Osteopaat Jochems over rugproblemen Van der Poel: “Aandachtspunt tijdens gehele carrière”

donderdag 30 december 2021 om 11:49
Osteopaat Jochems over rugproblemen Van der Poel: “Aandachtspunt tijdens gehele carrière”

foto: Cor Vos

Na een uitgestelde rentree in het veld vanwege een knieblessure, moet Mathieu van der Poel opnieuw rust nemen. De wereldkampioen veldrijden heeft nog steeds last van zijn rug. Sportmagazine Knack besloot alle beschikbare informatie voor te leggen aan osteopaat Yves Jochems, die op basis daarvan een vermoedelijke diagnose van Van der Poels rugprobleem stelde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Jochems behandelde in zijn praktijk al vele atleten met rugproblemen. Het Belgische medium legde hem alle verklaringen van MVDP en diens ploeg Alpecin-Fenix voor, zonder het medisch dossier van de Nederlander te kennen. Een hard oordeel kan hij dus niet vellen, maar de osteopaat legt het vermoedelijke probleem van Van der Poel uit aan de hand van eten. Volgens Jochems kampt hij met een discusbulging, wat je kunt vergelijken met een broodje hamburger. Wanneer je het broodje plet, puilt het vlees eruit. Zo moet je het rugprobleem volgens Jochems zien.

“Zo’n discusbulging ontstaat als de (lage) rug te veel belast wordt, of als er te weinig vocht in de tussenwervelschijf zit”, stelt de osteopaat. “Dan kan die uitpuilen en druk uitoefenen op de structuren rond de wervel, waardoor die beginnen te ontsteken. Dat kan dan weer tot een zwelling leiden en dus tot nog meer druk. In sommige gevallen ook op een zenuw en dat veroorzaakt pijn of krachtsverlies. Het probleem van zo’n bulging is dat je op een scan heel moeilijk een rechtstreekse druk op de zenuw kunt zien. Wat bij een hernia, dat op één bepaald punt drukt, wel zo is. De symptomen en de klachten zijn echter dezelfde. Vandaar dat het ook vaak langt duurt eer de precieze oorzaak bekend is.”

Dat was ook bij Van der Poel het geval. Maar nu het duidelijk is, is volgens Jochems de aard van het probleem niet al te goed nieuws. “Het uitpuilen van de discus kan je moeilijk oplossen, maar je kan wel via medicatie of een cortisone-inspuiting de zwelling wegnemen. In combinatie ook met kinesitherapie of osteopathie, met een aangepaste fietspositie en met preventieve rugoefeningen. Zo kunnen de symptomen langzaam verdwijnen, maar de kans is reëel dat de pijn erna terugkeert. Wat wellicht nu het geval is bij Van der Poel, na zijn klachten van afgelopen zomer.”
Door de aanhoudende blessure komt mogelijk de rest van zijn crosswinter – het WK incluis – in gevaar. Jochems stelt dat het herstel behoorlijk wat tijd zal vergen en hem mogelijk heel lang zal blijven dwarszitten. “Hoelang hij nu out zal zijn, zal voornamelijk afhangen van de ernst van het huidige letsel en van de mate waarin zijn lichaam kan herstellen/genezen tijdens zijn komende rustperiode en zijn stage. En in welke mate hij die rug daar wel of niet kan belasten. Sowieso zal het een blijvend probleem of aandachtspunt worden, gedurende zijn hele carrière.”
Dit artikel delen:

58 Reacties

Tool 30 december 2021 om 12:17

Zorgwekkend

0
meestre 30 december 2021 om 12:27

Zeer jammer voor de wielersport moest dit doorzetten.

0
Mystery Rider 30 december 2021 om 12:36

Ouch, als dit correct is dan zal het de komende maanden/jaren heel wat minder hard gaan. Mijn pa heeft hetzelfde probleem, kan niet geopereerd worden en de beste oplossing is dagelijks gerichte oefeningen, maar dit wordt dan wel een blijvend probleem en zal echt wel een invloed hebben op de rest van zijn carrière!

0
bellevue 30 december 2021 om 12:43

ow ow ow ow

0
Polleke 30 december 2021 om 12:57

Zelfs op 80% kan hij de meesten nog aan…

0
doeme80 30 december 2021 om 16:41

Niet in kwalitatief goed bezette wedstrijden…

0
Gidon 30 december 2021 om 12:59

Knack is een nieuwsmagazine, niet enkel sport.

0
bellevue 30 december 2021 om 12:59

Overbelasting lijkt met het sleutelwoord. Ik weet dat hij niet veel wedstrijddagen heeft maar hoe traint hij en hoe rijdt hij? Als fietspositie en flexibiliteit niet in sync zijn dan kun je tegen problemen aanlopen.

De Tour win je in bed, maar dat kan je uitbreiden naar je hele carrière, waar je zeker als top performer, een beetje zuinig op je lichaam moet zijn. Maar wat doet Van der Poel nog allemaal als hij niet fietst? scheuren met auto’s, motorrijden, skiën (wat door velen contractueel verboden is) enz..

0
5211 30 december 2021 om 13:35

Overbelasting? Dat is puur gissen. Deze blessure kan ook andere oorzaken hebben. Plus het feit dat velen een "zwakke rug" hebben waardoor deze problemen gemakkelijk opspelen.
Gezien aantal koersdagen kan het al zeker geen overbelasting zijn.

Verder wat deze Jochems aangeeft, dit zou hem wel eens het hele voorjaar kunnen gaan kosten wil hij gericht en terughoudend een herstel voor de rug periode afwerken.
Uiteraard kan deze man geen exacte diagnose stellen maar de kans dat zijn conclusie klopt is relatief groot.

0
platteprijs 30 december 2021 om 13:02

Lekker speculeren. Alleen doordat hij hier zijn medewerking aan verleent, kan ik Jochems niet serieus nemen.

0
doeme80 30 december 2021 om 16:43

Omdat hij zijn mening geeft valt hij niet serieus te nemen?

0
platteprijs 30 december 2021 om 16:53

Lijkt mij duidelijk dat het mij niet om zijn mening gaat.

0
wielrenner 30 december 2021 om 18:09

Zo is het. Meneer Jochems laat zich uit de tent lokken door waarschijnlijk zelfverheerlijking. Ik ben toevallig ook werkzaam als osteopaat en voel totaal niet de behoefte om over de rug van Mathieu een uitspraak te doen. Wél over al die collega’s die het allemaal wel eens even zullen vertellen.
Er is zoiets als privacy en we mogen ervan uitgaan dat de Medische staf van Alpecin best wel wat professionals om zich heen hebben verzameld om Mathieu te begeleiden.

0
ZureVla 30 december 2021 om 20:05

platteprijs en wielrenner slaan de spijker op de kop.

0
Verweggistan 30 december 2021 om 13:10

Altijd fijn, een medicus die een diagnose geeft aan een krant op basis van weinig informatie.

0
Dikke Man 30 december 2021 om 13:31

Lekker op het randje inderdaad. Topsporters moeten al zoveel medische privacy de wereld insturen, krijg je deze roddelkont ook nog over je heen met zijn speculaties.

0
Maillot à Pois 30 december 2021 om 15:07

inderdaad, “ik ken het dossier niet en kan geen harde uitspraken doen, maar…”

Dat het allemaal vrij verontrustend klinkt, staat buiten kijf, maar dit soor analyses hoeft voor mij echt niet

0
Har77 31 december 2021 om 09:15

Geen medicus, een osteopaat. De beroepsgroep die zonder enige medische backing op magische wijze overal ‘verklevingen’ constateert en verhelpt.
Des te treuriger dat zo’n figuur dan als expert wordt opgevoerd. Van Belgische sensatiemedia nog enigszins te begrijpen, maar de re-post van WF is wat mij betreft vrij onbegrijpelijk. Dit is geen ‘nieuws’, maar speculatie door een niet gekwalificeerd persoon

0
bellevue 30 december 2021 om 13:38

die Ruben Van Gucht, das toch geen journalist, hij maakt het Roodhooft direct enorm makkelijk om af te wimpelen, Van Gucht krabbelt al terug nog voor die echt kritisch wordt. Roodhooft draait (zoals gewoonlijk) om de brei heen.

Ze improviseren daar maar met dat probleem van de rug en dat is zeer gevaarlijk.

0
platteprijs 30 december 2021 om 14:44

Van Gucht? Wat is de link met dit bericht?

0
bellevue 30 december 2021 om 14:54

platteprijs
hij stelde vragen aan Roodhooft over de rug, en er was nog geen volgtopic.

0
5211 30 december 2021 om 13:46

Pech bij AF. Ook Ceylin…Alvarado last van haar rug.
Van de Haar de knie. Juist knie en rug zijn gevoelige en vaak zwakke punten bij veel sporters ( Sven Kramer) en burgers.
https://www.hln.be/mijn-gids/1-op-de-4-belgen-heeft-last-van-rugpijn-rugspecialist-legt-uit-hoe-je-klachten-voorkomt-en-verlicht~a3fca605/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

Pijnvrij topsport beoefenen is dan vaak uitgesloten. Ofwel men heeft er vaak last, pijn van.
Poeleke is er al jaren mee aan het tobben hetgeen echt maximaal presteren in de weg staat.

0
Speedy Mark 30 december 2021 om 13:53

Heb er altijd een ongemakkelijk gevoel bij dit soort berichten. Artsen die een persoon niet behandelen wel een mening er over vormen. Bij Daley Blind gezien hoe vaak dat ze fout zaten en de casus totaal anders is.

0
wimvl 30 december 2021 om 19:18

@Speedy Mark. Ook wij kennen de renners niet persoonlijk maar geven hier toch altijd onze mening. De dr beweert ook niet dat zijn verhaal klopt met de realiteit maar gaat verder op zijn kennis. Of zijn verhaal al dan niet waarheid bevat zal de toekomst uitwijzen.

0
marcel fischer 30 december 2021 om 14:13

Jochems mening is bedoeld om de sponsoren van vdp minder druk te laten uitoefenen? Zo niet, wat is dan het nut om te spreken voor de osteopaat van een ander? Ongenuanceerd gelul dus. Net zoals journalisten ook maar hun dagelijkse brood willen verdienen, zonder enige vorm van idealisme of rechtvaardigheid. Mijn half glas vol zegt dat we misschien juist van geluk kunnen spreken nu vdp zichzelf moet inhouden deze winter. Anders liep iedereen daar weer over te zeuren

0
Klein Verzet 30 december 2021 om 14:36

Binnenkort in deze reeks:

– Volgens Bram Bakker kan een geplette hamburger tussen de oren gaan zitten.
– Marcel Levi sluit uit dat ’t om corona gaat. Ab is ’t daarmee eens.
– Roger de Vlaminck had ’t al bij zijn geboorte.
– Sven Kokkelman ziet een oorzaak in het politieke klimaat.
– Marianne Thieme gelooft heilig in de helende werking van veganisme.
– Youp denkt dat gewoon keihard fietsen alles oplost.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 30 december 2021 om 16:31

En volgens Geert komt het door de islamisering :-)

0
girardengo 30 december 2021 om 17:15

De vergrijzing speelt ook altijd of meestal een rol.

0
Taliesin 30 december 2021 om 18:14

Wat is de kern van t verhaal van wat die arts zegt in HLN? Is niet te lezen die link als je geen abonnee bent.

0
Murcia 30 december 2021 om 18:32

@Taliesin
Bellemans is een autoriteit op het gebied van de Orthopedische chirurgie en een oud-sporter (zeiler op de OS 1992). Nu de hoofdarts van het Belgisch Olympisch Comité. In de kern is zijn oplossing, drie maanden rust om er voor te zorgen dat Matthieu weer volledig pijnvrij kan beginnen met de trainingen. Maar als ik dat goed interpreteer zou dat zijn komend voorjaar al een lastige zaak maken als je pas eind maart weer gaat opbouwen.

0
bellevue 30 december 2021 om 22:06

Haalbaar, eind maart weekendje trainen om dan aan 80% de mindere goeden naar huis te rijden voor zijn 5de RVV.

0
5211 30 december 2021 om 22:11

Zoals eerder hier aangegeven, dit goed aanpakken gaat gewoon het voorjaar kosten. Beter nu dat voorjaar laten schieten dan aan gaan modderen. Hoewel hij dan volgende winter wellicht weer terug kan gaan modderen.

0
Rufusvb 30 december 2021 om 16:07

Jammer dat ook WielerFlits steeds meer besmet raakt met dit soort non-nieuws… blijkbaar niets beters te vinden? Al lijkt me dat wel, maar dit is natuurlijk makkelijker ‘clicks’ scoren

0
doeme80 30 december 2021 om 16:46

Vroeger scoorde men chicks, nu clicks.

0
de nieuweMerckx 30 december 2021 om 16:39

Een osteopaat? Dat is kwakzalverij….
Rugproblemen zijn natuurlijk altijd vervelend. Gewoon stoppen met veldrijden en mountainbiken (en eventueel krachttraining, volkomen onnodig voor een wielrenner).

0
Merlinappa 30 december 2021 om 16:51

Osteopathie is geen kwakzalverij.
Daarnaast is juist krachttraining een enorm goede tool om je rug sterk te maken en dus eventuele blessures te voorkomen. Elke fysio kan je dat vertellen.

Overigens kan veldrijden en mountainbiken ook gewoon als je blessurevrij bent, zelf met een zwakkere rug. Maargoed, jij bent volgens mij een van de vele die liever een chagrijnige Mathieu op de weg ziet koersen dan een blije Mathieu in de modder.

0
platteprijs 30 december 2021 om 16:55

Inderdaad een osteopaat een kwakzalver noemen is jezelf te kijk zetten.

0
woutersluis 30 december 2021 om 17:04

'Jezelf te kijk zetten' is een beetje kort door de bocht, net als wat de heer Jochems hier allemaal roept. Of osteopathie (of een deel van de osteopathie) kwakzalverij is een hele andere discussie en hier niet zo relevant denk ik.

Veel relevanter is dat zo'n man zijn mond moet houden als hij geen inzage heeft in het medisch dossier en dus ook geen beeldvorming van die rug heeft gezien. Jammer dat zo'n tijdschrift dat dan weer op gaat schrijven (en het hier weer tevoorschijn komt).

Er zijn overigens carrières van heel wat bekendere specialisten gesneuveld omdat ze diagnoses plakken op mensen die ze nooit hebben gezien…

0
platteprijs 30 december 2021 om 18:23

@wouter nee hoor is een perfecte bocht.

0
de nieuweMerckx 30 december 2021 om 23:16

Absolute nonsens. Osteopathie is pseudogeneeskunde en er niks slechter voor de rug dan krachttraining. Als je aanleg hebt voor rugproblemen (en dat hebben erg veel mensen) een gegarandeerde manier om er erg vroeg in je leven mee te maken te krijgen. En ik zie liever een blije Mathieu, ik heb het wel voor die kerel.

0
Murcia 30 december 2021 om 23:33

Een osteopaat is een alternatief genezer en het pleit natuurlijk niet voor de beroepsgroep dat ik mij nu al osteopaat mag noemen. Te zot voor woorden dat je mensen mag behandelen zonder een fatsoenlijke studie. Neemt niet weg dat ik mensen het recht gun om zich te laten behandelen zoals zij dat nodig achten maar het probleem met osteopaten is dat ze nooit afstand nemen van de maffe Amerikaan die het beroep uitvond met zijn rare ideeën over het menselijk lichaam en de onwil om hun therapie wetenschappelijk te toetsen.

0
6feet 31 december 2021 om 07:41

Ik ben het eens met de opmerking dat Dhr. Jochems hier op basis van zijn eigen kennis en ervaring invullingen doet over de toestand van Mathieu's rug. Hij heeft veel medische kennis maar is niet direct betrokken bij Mathieu's problematiek.

Ik heb de werking van osteopathie aan den lijve moge ondervinden en heb er behoorlijk veel baad bij.
Het ging hier om een kundige osteopaat, met de juiste papieren, aangesloten bij een/de beroepsvereniging voor (erkende) osteopaten. Als je er even in duikt zijn deze gegevens zo gevonden.

Termen als alternatief of kundig zijn oordelen en oordelen doen we allemaal vanuit ons eigen perspectief en worden beïnvloed door zoveel factoren.
Ik geloof in een holistische kijk op het lichaam, in het zelfhelend vermogen van ons ingenieus geëvolueerde lijf.

0
Merlinappa 31 december 2021 om 09:11

Absolute nonsens Merckx.
Als jij je krachttraining goed uitvoert met het juiste gewicht is het nul risico voor je rug. En dan heb ik het nog niet eens over de bijkomende voordelen zoals sterkere spieren, grotere botdichtheid en een verminderde kans op blessures. Waarom denk je dat krachttraining standaard onderdeel is van revalidaties na zware blessures en of ongelukken?!

0
Merlinappa 30 december 2021 om 16:53

Inderdaad non-nieuws dit. Ik snap dat elke titel met MvdP er in meteen 1934% meer clicks oplevert, maar dit gaat steeds meer ten koste van de kwaliteit. Zonde.

0
xistnc 30 december 2021 om 18:22

Ah, een cortisone-inspuiting. Mocht Matje alsnog het WK halen, dan zullen de grappen niet van de lucht zijn.

0
Chaba 30 december 2021 om 18:37

Ook de beste man wil zich profileren door wat van de situatie te vinden. En Wielerflits geeft er weer aandacht aan. Alles voor aandacht haha. Non nieuws dit.

0
TCR 30 december 2021 om 18:46

oei wat is dit slecht zeg; dat je als journalist dit verhaal wil maken, dat je als medicus hier wat over wil zeggen. Nog slechter ik heb het gelezen en gereageerd…..

0
Har77 31 december 2021 om 09:22

Geen medicus. Osteopaat. Dat is iets heel anders. Een beetje zoals hoogleraar vs begeleider kinderdagverblijf of generaal vs korporaal.

0
Maillot à Pois 31 december 2021 om 09:43

@Har
Behoorlijk slechte vergelijking wel.
Je suggereert dat een begeleider in een kinderdagverblijf minder expertise heeft dan een hoogleraar, terwijl dat twee beroepsgroepen zijn met een andere expertise.
Ik weet wel aan wie ik mijn peuter toevertrouw ;-)

0
poortje de dijkenstoemper 30 december 2021 om 19:03

Zal wel zijn allemaal iedereen weet het beter maar niemand weet het fijne ervan

0
oliebol 30 december 2021 om 19:10

Adri had hetzelfde vroeger en heeft ook vele en mooie uitslagen gereden

0
Taurus 30 december 2021 om 19:58

Wat van alles zij, zowel de osteopaat als de chirurg spreken van discusbulging. De aanpak lijkt alleen te verschillen. In ieder geval geen ingreep. Dat zie ik niet als per sé een positief gegeven.

0
Romāns Vainšteins 30 december 2021 om 20:22

De vraag is wat het doel van die lui is. Op gezondheid gericht of alles aangrijpen om hem weer laagvliegend de bochten door te krijgen?

Ik kan me trouwens niet voorstellen dat MvdP het nu helemaal kwijt zou zijn want hoe hij in Roubaix tekeer ging en nog met stuurgeintjes Colbrelli poogde de fout in te laten gaan was ronduit subliem en ná het rugmalheur. Wellicht is het het meer hakkige veldrijden en MTB wat hij (professioneel) moet gaan skippen.

0
de nieuweMerckx 30 december 2021 om 23:20

Ik ken iemand die een CT scan liet maken na rugproblemen. Volgens de ene rugchirurg had hij een dubbele hernia, volgens een andere was zijn rug perfect in orde…

0
woutersluis 31 december 2021 om 14:21

@ de nieuwemerckx: dan moet diegene naar beide niet luisteren want een hernia kan je in principe niet zien op een CT scan

0
Theo Middelkamp 1 januari 2022 om 00:34

die Jochems die kan me de rug op…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone