Oud-renster Slappendel kaart machtsmisbruik binnen vrouwenwielrennen aan

Door , donderdag 22 november 2018 om 15:51
Oud-renster Slappendel kaart machtsmisbruik binnen vrouwenwielrennen aan

foto: Iris Slappendel in dienst van UnitedHealthcare - foto: Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Binnen het vrouwenwielrennen is er sprake van onder meer machtsmisbruik en intimidatie. Met dit onthutsende beeld komt De Volkskrant, na gesprekken met enkele ex-rensters. Zo ook met Iris Slappendel, die zich als uitvoerend directeur van vakbond The Cyclists’ Alliance bezighoudt met de veiligheid van rensters en de professionalisering van de sport.

Slappendel weet waarover ze praat. Als renster van het Zwitserse Cervélo-Bigla werd ze het slachtoffer van het schrikbewind van de Duitse teammanager Thomas Campana. Net als haar ploeggenotes Annemiek van Vleuten en Vera Koedooder. Aan het einde van 2014 tekent ze bij de ploeg. Niet lang hierna komt de ware aard van Campana naar boven.

“Rensters mochten geen koolhydraten eten”
“Tijdens dagelijkse meetings werden rensters helemaal de grond ingeboord. Ik had al snel door dat hij grote moeite had met tegenspraak. Je kon niks zeggen, of hij ging uit zijn dak. Hij kon rensters echt intimideren en te kakken zetten”, aldus Slappendel. Het bleef echter niet bij intimidatie. Zo mochten twee 19-jarige rensters geen koolhydraten eten van Campana, omdat ze in zijn ogen te dik waren.

“Ze mochten dan ook alleen water drinken tijdens de training. Na drie dagen was er eentje ziek, en kon ze de rest van het trainingskamp niet meer fietsen. Volgens Campana was zij een slappeling.” En het gaat verder. Zo kregen rensters als straf geen massage na wedstrijden, werden ze een half jaar niet opgesteld en kregen ze niks van het verdiende prijzengeld.

Doorrijden met hersenschudding 
En dan is er nog het verhaal van de Zwitserse Doris Schweizer. De renster komt in de Giro Rosa van 2015 zwaar ten val. Schweizer – die blijkt te kampen met een hersenschudding – klaagt na afloop van de bewuste etappe over hoofdpijn en een wazig zicht. Campana wil echter niks weten van haar klachten, en speelt in op haar schuldgevoel.

Schweizer weet de daaropvolgende etappe – weliswaar zwalkend – uit te rijden, maar stapt opnieuw naar de Duitse teammanager. Die maakt echter grappen over haar situatie. Na een telefoontje van de teamarts wordt ze de volgende dag toch uit koers gehaald. Schweizer kampte nog twee jaar met de naweeën van de hersenschudding.

Rensters van Cervélo-Bigla na afloop van het WK ploegentijdrit in Qatar – foto: Sirotti

Kritiek op UCI: “We zijn totaal niet serieus genomen”
In augustus 2016 raapte Slappendel de moed bijeen om naar de ethische commissie van de UCI te stappen. In een 35 pagina’s tellend dossier – met daarin persoonlijke verklaringen van tien rensters én stafleden van Cervélo-Bigla – werd Campana beschuldigd van onder meer intimidatie, manipulatie, het niet uitbetalen van salaris en prijzengeld en het negeren van medische verklaringen.

Wat bleek echter: alle gebeurtenissen uit de aanklacht vielen onder de oude ethische code van de UCI, waarin teammanagers niet worden genoemd. Hierdoor kon Campana niet aansprakelijk worden gesteld. Uiteindelijk kregen de rensters de officiële uitspraak van de internationale wielerunie nooit te horen. Dit tot ergernis van Slappendel.

“Het was voor ons een enorme stap om zo’n aanklacht in te dienen. We hadden ons helemaal blootgegeven, sommige rensters schaamden zich ervoor. Dit kan toch niet het idee zijn van een ethische commissie?” Voormalig Cervélo-Bigla-collega Carmen Small – tegenwoordig teammanager van Virtu Cycling – vult aan. “We zijn totaal niet serieus genomen.”

De Volkskrant vroeg ook Campana om een reactie. De Duitser ontkent alle beschuldigingen. Hij zegt het juist belangrijk te vinden dat er een omgeving wordt gecreëerd waarin rensters zich goed voelen.

Dit artikel delen:

24 Reacties

achtpuntzes 22 november 2018 om 15:54

Wat een verhaal zeg!

De UCI maakt zich alweer belachelijk en is gewoonweg niet capabel om op een juiste manier met zulke zaken om te gaan.

Veranderd er dan nooit iets?

tendam 22 november 2018 om 16:05

Ja, je vraagt je af en toe af wat deze bond nou eigenlijk wél kan… moet toch wel een van de zwakste sportbonden ter wereld zijn.

Niet dat de FIFA een haar beter is, maar die verdienen dan nog sloten met geld.

Brabander 22 november 2018 om 17:32

Je vraagt je toch altijd weer af waarom er volslagen idioten aan de top van zulke ‘grote’ organisaties terechtkomen. Die ook nog eens enorm veel weerstand oproepen. Het is net een ondoordringbare cirkel met malafide, incompetente, baantjeszieke figuren die er keer op keer een potje van maken. Het ergste is nog dat iedereen het ziet, maar ze zich er elke keer weer uit weten te werken.

LennartZ 22 november 2018 om 16:02

Wat een vreselijke misstanden… Het lijkt mij dat als de uci nog enigzins serieus genomen wilt worden hier opnieuw een grondig onderzoek moet doen en als dit waar blijkt te zijn de man voor het leven schorsen.

wiebipedia 22 november 2018 om 16:22

HEt niet functioneren van de ethische commissie zegt natuurlijk niet direct dat de gehele bond dan niet functioneert. Waarmee ik niet impliceer dat de UCI wel afdoende functioneert.
Echter lijkt me dat de eerste focus moet liggen op de duitse ploegleider die ver over de schreef is gegaan

ah-ja 22 november 2018 om 16:26

Slappe del?

Mafketel natuurlijk die Campana – de titel boven het artikel generaliseert wel teveel

Emergo 22 november 2018 om 20:40

Vanwaar die eerste zin ?? ah ja, een beetje dom.

KnightBiker 22 november 2018 om 16:31

En daarom is Het belangrijk dat er een vrouwelijke bondscoach is in Nederland voor De dames. Niet dat alle mannen zo zijn, verre van, maar bij twijfel moet je als vrouw een klankbord kunnen vinden bij je bondscoach.

Merlinappa 22 november 2018 om 16:48

Vrouwen kunnen net zo zijn hoor. Het gaat er om dat types als Campana geen managers oid worden, en dat er geen taboesfeer is zodat types als hij aan de schandpaal kunnen worden genageld.

KnightBiker 22 november 2018 om 21:34

@merlinpapa – klopt maar de drempel om naar een vrouwelijke coach toe te stappen is waarschijnlijk lager en de kans dat oud renners elkaar de hand boven het hoofd houden kleiner.

Mwielerfan 22 november 2018 om 16:36

Als iemand overduidelijk allerlei strafbare feiten pleegd moet het toch niet zoveel uitmaken of er vanwege een code wel of niet gehandeld mag worden.
Bij een klein team functioneert de teamleider ook als ploegleider meestal dus kun je hem in die functie aanpakken.
Daarnaast kun je als uci natuurlijk de rensters en staffels helpen hun recht te halen bij een reguliere rechter.
Absurd om jezelf zo vrij te pleiten als ethische commissie. Zaten daar alleen wereldvreemde juristen in die proberen het straatje van de uci schoon te vegen?

aardappeljager 22 november 2018 om 16:52

Aantijgingen als geen koolhydraten mogen eten lijken toch wel op mishandeling en moeten voor de rechter toch resulteren in een straf lijkt me. Zeker gezien de machtsverhouding

vanSpringel 22 november 2018 om 17:17

Sterke vrouw die Iris. Ze laat zich niet zomaar aan de kant zetten, en toont de waardeloze reactie van de UCI.
En dan die koekebakker Thomas Campana…. heb je die wel eens gezien. Het zou hem sieren wanneer die zelf eens een paar jaar geen koolhydraten tot zich neemt. Aanfluiting voor het wielrennen in ’t algemeen zulke figuren.

sooike 22 november 2018 om 19:30

Kop boven artikel is niet goed: Slappendel is niet zo maar een ex-renster maar is gekozen als vakbondslid met als taak het belang van het vrouwenwielrennen te behartigen. Dus hier spreekt geen oud-renster, maar een vakbondslid dat uitlatingen doet na eigen research. WF lijkt het belang van opmerkingen van deze vrouw blijkbaar niet te beseffen en doet het voorkomen alsof ze zomaar iemand uit het peloton is. En dat is nu precies wat veel vrouwen die koersen beweren: onderschatting en bijna consequent negeren van de visie van hun vertegenwoordigers.

petoi 22 november 2018 om 22:19

@sooike Niks gekozen, zelf de vakbond opgericht en zichzelf benoemd als vakbond leidster. Hoeveel leden die vakbond heeft is niet bekend. Artikel dient duidelijk ook als profileren van die vakbond in de media. En eigen research bedoel je eigen ervaringen zeker? Artikel is namelijk door iemand anders als afstudeerscriptie geschreven.

Overigens is het artikel wel exemplarisch voor het probleem 3 gestopte rensters die nu naar buiten komen en de 4de rijdt nu voor het team van 1 van de vier.

@redactie Campana is een zwitser

Romāns Vainšteins 22 november 2018 om 20:16

Dit artikel gaat natuurlijk over 1 zaak > Campana is een gekke knetter,.

De lading dekt de kop niet.

Mwielerfan 22 november 2018 om 23:38

Fout! Zaak 2 is dat uci deze gekke knetter beschermd

Angedelamontagne 23 november 2018 om 09:51

Ik ga waarschijnlijk heel wat bagger over mij krijgen, maar de fatshaming, intimidatie,… hoort wel bij topsport. Tegen een renster zeggen dat ze te dik is, kan voor mij perfect. Elke kilo telt immers op de fiets. Iemand aanzetten om toch maar te rijden met een vermoedelijke hersenschudding… Lijkt mij de logica zelve in een grote ronde. Opgeven om dan in het ziekenhuis vast te stellen dat het niet zo erg was? Dat is de ploeg pas afvallen! Tony Martin heb ik niet horen zagen toen hij over zijn ganse lijf geschaafd was. Hamilton knarste zijn tanden kapot om de pijn van zijn sleutelbeenbreuk te verbijten. Eddy Merckx reed in 75 de tour uit met een dubbele kaakbeenbreuk.
Belachelijk maken na een wedstrijd… Hoort erbij! Bij Quickstep hebben ze gewoon schrik van Lefevere na een slechte wedstrijd. Topsport is lichamelijk en mentaal tot het uiterste gaan! Als je dat niet zelf kan, heb je een zetje nodig!

rahimns 23 november 2018 om 10:02

Volgens mij begrijp je zelf toch wel het verschil tussen een mogelijke hersenschudding en een geschaafd lichaam of een mogelijke sleutelbeenbreuk. Met dat eerste neem je geen risico’s … nooit niet. En verder maakt de toon de muziek, je kan iemand zijn gewicht best bespreken, maar de manier waarop en waar je dat doet maakt natuurlijk wel verschil.

tendam 23 november 2018 om 10:44

Misschien ken je Annemiek van Vleuten. Niet bepaald iemand met een lage pijngrens, bij haar verbleken de voorbeelden uit het mannenpeloton die je noemt. Zij verliet deze ploeg na één jaar uit onvrede over deze gang van zaken.

Kortom, topsport en pijn horen bij elkaar. Topsport en vernedering niet.

Hoebele 23 november 2018 om 10:58

Tegen Cyclingsnews bevestigde Van Vleuten dat alle beschuldigingen 100% klopten volgens haar. Dus niet enkel gestopte rensters die het bevestigen.

Iemand door laten rijden met een mogelijke hersenschuddig is zelfs strafbaar, het ontzeggen van medische hulp. Ik hoop dat dat nog een staartje krijgt.

Fernandi 24 november 2018 om 09:33

Het managen van een vrouwen ploeg is totaal iets anders dan het managen van een herenploeg.
Ik kan het helaas niet zo snel vinden op YT, maar er is ergens op het web een reportage van een Nederlandse hockey coach die zowel de mannen als de vrouwen onder zijn hoede heeft gehad, en uitlegt dat beide een totaal andere aanpak vragen.

Ik weet dat het een anno 2018 als uit de tijd gezien wordt, maar er is wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen, al is het alleen maar in de benadering hoe je iets wilt duidelijk maken aan de ander.

kielabokki 23 november 2018 om 12:29

Als meerdere vrouwen dit zeggen, dan is het vast waar en dus echt schandalig dit.

Jacco van Stierop 23 november 2018 om 12:56

Aannemende dat de beschuldigingen op waarheid berusten is dit natuurlijk een kwalijke zaak. Vraag is echter, gezien de kop van het artikel, of zulke voorvallen schering en inslag zijn bij het vrouwenwielrennen of dat dit een op zich zelf staand geval is.

Headlines

Materiaalzone

Populair