainbiker Rudi van Houts werd twee keer Nederlands kampioen

flag-nl Rudi van Houts
Leeftijd: 32 jaar (16 januari 1984)
Laatste ploeg: Betech.nl-Superior-Brentjens
Grootste overwinning: flag-nl Nederlands kampioen mountainbike bij de profs 2010 & 2011

flag-nl Patrick van Leeuwen
Leeftijd: 31 jaar (16 april 1985)
Laatste ploeg: Cyclingteam Jo Piels (CT)
Grootste overwinning: /

flag-be Jef Van Meirhaege
Leeftijd: 24 jaar (21 januari 1984)
Laatste ploeg: Topsport Vlaanderen – Baloise (PCT)
Grootste overwinning: flag-be Ronde van Vlaanderen voor junioren 2010

flag-nl Tom Veelers
Leeftijd: 32 jaar (14 september 1984)
Laatste ploeg: Giant – Alpecin (WT)
Grootste overwinning: flag-be Derde etappe Tour de Wallonie-Picarde 2011

flag-nl Tim Veldt
Leeftijd: 32 jaar (14 februari 1984)
Laatste ploeg: /
Grootste overwinning: flag-nr2 Zilver op het WK baanwielrennen 2014 Cali in omnium

Peter Velits - foto: Sirotti

Peter Velits is drievoudig wereldkamioen ploegentijdrijden – foto: Sirotti

flag-sk Peter Velits
Leeftijd: 31 jaar (21 februari 1985)
Laatste ploeg: BMC (WT)
Grootste overwinning: flag-es Zeventiende etappe Ronde van Spanje 2010

flag-fr Theo Vimpere
Leeftijd: 26 jaar (3 juli 1990)
Laatste ploeg: HP BTP – Auber93 (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Le Poinçonnet-Limoges 2016

flag-it Antonio Viola
Leeftijd: 25 jaar (21 september 1991)
Laatste ploeg: Nippo – Vini Fantini (PCT)
Grootste overwinning: /

flag-de Fabian Wegmann
Leeftijd: 36 jaar (20 juni 1980)
Laatste ploeg: Stölting Service Group (PCT)
Grootste overwinning: flag-de Drievoudig Duits kampioen op de weg bij de profs 2007, 2008 & 2012

flag-us Bradley White
Leeftijd: 34 jaar (15 januari 1982)
Laatste ploeg: UnitedHealthcare Pro Cycling Team (PCT)
Grootste overwinning: flag-my Vijfde etappe Tour de Langkawi 2014

12-08-2016 Giochi Olimpici Pista Uomini; Giornata 02; 2016, Great Britain; Wiggins, Bradley; Rio De Janeiro;

Vijf keer Olympisch goud voor Wiggins

flag-gb Bradley Wiggins
Leeftijd: 36 jaar (28 april 1980)
Laatste ploeg: Team Wiggins (CT)
Grootste overwinning: flag-nr1 Olympisch kampioen tijdrijden 2012

flag-de Willi Willwohl
Leeftijd: 22 jaar (31 augustus 1994)
Laatste ploeg: LKT Team Brandenburg (CT)
Grootste overwinning: flag-fr Eerste etappe Tour du Loir et Cher E Provost 2015

flag-ie Jack Wilson
Leeftijd: 23 jaar (10 augustus 1993)
Laatste ploeg: An Post – Chain Reaction (CT)
Grootste overwinning: flag-ie Iers kampioen op de weg bij de beloften 2013

flag-ch Marcel Wyss
Leeftijd: 30 jaar (25 juni 1986)
Laatste ploeg: IAM Cycling (WT)
Grootste overwinning: flag-lu Eindklassement Flèche du Sud 2008

flag-es Xabier Zandio
Leeftijd: 39 jaar (17 maart 1977)
Laatste ploeg: Sky (WT)
Grootste overwinning: flag-es Eindklassement Ronde van Burgos 2008

flag-ch Oliver Zaugg
Leeftijd: 35 jaar (9 mei 1981)
Laatste ploeg: IAM Cycling (WT)
Grootste overwinning: flag-it Ronde van Lombardije 2011

flag-us Tom Zirbel
Leeftijd: 38 jaar (30 oktober 1978)
Laatste ploeg: Rally Cycling (CT)
Grootste overwinning: flag-us Amerikaans kampioen tijdrijden bij de profs 2013

Dit artikel delen:

24 Reacties

Frits des Jeux 27 december 2016 om 09:30

Liever elke dag een mooi verhaal gehad uit deze serie net als andere jaren. De eindejaarslijstjes waren leuk expiriment, maar geef mij deze serie maar. De lijstjes waren wat mij betreft vaak te subjectief opgesteld en/ of incompleet.

0
Orakel 27 december 2016 om 09:34

Wat een mooi overzichtelijk artikel. En wat een boel toprenners die stoppen. Even schrikken om te zien dat ook Willi Willwohl het voor gezien houdt. Wiggins weet niet van stoppen, die is te getergd na alle schandalen.

0
Tpinotfan 27 december 2016 om 10:12

Ik sluit me volledig aan bij Frits des Jeux in deze

0
andor 27 december 2016 om 10:16

bradley wiggins beste prestatie olympische spelen . persoonlijk schaal ik de tour overwinning hoger in

0
Grote Meneer Terpstra 27 december 2016 om 10:16

Ik vond tjallingis afscheid er ook wel eentje met een knal

0
Christian 27 december 2016 om 10:43

Ik mis ook de lijstjes van vorig jaar. Er valt v en veel waardiger afscheid te maken voor renners als Purito, Wiggins, Cancellara maar ook Rogers, Fedrigo, Peraud etc. Jammer. Zelfde geldt natuurlijk voor onze Zeeuwse vriend Johnny.

0
achtpuntzes 27 december 2016 om 11:06

natuurlijk moeten er keuzes gemaakt worden, maar in plaats van de veelal subjectieve lijstjes had ook ik liever een serie gezien van wat langere verhalen met telkens een uitgelichte gestopte renner. (dus niet een lijstje met het beste stopmoment van 2016. :p )

0
Orakel 27 december 2016 om 11:06

Tip: grootste overwinning mag wel vervangen worden door grootste prestatie.
Peraud die Frans kampioen tijdrijden was, zal zelf veel meer waarde hechten aan zijn 2e plaats AK in de Tour van 2014. Velits die podium Vuelta reed, etc.

0
assen 27 december 2016 om 11:25

Mijn lieve hemel, wat ben ik onder de indruk van dit artikel! Klasse, redactie!
En wat een grote namen nemen weer afscheid van het wielrennen.
Zonder Fabian zullen de klassiekers heel anders zijn. Zie nu al uit naar de klassiekers, nog twee maandjes wachten.

0
xistnc 27 december 2016 om 11:31

Mooi stukje huisvlijt, Ruben!

0
Covadonga 27 december 2016 om 11:38

Mooi overzicht. Wat stoppen er veel! Maar het is wel veel lezen in een keer.

En ik ben wel blij met de dagelijkse lijstjes. Ik vind het een heel leuk initiatief.

0
Striga 27 december 2016 om 11:42

Wist niet dat Frankie er ook de brui aan geeft. Het einde van het tijdperk Schleck, toch wel apart. Die twee waren aan het ownen toen ik wielrennen begon te volgen. Beide carrières toch wel in mineur beeïndigd. Andy natuurlijk helemaal maar Frank heeft na z’n schorsing, op die Vueltarit na, alleen als pelotonvulling rondgereden de laatste jaren.

0
Romāns Vainšteins 27 december 2016 om 11:57

Dat krijg je wanneer je doping resoluut overboord kiepert, ik ben alleen maar blij dat de Schleckkies ons zo lang op a-typisch en entertainend wielrennen getrakteerd hebben, hup hen.

0
GreenDay 27 december 2016 om 12:04

Het doet mij nog steeds pijn om die jonge, frisse gezichten in een zwartwitfoto te zien.

0
achtpuntzes 27 december 2016 om 12:13

@RV:
inderdaad, duidelijker voorbeelden waren er niet van het op de op andere dag stoppen met dope. dan ook nog Pa Schleck, die zijn zonen adviseerde om er dan maar helemaal mee te stoppen. alleen Andy heeft dat advies opgevolgd en is met een smoesje via de zijdeur verdwenen. Frank was dan toch te veel liefhebber en heeft nog een paar jaar aan pelotonvulling gedaan.

0
Frits des Jeux 27 december 2016 om 12:17

Overigens denk ik dat Schleck zijn eindzege in de Ronde van Zwitserland hoger zal inschatten als winst in de Amstel Gold Race en misschien winst op Alpe d’Huez ook nog wel.

0
kampie 27 december 2016 om 13:09

Mooi werk Wielerflits. Purito nooit een grote ronde gewonnen, blijft zonde.

0
martijn90 27 december 2016 om 13:24

Gijs Verdick kwam uit Laren in Gelderland ipv Laren in Noord Holland

0
Dveck 27 december 2016 om 18:05

Bradley Wiggins
Leeftijd: 36 jaar (28 april 1980)
Laatste ploeg: Team Wiggins (CT)
Grootste overwinning: flag-nr1 Olympisch kampioen tijdrijden 2012

XD

0
Viktrodriguez 27 december 2016 om 18:32

Waarom worden beide OS-zeges van Cancellara wel benoemd, maar slechts een van de twee zeges van Lombardije van Purito?

Daarnaast, Gaimon had naar eigen zeggen wel aanbiedingen op het laagste niveau, maar wilde geen plek innemen van een jongere renner.

0
ah-ja 27 december 2016 om 18:53

Aan de wilgen ok – maar toch veel teveel jonge coureurs gestorven dit jaar… Laat ons hopen op een veiliger 2017 – leve de koers

0
Arry1337 27 december 2016 om 21:20

Ik heb vaak opmerkingen wanneer de teksten niet goed zijn nagelezen, en daarom dat ik het ook verplicht ben bij deze aan te geven dat ik echt onder de indruk ben van dit artikel. Hier straalt kwaliteit vanaf, er wordt goed op alles ingegaan, het is duidelijk, compleet, objectief … gewoon een voorbeeld voor de volgende artikelen. Keep it up!

0
marehoek 28 december 2016 om 16:50

Ik ben benieuwd of we nog iets ” verrassends” over Cancellara gaan horen,
ik heb een vermoeden dat dit een ongelooflijke negatieve knaller gaat worden
en dan met de wielersport ??????????

0
Peter Post Forever 29 december 2016 om 10:04

Het Zwitserse Roth, het Poolse VERVA ActiveJet en het Britse ONE gaan in 2017 verder als continentale ploegen. Is het al zeker dat VERVA ActiveJet continentaal wordt?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone