Organisatie Dwars door Vlaanderen laat wedstrijd doorgaan

dinsdag 22 maart 2016 om 17:20
Organisatie Dwars door Vlaanderen laat wedstrijd doorgaan

foto: Marcel Koch

De organisatie van Dwars door Vlaanderen verwacht dat de wedstrijd morgen door kan gaan. Flanders Classics laat weten dat de wedstrijd van morgen vooralsnog niet in het gedrang komt. 

“De organisatoren van Dwars door Vlaanderen betuigen hun deelneming met de slachtoffers van de terroristische aanslagen die Brussel dinsdagochtend troffen. Zij wensen de nabestaanden alle sterkte toe. De wedstrijd van morgen komt voorlopig niet in het gedrang”, klinkt het.

Het doorgaan van de koers was onzeker nadat de Belgische regering naar aanleiding van de terreuraanslagen in Brussel het terreurniveau voor het hele land verhoogd had naar niveau vier. Dit zou betekenen dat er geen evenementen van een dergelijke omvang plaats kunnen vinden. De wedstrijd finisht op ongeveer zeventig kilometer van Brussel.

Koersdirecteur Guy Delesie gaf eerder aan de NOS nog een toelichting over de onzekere situatie. “Bij de hoogste terreurdreiging gaat de wedstrijd automatisch niet door”, stelt hij vast. “Momenteel hebben we nog niets gehoord van politie of een instantie dat de koers afgelast moet worden. Voor nu geldt het hoogste dreigingsniveau alleen voor vandaag, nog niet voor morgen.”

Update 15:45
Om 17:00 zal er een vergadering van wedstrijdcommissarissen en de ploegleiders plaatsvinden. Pas dan wordt definitief besloten of de wedstrijd doorgaat.

Update 17:20
Er is bevestiging dat de koers morgen doorgaat. Wel zal de gouverneur nog zijn goedkeuring moeten geven.

Update 18:00

Vanochtend werd Brussel opgeschikt door meerdere aanslagen op luchthaven Zaventem. Daarnaast waren er ontploffingen in metrostations van de Belgische hoofdstad.

Meerdere renners waren onderweg naar België. Onder meer Chad Haga , die in de Vlaamse semi-klassieker zijn rentree zou maken, stond op het punt naar Brussel te vertrekken. Momenteel kunnen er geen vliegtuigen op Zaventem landen.

Dit artikel delen:

137 Reacties

Romāns Vainšteins 22 maart 2016 om 10:06

Hiermee komt het gehele kasseienluik in gevaar want die 4 trekken ze echt wel een maand door sowieso. Misschien dat de ronde het net redt maar in het ergste geval rijden ze Luik niet eens.

Noud89 22 maart 2016 om 10:06

Logisch, maar diep en diep triest dat het zo ver moet komen. Wat een gruwelijke ellende is het toch. :(

Wheely 22 maart 2016 om 10:07

:( :( :(

achtpuntzes 22 maart 2016 om 10:12

inderdaad RV, in het slechtste geval kunnen we het gehele klassieke voorjaar op onze buik schrijven. wat een idiote wereld is het toch. :(

LyndaLid 22 maart 2016 om 10:13

Ja, totaal logisch natuurlijk. Niet dat DDV op één manier een doelwit zou zijn, maar met deze staat van paraatheid ga je natuurlijk geen evenementen doen/geven/vieren.

Niet het topic ervoor, en wielerflits überhaupt niet het forum, maar ik voel me weer doordrenkt van woede, onmacht en toch ook wel angst. Woonachtig in hartje Den Haag vraag ik me af hoelang het nog duurt voor “wij” aan de beurt zijn.

Ik treur mee met alle Belgen op dit forum, en hoop echt heel erg dat niemand hierdoor direct of indirect getroffen is.

thorsen 22 maart 2016 om 10:14

Was te verwachten. Zou inderdaad goed kunnen dat er meerdere koersen niet door zullen gaan aangezien de veiligheid gewoon niet te garanderen is en het dreigingsniveau niet zo snel zal afnemen.

denistel 22 maart 2016 om 10:16

triest triest triest waar gaat dit stoppen.sterkte voor een ieder die er mee te maken heeft

de koers is en blijft bij zaak als er zulke dingen gebeuren.

Edgar 22 maart 2016 om 10:16

edit redactie: bedankt, toegevoegd

Romāns Vainšteins 22 maart 2016 om 10:18

Het is niet eens zozeer dat DvV of één van de andere koersen doelwit is maar eerder dat Bruxelles nu belegerd gaat worden door politie en leger waarbij elk achterkamertje in elk duivenkot hermetisch uitgeplozen gaat worden. Dat is een stad van dik boven het miljoen dus ga er maar aan staan. Je zou er natuurlijk een halszaak van moeten maken je culturele evenementen door te laten gaan en dat wil men wel maar als het qua logistiek niet te doen is ben je klaar.

Hopelijk schiet Frankrijk ze te hulp met hele grote aantallen extra politiemensen en kunnen ze misschien zelfs motards etc leveren voor het door laten gaan van de grootste koersen.

ditisdavid 22 maart 2016 om 10:19

edit redactie: svp ontopic en niet generaliseren

Romāns Vainšteins 22 maart 2016 om 10:21

De reactie van die Vanhoucke lijkt me vooralsnog wishful thinking, als de wet aangeeft dat een bepaald dreigingsniveau publieke activiteiten verbiedt …
Misschien kunnen ze het dreigingsniveau nog opschalen of zo, in ieder geval vind ik het persoonlijk een goede zaak om waar het kan je evenementen en cultuur voort te zetten.

flyellus42 22 maart 2016 om 10:21

Domme, maar begrijpelijke reactie van de Belgische overheid. Het openbare leven platleggen is juist wat deze idioten willen bereiken.

Retro Lex 22 maart 2016 om 10:21

Vandaag geen woorden. Alleen verdriet en boosheid.

Vlaanderens mooiste zal doorgaan. Laten zien dat er niet gezwicht voor terreur

LyndaLid 22 maart 2016 om 10:22

Ik vraag me overigens ook meteen af of dat EK in Frankrijk ooit doorgang zal vinden. Met die wedstrijd in Duitsland, dit weekend in Turkije en dit, zijn er al een hoop sportevenementen afgelast. Erger nog: de terreurdreiging wordt helemaal niet minder.

We bevinden ons in een nare tijd, en niemand heeft er een oplossing voor. Misschien is dat nog wel het engste.

thorsen 22 maart 2016 om 10:22

De grootste zorg is natuurlijk om genoeg beveiliging te regelen voor zo’n koers. En aangezien het grootste gedeelte al voor andere zaken ingezet zal worden is het maar de vraag of dat zal lukken.

Tuubke 22 maart 2016 om 10:24

@flyellus Niet te gauw roepen dat het dom is. Zou het niet eerder een kwestie van overmacht zijn? Ik kan mij levendig voorstellen dat de prioriteit bij politie-inzet ergens anders ligt dan bij een wielerkoers.

TrEb 22 maart 2016 om 10:26

Logisch om Dwars door Vlaanderen te laten annuleren. De aanslagen zorgen er voor dat je alles relativeert. Om 12 uur weten we meer.

Veiligheid lijkt vanzelfsprekend, maar is het helaas niet.

Inderdaad welke (sport)wedstrijden kunnen nog wel plaatsvinden?

Zjoske 22 maart 2016 om 10:38

Wielrennen is natuurlijk ook wel een heel makkelijk doelwit met zo’n groot peloton dat over de openbare weg raast.
Goed voorbeeld is ook die koers in Duitsland die vorig jaar is afgelast vanwege een gevonden bom.

Romāns Vainšteins 22 maart 2016 om 10:40

Het enige wielerevenement dat reeele angst voor aanslagen moet hebben is natuurlijk de tour en omdat ze dat donders goed weten heeft FR daar ook een ploitiemacht op zitten waar je scheel van gaat kijken.

Noud89 22 maart 2016 om 10:44

Het is ook gewoon een moderne guerrilla. Bijna niet aan te pakken als de mensen met kwaad in de zin proberen onder de radar proberen te blijven. Je kunt niet raden waar en wanneer er toegeslagen wordt, van de daders zijn nietsontziend, en dus kun je het risico rondom sportwedstrijden ook niet nemen. Ook al zegt mijn gevoel ook dat we ons niet moeten laten tegenhouden omdat dat precies is waar deze mensen op uit zijn.

In ieder geval ongelofelijk veel sterkte gewenst aan alle mensen die hier mee te maken hebben. Vreselijk. :(

Scotty 22 maart 2016 om 10:45

@RV, gelul.
edit redactie: pas je taalgebruik aan

Schijnveiligheid van de bovenste plank. Waarom zou een metrostation in een wijk van Brussel eerder een doelwit zijn dan een wielerevenement? Totale willekeur.

Bovendien ook allebei niet te beveiligen. Moet je ook niet willen tenzij we in een politiestaat willen leven.

Ik vind deze aanslagen verschrikkelijk, maar ik kan ze altijd moeilijk los zien van nog veel grotere problemen elders.

NNopsf 22 maart 2016 om 10:46

Aankomstplaats is in mijn gemeente (ja, ik ben dus Belg) & al ligt Brussel wel ‘ver’, een annulering lijkt mij de juiste oplossing. E3-prijs van vrijdag lijkt mij ook al krap, Vlaanderen gaan ze niet zomaar annuleren.

Jammer voor de kassei-specialisten en Flanders Classics, kost hun veel geld! Had graag een goeie Benoot, Theus of Naesen zien winnen!

achtpuntzes 22 maart 2016 om 10:48

@ RV:
de terroristen hebben geen hekel aan vliegvelden, metro’s, hoofdsteden of de tour. ze willen gewoon zo veel mogelijk slachtoffers maken, dus ze slaan toe waar het lekker druk is. en dat kan dus bij elk evenement, het is maar net waar het oog van de gek op valt. je moet er toch niet aan denken dat zo’n mafketel zich opblaast net na de finish van een wielerkoers.

denise 22 maart 2016 om 10:50

Ongelooflijk, ik woon juist 8km van de luchthaven Zaventem en 2 km van Brussel. Ook op de NOS is het voortdurend berichtgeving.

EdEnd 22 maart 2016 om 10:51

Ik zou zeggen: Nederlandse politie naar België om de koers te ondersteunen! Wij kunnen niet de politietaken in België overnemen als het gaat om terrorisme maar met motoragenten kunnen we vast en zeker de koers ondersteunen. Is het niet voor morgen dan wel voor de komende dagen. Persoonlijk denk ik dat morgen een moeilijke zak gaat worden omdat het allemaal erg kort dag wordt, maar de rest afzeggen is toegeven aan de angst die ze willen dat we hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair